Šport

Hornetsi so v Dallasu prepričljivo porazili Maverickse

New York, 31. 12. 2020 06.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
32

Mavericksi postajajo vzorčen primer čudaškega začetka sezone NBA. Njihova igra vzponov in padcev se je po sobotnem znašanju nad Clippersi sprevrgla v anemično predstavo proti Charlotte. Srečanje je bilo izenačeno le v prvi četrtini, nato so gostje prevzeli vajeti in zlahka zmagali (118:99).

Luka Dončić (z žogo) je po medlih uvodnih tekmah začel igrati na ravni, ki jo od njega pričakujejo.
Luka Dončić (z žogo) je po medlih uvodnih tekmah začel igrati na ravni, ki jo od njega pričakujejo. FOTO: AP

"Grd večer. Ni bilo zabavno. Kaj veliko drugega ne morem reči," je trener Dallasa Rick Carlisle povzel slabokrvno predstavo svojih varovancev, nato pa večji del novinarskih vprašanj branil prvega zvezdnika Luko Dončića. Slovenec je bil z 12 točkami in petimi podajami globoko pod svojim povprečjem in daleč od napovedi, da bo glavni kandidat za najboljšega igralca sezone. Carlisle ni želel komentirati, ali je vzrok za slabo predstavo njegova slabša kondicijska pripravljenost pred začetkom sezone. "Luka še nima pravega ritma, a bo OK, gre v pravo smer. To je moštvena igra, bil je slab večer za vse. Zadnjice nam je izprašilo moštvo, ki je igralo trdo," je bil jasen.

Tudi Maxi Kleber je moral pojasnjevati težave Dončića. "Luka je profesionalni igralec že toliko let in v tem času je dosegel tako veliko, da ne potrebuje posebne spodbude. Ima zmagovalno mentaliteto, je superzvezdnik, zagotovo se bo vrnil nazaj v formo. Seveda pa mu vsi stojimo ob strani." Tokratno slabo predstavo moštva je pripisal pomanjkanju energije, predvsem v obrambi. "Če trdo delaš v obrambi, ti bo tudi napad prej ali slej stekel," je pojasnil na videz preprosto formulo. Velika nihanja v igri pestijo vsa moštva, Tim Hardaway mlajši je nenavadne dneve v NBA pripisal (pre)kratkim pripravam. "Pozna se, da so bile dolge le slabe tri tedne. Trajalo bo še nekaj časa, preden se bodo razmere normalizirale. Videlo bomo še veliko porazov z veliko razliko. Uspešna bodo tista moštva, ki bodo najhitreje našla pravi ritem," je napovedal.
 
Slovenec je zadnji stopil pred Zoom kamero in priznal, da še vedno ni lahko prenašati poraza, čeprav je deloval veliko mirneje kot v prvih dveh sezonah. "Ni lahko, če izgubiš, podobno je bilo v Madridu. Lepše je zmagati," je dejal z nasmeškom na obrazu. Tako kot drugi pred njim je slabo igro pripisal tokratnemu pomanjkanju energije moštva na igrišču. "Imam resnično težke noge, a to ni izgovor. V Sloveniji sem imel nekaj težav s pripravami, saj je bilo vse zaprto. Ampak na voljo sem imel telovadnico, zato se na to ne morem izgovarjati," je še enkrat več priznal, da njegova kondicijska pripravljenost še ni na ravni, kot bi si jo želel. Kot za kazen se je po srečanju vrnil na igrišče in še 40 minut neumorno metal na koš.
 

