Šport

Miami se je na drugi tekmi z zmago oddolžil Milwaukeeju

New York, 31. 12. 2020 07.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
4

Miami in Milwaukee sta drugi večer zapored igrala povsem drugačno tekmo, kot je bil torkov izbruh gostov izza črte za tri točke. Heati so z odličnim Goranom Dragićem v zadnji četrtini pripravili preobrat in globoko rano prejšnjega večera pokrpali z obližem zmage (119:108).

Branilec Bryn Forbes je zadel 29. trojko Bucksov za rekord NBA, klop Miamija pa je le nemočno opazovala potop moštva.
Branilec Bryn Forbes je zadel 29. trojko Bucksov za rekord NBA, klop Miamija pa je le nemočno opazovala potop moštva. FOTO:

Trener Miamija Erik Spoelstra je v torek zvečer vedel, da se je njegov načrt za soočenje z Milwaukeejem sfižil. V sredo je pripravil novega, na videz drobne spremembe v prvi postavi so pomagale, da Miami ni takoj začel zaostajati, nato pa je z naskokom v zadnji četrtini gostom nemudoma vrnil za boleč poraz. "Prejšnji večer smo izgubili za več kot štirideset točk. Še nikoli v življenju nisem izgubil za štirideset točk, sploh nisem mogel zaspati," je Goran Dragić (26 točk, 2 podaji, 5 skokov) opisal trpke občutke po izgubljeni tekmi. "Včeraj je bilo veliko jeze in frustracij, kar je tudi prav," je Spoelstra dejal, še preden sta si ekipi v drugo stali iz oči v oči. Načrt Bama Adebaya (22 točk, 10 podaj, 8 skokov) pred tekmo je bil preprost: "ne izgubiti znova za 47... to je nesprejemljivo v tej kulturi." Govoril je seveda o opevani kulturi kluba, o "odločnosti in trdoživosti, narejeni smo iz njiju," kot jo je opisal Kelly Olynyk (15 točk, 4 podaje, 8 skokov). Vsi trije so bili ključni za preobrat tekme v zadnjem delu.

Četrta tekma Miamija je tako prinesla četrto različico prve postave, Spoelstra je na mesto organizatorja igre postavil Averyja Bradleyja, Tyler Herro se je pomaknil nazaj na mesto drugega branilca, na krilu je bil ostrostrelec Duncan Robinson, obroč sta branila krilni center Andre Iguodala in center Adebayo, Dragić je znova začenjal s klopi. Drugi večer zapored so bili brez Jimmyja Butlerja, ki ima zvit desni gleženj. A tokrat so bili precej bolj podobni moštvu, ki je poleti v petih tekmah končnice izločilo Buckse in v katerem ves čas poudarjajo, da niso pomembni posamezniki, ampak skupina, zato vlogo poškodovanega igralca takoj zapolni nekdo drug. Herro je pokazal, da mu veliko bolj ustreza položaj strelca, ne pa organizatorja igre, 21 točkam je dodal kar 15 skokov. "Tyler je boljši, ko prejema podaje in poganja napad," je Spoelstra priznal, da se poskus z mladcem kot organizatorjem igre ni obnesel.

Potek tekme 
Heati so nemudoma pokazali, da imajo povsem drugačen pristop, obramba je bila odločna in trda, Milwaukeeju je onemogočila lahke koše. Toda napad je bil še vedno prežet z neprevidnostjo, v prvih treh minutah so kar štirikrat izgubili žogo, ne da bi sploh metali na koš. Precej nenatančni so bili tudi pri metih, na njihovo srečo Bucksi na začetku niso kazali namer, da bodo ponovili izjemen strelski večer.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dragić je vstopil sredi prve četrtine in tudi on z lepim prodorom mimo Giannisa Antetokounmpa pokazal, da se gostom obeta precej težje delo. Na srečo domače ekipe je bil močno razglašen met Bucksov za tri točke, s katerim so dan poprej povsem potolkli Miami. Toda strelsko zatišje ni trajalo dolgo, Bucksi so deveto in deseto izgubljeno žogo pretvorili v dve zaporedni trojki, ob zgrešenih metih Heatov pa povedli. Dobra obramba in lepe akcije Dragića in Olynyka so ravnotežje znova prevesile na stran domačih, njunih osem zaporednih točk jih je popeljalo v vodstvo. Piko na i je postavil Kendrick Nunn, po ukradeni žogi je zdrvel čez igrišče in jo ob dveh igralcih Milwaukeeja lepo zabil skozi obroč (25:19).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Drugo četrtino je odprla serija štirih zaporednih trojk gostov, s katero so prevzeli pobudo in izničili prednost domačih. Ti so znova začenjali zapravljati žoge, Bucksi pa počasi graditi prednost. Spoelstra je na igrišče poslal prvo peterko, ki se je uprla naletu, Adebayo pa je z lepimi koši izzival Antetokounmpa. Milwaukee se ni pustil zmesti, vztrajno so nizali zadetke in proti koncu druge četrtine prvič povedli za deset točk. Dragić je ob vrnitvi na igrišče zadel svojo drugo trojko sezone, a nato stopil na črto za petnajsto izgubljeno žogo moštva. Toda Miami je s serijo sedmih točk znova zbližal rezultat in ob koncu prvega polčasa zaostajal za pet točk (56:51).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Milwaukee je v tretji četrtini sprva nakazal, da bo prevzel nadzor nad srečanjem, povedli so že za 14 točk. A so Heati v obrambi strnili vrste, v napadu pa je napočil "heroj čas", saj je bil Herro je s trinajstimi točkami glavni ustvarjalec košev. Bradley je dodal devet točk, ob strani sta jima stala Dragić in Olynyk s trojkama in ob koncu četrtine so domači zaostajali le še za tri (91:88). Nato je prišel njihov naskok v zadnjem delu igre, Slovenec je s tremi trojkami prizemljil Buckse, nato je vajeti prevzel Bradley, v zadnjem delu četrtine pa je Adebayo, ki je skozi celotno tekmo v obrambi moral paziti na najboljšega igralca minule sezone, v napadu pa je vztrajno delil žoge soigralcem in s črte za proste mete uravnaval njen potek. Milwaukee je v zadnjih minutah z jurišem skušali preobrniti rezultat, toda Heati so zdržali pritisk in tokrat dvignjenih glav odšli z igrišča (119:108).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zmage in porazi v čudnih časih
"Precej čuden," je trener Milwaukeeja Mike Budenholzer opisal začetni teden košarkarske lige NBA. Na vrhu so moštva, ki bi morala izgubljati, rezultati divje nihajo od hudih porazov do prepričljivih zmag. Spoelstra je sicer torkov zagon Bucksov pripisal njihovemu spominu na poletni izpad v polfinalu vzhodne konference, ko jih je Miami izločil v petih tekmah. "Povsem jasno je bilo, da igrajo z drugačno silo in intenzivnostjo. Videti je bilo, kot da so o tej tekmi razmišljali 80 dni," je ocenil razpoloženje tekmecev.

Budenholzer je razplet pripisal nebeškemu posegu, "včasih so bogovi košarke na tvoji strani. To je bil verjetno eden takšnih večerov za nas." Čeprav so ZDA z evropskega vidika precej religiozna država, pa sodobni Američani bolj kot v višje sile verjamejo v resnične visoke sile, kot so krepki dvometraši z veliko odriva. "V Ameriki je šport opij za množice," je že pred časom ugotovil publicist Russell Baker. Poleti je sicer kazalo, da je opoj igre med obročema izgubil nekaj privlačnosti, a prvi rezultati gledanosti nove sezone NBA kažejo, da je bil njen uvodni teden najbolj gledan po 2011 in so bili zdrsi minule sezone le utrinek.

Statistika Gorana Dragića na sredini tekmi Miami Heat - Milwaukee Bucks.
Statistika Gorana Dragića na sredini tekmi Miami Heat - Milwaukee Bucks. FOTO: Sofascore.com
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AS1983
31. 12. 2020 14.16
Bravo miami, gogi, so vrnili milo za drago milwaukeeju, se bojo grizli po moje znajo premagat se dallas v gosteh
DaDo77
31. 12. 2020 09.16
+5
Bravo Gogi 👏
krneki_123
31. 12. 2020 08.33
+5
profi 001
30. 12. 2020 21.42
-4