Šport

Razigrani Porzingis Dallas popeljal do druge zaporedne zmage

New York, 09. 02. 2021 06.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
8

Kristaps Porzingis se je razcvetel na pravi večer, ko je Luka Dončić po vrhunski predstavi v soboto deloval nekoliko razelektren. Latvijec je izvrstno igral tako v obrambi kot napadu in Dallas je imel tekmo zanesljivo v rokah, nato pa po vrsti napak ob koncu skoraj zapravil zmago. A so ob nenadoma razigranih gostih ohranili hladne glave in slavili za pet točk (127:122).

 Kristaps Porzingis (z žogo) je bil Dallasovo gonilo na tekmi proti Minnesoti.
Kristaps Porzingis (z žogo) je bil Dallasovo gonilo na tekmi proti Minnesoti. FOTO:

Nekaj neprevidnih minut, zapravljenih žog, morda tudi ob kakšnem nedosojenem prekršku gostov, ter vroč met Malika Beasleyja (30 točk, 6 podaj, 9 skokov, ukradena žoga, blokada) je že skoraj dolgočasno srečanje prevesilo v grizenje nohtov in boj za vsako točko. Dallasu je uspelo obraniti prednost, trener Rick Carlisle je po koncu dejal, da je bil to še en trenutek učenja za mlado moštvo. "Opraviti moramo boljše delo pri zaključevanju tekem, to so izkušnje, iz katerih se moramo učiti," je poudaril, nato pa pel hvalo Porzingisu (27 točk, 4 podaje, 13 skokov, 6 blokad). "KP je zadeval, podajal, se premikal po igrišču in odpiral prostor za soigralce. Jasno je, da bo z vsako tekmo boljši in boljši," je bil vesel napredka centra, ki je dobil tudi pas najboljšega obrambnega igralca moštva. Latvijec je bil odličen na obeh straneh igrišča, ves čas mu je ob strani stal Tim Hardaway mlajši (24 točk, podaja, skok, ukradena žoga). Dončić (26 točk, 5 podaj, 8 skokov, ukradena žoga) dolgo ni bil pri metu, v prvem polčasu je zadel le trikrat, pet od svojih devetih košev je dal v zadnji četrtini. A hkrati ob koncu dvakrat neprevidno izgubil žogo in gostom nehote pomagal priti na le tri točke zaostanka. Ob koncu je Josh Richardson (18 točk, 8 podaj, 5 skokov) s košem in prostima metoma poskrbel, da je zmaga ostala doma.

"Narediti moramo vse, da zmagujemo. Morda ne vedno na lep način, a pomembne so zmage," je po tekmi dejal Latvijec. Podobno je razmišljal tudi Dončić. "Za nas je pomembno, da naredimo vse za zmago. Danes so nas začeli loviti v zadnji četrtini, a ta hip to ni važno, imamo zmago. To je bistvo," je poudaril. Dallas je eno od moštev, ki jih je pandemija najbolj prizadela, četverica igralcev skoraj tri tedne ni igrala tekem, Maxi Kleber (5 točk, 3 skoki) še vedno išče prvotno formo, potem ko ga je covid-19 najbolj utrudil. "Moram biti iskren, po dvajsetih dneh sedenja doma sem na prvih treningih trpel. Na tekmi imaš težke noge, sam sebi se zdiš počasen, še vedno imam občutek, da sem počasen," je Nemec opisal izkušnjo. Trener Minnesote Ryan Saunders je dejal, da opazujejo, kako so okužbe vplivale na Dallas in kako ponavljajo, da igralci, ki so se vrnili po karanteni, še vedno iščejo pravi ritem. Njihov prvi zvezdnik Karl-Anthony Towns, ki je zaradi koronaviorusa izgubi mamo in še šest sorodnikov, je tudi sam prebolel bolezen in še vedno ne igra, čeprav že vadi z moštvom.

V Dallasu so tokrat prvič odprli vrata za gledalce in v dvorani gostili 1.500 ljudi, ki so v prvih vrstah boja proti pandemiji. Vsi so že bili cepljeni, razporedili so jih na varni razdalji po areni z 20.000 sedeži. Ni še bilo pravega občutka, kako je igrati pred domačim občinstvom, a so jih Mavericksi navdušeno pozdravili in jim mahali z igrišča. "Lepo je bilo, da so bili z nami. Dolgo smo čakali na to, upam, da jih bo lahko še več. Gledalci nam pomagajo, spodbujajo nas in nam dajejo energijo," je bil Dončić vesel obiskovalcev. "Vzdušje je bilo res takoj boljše, v prazni dvorani skoraj slišiš čričke," je bil hudomušen Hardaway. "Veseli smo bili, da so nas spodbujali."

Potek srečanja

Tekmo je za domače moštvo odprl Porzingis, ki je s koši iz preigravanj bolj spominjal na branilca kot na 221-centimetrski center. Njegova dolga trojka je bila samo dodatno opozorilo, kako raznolik je arzenal Latvijca, ki je pod domačim obročem pridno zapiral pot tekmecem iz Minnesote. Dončić je na klop sedel že po petih minutah, Porzingis je ostal na igrišču, saj je v preteklih dneh večkrat dejal, da ima raje manj daljših obdobij igre kot več krajših. Njegovi natančni meti so kazali, da ima svoj večer. Ko je po zgrešenem metu žogo iztrgal iz rok Jadena McDanielsa za nov met, je bilo jasno, da je povsem osredotočen na igro. Mavericksi so vztrajno gradili prednost, Minnesota pa ni imela pravega protiorožja. Ko je Porzingis sedel na klop, je napadalno zagretost prevzel Hardaway, ki je tudi obrambi pridno nastavljal telo za prekrške gostov v napadu. Šov Dallasa je s košem v zadnji sekundi zaključil Dončić in domači so vodili kar za 21 točk (43:22).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Mavericksi druge četrtine niso začeli tako premočno kot prvo, tudi Dončić še ni bil zelo razpoložen, njegov do takrat najvišji statistični podatek je bilo število izgubljenih žog. Timberwolvesi so počasi načenjali vodstvo domačih, a je te ob lepih podajah soigralcev najprej z zabijanjema razgrel Dwight Powell, nato je trojka Treyja Burkea stvari znova postavila na svoje mesto. Pri gostih je bil razigran Jaylen Nowell, ki je s klopi vztrajno mučil obrambo Dallasa. Vrnitev Porzingisa in Hardawaya je močno poživila domač napad, oba sta imela izvrsten večer. Prebujal se je tudi Dončić in začel deliti podaje. Vrnitev Porzinigisa na klop je odprla nekaj več prostora za Timberwolvese pod obročem domačih, njihovih sedem točk je nekoliko ublažilo zaostanek na 20 točk (71:51).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Minnesota je že v prvem polčasu ostala brez svojega drugega zvezdnika D'Angela Russella, pred nadaljevanjem igre v drugem so potrdili, da ga zaradi boleče leve noge ne bo več na igrišče. A so drugi del srečanja vseeno začeli bojevito, po njihovih sedmih zaporednih točkah so Mavericksi morali na posvet k domači klopi. Vajeti je znova v prevzel Porzingis in s težavnim metom izpod koša pognal napad, ki dobre tri minute ni mogel spraviti žoge skozi obroč. Dončić je po zapravljenih žogah znova uporabil svojo robustnost za koš ob prekršku. Podobno odločno je igral Latvijec, v obrambi je vztrajno blokiral mete gostov, v napadu izmenoma zadeval od daleč ali prodiral do obroča. V zadnjih minutah četrtine so se gostje na krilih veterana Rickyja Rubia nekoliko približali, a je nastopil Hardaway in Maverickse znova popeljal proti dvajsetim točkam razlike. Ob koncu četrtine so vodili za osemnajst (95:77).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.


