Borilni športi

Ankalajev ugnal Santosa in si zaželel borbo za naslov prvaka

Las Vegas, 13. 03. 2022 15.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Žiga Košec
Komentarji
1

UFC-jeva noč borb v Las Vegasu ni razočarala. Ljubitelji mešanih borilnih veščin so lahko videli šest izvrstnih borb, od katerih so se tri končale z nokavtom, tri pa s soglasno sodniško odločitvijo. V glavi borbi večera je Magomed Ankalajev premagal izkušenega Thiaga Santosa, s čimer je dosegel že osmo zaporedno zmago, kar je po njegovem mnenju dovolj, da dobi priložnost boriti se za naslov prvaka.

Prva sta v oktagon stopila Brazilca Bruno Silva in Alex Pereira, ki gojita zelo podoben stil borbe. Manj izkušenemu v mešanih borilnih veščinah, a precej izkušenejšemu kikboksarju Pereiru so po treh tesnih rundah vsi trije sodniki dosodili zmago. Silva, ki je imel svoje trenutke predvsem v drugi rundi, je tako po treh zaporednih zmagah v ameriški organizaciji (vse je dosegel z nokavtom) doživel sploh prvi poraz.

Druga sta bila na vrsti Američana Drew Dober in Terrance McKinney, ki je vskočil namesto poškodovanega Rickyja Glenna. 27-letni McKinney je že po nekaj sekundah z letečim kolenom zamajal šest let starejšega Doberja, ki je preživel nasprotnikov začetni nalet in nato borbo obrnil v svojo prid ter s tehničnim nokavtom ustavil mladeniča. 33-letni Američan je tako po dveh porazih prekinil negativni niz in McKineyju zadal prvi poraz pod okriljem organizacije UFC.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nato sta bila na vrsti ameriška potežkaša Khalil Rountree Jr. in Karl Roberson. Po dominantni prvi rundi je leto starejši Rountree Jr. delo dokončal v drugi rundi in s tehničnim nokavtom ustavil Robersona.

Zamujene borbe si lahko kadarkoli ogledate na VOYO!

Četrta borba glavnega dela dogodka je pripadla borcema v peresni kategoriji Sodiqu Yusuffu in Alexu Caceresu. Yusuff je vse tri runde dominiral in po soglasni sodniški odločitvi slavil 12. profesionalno zmago v karieri, nato pa je k borbi pozval enega bolj vročih borcev peresne kategorije Bryca Mitchella.

V predzadnji borbi večera sta se pomerila izkušeni Brazilec Marlon Moraes, ki je po teh zaporednih porazih nujno potreboval zmago, ter Kitajec Song Jadong, za katerega je bila to kljub rosnim 24. letom že deseta borba pod okriljem organizacije UFC. Jadong je borbo začel agresivno in že s prvim udarcem napovedal, da Moraesa čaka težek večer. Že po dobrih treh minutah pa se je le ta za Moraesa zaključil, saj ga je Jadong z desnim aperkatom nokavtiral. Mladi Kitajec je prišel že do 19. profesionalne zmage v karieri, v naslednji borbi pa bi se rad pomeril še z enim veteranom, Dominickom Cruzom.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Glavna borba večera je pripadla peto- in šestouvrščenemu izzivalcu poltežke kategorije Thiagu Santosu in Magomedu Ankalajevu. Kljub temu, da je Brazilec precej izkušenejši borec in se je med drugim tudi že boril za šampionski pas poltežke kategorije (in takrat po za mnoge sporni, deljeni sodniški odločitvi izgubil poti Jonu Jonesu), je bil na stavnicah velik favorit borec iz Dagestana, ki poraza ne pozna že vse od marca 2018, ko ga je v zadnji sekundi borbe, ki jo je Rus sicer prepričljivo zmagoval, zadavil trdoživi Škot Paul Craig.

Jon Jones in Thiago Santos
Jon Jones in Thiago Santos FOTO: AP

V prvi rundi sta bila tekmeca zelo previdna, v prvi minuti in pol sploh nista sprožila udarca, nato pa je prvi resno sprožil Ankalajev, ki je dobro zadel z desnim krošejem. Do konca runde sta se borca bolj kot ne 'tipala', več uspeha je z nožnimi tehnikami dosegel Rus. Druga runda je bila že precej bolj aktivna, z brcami je veliko poskušal tudi Brazilec, a je Ankalajev nasprotnika ves čas stiskal ob ograjo in ga počasi zdeloval. 15 sekund pred koncem druge runde je prvič nevarno zapretil tudi Santos, ki je z levim krošejem nasprotnika poslal na tla in v očeh sodnikov najverjetneje dosegel izenačenje po dobljenih rundah. Tretja runda je bila znova previdnejša, Santos je počasi dobival samozavest in brcal Ankalajeva, ki pa Brazilcu ni ostal dolžan.

Thiago Santos in Magomed Ankalajev
Thiago Santos in Magomed Ankalajev FOTO: Twitter

Prvo šampionsko rundo je bolje začel Santos, ki je takoj pritisnil in z eksplozivnimi napadi poskusil presenetiti Ankalajeva, a Rus se je Brazilčevih napadov hitro otresel in znova prevzel kontrolo v oktagonu. 29-letni Dagestanec je manj kot minuto pred koncem runde vpisal tudi prvo uspešno rušenje in nasprotnika do zvonca zadržal na tleh. V zadnji rundi je vidno bolj utrujen Santos poskušal z nizkimi brcami, ki so na nogi Ankalajeva povzročile vidno rdečico. Po polovici pete runde se je Ankalajev znova poslužil rokoborbe, s katero je nasprotnika več kot dve minuti držal ob steni kletka in ga z brcami s koleni zdeloval.

Po petih taktičnih rundah so vsi trije sodniki zmago pripisali Ankalajevu (49-46, 49-46 in 48-47), ki je tako vpisal že osmo zaporedno zmago, kar je trenutno največ v UFC-jevi poltežki kategoriji. V zgodovini ameriške organizacije je bil v tem pogledu uspešnejši samo Jon Jones, ki je zabeležil 13 zaporednih zmag.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Hotel sem se boriti vseh pet rund in preveriti, če sem pripravljen boriti se za naslov prvaka. Pričakoval sem, da bo bolj agresiven in da bo tudi on poskušal z rokoborbo. Lahko bi ga večkrat poskusil zrušiti na tla, a sem moral izbirati trenutke, saj je nevaren borec." Je po borbi povedal zmagoviti Dagestanec in dodal še: "Mislim, da sem si zaslužil boj za naslov prvaka … Sedaj je odvisno, kaj želi UFC narediti z mano, vemo, da je borba za šampionski pas med Teixeiro in Prochazko že splanirana, a kot sem dejal, po osmih zaporednih zmagah si zaslužim boriti se za naslov prvaka."

Glover Teixeira bo šampionski pas prvič branil proti Jiriju Prochazki
Glover Teixeira bo šampionski pas prvič branil proti Jiriju Prochazki FOTO: Twitter - UFC on BT Sport

Seznam borb, ki si jih lahko kadarkoli ogledate na VOYO:

Poltežka kategorija: Thiago Santos – Magomed Ankalajev (soglasna sodniška odločitev)

Bantamska kategorija: Marlon Moraes – Song Jadong (nokavt v prvi rundi)

Peresna kategorija: Sodiq Yusuff – Alex Caceres (soglasna sodniška odločitev)

Poltežka kategorija: Khalil Rountree Jr. – Karl Roberson (tehnični nokavt v drugi rundi)

Lahka kategorija: Drew Dober – Terrance McKinney (tehnični nokavt v prvi rundi)

Srednjetežka kategorija: Alex Pereira – Bruno Silva (soglasna sodniška odločitev)

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mr.puff puff
05. 04. 2022 19.47
Volkanovski po sodniški odločitvi.Yan KO druga runda..Khamzat Burns bo pa konc v en rund nvem na kerga bi stavu...Burns je tud žvau za khamzata bo to orng test...pomoje bom stavu na khamzata da vidm a je realn hype...bo še kdo kj stavu