Potek tekme

Dallas je potreboval poldrugo minuto za svoj prvi koš, a so imeli Hornetsi še večje težave in so prvič zadeli šele po skoraj treh minutah. Počasen začetek je zmotil trenerja gostov Jamesa Borrega, da je varovance poklical na minuto odmora, po njej so le zadeli svoj drugi koš. Nato so izrabili zapravljeno žogo Mavericksov in jo pretvorili v met za tri ter izničili prednost domačih, ob dobri obrambi pa prvič na tekmi povedli. Trojka Maxija Kleberja ter lepo zabijanje Josha Richardsona po podaji Treya Burka je vodstvo znova prineslo domači ekipi. Hornetsi so odgovorili s petimi zaporednimi točkami in trener Carlisle je vzel minuto odmora. Kleber ga je nagradil z novo trojko, ki ji je hitro dodal še eno. Na začetku zadržani Dončić je dvakrat zapored lepo našel Willieja Cauleyja-Steina, ki je darili spremenil v odločni zabijanji skozi obroč. Razgreti Kleber je dodal svojo četrto trojko, toda gostje so bili vse natančnejši, LaMelo Ball pa jih je z akrobatskim košem ob koncu četrtine popeljal do sedmih točk prednosti (36:29).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Mavericksi s klopi so drugo četrtino začeli z več zagona kot tekmeci iz Charlotte in začeli zniževati njihovo prednost. James Johnson je soigralce razgreval z dobrimi podajami, toda tudi klop gostov je bila izjemno natančna in je povsem prekrila slab začetek svojih prvih zvezdnikov, Gordona Haywarda in Terryja Rozierja, oba sta zadela le enega od svojih prvih trinajstih metov. Carlisle je z novo minuto odmora prekinil igro, ko so gostje povedli za devet točk in skušal najti odgovor, kako strniti obrambne vrste. Toda posvet ni dal takojšnjih rezultatov, Charlotte je s hitrim ritmom igre rezal skozi obrambne vrste domačih. Dončić je s košem po prodoru in (zgrešenim) prostim metom po prekršku pokazal preblisk svojega talenta, toda Hornetsi so bili moštvo z naostrenimi želi. Dorian Finney-Smith si je s spotikanjem Bismacka Biyombe prislužil namerno osebno napako, a gostje niso izrabili ponujene priložnosti za serijo točk. Zato je Dallas je odgovoril z dvema trojkama in zaostanek znižal na devet. Takoj zatem si je Dončić prislužil tretjo osebno napako in sedel na klop. Razlika devetih točk je ostala tudi ob koncu prvega polčasa (68:57).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na začetku drugega polčasa je bil napad Dallasa povsem omrtvičen, prvi koš je bil šele prosti met Cauleyja-Steina po skoraj štirih minutah igre. Charlotte je medtem nanizala šestnajst točk, zaostanek domačih pa je nabrekal proti tridesetim. Mavericksi so poskušali s consko obrambo, toda Biyombe je zarezal skoznjo za odločno zabijanje in domača klop je z minuto odmora skušala najti način, kako morebiti le preobrniti tekmo. Domači so igrali povsem brez energije, vse bolj so bili podobni nemočnim Clippersom, ko so sami v soboto rešetali njihov koš. Carlisle je novo minuto odmora vzel, ko je zaostanek zrasel že na 31 točk. Najučinkovitejši napad minule sezone je imel težave celo s polaganjem žoge skozi obroč, v celotni četrtini so zmogli komaj dvanajst točk, tako da so ob njenem koncu zaostajali za 29 (98:69).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Začetek zadnjega dela igre je vnesel nekaj iskric v apatično predstavo Mavericksov, ko sta Burke s trojko in Johnson s prodorom soigralcem pokazala, kje je koš. Kako slabo gre tekma od rok domačim, je pokazal zadetek Haywarda, saj je bil to šele drugi koš zvezdnika iz Charlotte. Visok ritem je vzdrževala njihova izjemno razpoložena klop, podobno so tudi pri Dallasu nekaj več odpora kazali njihovi rezervisti. Carlisle se je še naprej z minutami odmora trudil zakrpati potapljajočo se barko, toda podoba na igrišču ni bila spodbudna. Dončić se v zadnji četrtini sploh ni vrnil na parket, Dallas jo je odigral predvsem z igralci s klopi, Charlotte je kljub temu dolgo vztrajala s prvo postavo. Nato sta oba trenerja pred zadnjimi tremi minutami postrgala klop in dala priložnost igralcem, ki redkeje zaigrajo. Za bolj iskriv zaključek je poskrbela vroča kri med Johnsonom in Calebom Martinom, v prepir se je vmešal tudi brat Cody Martin. Zaključek je bil izključitev Johnsona in Caleba, srečanje pa se je nato mirno izteklo do prepričljive zmage Hornetsov (118:98).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Težaven uvod 

