Borilni športi

Boksarske avtoritete opozarjajo: Ruiz Jr. je 'penicilin' za Joshuin boks

Ljubljana, 06. 12. 2019 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Le še nekaj več kot 24 ur nas loči od težko pričakovanega povratnega boksarskega obračuna za naslov svetovnega prvaka težke kategorije po verzijah WBA, IBF, WBO in IBO med Andyjem Ruizom mlajšim in prvim izzivalcem Anthonyjem Joshuo. Prenos dvoboja si boste v neposrednem prenosu lahko ogledali v soboto, 7. decembra, od 17.00 na VOYO.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Trenira z Anhonyjem Joshuo
    03:25
    Iz SVETA: Trenira z Anhonyjem Joshuo
  • Iz SVETA: Je Anthony Joshua zmožen maščevanja?
    03:22
    Iz SVETA: Je Anthony Joshua zmožen maščevanja?
  • Iz 24UR: Težko pričakovani dvoboj med Riuzom in Joshuo
    02:32
    Iz 24UR: Težko pričakovani dvoboj med Riuzom in Joshuo

Čakanja je konec. Največja boksarska 'revanša' v iztekajočem se koledarskem letu se nezadržno približuje (z neposrednim prenosom na VOYO, v soboto, 7. decembra, od 17.00), mnogi boksarski navdušenci na eni ter analitiki in poznavalci na drugi strani pa se sprašujejo, ali se je Anthnoy Joshua zmožen maščevati za svoj edini poraz v profesionalni karieri in si okrog svojega pasu vnovič pripeti vse štiri šampionske pasove težke kategorije po različicah WBA, IBF, WBO in IBO.

Prav nobenega dvoma ni, da gre za zelo pomemben dvoboj za celotno težko kategorijo profesionalnega boksa, obenem pa bržkone tudi za odločilni obračun v luči vprašanja glede nadaljevanja kariere britanskega borca. V kolikor Joshua še drugič zapored izgubi borbo za naslov prvaka proti neugodnemu Andyju Ruizu Jr., sploh če bi se to zgodilo na podoben način kot na prejšnjem obračunu v New Yorku s predčasnim nokavtom, bi bila to zanj velika katastrofa. Enako boleč poraz bi bil to tudi za promotorja Eddieja Hearna, ki si je ime v svetu boksa ustvaril prav po zaslugi uspehov Anthonyja Joshue. 

Mnogi boksarski poznavalci in analitiki so prepričani, da bo Andy Ruiz mlajši še drugič premagal Anthonyja Joshuo in tako ubranil vse šampionske pasove težke kategorije.
Mnogi boksarski poznavalci in analitiki so prepričani, da bo Andy Ruiz mlajši še drugič premagal Anthonyja Joshuo in tako ubranil vse šampionske pasove težke kategorije. FOTO: Profimedia
Na stavnicah v prednosti Joshua, analitiki so drugačnega mnenja
Ob pogledu na stavnice je slika sicer povsem jasna. Joshui pripisujejo veliko večje možnosti za uspeh. Sicer ne tako prepričljivo in podcenjevalno kot pred prvo borbo v slovitem Madison Square Gardnu, a je Britanec v njihovih napovedih očitno še naprej veliko večji favorit od Ruiza mlajšega. Pa čeprav vsi dobro vemo, kako se je končal omenjeni obračun v New Yorku, ki je pri številnih boksarskih avtoritetah in analitikih sprožil veliko vprašanj pred povratnim obračunom v Savdski Arabiji. 

Zlobni jeziki bodo dejali, da se je 'debelušni' Američan mehiških korenin do (presenetljive) junijske zmage dokopal po spletu neverjetnih srečnih naključij. Predvsem bodo poudarjali, da je bil 1. junij zgolj slab dan Anthonyja Joshue, ki od samega prihoda v ring ni bil pri stvari. Pa je bilo temu res tako? Ruiz Jr. je po mnenju boksarskih avtoritet brez kakršnega koli dvoma boljši boksar od nekaj let mlajšega rivala. To so vedeli vsi, še preden se je zgodil njun prvi dvoboj v Madison Square Gardnu. To seveda ne pomeni, da so bili poznavalci prepričani v Ruizov nokavt, toda glede samega boksarskega znanja in dozdajšnjih izkušenj na obeh straneh, ni bilo dvomov, kdo je v tem trenutku boljši boksar. Na stotine amaterskih borb, številni turnirji in tekmovanja so nekaj, kar je v razvoju vsakega profesionalnega borca težko nadoknaditi. In prav v naštetih dejavnikih se skriva ključ Američanovega uspeha. 

