Borilni športi

Adesanya po sodniški odločitvi ubranil naslov prvaka, Tuivasa pripravil presenečenje

Houston, 13. 02. 2022 15.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Žiga Košec
Komentarji
0

Israel Adesanya ostaja nesporni prvak UFC-jeve srednjetežke kategorije. V Houstonu je po soglasni sodniški odločitvi slavil proti Robertu Whittakerju in tako vpisal četrto zaporedno obrambo šampionskega pasu. V predzadnji borbi večera, ki je potekala v težki kategoriji, je slavil Tai Tuivasa, ki je v drugi rundi nokavtiral domačega borca Derricka Lewisa in tako pripravil svojevrstno presenečenje, pred tem pa je Jared Cannonier ugnal Dereka Brunsona in si tako verjetno zagotovil borbo z Adesanyo. Zamujene borbe si lahko kadar koli ogledate v arhivu VOYO.

Za nami je UFC-jev borilni spektakel z zaporedno številko 271, ki ni razočaral. V glavni borbi večera je Novozelandec Israel Adesanya premagal Avstralca Roberta Whittakerja in tako obranil šampionski pas ter nadaljeval z nizom neporaženosti v srednjetežki kategoriji. V organizaciji UFC sedaj prvak beleži že 11 zaporednih zmag v tej kategoriji, kar je manj zgolj od legendarnega Andersona Silve (ki drži rekord s 13 zaporednimi zmagami). 32-letni Adesanya bo najverjetneje pas naslednjič branil proti Jaredu Cannonierju, ki je v tretji borbi večera, nokavtiral Dereka Brunsona in tako dobil obračun tretje- in četrtouvrščenega izzivalca. Občinstvo v Houstonu je najglasneje navijalo za domačega borca Derricka Lewisa, ki pa je na domačem terenu znova klonil in nekoliko presenetljivo izgubil proti 11 let mlajšemu Avstralcu Taiju Tuivasi, ki ga je uspel nokavtirati v drugi rundi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Adesanya v tesni borbi ugnal Whittakerja

Uvodnih nekaj minut je minilo v znamenju 'otipavanja', nasprotnika sta se namreč posluževala brc od daleč in se nista želela prehitro spustiti v pretep. Slabi dve minuti do konca prve runde je Adesanyi uspel natančen levi direkt, ki je Whittakerja poslal na zadnjico, a se je Avstralec takoj pobral in nadaljeval z borbo. Prvo rundo je prvak mirno pripeljal do konca in jo vknjižil kot dobljeno pri sodnikih.

Whittaker je drugo rundo začel precej bolje kot prvo in bil nekajkrat uspešen z boksarskimi tehnikami. Borca sta se nekoliko ogrela in začela zadevati, po dveh minutah pa je Avstralcu uspelo tudi rušenje, a Novozelandca ni dolgo zadržal na tleh. Izzivalec je aktivno nadaljeval s pritiskom in do konca runde nekajkrat zadel s sprednjim direktom.

Tretja runda je bila bolj zadržana, kot da bi borca šparala moči za šampionski rundi. Whittakerju je po zgrešeni brci Adesanye sicer znova uspelo rušenje, a ga tudi tokrat ni uspel zadržati na tleh.

Israel Adesanya
Israel Adesanya FOTO: AP

Prvo šampionsko rundo je Whittaker začel z dobrim levim krošejem, Adesanya pa je z brcami zdeloval izzivalčevo sprednjo nogo, na kateri je bila že vidna rdečica. Po minuti in pol je Avstralcu uspelo že tretje rušenje, za nekaj trenutkov je Novozelandcu tudi zlezel na hrbet, a kaj več od tega ni mogel storiti.

Tudi zadnjo rundo sta borca začela precej pasivno, Adesanya je še naprej brcal, Whittaker pa je poskušal skrajšati razdaljo in nasprotnika raniti z direkti. Po treh minutah je Whittakerju uspelo še eno rušenje in po izstopu iz klinča še močan udarec z levico. Do konca borbe si borca nista pripravila novih priložnosti in sledila je sodniška odločitev. Vsi trije sodniki so borbo prisodili Adesanyi (48-47, 48-47, 49-46), ki je tako še četrtič zapored obranil šampionski pas.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Vedel sem, da bo v ring prinesel vse, kar zna, ker sem mu zadnjič vzel pas in tokrat ni imel nič za izgubiti. A tako, kot sem rekel; jaz sem prvak, če hočeš moj pas, pridi in mi ga vzemi! Ni me presenetilo, da je toliko poskušal z rušenji, vedel sem, da bo kopiral domačo nalogo Jana Blachowicza." Je po borbi dejal nesporni prvak Adesanya in na vprašanje, kdaj bo naslednji stopil v oktagon odgovoril: "Vem, da junija še ni razpisanega UFC-jevega dogodka … Jaz sem največji pes na tem dvorišču in vem da je še en pes – Jared Cannonier danes opravil dobro delo. Tako da se verjetno znova vidimo junija. Vi me samo glejte!"

