Šport

V balkanskem dvoboju Dončić po podaljšku ugnal Jokića

New York, 08. 01. 2021 06.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
43

Začetek tekme med Dallasom in Denverjem ni obetal vrhunske košarke, toda drugi polčas je prinesel napeto srečanje. V ospredju sta bila Luka Dončić in Nikola Jokić, na koncu so prevladali koši Slovenca. Gostje so v podaljšku zmagali za sedem točk (124:117).

Luka Dončić je z odlično igro v Denverju najbolj zaslužen za Dallasovo zmago.
Luka Dončić je z odlično igro v Denverju najbolj zaslužen za Dallasovo zmago. FOTO: AP

"V prvem polčasu smo imeli težave, nato smo kot moštvo stopili skupaj, posebej v obrambi, kar je prineslo zmago," je Dončić (38 točk, 13 podaj, 9 skokov) nemudoma po tekmi opisal, kako so po pogovoru v garderobi preobrnili tekmo. Vmes pa je komentatorja Shaquilla O'Neala učil, kako se pravilno izgovori "adijo". Slovenec je odlično vodil ekipo v zadnjih minutah rednega dela in podaljška, prav zaključevanje tesnih tekem pa je bila prejšnjo sezono šibka točka moštva. "Že prejšnjo sezono sem rekel, da se bomo naučili obvladovati takšne trenutke," je bil Dončić zadovoljen z razpletom. Pohvalil ga je tudi Dallasov trener Rick Carlisle, "stalno raste, postaja vedno boljši in boljši, razume, kdaj naj bo agresiven in kdaj naj žoga kroži". Po njegovih besedah je moštvo izboljšalo igro ob zaključku tekem, "všeč mi je, kako je Luka obvladoval igro".
 
Uvodna četrtina je bila težavna za obe moštvi, drugi polčas pa je kljub boljši obrambi na obeh straneh prinesel bolj plodno igro v napadu. Na obeh straneh so se ukvarjali z vprašanjem, kako ustaviti košarkarja z Balkana, Denver se je kosal z Dončićem, Dallas z Jokićem, ki jim je nasul 38 točk (še 4 podaje, 11 skokov, 2 ukradeni žogi) in ob koncu zadel met za podaljšek. Jamal Murray je dodal 21 točk (in 9 podaj ter 4 skoke). Poleg Slovenca so dvomestno število točk dosegli še štirje Mavericksi, častno omembo si zasluži Maxi Kleber, ki na dveh tekmah ni dal koša, potem pa zdel tri trojke, zadnja je prinesla vodstvo ob koncu rednega dela. "Maxi je dober igralec, dober strelec. Vsi zaupamo drug drugemu. Tudi če bi zgrešil, je bil to lep met, podal bi mu vsak dan znova," je Dončić upravičil odločitev, da mu ob koncu tekme prepusti ključni met. Carlisle je zadovoljen dejal, da je to "lepa in zelo potrebna zmaga", še posebej ker je v Denverju "vedno težko zmagati". Dallasovo gostovanje sodi tudi v nabor slovenskih srečanj, saj za Nuggetse igra Koprčan Vlatko Čančar, ki pa tokrat ni dobil priložnosti na igrišču.


NBA nadaljuje proteste

Dan po vdoru privržencev Donalda Trumpa v ameriški kongres so tudi v NBA razmišljali o dogajanju v ZDA. "Bilo je šokantno," je Dallasov trener Carlisle opisal, kako je v sredo na poti v Denver doživljal prizore iz prestolnice. "To je le še en primer resnično gnusnih stoletje starih dvojnih meril, ki so trdo udarila po nas," je dejal. Njegov kolega na Denverjevi klopi Michael Malone je poudaril vlogo enotnosti NBA od vodstva, trenerjev do igralcev. Po njegovih besedah "ves čas kažemo, kako smo enotni v boju za pravičnost". Sloviti trener San Antonia Greg Popovich ni izbiral besed. "Našim otrokom, našim državljanom lahko sporočimo, da to, kar smo videli včeraj, v resnici ni Amerika. Čeprav je bila Amerika, zgodilo se je v Ameriki. Nočemo biti takšni," je ne samo bil zelo jasen, ampak dodal, da ga je na trenutke "sram, da sem Američan, da so bili ljudje priča temu, kar so videli včeraj".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Potek srečanja 

