Šport

Mavericksi so brez težav opravili z nemočnimi Cavaliersi

New York, 08. 05. 2021 06.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
18

Dallas in Cleveland sta moštvi različnih ambicij. Mavericksi se potegujejo za peto mesto v zahodni konferenci, Cavaliersi tonejo proti dnu, da bi med prvimi izbirali na letošnjem naboru. To je odsevala tudi tekma, Dallas je ob koncu zlahka zmagal za dvajset točk (110:90), Luka Dončić pa je dosegel svojo 5000. točko v NBA.

Luka Dončić (z žogo) je ob zmagi nad Clevelandom dosegel svojo pettisočo točko v NBA.
Luka Dončić (z žogo) je ob zmagi nad Clevelandom dosegel svojo pettisočo točko v NBA. FOTO: AP

Slovenec se nocoj ni ravno nagaral, a je v dobrih 23 minutah vseeno dosegel 24 točk (in podajo, 8 skokov ter blokado). Poseben aplavz klopi si je prislužil za prosti met v prvi četrtini, s katerim je kot četrti najmlajši v zgodovini NBA dosegel pet tisoč točk v karieri (mlajši so bili le LeBron James, Kevin Durant in Carmelo Anthony). Za to je potreboval 194 tekem, kar ga uvršča na trinajsto mesto. Dallas je z zmago že osvojil naslov najboljšega moštva jugozahodne divizije. To ob nekaj ponosa, da so ugnali Memphis, San Antonio, New Orleans in Houston, predvsem prinaša prednost pred Lakersi in Portlandom, če bodo sezono končali izenačeni. "Odigrali smo res dober prvi polčas, dobro delo so opravili tudi rezervisti, ki so tekmo pripeljali do konca," trener Rick Carlisle ob prepričljivi igri moštva ni izgubljal veliko besed.

Za naslov regijskega prvaka je dejal, da "je vedno vreden truda, kaže, da smo najboljše moštvo v regiji. Je pomemben in smo ga veseli." To je komaj četrtič, da je Dallas v svoji 41-letni zgodovini ugnal vse sosede. Tudi Carlisle je nocoj premikal zgodovinske mejnike, z 833. zmago je sedaj sam na petnajstem mestu najbolj uspešnih trenerjev po številu doseženih zmag moštev, ki so jih vodili. Vsi pa imajo v mislih zmage, ki šele prihajajo. "Biti regijski prvak je fino, toda radi bi zmagovali tudi čez nekaj tednov, ko bo šlo zares," je Josh Richardson (18 točk, 3 podaje, 5 skokov, 3 ukradene žoge, blokada, najboljši obrambni igralec moštva) nakazal, kaj je osrednja motivacija sezone. "Ob začetku sezone nismo bili pravi, imeli smo nekaj novih fantov in morali smo se spoznati. Od takrat igramo kar dobro," je Dončić zadovoljen z zadnjimi tedni. Nocoj je zadel vseh sedem prostih metov, ti so bili njegova šibka točka. "Občutek je dober, gre bolj za samozavest, kot za karkoli drugega," je pojasnil.

Luka Dončić proti Clevelandu.
Luka Dončić proti Clevelandu. FOTO: Sofascore.com

Gostja pogovora z igralci je bila tudi 9-letna Lillyanna, ki jo je zanimalo, kaj je njihov najljubši obred za srečo pred tekmo. Dončić je dejal, da jih imajo veliko: "Najraje imam, ko Dwight Powell komu resnično močno vrže nogometno žogo." Tudi Richardsonova priljubljena vraževerna navada vključuje Powlla: "S(pomočnikom trenerja) Darrellom Armstrongom imata posebno rokovanje, ob katerem vzklikneta 'Danes!', od tam, kjer je tisti hip Luka, pa se zasliši 'Jutri!'." Jutri je za Maverickse dan počitka, nato v nedeljo ponavljajo vajo proti Clevelandu. "Pred nami je še pet tekem, vsaka je izjemno pomembna. Ostati moramo v sedanjosti, se držati procesa in še naprej delati," je Carlisle opisal, kaj je potrebno, da te sreča lažje najde.

Potek srečanja

Cavaliersi brez sedmih igralcev, vključno s Kevinom Loveom, so začeli pogumno, Cedi Osman jih je popeljal v vodstvo. Potem sta Josh Richardson s košem in Dončič z dvema, drugi je prinesel tri točke, stvari postavila na svoje mesto. Mladi Collin Sexton se je upiral s črte za proste mete, a je za Dallas zadel tudi Dorian Finney-Smith, Richardson pa je popravil zgrešen poskus Slovenca izza črte za tri točke. Dončić je nato dodal oba prosta meta, zadnje čase pri njem redek pojav. Drugi je prinesel njegovo 5000. točko v NBA, kar je dosegel najhitreje med aktivnimi igralci. Sexton je s prvim košem iz igre omilil zaostanek, nato se mu je pridružil še Isaac Okoro. Domači so tudi po prvih menjavah nadaljevali z naletom, zadel je Tim Hardaway mlajši, oživeli so tudi gostje, trojka Deana Wadea jih je celo nekoliko približala.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pet zaporednih točk Hardawayja, dve iz prostih metov in trojka. To je prednost Dallasa dvignilo na devet točk. Center gostov Jarrett Allen si je moral ob čvrsti domači obrambi prigarati prvi točki, Hardaway pa je lepi podaji soigralcev spremenil v lahka koša. Napad Clevelanda je vse bolj temeljil na Sextonu, pri domačih pa je Trey Burke ob košu dobil še prosti met. Dončić je svojemu izkupičku dodal dva prosta meta, nekoliko preveč sproščena obramba Mavericksov pa je Sextonu odprla pot do lahkega polaganja v obroč. Prosta meta Wadea po prekršku Dončića sta se zdela zadnji dosežek prve četrtine, toda met Burkea s polovice igrišča je švistnil skozi obroč in Mavericksi so že v prvi četrtini razorožili Cavalierse (33:19).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Miniti je morala poldruga minuta druge četrtine, preden sta to načela prosta meta Dončića, Slovenec je bil tokrat za spremembo nezgrešljiv pri kazenskih metih. Polaganje Isaiaha Hartensteina, ki je zgrabil odbito žogo, nato pa protinapad Okora po slabi podaji Burka sta bila klic po premoru za domače moštvo. Dončić je odgovoril s prodorom in košem, kljub prizadevanjem Brodrica Thomasa, da bi ga ves čas tesno pokrival. Finney-Smith je dodal trojko, nato je Okoro znova prodrl do obroča, nekaj kasneje je zadel tudi Osman. Razmišljanja gostov o preobratu je ohladila trojka Richardsona, nato je dodal še en koš in Cleveland je ob dvajsetih točkah zaostanka vzel minuto odmora.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ta ni odpravila lukenj v njihovi obrambi, eno od njih je Jalen Brunson izrabil za prodor do obroča in polaganje. Osman je tolažbo iskal s trojko, a ga je Hardaway prekašal, saj je ob zadeti trojki dobil še prosti met, prav ob prekršku Osmana. Razigran je bil tudi Richardson, Dwight Powell pa je prvi točki dosegel z vztrajnostjo, ko je popravil svoj zgrešen met. Pri gostih se je segreval Jeremiah Martin, po košu in prostemu metu je ukradel žogo Richardsonu, ki je dobil še tehnično napako, ker je preveč vneto zahteval prekršek. Kazenski prosti met je zadel Osman, dodal je še prodor do obroča, na drugi strani je bil natančen Dončić. Sledile so tri minute zgrešenih metov na obeh straneh, dokler ni Slovenec četrtine zaključil s prodorom, žoga se je odbila v obroč, poleg tega je zadel še prosti met in Dallas je prvi polčas končal s 25 točkami prednosti (62:37).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dallas ni popuščal niti na začetku drugega polčasa, začel ga je Dončić, ki je nato s prekrškom Allenu omogočil dva prosta meta. Slovenec je zadel še enkrat, nato je Hardaway popravil njegovo nekoliko površno polaganje. Sexton je premalo odločen prekršek Dončića izrabil za koš in prosti met, a je Hardaway takoj vrnil s trojko. Za goste je zadel Osman, Slovenec je na drugi strani z novim košem zbral 24. točko. Podobno vneto je zbiral tudi prekrške, četrti je Wadu prinesel dodatni prosti met, a se ob 27 točkah naskoka nihče ni preveč vznemirjal. Wade je izrabil slabo podajo Mavericksov za še en koš, za Dallas je zadel Richardson, nekoliko preveč mlahava obramba je pot do obroča odprla Sextonu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Trojka Okora je načenjala domačo prednost, od daleč je odgovoril Richardson, a je bil Okoro še enkrat natančen izza črte za tri točke. Ko je Osman znova prodrl do obroča, je trener Dallasa Carlisle vzel minuto odmora. Koš Richardsona je prekinil dobri dve minuti strelske suše Mavericksov, še vedno pa so vodili za 21 točk. Zabijanje Powlla je ravnotežje znova prevesilo tehtnico k domačim, dodal je še prosta meta. Zadel je tudi Brunson, a je bil Osman natančen od daleč, Sexton pa je še enkrat več zdrvel do obroča, tako da je Cleveland ob koncu četrtine zaostajal za 21 točk (86:65).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Rezervni igralci Dallasa so imeli na voljo zadnjo četrtino, da se dokažejo. Začel je Burke s košem, nadaljeval Nate Hinton. Gostje so prestregli žogo in v protinapad izstrelili Sextona. Prvi koš iz igre je dosegel tudi Josh Green, pri gostih je to uspelo Thomasu. Nov zadetek Sextona je razliko znižal na 19 točk, nato je Osman ob košu dobil še prekršek. Počasno puščanje domače barke je ustavil Powell, a je Okoro je hitro dodal še dve točki. Peta osebna napaka Powlla je prinesla prosta meta Sextonu, toda nato je v pravem trenutku priletela trojka Greena, vajo je od daleč ponovil še Hinton. Razgreti Sexton se je bližal tridesetim točkam, zabijanje Cauleyja-Steina pa je hladilo zagon gostov. Domači center je nato prestregel podajo Cavaliersov, Brunson pa je žogo položil v koš. Dobre tri minute pred koncem je tako tudi klop Clevelanda v igro poslala rezerviste. Dallas je ob koncu zlahka zmagal za dvajset točk (110:90).

