Borilni športi

Alvarez in Golovkin po štirih letih še tretjič v ring

Las Vegas, 15. 09. 2022 19.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Žiga Košec
Komentarji
0

Canelo Alvarez in Genadij Golovkin spadata v sam vrh boksarske srednje kategorije, kjer kraljujeta že praktično desetletje. Kmalu pa bi lahko njuno rivalstvo s tretjim medsebojnim obračunom dobilo končni epilog. Mehičan in Kazahstanec se bosta namreč ta konec tedna v prestolnici boksa (Las Vegasu) pomerila za naslove prvaka organizacij WBA, WBC, IBF, WBO in The Ring v super srednje kategoriji.

32- letni Canelo Alvarez in osem let starejši Genadij Golovkin si bosta po skoraj natanko štirih letih znova zrla iz oči v oči v boksarskem ringu. Še tretjič bo njuno borbo gostila T-Mobile Arena, kjer smo na primer minuli konec tedna lahko spremljali tudi UFC-jev borilni spektakel z zaporedno številko 279.

Borca sta se prvič pomerila že septembra 2017, ko so po 12 rundah sodniki presodili, da zmagovalca ni mogoče določiti. Eden izmed sodnikov je zmago s 115:113 prisodil Golovkinu, drugi s 118:110 Alvarezu, tretji pa je dosodil remi s 114:114. Za mnoge ljubitelje in poznavalce boksa je bila ta sodniška odločitev (predvsem drugega sodnika) sporna, saj bi moral borbo dobiti Kazahstanec, ki je v kar desetih rundah zadel več udarcev kot Mehičan in na splošno pustil boljši vtis v ringu. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"To je bila velika drama. Ne moram vplivati na to, kako so sodniki točkovali borbo. Poglejte, še vedno imam vse pasove, še vedno sem prvak," je po kontroverznemu rezultatu dejal Golovkin, ki je tako v svoji lasti ohranil šampionske pasove organizacij WBA, WBC, IBF in IBO. Alvarez na drugi strani, pa se je po remiju počutil oškodovanega: "Mislim, da sem dobil osem rund in da sem zmagal borbo. Mislim, da sem boljši v ringu. Dobro sem kontriral in ga vsaj trikrat zamajal. Razočaran sem nad rezultatom borbe."

364 dni kasneje sta se Alvarez in Golovkin pomerila še drugič. Po boksarskem spektaklu, ki ga je revija The Ring izbrala za borbo leta 2018, se je zmage po večinski sodniški odločitvi razveselil Mehičan, a tudi tokrat je točkovanje sodnikov dvignilo ogromno prahu. Tudi tokrat je eden izmed sodnikov borbo s 114:114 označil za neodločeno, dva sodnika pa sta jo s 115:113 videla v korist Alvareza. Golovkin je športno prenesel svoj sploh prvi poraz v profesionalni karieri, Alvarez pa je bil zadovoljen, da je kritikom zaprl usta. Po zelo izenačni drugi borbi, kjer je bila meja med zmagovalcem in poražencem zelo tanka, so si mnogi navijači nemudoma zaželeli še tretjič ju videti v ringu.

A se to ni zgodilo, Alvarez se je odločil podati najprej v super srednjo kategorijo, kjer je novembra lani proti Calebu Plantu nazadnje zmagal, nato pa še v poltežko kategorijo, kjer je maja letos doživel še drugi profesionalni poraz v karieri in sicer proti še neporažanemu Dmitriju Bivolu. Sedaj pa se 32-letni Mehičan vrača v super srednjo kategorijo, 40-letni Kazahstanec pa se bo v supersrednjo pomeril sploh prvič v karieri. Golovkin se je sicer po drugi borbi z Alvarezom uspešno meril štirikrat, nazadnje aprila letos, ko je premagal Rjota Murato in mu odvzel pas organizacije WBA.

In čeprav je imel Alvarez sprva namen maščevati se Bivolu za boleč poraz, je bilo konec letošnjega maja jasno, da se bosta v noči iz 17. na 18. september še tretjič pomerila z Golovkinom, s katerim morata po Mehičanovih besedah poravnati osebne zamere: "Golovkin se vedno pretvarja, da je prijazen fant, vendar je kreten. O meni govori veliko grdih stvari, zate je najino rivalstvo osebno." Alvarez je na novinaskih konferencah pred borbo poudarjal, da si želi upokojiti Kazahstanca, ki mu mnogi poznavalci predvsem na račun starosti ne pripisujejo velikih možnosti za zmago. A 40-letnik, ki se lahko pohvali tudi s srebrno olimpijsko medaljo iz leta 2004, kar 350 amaterskimi borbami (345 zmag in le pet porazov) ter dejstvom, da še nikoli v življenju ni bil v klasičnem nokdavnu, meni nasprotno: "Počutim se dobro. Mnogi pravijo, da sem prestar, a v ringu dokazujem, da nisem. Mislim, da sem bil dvakrat že boljši od njega in tokrat bom boljši še tretjič." 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.