Še pred začetkom virusne sezone, v kateri klubi kljub razsajanju pandemije potujejo na gostovanja po ZDA, so se pojavile napovedi, da bomo priča zelo neizenačenim predstavam, preden se bodo ekipe v končnici začele na vso moč boriti za naslov. Čeprav zaradi vse hitrejšega ritma igre in poudarjenega metanja trojk velike razlike med tekmo postajajo trend sodobne košarke, pa so bili zgoščen urnik, skoraj neomejeno počivanje zvezdnikov na zaporednih tekmah ter manjkajoči igralci, ki bodo v karanteni, vnaprejšnji recept za velika nihanja. Takšne prerokbe je potrdil že prvi teden – priča smo bili rekordnemu številu tekem, v katerih so moštva vodila za dvajset ali več točk. Božični dan košarke pa je namesto napetih tekmovanj najboljših prinesel serijo hudih porazov. Clippersi, v soboto žrtve Dallasa, so se nato znesli nad Minnesoto in so na vrhu zahodne konference. Na vzhodu vodita neporažena Orlando in Atlanta, ki ju nihče ni pričakoval tako visoko.

"Naslova ne osvojiš oktobra (v sedanjem primeru decembra)," je stara modrost NBA, a kljub temu smo priča izjemno nenavadnemu začetku košarkarskega leta. Tega se drži tudi trener Dallasa, Carlisle. "Vsi si morajo izprazniti glave," je opozoril, da po dobrem tednu ni mogoče soditi ne moštev ne prihajajoče sezone. Tako ni jasno, ali je nestanovitna igra Mavericksov samo uvodni krč, ki po izjemno kratkih pripravah muči tudi mnoge druge ekipe, ali kaže na globlja neravnovesja. Dončić je sam že večkrat dejal, da sezono začenja slabše pripravljen, kot bi si želel. Lastnik kluba Marc Cuban je včeraj to pripisal koronavirusu, ki naj bi 'odžrl' priprave 21-letnega Slovenca z državno reprezentanco. Po njegovih besedah so pričakovali, da ga bo igra zanjo ohranila v vrhunski formi, a je pandemija prekrižala njegove načrte. "Vsega pričakovanega dela pred sezono pa ne moreš nadomestiti tako hitro," je Cuban opravičil slabšo formo svojega mladega zvezdnika.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zagreto vadi tudi drugi najboljši Maverick, Kristaps Porzingis. Latvijski center po oktobrski operaciji meniskusa v desnem kolenu počasi krepi telo in formo, v torek je že vadil brez vseh omejitev, a na tekmi s Hornetsi še ne bo zaigral. "Gre samo za vprašanje časa, potrebujem še nekaj dela na igrišču, vadbo uigranih kombinacij, pridobiti moram skladnost gibov, uglasiti vse skupaj ... Za to pa potrebuješ nekaj časa," je dejal. Še vedno krepi desno nogo, ki po operaciji levega kolena pred dvema letoma nosi večje breme, ter izboljšuje svoje ravnotežje. Največji izziv za Porzingisa pa je ohranjanje potrpežljivosti, ko svoje soigralce spremlja s klopi in čaka, da bo medicinski del strokovnega vodstva odobril njegove nastope. "Gledati moramo na dolgi rok, narediti moramo prave stvari, da bom ostal zdrav v prihodnje in bomo v Dallasu naredili nekaj posebnega," se Porzingis zaveda, da je dolgoročna naložba kluba.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

awontuwej
01. 01. 2021 09.58
V NBA se od igralcev pričakuje, da so pred sezono fizično pripravljeni. To je profesionalizem in tu izgovorov ni.
AS1983
31. 12. 2020 14.18
Za dallas upam da v letu 2021 posije sonce, ker trenutno so v krizi v dezju
Iniesta
31. 12. 2020 14.11
+1
fant odigra eno tekmo slabše, pa ga že pluvate ... tipično ...
Llaaalllaaa
31. 12. 2020 11.39
-1
Luka je ze dosegel svoj maksimun....zasluzil je dovolj za vnuke vred....zakaj bi se trosil in unicil kariero Nba zaradi poskodbe tako hitro ce lahko igra se 20 let v prvi peterki ..zakaj podirat neke rekorde in statistiko?? Mvp ??
En procent
31. 12. 2020 11.05
-4
Luka ima več kil, zaradi mase, ki jo rabi....lani so ga zbijali kot kegla. Letos gre on v stil koji je jači. Tole so samo falaudre, ki morajo zmesti nasprotnika.
En procent
31. 12. 2020 11.01
+1
Luka je car. Hornetsi so pokrivali Luko, da tudi podajat ni mogel.
terra luna
31. 12. 2020 10.59
+3
pri teh letih in toliko treninga pa se tako redi,..kaj bo šele ko bo zaključil karjero
User416781
31. 12. 2020 11.00
+8
Mah, fant ni treniral več mesecev, ampak užival. Sedaj bo pa težko kaj naredil ob tem ritmu tekem.
awontuwej
01. 01. 2021 09.59
User416781
31. 12. 2020 10.42
+6
"Imam resnično težke noge, a to ni izgovor. V Sloveniji sem imel nekaj težav s pripravami, saj je bilo vse zaprto. Ampak na voljo sem imel telovadnico, zato se na to ne morem izgovarjati,"...izjava v stilu Cimeta. Zakaj se pa potem izgovarjaš na to, če se na to ne moreš izgovarjati...?
asdfghjklqwertz
31. 12. 2020 10.15
+0
Dončič ni slab igralec ... komu je pa še v dveh ali treh sezonah uspelo postati mvp? Predvsem pri teh letih, kot je dončič? Je pa res, da če se bo redil, bo na koncu lahko igral še samo kakšno obrambo, ker bo prepočasen za napade in še hitreje se bo utrudil, kar se na koncu pozna predvsem pri koncentraciji in natančnosti podaj in metov. In cubain tudi po moje ne bo dolgo gledal poraza njegove ekipe. Če bo imel slabo statistiko, bo v klubu številko ena prevzel nekdo drug. Škoda ga bo, če bo obstal v taki formi do konca kariere ali pa se še poslabšal. Tudi Anže Kopitar je bil en najboljših NHLjevcev takrat, med prvim in drugim naslovom prvaka, potem je obstal tam oz. se še poslabšal.
User416781
31. 12. 2020 10.59
+2
Saj ti veš, da lastnik Dallasa ni igral pri Nirvani...? 🤣🤣🤣
Wolfman
31. 12. 2020 10.10
+7
Kaj se dogaja z Luko! Spet mu je ugasnil izmet za tri 0-5!! V tej sezoni je izmetal 21 trojk, zadel pa le dve!!!
User416781
31. 12. 2020 10.55
+7
Isti foter. Namesto da bi treniral, raje bluzi. Na voljo je imel telovadnico, koš in superge, tako da je imel vse pogoje za trening. Ampak ni pa imel trenerja, ki bi ga preganjal, zato je raje igral igrice in se nažiral.
User416781
31. 12. 2020 10.56
+4
...aja, pa na instagramu je bil aktiven...
glavni Baja
31. 12. 2020 10.09
+2
dobr je tamau Dončić na telesu bo potrebno delat, ne pa sam usta metat 🙂 pa mislm, da bi klub tut mogu menjat👌
burekkafana78
31. 12. 2020 10.09
+1
Drugače pa, Donke spoki se v Lakerse čim hitreje!
burekkafana78
31. 12. 2020 10.06
+1
Manjka Porzingis
iq00
31. 12. 2020 10.10
+5
manjka ?? on sploh ne igra več pa tudi ko bo igral bo to par tekem..
iq00
31. 12. 2020 10.06
+2
dončič lahko shujša 10x lahko nameče 10x več košov s to ekipo prihodnosti ni :)
Mirko Golubovi?
31. 12. 2020 10.06
+7
Zgleda Nba se spet vrača na mal boljsi nivo z igralci, kjer ne morejo bajskoti dajat po 30 tock
SloG pavelšek
31. 12. 2020 09.13
+2
luka gre samo navzdol..cudezni decek?ma ja...ball ga je nadigral ...slabo kondicijsko pripravljen....mvp...se dolgo nebo...
blef
31. 12. 2020 09.06
+6
Težko se bo vrnil na all star nivo....še za naprej je vprašanje. Preveč maca in žura z frendi. Res škoda.
tekač
31. 12. 2020 08.47
+6
Daleč najslabša predstava Dalasa. Ena lastovka ne naredi pomladi. Dončič je obupal nad Cubanom. Pa še to: Ekipa komentarji, daleč največji poden.
franci1972slo
31. 12. 2020 08.43
+5
Vzdevek Poli salama mu dejansko ustreza, ker zgleda kot hrenovka, ki teče in skače.
Hellsrael
31. 12. 2020 08.32
+12
Namesto da je grizel,garal ,treniral max oz.120procentov je on lenaril,uzival na racun pretekle sezone. Ne stekam ga