Šport

Berni, slovenski Avstrijec ali avstrijski Slovenec

Ljubljana, 10. 02. 1998 17.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Stane Kavčič
Komentarji
0

Med slovenskimi reprezentanti na tokratnih OI je posebne pozornosti deležen Bernhard Knauss, avstrijski smučar, ki brani barve slovenske reprezentance. Berni, kot ga kličejo kolegi iz reprezentance, se je rodil 25. 6. 1965 v Schladmingu in že s tremi leti stopil na smuči. Nič čudnega, saj sta smučarsko pot izbrala že mnogo let pred njim njegov oče in ded. Bernhardov oče, je bil celo avstrijski prvak. Za malega Bernija je bila športna pot jasno začrtana. Kmalu je postal član avstrijske reprezentance, žal pa ga je po petih letih nastopanja za avstrijsko izbrano vrsto za eno leto priklenila na posteljo skrivnostna bolezen. Za ozdravitev se bojda lahko zahvali materi, ki ni verjela zdravniškim nasvetom in mu je s svojimi zdravili vrnila zdravje. Kariere v reprezentanci je bilo konec in Bernhard se je posvetil poklicu. A le za kratek čas. Kmalu je prodal svojega golfa in si z denarjem kupil letalsko vozovnico za Kalifornijo, kjer je leta 1988 začel svojo poklicno smučarsko kariero. Leto kasneje je v skupni uvrstitvi zasedel že peto mesto v dokaj hudi konkurenci. Spomnimo se le dvojčkov Mahre, pa bratov Halsnes ali pa Christiana Orlainskega, Mathiasa Bertholda in ne nazadnje dveh Slovencev Tomaža Cerkovnika in Tomaža Čižmana.

Leto Kasneje je bil že na drugem mestu v skupni razvrstitvi.

Za seboj ima 85 zmag, štiri zmage v skupni razvrstitvi, šest naslovov svetovnega prvaka med poklicnimi smučarji, leta 1997 pa se je vrnil na staro celino in leto kasneje odpotuje v deželo vzhajajočega sonca kot član slovenske ekipe alpskih smučarjev. Pa srečno Berni!

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.