Kdo bo spretnejši in srečnejši na povratnem obračunu v Savdski Arabiji?
Kdo bo spretnejši in srečnejši na povratnem obračunu v Savdski Arabiji? FOTO:

Kdo bo psihično močnejši?
Nadalje, mnogi strokovnjaki so prepričani, da bi Ruiz že pred tremi leti v dvoboju z Josephom Parkerjem moral osvojiti naslov prvaka po verziji WBO. Če ne bi bilo tiste famozne sodniške kraje, bi ves svet že leta 2016 slišal za ime Andy Ruiz Jr. Posledično bi se zdajšnja rivala veliko pred predhodnim dvobojem v New Yorku pomerila za naslov absolutnega svetovnega prvaka težke kategorije. Jasno, tudi Joshua ima nekaj konkretnih prednosti v primerjavi z Ruizom. Predvsem v telesni višini, fizični moči, razponu rok in jakosti udarca ... Če bo uspel vsiliti svoj ritem borbe, so možnosti za vrnitev šampionskih pasov velike. A pozor: analitiki se sprašujejo, ali Britanec ima dovolj tehnično-taktične kakovosti za preobrat in novo, veliko slavje v svoji sicer zelo uspešni karieri. Za Ruizov slog borbe pravijo, da je pravi 'penicilin' za Joshuo. Nekdo, ki je znal proučiti vse slabosti Anthonyja Joshue in jih obrniti v svojo korist, pri tem pa udejanjiti vse svoje prednosti, kar je odlika le največjih šampionov.

Britanec v tem trenutku ni videti kot klasični 'bodybuilder', kar je očitno plod analiz, ki jih je s svojo ekipo opravil po nepričakovanem junijskem porazu. V fizičnem smislu se je nekoliko 'stanjšal', na drugi strani pa imamo Ruiza, ki je prav tako spremenil svoj zunanji videz pred prihodom v Savdsko Arabijo. Oba sta zagotovo veliko časa v pripravah na 'revanšo' posvetila tehnično-taktičnim podrobnostim, ki bodo bržkone odločilno vplivali na epilog borbe v Diriyah Areni. Še bolj odločilna bo psihična stabilnost obeh borcev: tisti, ki bo v dvoboj vstopil z bolj hladno glavo, bo v veliki prednosti. Prostora in časa za (velike) napake ne bo.

