Borilni športi

Almeida proti Lewisu: specialist za podreditve proti rekorderju v številu nokavtov

Sao Paulo, 02. 11. 2023 11.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Žiga Košec
Komentarji
2

UFC se ne ustavlja. Po izjemnem UFC 294 in težko pričakovanem UFC 295, kjer bomo dobili nova prvaka v poltežki in težki kategoriji, se bo ameriška organizacija mešanih borilnih veščin ustavila še v Braziliji, kjer bo ta konec tedna potekala zanimiva noč borb. V glavni borbi večera se bosta pomerila težkokategornika s povsem drugačnima slogoma: specialist za podreditve Jailton Almeida se bo pomeril z rekorderjem v številu nokavtov Derrickom Lewisom. Borilni dogodek si lahko v nedeljo ob 2.00 v živo ogledate na VOYO!

V UFC-jevi težki kategoriji se dogajajo zanimive stvari. Po poškodbi nespornega prvaka Jona Jonesa, ki bi se na UFC 295 moral pomeriti s Stipetom Miočićem, se bosta po novem za naslov začasnega prvaka pomerila Sergej Pavlovič in Tom Aspinall. Še pred tem pa bi lahko dobili novega resnega kandidata za naslov prvaka, saj se bosta že ta konec tedna pomerila Jailton Almeida in Derrick Lewis, ki na lestvici izzivalcev zasedata 9. in 10. mesto.

UFC Fight Night: Almeida vs Lewis

Brazilec in Američan bosta ta konec tedna namreč naslovila noč borb, ki bo prvič po skoraj štirih letih potekala v Sao Paulu. Šlo bo za klasično borbo dveh povsem različnih slogov borbe, kot smo jih lahko spremljali ob začetkih tega borilnega športa. Almeida je namreč tipičen 'grappler', ki s pridom izkorišča svoje znanje v borbi na tleh, Lewis pa je znan predvsem po svoji moči v rokah, s katero je že marsikateremu borcu 'ugasnil luč'.

Derrick Lewis
Derrick Lewis FOTO: AP

Almeida je v UFC prišel šele pred dobrima dvema letoma in nemudoma navdušil ljubitelje mešanih borilnih veščin. 32-letni Brazilec je prvih pet borb pod okriljem ameriške organizacije dobil s predčasnim koncem, od tega dve s tehničnim nokavtom in tri s podreditvijo, za katere je specialist, saj jih je v profesionalni karieri zbral že 12. Nazadnje se je boril maja letos, ko je prvič dobil priložnost nastopiti v glavni borbi večera, česar ni zapravil. Že v prvi rundi je zadavil Jairzinha Rozenstruika (borbo si lahko kadarkoli ogledate na VOYO) in se z že 14. zaporedno zmago (in peto v okviru UFC-ja) uvrstil med najboljših deset borcev UFC-jeve težke kategorije.

Jailton Almeida
Jailton Almeida FOTO: AP

A tokrat Alemido čaka težko delo, saj se bo pomeril z borcem, ki trdi, da brazilski jiu-jitsu na njem ne deluje, Derrickom Lewisom. 38-letni Američan namreč trdi, da moraš vsakič, ko se v borbi znajdeš na tleh, preprosto le vstati nazaj na noge, česar pa mu Almeida zagotovo ne bo zlahka pustil. Lewis je sicer svojo zadnjo borbo izgubil prav s podreditvijo, kar je bil sicer šele njegov drugi tovrstni poraz in prvi po najbolj bolečem v njegovi karieri, ko ga je v borbi za naslov prvaka zadavil Daniel Cormier. Jasno je, da bo Lewis tudi tokrat stavil na svoje najmočnejše orožje, moč v rokah, s katero je nokavtiral že kar 22 nasprotnikov. Od tega je kar 14 nokavtov dosegel pod okriljem UFC-ja, s čimer tudi ohranja absolutni rekord v ameriški organizaciji.

Statistični predogled borbe Jailton Almeida - Derrick Lewis

Statistični predogled borbe Jailton Almeida - Derrick Lewis

Poleg obračuna Almeide in Lewisa bodo na sporedu glavnega dela dogodka še štiri borbe, v katerih se bodo poskušali dokazati predvsem brazilski borci.

Seznam vseh borb, ki si jih boste lahko ogledali na VOYO:

Težka kategorija: Jailton Almeida – Derrick Lewis

Velterska kategorija: Gabriel Bonfim – Nicolas Dalby

Težka kategorija: Rodrigo Nascimento – Don'Tale Mayes

Srednja kategorija: Caio Borralho – Abus Magomedov

Dogovorjena teža (74,8 kilogramov): Elvis Brener – Kaynan Kruschewsky

UFC Fight Night: Almeida vs Lewis
  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TITO 50
02. 11. 2023 13.17
+1
To ni šport, to je isto kot Gladiatorske borbe v starem Rimu, samo, da na koncu nikogar ne usmrtijo.
Bigbadjohn
02. 11. 2023 13.54
-1
Imaš kaj proti gladiatorskim borbam? Drugače pa, če trpiš za pomanjkanjem (odsotnostjo?) testoterona, se oglasi pri osebnem zdravniku (ne na tem forumu)...