Šport

Bo Nowitzki ustavil Slovence?

Beograd, 21. 09. 2005 14.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Štab slovenske košarkarske reprezentance je pričel priprave na zgodovinski nastop v četrtfinalu.

Alfa in omega nemške reprezentance Dirk Nowitzki
Alfa in omega nemške reprezentance Dirk Nowitzki FOTO: Reuters

Nemčija je na papirju morda celo najlažji nasprotnik med vsemi sedmimi ekipami, a hkrati edina, ki ima v svojih v vrstah izvenserijskega igralca - prvega strelca in skakalca prvenstva Dirka Nowitzkega. "Nemčija in Turčija sta precej različni ekipi, zato nisem imel posebnih želja. Turki so pač nepredvidljivi in imajo dokaj širok izbor igralcev, Nemčija pa je nepopustljiva in ima hkrati ekstra igralca Dirka Nowitzkega. On nam bo zagotovo dal dvajset točk, toda treba ga je čim bolj oddaljiti od žoge, pritiskati nanj, da mu znižamo odstotek meta, ter ga utrujati v obrambi, da bo v napadu manj nevaren. A še bolj pomembno bo dobro paziti na ostale igralce, saj si ne smemo privoščiti, da bi kdo izstopil iz povprečja. Nemčija običajno doseže med 60 in 70 točk, prepričan pa sem, da jih mi lahko, če bomo dovolj hrabri v napadu, damo tudi 80 ali več," je dejal Aleš Pipan.

Čeprav se je na prvenstvu predstavilo dvaindvajset igralcev iz lige NBA, sta sloves najmočnejše lige na svetu do zdaj upravičila le Dirk Nowitzki in Rus Andrej Kirilenko (Utah Jazz). 27-letni član Dallas Mavericksov je Nemčijo praktično sam pripeljal do drugega mesta v skupini A - v zadnji tekmi z Rusijo je v zadnjih sekundah zadel trojko za zmago z 51:50 - in nato zmage v repasažu proti Turčiji. Dosegel je 33 točk in 10 skokov. Aleš Pipan je prepričan, da ima protistrup zanj. "Imamo dva igralca, ki sta ga sposobna dobro kriti v obrambi. Mislim na Gorana Juraka in Marka Miliča, ena od možnosti pa je tudi conska obramba," pravi Pipan.

Slovenski strateg Aleš Pipan
Slovenski strateg Aleš Pipan FOTO:

Slovenski strateg je zadovoljen, ker bo imela Slovenije poleg Rusije, Španije in Litve dva treninga več v dvorani Arena. "To je naša prednost, tisti, ki so igrali repasaž, pa imajo tekmo več za seboj in nekateri nove motive za nadaljnje podvige." Zadnjega treninga se od slovenskih reprezentantov ni udeležil Primož Brezec, ki se je dopoldan slabo počutil, staknil manjši prehlad, na srečo brez povišane telesne temperature, a mu je zdravnik Slobodan Macura raje svetoval mirovanje.

Statistika govori v prid Nemčije

Slovenija in Nemčija sta se doslej le enkrat pomerili na evropskih prvenstvih, leta 1993 so nas Nemci na svojem parketu premagali z 79:57. Kasneje so v finalu premagali Rusijo in postali evropski prvaki. Skupna statistika Nemčije po štirih odigranih tekmah potrjuje, da je Dirk Nowitzki alfa in omega ekipe, hkrati pa razkriva, da je priložnost na parketu dobilo že vseh dvanajst igralcev. Trener Dirk Bauermann mu je na dosedanjih obračunih privoščil le 14 minut odmora ali dobre štiri minute na tekmo. 27-letni center Dallas Mavericksov pa mu zaupanje vrača z obrestmi. Dosegel je 111 točk ali 27,8 na tekmo, ima že 49 skokov (od tega le 6 v napadu) oziroma 12,3 v povprečju. Za dve točki je 42-odstoten (16:38), za tri točke 41,7-odstoten (15:36), proste mete pa le redko zgreši (34:40). Poleg tega je v ekipi še najboljši po ukradenih žogah in blokadah.

Drugi strelec in skakalec Nemčije je Patrick Femerling z 8,5 točkami in 4,7 skoki na tekmo. Z 213 centimetri ima 61,9-odstoten met za dve točki in dober občutek za skoke v napadu (12 + 7). Tretjo minutažo v ekipi si delita Pascal Roller (6,8 točk na tekmo) in Demond Greene (5), med osrednje figure pa sodi še Marko Pešič (3,8 točk). Ostali igralci si enakomerno porazdelijo preostale minute.

Slovenija je statistično veliko bolj izenačena. Imamo tri igralce z dvoštevilčnim povprečjem točk - Boštjan Nachbar 13, Jaka Lakovič 12,3 in Sani Bečirovič 10,7. Četrti strelec je Erazem Lorbek (7,7), nato pa sledita NBA-jevca Primož Brezec (7,3) in Radoslav Nesterovič (6,7), ki je prvi skakalec ekipe s povprečjem sedmih skokov v treh tekmah. Marko Milič je drugi (5), Primož Brezec pa tretji (na 3 tekmah 14 skokov), a hkrati najvišji v napadu (2,3). Največ minut na terenu je preživel Bečirovič (96), sledijo Lakovič (94), Nachbar (89), Nesterovič (76), Milič (67), Lorbek (66), Goran Jurak (53) in šele na osmem mestu je Brezec (44).

SORODNI ČLANKI

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA