Šport

Grizzliesi so se Mavericksom izdatno oddolžili za aprilski poraz

New York, 12. 05. 2021 05.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
9

Aprila so takrat neprepričljivi Mavericksi s spretnostjo Luke Dončića in obilo sreče iztrgali zmago Memphisu. Tokrat so prišli v goste kot precej bolj samozavestno moštvo, a so doživeli hladno prho, ko so jim Grizzliesi prepričljivo izprašili zadnjice z zmago za 29 točk (133:104).

Luka Dončić je lov za žogo končal s trdim padcem čez oglasni pano.
Luka Dončić je lov za žogo končal s trdim padcem čez oglasni pano. FOTO: AP

Dallas je prvi polčas še sledil vse bolj razigranemu Memphisu, a je ta stopil na plin in goste iz Teksasa zasul s številnimi zadetki. Mlahava obramba in nenatančen met sta skazila podobo moštva, ki je zadnje tri tedne serijsko zmagovalo in dajalo vtis, da pred končnico uspešno stopnjuje pripravljenost. "Nismo igrali dobro. Začelo se je že v prvi četrtini, ko so s serijo devetih točk dobili zagon, ta jih je nato poganjal skozi celotno tekmo," je trener Rick Carlisle izvor poraza našel že v prvi četrtini. "Nihče ni igral dobro, ne vem, kaj je razlog. Ta hip nihče ni srečen s svojo igro, jutri bo treba opraviti precej bolje." Zanj zelo slab večer je imel tudi Dončić (12 točk, 5 podaj, 5 skokov), v 16 poskusih je zadel le štirikrat, niti enkrat izza črte za tri točke. "Kriv sem za poraz, nocoj nisem bil pri sebi, to je bila ena mojih najslabših tekem," je po tekmi priznal, da mu ni šlo najbolje. Čutil je tudi posledice padca, "ko sem se ohladil, je postalo precej slabše, videli bomo, kako bo jutri."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Slovenec je bil igralec z najslabšo skupno oceno na igrišču za predstavo v napadu in obrambi (–23), poudaril je, da si Grizzliesi zaslužijo vse pohvale za zmago, "igrali so odlično obrambo, odlični so bili seveda tudi v napadu." Podobno je menil tudi Jalen Brunson (15 točk, 3 podaje, 3 skoki, 3 ukradene žoge), "izrabljali so naše napake in igrali zelo dobro. Treba jim je pripisati vse zasluge." najboljši strelec pri Dallasu je bil tokrat Tim Hadaway mlajši (19 točk, 2 podaji, 5 skokov), poraz je zasenčil najboljšo predstavo sezone Willieja Cauleyja-Steina (16 točk, podaja, 8 skokov). Pri domačih, ki so igrali brez odličnega centra Jonasa Valanciunasa, je bil znova odličen najboljši novinec lanske sezone Ja Morant (24 točk, 8 podaj, 7 skokov, ukradena žoga), razigral se je tudi Dillon Brooks (22 točk, 2 podaji, 2 skoka, 3 ukradene žoge, 2 blokadi), ki je v obrambi pazil na Dončića.

Dallas je na začetku zadnje četrtine ostal brez Dwighta Powlla (2 točki, 2 podaji, skok), ki je bil izključen zaradi nešportne osebne napake. Med branjenjem koša je po nesreči z roko v glavo udaril Brandona Clarka (14 točk, 2 podaji, 9 skokov, 2 ukradeni žogi, blokada), rojaku iz Kanade se je nemudoma opravičil. Dallas je v zadnjih tednih nakopičil serijo izključitev, Boban Marjanović proti Warriorsom, na tekmi s Sacramentom sta po dve tehnični napaki dobila Carlisle in Dončić, ta je predčasno odšel v garderobo v nedeljo. S porazom so Mavericksi zdrsnili na šesto mesto, za Portland. V zadnjih treh srečanjih proti New Orleansu, Torontu in Minnesoti potrebujejo vsaj dve zmagi, da si v vsakem primeru zagotovijo šesto mesto.