Na drugi strani oktagona je bil Whittaker zadovoljen s svojo predstavo, a razočaran nad sodniško odločitvijo: "Ja, mislim, da sem (storil dovolj za zmago op. a.). Prvo rundo sem začel nekoliko majavo, a menim, da sem dobil vse runde zatem. Je, kar je, a saj veste, kako pravijo: ne puščaj odločitve sodnikom. Vesel sem, da sem se boril z vsem srcem in dal vse od sebe v ringu, ampak ja, sem razočaran, res mislim, da sem storil dovolj."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

31-letni Avstralec je bil precej uspešnejši v rokoborskih tehnikah, a je manjkrat zadel nasprotnika kot on njega, kar je verjetno v očeh sodnikov borbo prevesilo na stran Adesanye: "Iskreno, nič me ni presenetilo. Če že, me je presenetilo, kako dobro je deloval moj načrt in kako dobro sem ga izpeljal. Presenečen sem nad odločitvijo, a je, kar je. Ne morem ničesar reči čez Izzyja, je prvak, drugič me je premagal in to je to. Sva najboljša srednjekategornika na svetu, česar se zavedava oba."

Ste zamudili UFC 271? Brez skrbi, zamujene borbe si lahko kadarkoli ogledate na VOYO.

 

Tuivasa nokavtiral Lewisa in šokiral občinstvo v Houstonu

Prvi dve minuti borbe sta se končali brez udarca, nato pa je Lewisu uspela brca z levico, ki ji je sledil še poskus letečega kolena. 'Črna zver' je nato zrušil Avstralca na tla, kar sicer ni značilno za Američana. Ob pobiranju nasprotnika s tal je Lewis zadal nekaj dobrih udarcev, a se Tuivasa ni ozrl nanje in poskusil tudi sam zadeti. Američan je do konca runde vpisal še eno uspešno rušenje in tako zabeležil prvo rundo pri sodnikih.

Drugo rundo je bolje otvoril Lewis, ki je nekajkrat dobro zadel Tuivaso, a po neuspešnem rušenju je le uspelo zadeti tudi Tuivasi, ki je ranil Američana. Sledila je izmenjava udarcev, v kateri je krajšo potegnil Američan. Tuivasi je minuto in 40 sekund pred koncem druge runde uspel natančen udarec z desnim komolcem, ki je na žalost domače publike nokavtiral Lewisa. 'Bam Bam', ki mu je uspela z naskokom največja zmaga v karieri je po borbi nasprotniku izkazal spoštovanje in dejal, da prihaja njegov čas: "On je kralj nokavtov, veliko spoštovanja Derricku, ampak kot sem rekel; jaz sem mlad in v vzponu. Sedaj je nastopil moj čas!". Tuivasin tradicionalni 'shoey' (pitje piva iz čevlja op. a.) z vrha kletke so kamere žal zamudile, jih je pa nekaj spil na poti do garderobe.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Cannonier ustavil Brunsona v drugi rundi in dal jasno vedeti, da si želi borbe za naslov prvaka

Po uvodnem tipanju, ki je trajalo zgolj prvo minuto borbe, je prvo rušenje vpisal Brunson, ki je medtem prejel nekaj udarcev s komolcev. Cannonier se je takoj pobral s tal in uspešno obranil naslednjih nekaj poskusov rušenj. Brunson ga je minuto in pol pred koncem prve runde znova zrušil na tla, a ga tam ni mogel zadržati dlje časa. Manj kot minuto do konca uvodne runde pa je Brunsonu uspel čisti udarec z desnico, ki je Cannonierja poslal v nokdavn. Brunson je nato nasprotnika poskušal zaključiti z davljenjem, a mu je zmanjkalo časa.

Derek Brunson
Derek Brunson FOTO: AP

Drugo rundo je dobro otvoril Brunson, ki je takoj vpisal tretje rušenje, a Cannonier se je znova hitro pobral s tal. 'Killa Gorilla' je nato prevzel pobudo in Brunsona nekajkrat dobro zadel s pestmi. Minuto do konca druge runde je Cannonier z desnico stresel Brunsona, ki se je nemočno poskusil umakniti nasprotniku, a ga je ta zrušil na tla in zaključil z nekaj močnimi udarci s komolci.

Brunson je tako doživel svoj prvi poraz po petih zaporednih zmagah, njegov alter ego 'Blonasti Brunson' pa šele prvega v karieri. Cannonier je ob tem dejal: "Blonastega Brunsona sem spremenil v krvavega Brunsona." In nato pozval še UFC-jevega predsednika Dano Whita, da mu omogoči borbo za naslov prvaka: "Hej Dana, poglej me! Hočem se boriti za naslov! Jaz sem na vrsti, jaz in nihče drug!".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Seznam borb, ki si jih lahko kadarkoli ogledate na VOYO:

Srednjetežka kategorija: Israel Adesanya – Robert Whittaker (soglasna sodniška odločitev: 48-47, 48-47, 49-46)

Težka kategorija: Derrick Lewis – Tai Tuivasa (nokavt v drugi rundi)

Srednjetežka kategorija: Jared Cannonier – Derek Brunson (tehnični nokavt v drugi rundi)

Lahka kategorija: Alexander Hernandez – Renato Moicano (podreditev v drugi rundi)

Lahka kategorija: Bobby Green – Nasrat Haqparast (soglasna sodniška odločitev)

UFC 271: Israel Adesanya vs Robert Whittaker 2
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja