Šport

Miami je z odličnim Dragićem ohladil razžarjeni Utah

New York, 27. 02. 2021 10.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
4

Klub iz Salt Lake Cityja je v februarju prepričljivo najboljši v ligi, doslej so tesno izgubili le eno srečanje. V Miamiju so še drugič s sklonjenimi glavami zapustili igrišče – Heati so si na krilih Gorana Dragića in Jimmyja Butlerja prigarali novo zmago (124:116) ter so vse bolj podobni moštvu, ki se je lani prebilo v finale NBA.

Goran Dragić (z žogo) se je z dolgega premora vrnil v odlični formi.
Goran Dragić (z žogo) se je z dolgega premora vrnil v odlični formi. FOTO: AP

Napoved, da bo Miami za zmago potreboval enega ali dva razpoložena igralca, se je izkazala za pravilno, Dragić (26 točk, 2 podaji, 3 skoki, 2 ukradeni žogi) in Butler (33 točk, 8 podaj, 10 skokov, ukradena žoga) pa sta v drugem polčasu blestela. Ob strani jima je stal Bam Adebayo (19 točk, 7 podaj, 11 skokov, ukradena žoga, blokada), ki se je enakovredno kosal z Rudyjem Gobertom (15 točk, podaja, 12 skokov, ukradena žoga, 2 blokadi). Utahu ni pomagalo 30 točk Donovana Mitchella (3 podaje, 6 skokov, 3 ukradene žoge), njihova največja "luknja" pa je bil slab večer sicer odličnega strelca Jordana Clarksona (13 točk, 4 podaje, 2 skoka), ki je zadel le štiri od 17 metov. Miami je bil tudi precej bolj poskočen, ujeli so 55 žog (Utah 46), kar potrjuje, da so igrali z več energije.

Trener Erik Spoelstra je dejal, da so se zadnjih šest tednov trudili in dosegali vse več doslednosti v igri. "Tudi ob najbolj bolečih porazih smo videli napredek. Moštvo se je prebilo skozi veliko težav, a nismo iskali izgovorov. Še naprej smo delali in postajali boljši," je pojasnil naporen proces. Po njegovih besedah je Utah izvrstno moštvo, "tekma je bila na visoki ravni, Goran in Jimmy sta imela nekaj pomembnih akcij, v obrambi smo nekajkrat dobro odigrali proti ekipi, ki te res lahko izmuči". Obrambo je pohvalil tudi Butler: "Bila je odločilna, to mi je všeč, in še vedno jo izboljšujemo, še boljša bo." A hkrati se je v svoji maniri izogibal trepljanju po ramenih: "Nočem reči, da smo že dobri; toliko stvari še moramo popraviti prav vsi, z mano na čelu."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Oba s Spoelstro sta hvalila Dragića, Butler mu je polaskal: "Goran počne vse, kar počnem sam, morda celo nekoliko bolje,"  nato pa izjavo hitro začinil s svojim humorjem: "Morda sem nekoliko boljši v obrambi postaja star in ne more tako hitro premikati nog." Trener je dejal, da "potrebuješ igralce, ki lahko iz nič ustvarijo akcijo, to je uspevalo Goranu ... To počno odlični igralci". Slovenec je zagotovil, da se kljub dvema dolgima odsotnostma počuti odlično in dovolj samozavestno. "Potrebujem samo nekaj več stalnosti, čim več časa na igrišču. To leto je bilo doslej nekoliko noro, sedaj sem z moštvom, vem, kako je treba igrati košarko." Strinjal se je s Spoelstro, da so že nekaj časa zaznavali napredek v igri, "ampak če ne zmaguješ, je težko, čeprav moštvo igra bolje na koncu so edino merilo zmage". Tako pravi, da so na zadnjih petih tekmah začeli prihajati na raven prejšnje sezone: "Vemo, kaj lahko dosežemo, nocojšnja tekma je bila lep primer. Vrnili smo se h košarki Miami Heat, ki jo želimo igrati."

Goran Dragić vs Utah
Goran Dragić vs Utah FOTO: Sofascore.com

Potek srečanja

Prva koša na srečanju so zadeli Heati: tekmo je odprl met Kellyja Olynyka, sledil mu je Jimmy Butler s polaganjem žoge v obroč. Po štirih zgrešenih metih Utaha je za goste prvi iz igre zadel Donovan Mitchell. Domači so se sprva naslonili na Bama Adebaya, ki je zadel trikrat zapored kljub Rudyju Gobertu, enemu najboljših branilcev NBA pod košem. Trojka Bojana Bogdanovića je omilila zaostanek Utaha, po njej je sledila vrsta menjav z Goranom Dragićem na čelu. Uspešen met za tri Kendricka Nunna je prinesel minuto odmora za domače moštvo, po njej je od daleč zadel tudi Joe Ingles. Nunn je bil najbolj razpoložen strelec Miamija, pri Utahu je žoga najbolj ubogala Bogdanovića. Heati so se začeli vdajati svoji stari razvadi, izgubljanju žoge, a Utah še ni bil pri metu in ni povem izrabil ponujenih priložnosti. To je spremenil bombarder s klopi, Jordan Clarkson: s svojo prvo trojko je goste popeljal v vodstvo, Dragič pa je zadetek omilil s svojim prvim košem. Clarkson je nemudoma še enkrat zadel za tri, Dragićev drugi poskus pa se ni izšel in Utah je po prvi četrtini vodil za štiri točke (30:26).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dragić je drugo četrtino začel s polaganjem žoge mimo Goberta na koš, a se je ta samo popeljala po obroču in zdrsnila z njega. Na trojko veterana Mika Conleyja je s svojim metom od daleč hitro odgovoril Duncan Robinson. Jazzi so s hitrim kroženjem žoge mučili consko obrambo Miamija, ki je skušala preprečiti mete za tri. Ta je uspel Dragiću, a veselje ni trajalo dolgo, saj je od daleč znova zadel Ingles. Gabe Vincent je s svojo prvo trojko tehtnico znova prevesil na stran Miamija, še eno je dodal Robinson in srečanje je bilo znova izenačeno. Dragić je s prodori pod obroč majal obrambo gostov in podajal prostim soigralcem, če niso zadeli, pa je sam dokončal delo s črte za tri točke. Slovenec je na klop sedel slabih pet minut pred koncem polčasa. Conley je izrabil nekaj neprevidnosti v obrambi Heatov in s tremi točkami Jazze popeljal v vodstvo, Butler je na drugi strani igrišča hitro poravnal rezultat. Pri Utahu se je razgreval njihov najboljši strelec Mitchell. Dragić se je vrnil 37 sekund pred koncem, v napadu treščil v Roycea O'Nealea, diverzijo je izrabil Butler in z zabijanjem postavil končni rezultat prvega polčasa (57:53) 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Mitchell je strelsko razgretost ohranil tudi na začetku drugega polčasa, njegove tri točke je izničil Olynyk s svojo prvo trojko. Adebayo je pod košem izzval Goberta in poleg koša dobil še prosti met po prekršku Francoza. Naslednji napad je dodal še en koš, toda Jazzi so odprli strelsko sezono, saj sta od daleč zadela najprej O'Neale, nato še Bogdanović. Adebayu se je pridružil Butler, skupaj sta rešetala koš gostov, na nasprotni strani je Mitchell ob košu zadel prosti met. Butler je nemudoma pokazal, da to zna tudi sam, v naslednjem napadu pa Bogdanovića prisilil k še enemu prekršku, tako da je ostrostrelec Utaha imel že štiri osebne napake. Za dobro mero so mu sodniki prisodili še tehnično napako, ker je preveč jezikal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Domači niso imeli prilike, da bi se oddaljili, saj sta O'Neale in Ingles znova zadela za tri točke. Nato je tudi Gobert dosegel koš in dobil prosti met, s katerim je goste popeljal v vodstvo. Nunn je prekinil serijo devetih zaporednih točk Utaha, a je Mitchell s trinajsto trojko nadaljeval serijo. Nato je dodal še en koš ob še enem prekršku in prostem metu. Druga trojka Olynyka, ki je imel na prejšnjih tekmah hudo sušo izza črte za tri točke, je domačemu moštvu prinesla točko prednosti. Dragić, ki je v igro vstopil na dobri polovici četrtine, je dodal svoj peti koš, nato hitro še šestega, s prostima metoma pa Miami znova popeljal v vodstvo. Tekma je nenehno nihala z ene na drugo stran, trojka Iguodale je bila zadnji zadetek v tretji četrtini za vodstvo domačih (96:94).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dragić je zadnjih dvanajstih minut začel z lepim zadetkom, nato pa razvnel še Goberta, ki je mimo njega žogo položil v koš. A v tesni tekmi so zadeval tudi Jazzi, Clarkson je kljub številnim zgrešenim metom še naprej vztrajno poskušal in s svojo tretjo trojko znova poravnal rezultat. Po minuti odmora za Miami sta Robinson s četrto trojko in Dragić z osmim košem začela novi naskok Heatov, nadaljeval ga je Iguodala z metom za tri točke. Ljubljanski zmaj je bruhal ogenj in s tretjo trojko goste prisilil k posvetu ob klopi. Sledili sta minuti, v katerih se je žoga izogibala obroču, dokler ni Mitchell zadel prostih metov. Trojka Bogdanovića je prednost Miamija znižala na pet točk in napovedala tesen razplet.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Conley je znižal na tri, prekršek Olynyka v napadu je prišel v nepravem trenutku, nato je v obrambi dobil še svojo šesto osebno napako in odšel na klop. Strelsko sušo Miamija je prekinil Butler, ki je zadel prosta meta. Dragić se je spretno postavil na pot Conleyju in ga prisilil k prekršku v napadu, a se je pri Butlerjevem metu žoga zavrtela iz obroča. 49 sekund pred koncem so Heati vodili za dve točki, Butler je s košem povišal na štiri. Bogdanovićev met od daleč je zgrešil tarčo, Butler je znova stal na črti za proste mete, zadel je le drugega. Mitchellov poskus za tri je povsem zgrešil, naslednji na vrsti za proste mete je bil Iguodala in Miami je osem sekund pred koncem vodil za varnih osem točk. Nato je tudi Clarkson vrgel mimo obroča, Dragić pa je imel čast, da zaključi tekmo s prostimi meti. Zadel je drugega za končnih 124:116.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LuckyBastardo
27. 02. 2021 11.35
+3
GOGI GOGI!!!!
Carpediem32
27. 02. 2021 11.18
+1
Končno nekaj o Gogiju, ne samo o Dončiču.
Sentis
27. 02. 2021 10.40
+7
Gogi the man!
Cene Urban?i?
27. 02. 2021 10.20
+7
Gogi je spoštovanja vreden gospod.