 

Potek srečanja

Dorian Finney-Smith in Dončić sta poskrbela za prvi koš srečanja, ko je Slovenec prvemu podal za zabijanje. Brooks s trojko in Xavier Tillman z metom za dve sta Memphis popeljala v vodstvo, goste je s košem, nato pa podajo Cauleyju-Steinu še naprej poganjal Dončić. Domačim je novo vodstvo prinesel Kyle Anderson, po nekaj nenatančnih metih na obeh straneh je Morant popravil svoj zgrešeni prvi poskus. Mavericksi so imeli težave s črte za tri točke, a je Cauley-Stein pod košem lepo preigral obrambo za prvi koš Dallasa, v katerega ni bil vmešan Slovenec. Grizzliesi so bili še naprej učinkoviti v napadu, zadel je Tillman, Dončić se je po dveh zgrešenih trojkah vrnil k metom s srednje razdalje. Brooks si je z lepo pirueto priigral prostor za drugi koš, prvi točki Hardawaya sta prišli s črte za proste mete. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Hardaway je pod košem našel Powlla, ki je obrambna igralca pognal v zrak, nato pa zadel. Trojka Anderson je sprožila obilen odziv gostov, najprej je do obroča prodrl Brunson, Josh Richardson je dosegel prvo trojko za Dallas, Brunson je hitro dodal še eno. Serijo osmih točk je prekinil prosti met Moranta, a je Hardaway s še enim metom od daleč nadaljeval naskok gostov, ki so povedli za osem točk. Znižalo ga je polaganje Moranta, nato še trojka Johna Koncharja. Dončić je vrnitev na igrišče oznanil s košem, Morant, ki je ostal sam v desnem kotu, pa je zadel za tri. Slovenec je sam pod košem zgrešil polaganje, nato je Morant znova zadel od daleč in Memphis je prvo četrtino končal s točko prednosti (28:27).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Drugo četrtino sta odprla prosta meta Clarka, Dončić pa si je z baletom v raketi odprl prostor za novi dve točki. Prednost Memphisa je zvišala trojka Tyusa Jonesa, Slovenec pa je še enkrat zgrešil polaganje na obroč. Lepa podaja Brunsona je Nicolu Melliju prinesla lahko zabijanje, na drugi strani je Clarke izrabil preredko obrambo Dallasa v raketi. Maxi Kleber je pobral žogo v napadu, nato pa ob podaji Dončića zadel prvo trojko, a sta koša Clarka in Jonesa prednost domačih zvišala na pet točk. Dallas je ostal brez veterana J. J. Redicka, ki je po le dveh minutah igre nerodno pristal na desno nogo in obnovil poškodbo pete, klub pa je sporočil, da se ne bo vrnil na igrišče. Hardaway se je domačih lotil s trojko, a je Killian Tillie odgovoril z metom od daleč. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Hardaway je nadaljeval s prodorom in polaganjem, za Grizzliese je prvič zadel Desmond Bane, Hardaway pa je z novo trojko povzročal sive lase domači obrambi. Zgledu je z metom od daleč sledil Brunson, ko je naslednji napad zgrešil, je Cauley-Stein z zabijanjem pospravil odbito žogo in Dallas je povedel za točko. Gostje so znova imeli zagon, Richardson je žogo položil v obroč, Cauley-Stein znova zabil. A je Memphis našel odgovor, najprej je Morant prodrl do obroča, iz bližine je zadel tudi Tillman. Prosta meta Brooksa sta Grizzliese znova popeljala v vodstvo, nato je za Dallas zadel Richardson. Center Tillman je presenetil s trojko, prodor Hardawaya pa je prinesel izenačenje. Ob izteku četrtine je Dončiću žoga ušla z igrišča, pri teku zanjo se je spotaknil ob oglasni pano in trdo pristal na hrbtu. Zadnjo besedo je imel Brooks, ki je s trojko postavil izid prvega polčasa, 60:57 za Memphis.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Domače moštvo je v drugem polčasu nadaljevalo z enako mero, kot so končali prvega, za tri je zadel Bane. Lovil jih je Richardson, nato je Cauley-Stein kljub prekršku žogo položil v obroč in dodal še prosti met. Slabo podajo Hardawaya je s trojko kaznoval Bane, zadel je tudi Anderson in gostje so zaostajali za šest točk. Poskočni Cauley-Stein je z novim skokom v napadu še enkrat zabil, Morant pa s prostima metoma ohranjal prednost domačih. Nato je prestregel podajo Dončića in dobil še dva kazenska meta. Za goste je po podaji Slovenca znova zbil Cauley-Stein, rezervni center Dallasa je imel najboljšo tekmo sezone.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na koš Andersona je odgovoril Hardaway, nato je Brooks zadel s skoraj istega mesta kot pred njim Anderson. Ta je žogo položil v obroč, dodal še en koš in Memphis je povedel za devet točk. Dallas je vzel kratek premor, a je Anderson nadaljeval z odlično igro, Moran pa je prednost zvišal že na 13 točk. Prvi zadetek Bobana Marjanovića in trojka Brunsona sta nekoliko omilila težave gostov, ki so pogrešali koše Dončiča. Njegovo slabo podajo je kaznoval Konchar in naskok domačih je bil znova ducat točk. Razigrani Grizzliesi so preveč zlahka prihajali do zadetkov, koš Clarka in trojka Meltona sta poglabljala težave gostov, ko je od daleč zadel tudi Morant, so zaostajali že za šestnajst točk. Prosta meta Slovenca sta razliko znižala na štirinajst točk (96:82), Dallas pa je po treh četrtinah deloval veliko bolj utrujeno kot Memphis, ki je igral drugi večer zapored.
 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Brooks je nadaljeval z dobro igro domačih, gostje pa so ostali brez Powlla, ki je pregrobo ustavil Clarka, sodniki pa so ga izključili. Powell se je nemudoma opravičil Clarku, ki ni utrpel hujših posledic. Peta izgubljena žoga Dončića je prinesla zabijanje Brooksa in dvajset točk razlike, tekma pa je vse hitreje drsela v poraz Dallasa. Klop gostov je skušala z novincem Joshem Greenom vliti nekaj energije v anemično obrambo, a je Brooks še naprej zadeval. Rezervna postava Mavericksov je nekoliko bolje ovirala Grizzliese, toda razigranemu Brooksu so uspevali tudi izjemno težki meti. Ko je osamljeni Jones dodal še trojko za 23 točk naskoka, je bilo srečanje zapečateno.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Rezervni Mavericksi se niso predali, trojka Treya Burka in dve zapored Nata Hintona so vlile nekaj energije, toda Clarke in Bane z metom od daleč sta dala vedeti, da ne bo novega velikega preobrata. Klop so spraznili tudi pri Memphisu in tekma je postala priložnost za dokazovanje igralcev z malo priložnostmi. Na koncu so Grizzliesi zmagali za krepkih 29 točk (133:104).