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

burekkafana78
08. 05. 2021 13.40
+1
lepo je to, da od zadnjih 30 tekem, ki sem jih spremljal v živo so jih Mavsi dobili 25 :D
lev10
08. 05. 2021 14.29
+2
kaj, a spis pol cez dan? A ne delas, da cele noci bedis?
NisteResni
08. 05. 2021 16.30
a si mu fovs? jst tud podnev spim ce tko pride pa kaj, sj ponoc je leps...
Paštašutar
08. 05. 2021 18.45
marjanović.dražen
08. 05. 2021 13.30
+2
Bojan Bogdanović 48 tock 🇭🇷
blazter
08. 05. 2021 10.47
+3
Bravo. Igraj košarko z žarom in užitkom še naprej. Pač američani ne razumejo, ločijo , igralcev, ki jim je mar za uspeh in to pokažejo, pa ti delijo tetehnične.
Aktivna državljanka
08. 05. 2021 09.25
+11
Čestitke Luki za izjemen dosežek v kratkem času. Vrhunski športnik, ki je naredil več za promocijo Slovenije kot vsi politiki in turistični delavci z zagonjenimi milijoni evrov.
uporabnica portala
08. 05. 2021 09.17
+9
Dončič, čestitam. 👑 Neverjetno! Vsa ta statistika pri njegovih letih. Vesela sem, da ima Dallas Mavericks tudi dolgo klop. Čestitam za stabilnost, ki so jo pokazali v zadnjih nekaj tekmah.
uporabnica portala
08. 05. 2021 09.40
+5
Gorenc_pa_pou
08. 05. 2021 10.07
-2
franci1972slo
08. 05. 2021 10.32
-3
uporabnica portala
08. 05. 2021 14.30
Prosim, ne jemlji kot kritiko, ampak olajšanje, da je možno tudi breme malce porazdeliti. Košarka ni individualen šport.
uporabnica portala
08. 05. 2021 14.44
Gorenc, priznati je treba, da imajo kar neznosen tempo in lokacijski razpored tekmovanj na razdalje, ki si jih v Evropi malce težje predstavljamo.
Škrinca
08. 05. 2021 08.41
-2
sem mislil da dončič posluša modrijane, danes pa preberem, da v avtu posluša ceco......neprecenjljivo....luka care.....
uporabnica portala
08. 05. 2021 09.11
+7
A, zdaj ti je pomemben Domčičev okus za glasbo? Bi morda pomagalo, da zna pesem Siva pot, s katero se je predstavil v klubu? Nismo na vseh področjih talenti... Luka izjemno blesti v košarki in ti se greš neke kaprice?
franci1972slo
08. 05. 2021 10.31
-4
Govori se da v gostilnah rad posluša Franca Koširja
AS1983
07. 05. 2021 21.49
-5
Dallas bi ji mogu zmaga 5-10 točk, lahko tudi več
iwilliwillhacku
08. 05. 2021 10.17
+3
no pa imaš prav, celo za 20 točk so jih premagali... 😁😎😎😎