Na začetku zadnje četrtine se je razigral Dwight Powell s štirimi zaporednimi točkami, s skokoma v napadu pa Dončiću omogočil, da je zadel svojo prvo trojko na srečanju. Slovenec se je z dvignjenimi rokami na pol veselil na pol norčeval iz samega sebe in tokrat ne ravno učinkovitega meta. Zato je ta toliko bolj letel Porzingisu, svojo vrnitev s klopi je oznanil s četrto trojko. Tri zaporedni meti od daleč Minnesote so oznanili nov juriš gostov in trener domačih Carlisle je nalet prekinil z minuto odmora. Dončić je ob vrnitvi znova izgubil žogo in Timberwolvesi so zaostajali le še za deset točk, nekaj kasneje je četrta trojka Beasleyja pomenila le še devet točk prednosti. Trener gostov Saunders je ugovarjal dosojenemu prekršku v napadu Juancha Hernangomeza, po dolgem pogovoru sodnikov ob zapisnikarski mizi so spremenili odločitev, a je Španec zgrešil ob prosta meta. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Slovenec je oživel ob koncu srečanja, njegovih zaporednih pet točk se je kosalo s trojkami Beasleyja. Toda hkrati je z izgubljeno žogo pomagal, da je dobro minuto pred koncem razlika znašala le še pet točk in Carlisle je z novim premorom skušal ohladiti glave. Po še eni zapravljeni žogi Slovenca je razžarjeni Beasley znižal na le tri točke zaostanka, Richardson pa je s pomembnim košem slabih 28 sekund pred koncem spet zvišal na pet. Beasley je skušal kljub gosti obrambi domačih zadeti nov met od daleč, a mu ni uspelo in Dallas je imel napad. Hiter prekršek nad Richardsonom je pomenil dva prosta meta za zanesljivega strelca, Minnesota je nato zadela za dve, a to ni bilo več dovolj in Dallas je izvlekel drugo zaporedno zmago (127:122).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ochi
09. 02. 2021 13.44
Tempo je visok. Vsak dan pač ne gre.
TEDO84bv0MEDO
09. 02. 2021 10.15
-6
Še en dokaz: ko Dončić ne igra, Dallas zmaga.
Ana desetnica
09. 02. 2021 10.33
+4
Luka je seveda igral in Dallas je zmagal. Zelena barva ti ne paše!
Lenika23
09. 02. 2021 10.52
Hellsrael
09. 02. 2021 08.41
+5
Luka pa ne deluje prepriclivo ....v primerjavi z lansko sezono
jebespolitiko
09. 02. 2021 10.10
+5
deluje deluje, ce pogledas da je stalno podvojena obramba, in da dosedaj ni mel ni enga soigralca k bi igral.....te kurovci sedaj opevajo trojico k dosedaj se ni odigrala dobre tekme, pogledas stevilke luka je dokaz, da je edini vlekel voz, kp pa je z kar nekaj igram mesal drek in je sedaj prvic odigral dobro kot center, prej pa je hodil ven, ce smo realni je trener letos naredil ze ogromno kiksov,
Lenika23
09. 02. 2021 10.52
+1
riss
09. 02. 2021 08.09
+2
Iskreno, ni to neka prepričljiva igra in moramo se zavedati, da je bil nasprotnik trenutno druga najslabša ekipa v celotni NBA, pa še to so prišli na koncu (skoraj) v težave. Dallas igra čedalje bolj na način, ki jim ne omogoča širine, kar pomeni, da popolnoma brez pravih centrov, ne glede na nasprotnika. So pa nekateri igralci po karanteni totalno izven forme, velja predvsem za Klebra in Powla, večina ostalih pa igra po sistemu toplo hladno, ker ni konstante. Dejstvo je, da niso konkurenčni boljšim ekipam, saj se mučijo ali izgubljajo tudi s slabimi. Najšibkejši člen ostaja trener, ampak tukaj ne verjamem, da se bo kaj spremenilo dokler ne bo Dončić tega začel izpostavljati (na štiri oči lastniku), kar se pa še nekaj časa ne bo zgodilo. Res pa je trener Carlisle idealen samo za razvoj Dončića in tukaj se njegovo poslanstvo žal konča, kar se nekega odmevnega rezultata tiče in se je izpel. Tako mislim in tudi, če pripeljejo dva zvezdnika, ne bo nikoli trenerjeva zasluga, če postanejo konkurenčnejši. Zdaj bi lahko učil igranja obrambe ekipo in zahteval borbenost od igralcev, ki se hočejo uveljavljati, da o taktiki in občutku ne izgubljam več besed.
Lenika23
09. 02. 2021 10.55
+3
Ne rabimo "iskreno", ker te nihče ne upošteva. Zaželjeno bi bilo "strokovno" ... tega pa ni ...