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

krneki_123
12. 05. 2021 15.20
Imam občutek, da Luki zmanjkuje sape, žal. Prišel je popolnoma nepripravljen, vmes pošteno treniral in shujšal, zdaj pa se zdi, da je spet preveč aktiven z žarom in pleskavicami. Vizuelno se je spet odebelil. Zdajšnji Luka v primerjavi s tistim iz mehurčka je katastrofa. Lepo ga je gledati, ampak ima tudi slabosti. Škoda, tudi brez KPja, bi lahko bili bolj konkurenčni, ampak s takšno igro, kot nocoj nikakor.
o moj maribor
12. 05. 2021 09.24
+11
Pozdrav! Pisem izkljucno o danasnji tekmi Dallasa.V eni besedi katastrofa od katastrofe in to dobesedno Tekmo si morate najprej ogledat pa potem komentirat zal je pac tako.LUKA-ne vem koliko zgresenih metov -podaj-zgubljenih zog katastrofa.Z taksno igro bi oz ne bi premagali niti kaksnega nasega ligasa pa ne mi zamerit pac videno-Lukeca imam rad ne gledam zastonj tekem dallasa lahko pa tudi malo pograjam l
ho?emVšolo
12. 05. 2021 08.02
+2
še ena slaba stran, da ni gledalcev, ki oblažijo padce
09ZarMan10
11. 05. 2021 20.43
+4
Resnično je igro Luke užitek gledati. Športni navdušenci se moramo začet počasi zavedati, kakšen nivo igralca je Luka in kakšen privilegij imamo, da ga lahko spremljamo na delu...
JeanLuc
11. 05. 2021 21.18
+7
če bi se še manj pritoževal bi blo še bolše tudi za njega bi blo dobro so ga sodniki na piko vzeli ravno zaradi tega
resnicaosvobaja
11. 05. 2021 21.45
-1
Mislim, da je vseeno prav, da pove svoje....sodniki so pa milo rečeni zelo ubogi, kar se tiče pokazanega znanja
alpheca 1
12. 05. 2021 08.13
+0
Nikdar več
11. 05. 2021 20.35
+4
Zakaj se ne predvajajo tekme Dallasa a areni ali nba tv?
alpheca 1
12. 05. 2021 08.14
+0