Moštvi sta začeli mete za tri, ko ti niso zadeli cilja, sta se preusmerili k prodorom pod koš. Po enakovrednem začetku sta zaporedni neprevidni podaji gostov Denverju omogočili dva lahka koša in Carlisle se je zatekel k prvi minuti odmora. Po njej so se Mavericksi s pomočjo lepih podaj Dončića približali domačim. Slovenec, ki je imel na začetku nekaj težav z zadevanjem obroča, je z nenehnim pritoževanjem nad po njegovem nedosojenimi prekrški izzival potrpežljivost sodnikov. Jokić je z zadeto trojko nekoliko odložil Dallasov nalet, nato je Dončić zadel svoj prvi met za tri in moštvi sta bili poravnani. A so se Mavericksi vrnili k neprevidni igri in zapravljanju žoge, reševal jih je podobno slab met Nuggetsov. Pri zadnjem Dallasovem napadu so sodniki prisodili osebno napako Murrayju, a se je trener Malone pritožil, pogled posnetkov pa je pokazal, da je imel prav. Žogo so dobili domači, Murray pa je z dolgim metom za tri njihovo prednost povišal na šest točk (28: 22).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Druga Dallasova peterka ni bila kos kolegom s klopi Denverja, ki so počasi višali prednost. Tudi vrnitev Dončića na igrišče ni popravila neučinkovitosti napada gostov, poleg tega je zakrivil štiri od prvih devetih izgubljenih žog Mavericksov. Nuggetsi so jih izrabili za kar štirinajst svojih točk. Slovenec je sredi četrtine po uspešnem prodoru gladil levo nogo vrh gležnja, a ga bolečina ni motila za šest zaporednih točk. Pri domačih je imel težave z metom Jokić, a so kljub temu ohranjali prednost. Na roko jim je šel tudi tretji prekršek centra gostov Willieja Cauleyja-Steina, njegovo mesto je prevzel Marjanović, ki pa ne slovi ravno po svoji obrambi. Kar je Jokić nemudoma izrabil za svojo drugo trojko. Marjanović mu je vrnil s skokom v napadu, ob košu pa kolega iz Srbije prisilil še k prekršku. Center Denverja je s tremi osebnimi napakami sedel na klop. Dončićeva podaja je Dorianu Finneyju Smithu omogočila neoviran met za tri, že naslednji napad je Monte Morris s trojko izničil dobro delo in domači so ob polčasu vodili za devet točk (52:43).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Neprevidna Jokićeva obramba ob Dončićevem prodoru je hitro prinesla četrto osebno napako Srba. A je takoj zatem četrto osebno napako storil tudi Cauley-Stein pri gostih. Slovenec in Paul Millsap sta drug drugemu prestregla podaje, zato sta njuni izgubljeni žogi samo pokvarili osebni statistiki, nista pa vplivali na rezultat. Jokić je izrabil obrambne težave Marjanovića in nanizal osem točk. Carlisle je zato poskusil še z Dwightom Powellom in Kleberjem upočasniti Srba pri Denverju. Dve zaporedni trojki Tima Hardawaya mlajšega sta gostom zbudili upanje, da je še en igralec našel strelski ritem. Dončić je medtem še naprej delil svoje podaje ali pa lepo prodiral pod obroč, prosta meta Hardawaya ob koncu pa sta moštvi zbližali na le dve točki (78:76).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

James Johnson je z metom za tri Dallas na kratko popeljal v vodstvo, saj je od daleč zadel tudi PJ Dozier. Prvi dve minuti je bil Johnson ednini Maverick, ki je zadeval, njegovih sedem točk pa je gostom pomagalo, da jim domače moštvo ni pobegnilo. Murray je s slalomom skozi obrambo Mavericksov in iskanjem prostih soigralcev nadaljeval odlično igro, ki je domačim pomagala ohranjati minimalno prednost. Dve zaporedni napaki Dončića – sodniki so mu sodili korake – sta nekoliko pomagali Denverju, a hkrati spodbodli Slovenca k še odločnejši igri. Sledila je serija sedmih točk gostov, ki so povedli za štiri, trojka Kleberja je bil njegov prvi koš na dveh tekmah. Toda odgovoril je Jokić in s petimi zaporednimi točkami Dallas prisilil k minuti odmora. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Svoj met je našel tudi Kleber in z novo trojko svoje moštvo popeljal v vodstvo. Gostje niso imeli recepta, kako ustaviti Jokića, ki je zadeval od blizu, daleč ali pa se prebil na črto za proste mete. Dončić je slabo minuto pred koncem zapravil žogo, a Nuggetsi z dvema zgrešenima metoma niso kaznovali njegove napake. Dallasu je ob zaostanku za točko ostalo dobrih sedem sekund. Slovenec je ob dveh branilcih okoli njega žogo podal Kleberju in Nemec  je s tretjo trojko goste popeljal v  vodstvo za dve. Denverju so ostale 2,4 sekunde, kdo drug kot Jokić pa jih je izrabil za izenačenje in podaljšek (109:109). 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dallasove vajeti je prevzel Dončić in jih po trojki Willa Bartona za Denver s petimi zaporednimi točkami popeljal v vodstvo. Po dobri minuti zgrešenih metov je Barton znova izenačil srečanje, nato je sledilo pet točk Josha Richardsona in Denver je poldrugo minuto pred koncem vzel minuto odmora za načrt, kako rešiti tekmo. Izgubljena žoga Nuggetsov je samo še poglobila njihove težave, saj je Cauley-Stein prednost s prostim metom povečal na šest točk. Veselje ni trajalo dolgo, saj je Jokić je zadel za tri, a je Dončić nemudoma odgovoril z dvema točkama. Nato je po zgrešenem metu Murrayja in prekršku domačih dodal še dva prosta meta, tako da so gostje imeli zmago v žepu (124:117).


Pogled pred srečanjem

Dallas in Denver sta v prvih sedmih tekmah dosegla tri zmage, kar je začetno razočaranje za moštvi z velikimi pričakovanji. Prvi so se zdeli zreli za naskok med štiri najboljše v zahodni konferenci, drugi so končnico zapustili v finalu konference. Dallas je zgrajen okoli Dončića, ki so ga pred začetkom sezone že skoraj razglasili za njenega najboljšega igralca, pri Nuggetsih je breme nekoliko bolj porazdeljeno, osrednja nosilca igre sta  Murray in Jokić. Če je Slovenec začel pod pričakovanji, pa jih 213 centimetrov visoki Srb presega in se je prebil v ospredje pri potegovanju za naslov najboljšega. Njegovo začetno povprečje je 24,1 točke (šestnajsti v ligi), 11,9 podaje (prvi) in 11,7 skoka (peti). Do zdaj sta le Russell Westbrook in Oscar Robertson zmogla vso sezono ohraniti povprečje trojnega dvojčka (dvomestno število točk, podaj in skokov). Nekaj sence na Jokićev dosežek meče veliko število izgubljenih žog (povprečno 5,1 na tekmo), toda trener Denverja Malone si s tem pretirano ne beli glave. "Skoraj vsako leto je med desetimi igralci NBA z največ izgubljenimi žogami verjetno deset najboljših igralcev NBA. Ti imajo žogo ves čas v rokah, od njih pričakujemo zelo veliko," trdi Malone.

Luka Dončić (na sredi) povezuje svet španske, balkanske in ameriške košarke zaradi svojih korenin in zorenja v španski ligi. Zato prisrčni odnosi s Juanom Hernangomezom (na njegovem hrbtu) in Nikolo Jokićem.
Luka Dončić (na sredi) povezuje svet španske, balkanske in ameriške košarke zaradi svojih korenin in zorenja v španski ligi. Zato prisrčni odnosi s Juanom Hernangomezom (na njegovem hrbtu) in Nikolo Jokićem. FOTO: AP

O Dončićevi kondicijski pripravljenosti je bilo prelitega že veliko črnila, hkrati pa trenerji hvalijo njegovo izjemno sposobnost, da hitro prilagodi svojo igro. Če je sezono začel nekoliko težji, kot je zaključil prejšnjo, in z nekoliko nekoliko počasnejšim prvim korakom, je to uporabil za odločnejšo igro pod košem, kjer lažje izriva branilce. Na ta način je v začetnih tekmah odigral desetino svojih napadov, pri čemer ali zadene ali pa nad njim naredijo prekršek, pogosto kar oboje. Na ta način rad igra, kadar ga ob menjavi branilcev pokriva manjši in lažji igralec. Proti večjim in težjim izrablja svojo izvrstno tehniko premikanja, s katero se prebija mimo njih, ali pa svoj met s skokom od branilca. Mavericksi takšno igro načrtno uporabljajo ob začetku četrtin, ko na ta način nasprotno ekipo silijo, da si hitro nabere štiri prekrške in nato vsak naslednji prinese proste mete. Igra pod košem mu pomaga prestati obdobje, ko ne zadeva od daleč. Na zadnjih tekmah se njegova tovrstna natančnost sicer izboljšuje. V svoj repertoar dodaja nove veščine, zato je razumljiva mirnost trenerja Dallasa Carlisla, da ga ne skrbi pripravljenost njegovega najboljšega igralca.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (43)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

