Borilni športi

Blachowicz bo branil pas proti izkušenemu Brazilcu Teixeiri

Abu Dhabi, 26. 10. 2021 12.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Žiga Košec
Komentarji
1

Dober mesec po tem, ko smo na dogodku UFC 266 videli pravo vojno v borbi za pas peresne kategorije, bomo lahko na dogodku UFC 267 spremljali še eno obrambo pasu, tokrat v poltežki kategoriji. Pas bo branil Jan Blachowicz, ki se po dobrem letu vrača v Abu Dhabi, kjer ga je dobro leto nazaj tudi osvojil, odvzeti pa mu ga bo poskušal izkušeni Brazilec Glover Teixeira. Borilni spektakel si lahko v soboto v živo ogledate na VOYO, prenos se prične ob 20.00.

UFC 267: Blachowicz vs Teixeira

38-letni Jan Blachowicz se konec tedna vrača v oktagon, kjer je osvojil UFC-jev šampionski pas poltežke kategorije, ki ga je zaradi neaktivnosti opustil kontroverzni Jon Jones. Poljaku je to uspelo septembra lani, ko je že v svoji peti 'predstavi večera', odkar nastopa v v ameriški organizaciji UFC, v drugi rundi s tehničnim nokavtom premagal Dominicka Reyesa. Nekdanji prvak KSW-jeve poltežke kategorije (čigar dogodke lahko prav tako gledate na VOYO) je naslov prvaka enkrat že obranil, in sicer je marca letos brez večjih težav po soglasni sodniški odločitvi premagal (precej lažjega) prvaka UFC-jeve srednjetežke kategorije, Israela Adesanyo in mu tako zadal sploh prvi poraz v profesionalni mma karieri. Po uspešni obrambi, pa si je Blachowicz sam izbral naslednjega izzivalca: "Želim se boriti z Gloverjem, on si to zaslužiti" je na novinarsko vprašanje, katera borba sledi zanj, odgovoril Poljak.

Šampionski pas mu bo poskušal odvzeti 41-letni Brazilec Glover Teixeira, ki je prvo profesionalno mma borbo oddelal že leta 2002, od leta 2012 pa se meri v UFC-jevem oktagonu. Teixeira je aprila 2014 po petih zaporednih zmagah v ameriški organizaciji že dobil priložnost boriti se za naslov prvaka, a mu je takrat proti dominantnemu Jonesu spodletelo. V zadnjih dveh letih pa je izkušeni Brazilec ponovno nanizal pet zaporednih zmag in si prislužil borbo za naslov prvaka. Teixeira se je sicer počutil nekoliko razočarano, da so pri UFC priložnost osvojiti pas najprej ponudili prvaku, ki se nahaja kategorijo nižje, saj kot pravi sam: "Star sem že," in priznava, da je to verjetno njegova zadnja priložnost osvojiti močno želeni naslov prvaka.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Borba za šampionski pas v poltežki kategoriji pa ne bo edina na prihajajočem borilnem spektaklu, v kateri se bosta tekmeca pomerila za naslov prvaka. Predzadnja borba večera bo namreč obračun prvo in tretje postavljenega izzivalca v bantamski kategoriji, Petra Yana in Coryja Sandhagena. Prvotno bi se aktualni prvak bantamske kategorije Aljamain Sterling sicer moral pomeriti z Yanom, a je moral Sterling zaradi operacije vratu svoj nastop odpovedati. Pri UFC so se tako odločili, da Yana, ki je pas proti Sterling marca letos izgubil zaradi diskvalifikacije (nasprotniku na tleh je zadal nedovoljen udarec s kolenom v glavo), na dogodku obdržijo in mu dajo priložnost boriti se za začasni šampionski pas proti Sandhagenu, ki ga je julija  po deljeni in za mnoge napačni sodniški odločitvi premagal povratnik v oktagon T.J. Dillashaw.

Petr Yan je šampionski pas osvojil proti legendarnemu Joseju Aldu
Petr Yan je šampionski pas osvojil proti legendarnemu Joseju Aldu FOTO: AP

Pred borbama za naslov prvaka bosta v kletko stopila lahkokategornika Islam Mahačev in Dan Hooker. Mahačev, sicer varovanec bivšega neporaženega prvaka Habiba Nurmagomedova, ki se je športno upokojil pred natanko letom dni, beleži osem zaporednih zmag in v Hookerju vidi zgolj še eno oviro do močno željene borbe za naslov prvaka, Hooker pa z morebitno zmago proti Rusu želi dokazati, da kljub porazoma proti Michaelu Chandlerju, ki se je nedavno boril za naslov prvaka ter Dustinu Poirierju, ki se bo decembra borila za naslov prvaka, še spada med najboljše borce lahke kategorije. 

Zamujen borbe si lahko kadarkoli ogledate na VOYO!

30-letni Rus bi se v soboto sicer moral pomeriti proti bivšemu prvaku Rafaelu Dos Anjosu, a je Brazilec zaradi poškodbe moral svoj nastop odpovedati. 31-letni Novozelandec, ki je vskočil namesto Brazilca, se je nazadnje boril samo mesec dni nazaj, a je oktagon po prepričljivi zmagi proti Nasratu Haqparastu zapustil praktično brez praske.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na otoku Yas poimenovam tudi "Fight Island" bomo videli tudi borbo dveh težkokategornikov. Na nasprotnih straneh oktagona bosta stala evropska borca Rus Alexander Volkov, ki je junija izgubil proti Cirylu Ganu ter Poljak Marcin Tybura, ki je trenutno v nizu petih zaporednih zmag.

Druga borba bo potekala v velterski kategoriji, v kateri se bosta pomerila obetavni kitajski borec Li Žingliang ter neporaženi Šved čečenskih korenin Khamzat Chimaev, ki je lani debitiral v organizaciji in si v kratkem obdobju priboril tri zmage, nato pa zbolel za koronavirusom in zaradi posledic dolgo časa ni mogel trenirati, za kratek čas pa se je od športa celo upokojil.

Glavni del dogodka pa bosta otvorila poltežkaša Magomed Ankalajev, ki se nahaja na 7. mestu lestvici izzivalcev prvaka ter Volkan Oezdemir, ki je postavljen mesto nižje.

UFC 267: Blachowicz vs Teixeira

Seznam vseh borb, ki si jih boste lahko v živo ogledali na VOYO:

Poltežka kategorija: Jan Błachowicz – Glover Teixeira (Błachowicz brani naslov nespornega prvaka)

Bantamska kategorija: Petr Yan – Cory Sandhagen (za naslov začasnega prvaka)

Lahka kategorija: Islam Mahačev – Dan Hooker

Težka kategorija: Alexander Volkov – Marcin Tybura

Velterska kategorija: Li Žingliang – Khamzat Chimaev

Poltežka kategorija: Magomed Ankalajev – Volkan Oezdemir

UFC 267: Blachowicz vs Teixeira
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Strenght coach
29. 10. 2021 13.02
+1
Čakajo nas odlične borbe.