Šport

Blatterju še tretji mandat

Zürich, 31. 05. 2007 16.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik Fife Joseph Blatter je dobil še tretji štiriletni mandat na čelu krovne nogometne organizacije.

Na 57. kongresu v Zürichu v tekmi za predsednika ni imel protikandidata, tako da je bila ponovna izvolitev za 71-letnega Švicarja zgolj formalnost. Aprila letos je Blatterja 66 članic FIFA iz šestih konfederacij predlagalo za ponovno izvolitev, ki je svoj vrhunec doživela na novem, 200 milijonov dolarjev vrednem sedežu FIFA v Zuerichu. "Z veseljem sprejmem nov mandat. Hvala vam za zaupanje in za to, da ste me vnovič postavili na čelo te institucije," je takoj po izvolitvi dejal Blatter, ki je bil prvič izvoljen leta 1998, po 17-letni "vladavini" Joaa Havelangea. Drugi mandat so mu delegati zaupali leta 2002 v Seulu, ki pa so ga leto pozneje podaljšali na pet let zaradi svetovnega prvenstva leta 2006. V nasprotju z zadnjima volilnima kongresoma, ko so se kandidati obtoževali zaradi domnevnih korupcij in drugih nepravilnosti, so tokratne volitve potekale mirno.

Blatter ni imel protikandidata, zato je bila njegova izvolitev zgolj formalnost
Blatter ni imel protikandidata, zato je bila njegova izvolitev zgolj formalnost FOTO: Reuters

Blatter je sicer v FIFA prišel že leta 1975 in šest let pozneje postal generalni sekretar. Pogosto se je šalil, da je bil leta 1975 11. člen v administraciji in da je s tem dopolnil ekipo. Organizacija je tudi po zaslugi njegovega delovanja vseskozi napredovala in se širila. Ne nazadnje je že leta 1981, ko je postal generalni sekretar, taista administracija štela že devet članov več kot ob njegovem prihodu. Zdaj je ta številka še bistveno višja - 280, tako kot tudi število držav članic. Novi-stari predsednik je poudaril tudi dobro poslovanje FIFA, ki je imela ob koncu leta 452 milijonov evrov lastnega kapitala. Leto 2006, leto SP, je FIFA sklenila z 185 milijoni evrov dobička.

FIFA je dobila tudi nekaj novih drugih vodstvenih članov. Uradno je podpredsednik FIFA postal predsednik Evropske nogometne zveze Francoz Michel Platini, med novimi člani izvršnega odbora FIFA je nemška nogometna ikona Franz Beckenbauer. FIFA ima tudi novo članico. Kot zadnjo in hkrati že 208. so v družino FIFA prav na kongresu v Zürichu sprejeli Črno goro.

Blatter je med smernicami za nov mandat poudaril krepitev družbene odgovornosti nogometa in napovedal oblikovanje strateške komisije, ki se bo ukvarjala z gospodarskimi, političnimi in športnimi vprašanji, povezanimi z nogometno igro. Hkrati je v skladu z družbeno odgovornostjo napovedal nov oster boj proti dopingu (FIFA je na kongresu potrdila tudi spoštovanje vseh pravil WADA), rasizmu in korupciji. Ozrl se je tudi na naslednje SP in še enkrat poudaril, da kljub vsem težavam računa, da bo Južna Afrika leta 2010 priredila lepo prvenstvo z odličnimi nogometnimi predstavami.

SORODNI ČLANKI

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.