142
08. 01. 2021 19.53
+1
in domači so ob polčasu vodili za enajst točk (52:43). Tole je zihr enajst točk
MaldiniSLO
08. 01. 2021 10.46
+1
Slovenija hoce met evropske cene in standarde z balkanskimi placami. To tako ne gre
glavni Baja
08. 01. 2021 10.27
-1
austrici so ponemčeni slovenci, ta ti pa zmaga, majke mi 🤭🤭🤭 da tole prebere jodlar, te briše z zemljevida. Prav kolega Jürgen, da te lepo pozdravlja iz Dunaja
Žac
08. 01. 2021 10.32
-4
Jurgen je pravi dokaz ponemcenje Slovencev. Jurgen je pogosto ime v Sloveniji.😂😂😂
Barni3
08. 01. 2021 10.11
+3
Ma kaj bluzite tuki...balkan je in bo...to je balkanski polotok...in v njem so drzave od dela.turcije na.jugu do italije na severo zahodu.
MMIRKO
08. 01. 2021 10.05
+1
Balkana več ni , ostali so samo še balkanci v glavah !!!!
AS1983
08. 01. 2021 09.47
+1
Tekme denverja in dallasa so v zadnjem casu na divjem zahodu pasa za oci, mesarsko klajne, tesne koncnice, doncic mvp
Wolfman
08. 01. 2021 09.08
-3
Generalno takšen Dallas ne bo krojil sam vrh NBA lige! Denver je igral le z osmimi igralci, od tega so štirje igrali več kot 40 minut...! In izmet za tri še naprej ustaja uganka za Luko!
NisteResni
08. 01. 2021 09.04
+0
Mali je res fenomen prvo četrtino mel obupno, drugo nic posebnega, pol pa eksplozija... Kaj bo sele k naravna sprožilce od prve min... Aja pa še to mi Johnnyi smo Balkan, tko k cela Juga
7zigolino7
08. 01. 2021 09.00
+6
Slovenija ima najboljšega balkanca ever.
prost1
08. 01. 2021 08.49
+1
Od Luka je edino stari ata z balkana.
radar
08. 01. 2021 08.40
+8
Balkanski dvoboj? Hmm, zanimiv naslov.
Škrinca
08. 01. 2021 08.28
+10
gledal tekmo zadnje pol ure in je bilo napeto do samega konca............dončič in jokič sta pokazala, da sta carja.........
NeverGiveUp Slo
08. 01. 2021 08.25
+1
Pusti geografijo. Blismo ena drzava in JA SMO BALKANCI. ce ti je usec al pa ne. Pa tudi nekoc sm nekaj bral o balkanu in takrat je pisalo da smo sever balkana
mackon08
08. 01. 2021 10.00
+3
Never samo resnico si napisal, geografsko smo Balkanci in to je dejstvo. Minusarji mislijo da smo zahod verjetno.
dajno
08. 01. 2021 08.25
+3
Do zdaj nisem vedel, da je košarka igra ena na ena.Hvala 24 za razsvetlitev😂
AL4444
08. 01. 2021 08.11
-3
Slovenija ni na Balkanu ampak je v srednji Evropi. Geografija šus.
Žac
08. 01. 2021 08.12
+1
AL4444
08. 01. 2021 08.25
+3
Škrinca
08. 01. 2021 08.26
+0
brezcasni
08. 01. 2021 08.28
+7
oni niso merodajni ,ker tudi oni ne priznavajo da so le privesek Nemčije kot jih ostali določajo......
AL4444
08. 01. 2021 08.51
+8
Avstrijci so ubistvo ponemčeni Slovenci. Karantanija prva državna tvorba predalpskih Slovanov je bila med zgornjim tokom reke Drava in Mure, kar pomeni današnje Avstrijske Koroške. Torej so to Slovenci, ki so jih Nemci skozi stoletje, ko so bivali znotraj Sveto Rimskega cesarstva germanizirali. V 14. stoletju je potekal največji del kolonizacije na Koroškem.
glavni Baja
08. 01. 2021 09.01
+1
dobr, da nis napisal, da je so vsi germani 🙂 ne pozab, kdo VAM je dal uradni jezik, državo, pa še bli ste zelo cenjeni v bivši Jugoslaviji.
AL4444
08. 01. 2021 09.51
+1
Glede nato koliko minusov imam se ne čudim, kje smo v Sloveniji z razvojem, če je narod tako neumen, da še osnovnih geografskih stvari ne pozna.
mijam75
08. 01. 2021 09.56
+2
Slovenija je v večjem delu na balkanskem polotoku. Družbenopolitično pa so jo uvrščali med države srednje evrope. Na žalost smo s tega vidika zadnje čase bolj na balkanu kot v evropi.
glavni Baja
08. 01. 2021 09.57
-3
tis pa tut en ....., kva s vs napaljen, vidš da se folk sprda . lohka kr 👋 EU, ker boš še dolgo na BLKN🙂
AL4444
08. 01. 2021 10.12
+1
mijam75 na Balkanu je Primorska, Notranjska in del Dolenske. To je manj kot pol Slovenije.
Žac
08. 01. 2021 10.19
-5
Karantanija je nastala v 8.stoletju. Prvi zapisi na Slovenskem jeziku segajo zam okrog leta 1000,Brizinski spomeniki. Karantanija je ze raspadla. V 6.stoletju so se zaceli naseljevati na podrocje danasnje Slovenije predniki Slovencev,Ilirija. Kaj se pa Avstrije tika,so prvi krat omenjajo nekaj pred letom 1000,Osterreich. In v veliki vecini svoje preteklosti so povezani z Hazbursko monarhijo. Ce so Slovani ne pomeni da so to samo Slovenci. Tako da to tvoje da so ponemceni Slovenci ne pije vodo. V kratkem.
AL4444
08. 01. 2021 10.45
+2
Če gledaš da so ti Slovani živeli v današnji južni Avstriji in so za ustoličevanje knezov uporabljali staro slovenščino, ki jo danes štejemo za predhodnico današnje Slovenščine so to bili Slovenci. Razen če so po tvoje naredili Germani genocid nad neko vejo Slovanov, ki danes več ne živi.
Žac
08. 01. 2021 12.10
-2
V karantaniji je bilo na obmocju veceg dela danasnje Slovenije zivelo pleme karniola(eni zgodovinarji to da je bilo pleme zanikajo). Prvi knez karniole je bil Vojnomir Slovan. Ljubljanski okrog je bil locen od tega. Glavno mesto te karniole je bilo v Kranju. Na severu so mejili z knezevino slovanov,knez Valuk. Ta je segala vse do meje z reko Dravo. Sedanji del Stajerske je bil pod to knjezevino,mislim vecji del. Mislim da so 3 knezevine bile na podrocju sedasnje Avstrije. Tako da i mi nekateri nekaj beremo.
AL4444
08. 01. 2021 14.22
+1
V Karnioli so živeli Slovani, Avari, Romuni in tudi nekdanji Rimljani. Karantanija je bila narodnostno veliko bolj čista bol Slovanska.
Žac
08. 01. 2021 08.11
-16
"Balkanski dvoboj" v naslovu. Bravo avtor 👍 👍. Da ne pozabimo kje je in kje se zacne Balkan.
kilklop
08. 01. 2021 08.20
-5
Sam res, Slovenija geografsko ne spada na Balkan.
vitaminkripl
08. 01. 2021 08.10
+14
Tole je bila košarkarska poezija in igra v pravem pomenu besede. Čestitke obema ekipama za super predstavo. #77 gg
BellaCiao
08. 01. 2021 08.00
+7
balkan power v tisti pozitivni luči