Joshua je v dvoboju proti Vladimirju Kličku že pokazal, da ima značaj šampiona in hkrati dokazal, da ima v sebi nekaj več, kar loči vrhunske od odličnih borcev. Zdaj je znova nastopil ta trenutek, da vse skupaj ponovi še proti Ruizu mlajšemu v veliko pomembnejšem obračunu v njegovi dozdajšnji karieri. Kot je nekoč dejal edinstveni Mike Tyson, "vsi načrti padajo v vodo, ko pade prva bomba". Ruiz je svoj prvo 'bombo' prvič preživel in se vrnil še močnejši, Joshua pa ... 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AnthonyfJoshua
06. 12. 2019 15.52
+9
Hvala bogu da mi ni treba gledat voyota, da nerabim poslušat kako komentator govori, da ima nek borec stekleno brado. Nevem da bi kdaj kak profesionalni komentator kritizral borce na tak način na televiziji v živo.
Rokfeler
06. 12. 2019 14.12
-5
Točno to. Vse naprej dogovorjeno. Joshua namerno izgubi. Dvakrat potegne lepo vsoto denarja, pravljica gre pa naprej. Ruiz potegne lepo vsoto denarja. Volk sit koza cela.
hirajem
06. 12. 2019 16.01
+5
Ne nebo držalo! Zgubil je od teškega underdoga in omajal svoj sloves mogoče enega najbolj kompletnih bokserjev. Npr Kličko leta in leta ni izgubil borbe sploh pa ne od tipa ki izgleda kot vaški pretepač ne pa profesionalec.
a_e_96
06. 12. 2019 13.45
+10
Izjemna borca, izjemna! od fizične pojave, do stila boksa popolnoma neprimerljiva. Ponavadi lahko pripišem prednost kateremu borcu, tokrat pa nikakor. Verjetno je res, da bo ta dvoboj odločila psihična pripravljenost. Ne strinjam pa se z dvema stvarema... jakost udarca ne bi pripisal kot prednost Joshue temveč Ruiza. Človek ima pravi top v rokah. Prav tako pa ne verjamem, da bo ob primeru poraza končana kariera AJ-a. Nikakor. To ime prinese preveč denarja. Skoraj bi si upal dejati, da bomo videli boljše nasprotnike kot v preteklosti. Wilder in Tyson bosta zavohala kri, Joshua pa ne bo imel drugega kot borbo sprejeti.
Sentis
06. 12. 2019 13.02
-2
Zakaj se pri boksu ne morem znebiti občutka, da je v ozadju vse vnaprej določeno? Stavniška mafija določa kdo mora zmagati, ovce pa se med seboj kregajo vsak za svojega favorita.
Klemzi28
06. 12. 2019 10.26
-5
Men se zdi da je bla pač zrežirana borba. Joshua je kar nekaj sanjal. Je pa jasno da ni biu pripravljen na Ruiza.... bomo vidli. Jaz stavim na Ruiza.
nike12345
06. 12. 2019 10.52
+10
misliš da je bila zmaga Ruiza zrežirana - ampak praviš da staviš nanj? Misliš da bo zopet zrežirano ?
jen321
06. 12. 2019 11.45
+7
Joshua je na sparingu pred dvobojem dobil knock-out. In če si dobil že kdaj knock out veš kaj to pomeni za glavo in za psiho, sploh če je to prvi v karieri. Zato je njegov oče besnel nad trenerjem, ker je hotel da borba odpade. Če borec dobi KO pred dvobojem je to lahko za njega zelo nevarno. Pa če bi že bilo zrežirano bi bilo v prid Joshue, ker je on njihova zlata kokoš in ne ruiz. Zato pa je zdaj dvoboj v SA (ruiz je bil proti), BREZ novinarjev in "fanov", to gre vse v prid joshui.
vizi78
06. 12. 2019 10.21
+7
Svaka čast Ruiz-u za prvo zmago. Upam, da mu uspe tudi v drugo, ker takega underdog-a (glede fizičnega vidika) ne vidiš velikokrat.
bus303
06. 12. 2019 09.11
+30
Sram vas je lahko, da nas posiljuje te s tem voyom.
igyyp
07. 12. 2019 10.29
+1
Saj ne rabiš na VYU gledat, maš RTL, pa še nešteto streamov, malo poguglaj.
Dr One
06. 12. 2019 08.50
-8
Joshua mu tokrat ne bo dal prkloznosti da ga ruiz zadane. To je en in edini scenarij ki se bo zgodil, enostavno ruiz je imel svoja pol leta slave. Potem pa naprej na wilderja ali furya(odvisno kdo bo zmagal) . Ta borba pa bo zanimiva, tam imajo pa vsi odprte moznosti za zmago.
mariomandzukic
06. 12. 2019 10.16
+13
Joshua se je 2 leti izmikal wilderju kao zarad razporeditve kesa tega pravi šampioni ne delajo.. Mislim da je od velike cetvorke prav Joshua najšibkejši člen.. Tyson Fury kralj ciganov je trenutno najbl kompletn borec
nike12345
06. 12. 2019 10.55
+4
kar se tiče fizične moči udarca - Joshua all the way. Ampak da Ruiz ne bo zadeu Joshue? - Tehnično izpopolnjen je Ruiz proti Joshui, ni primerjave - Joshua uporablja surovo moč udarca, Ruiz je pa pameten - za nikogar to ne bo lahek dvoboj zagotovo
AnthonyfJoshua
06. 12. 2019 15.50
+4
Wilder je zavrnil 120 milijonov za dve borbe z Joshuo,kar je potrdil tudi sam Wilder. Malo si preberi, če spremljaš samo borbe, in ne tudi vse, kar se dogaja v boksarskem svetu.
edvinedvin
06. 12. 2019 08.30
+0
Komentatorji spoštovani ! Joshva ni bil priseben nekaj so mu dali , poglejte samo obnšanje v ringu, kot da je bil pijan. Amerika je postala zlo sporta
delbond
06. 12. 2019 08.28
-18
Ruiz ne bo zmagal, saj že smešno zgleda....Furry, Joshua in Wilder so svetlobna leta pred njim....adijo Ruiz in pojdi na malico..
Thor33
06. 12. 2019 08.51
+15
aja Furry pa ne zgleda smešn? v čem so svetlobna leta pred njim? Fizično bolš zgledajo edino to... tehniko pa glavo ma pa Ruiz tak ko noben od teh naštetih....
Maximus
06. 12. 2019 09.35
+15
Tako razmišljanje je Joshui prineslo knock out. Nobenega nasprotnika se ne podcenjuje, še najmanj pa takega ki te je že spravil na tla, večkrat.
nike12345
06. 12. 2019 11.00
+3
smešno zgleda ampak je z lahkoto opravil z nasprotnim bodybuilderjem v prvi borbi in njegov izgled takrat in danes tudi ni primerljiv, če te že ravno zanaša v izgled. Sploh pa - kdo sodi borca po izgledu? Glava ki zna razmišljati odtehta 100Kg odvečnih mišic ;)
hirajem
06. 12. 2019 16.10
+4
Kar se tehnike tiče je Wilder najslabši! Je pa edini neporažen
edvinedvin
06. 12. 2019 07.04
-27
debeluško ob odletel kot balonček
Thor33
06. 12. 2019 08.03
+17
debeluško bo njega nažgau tak ko prvič! Joshua bo mehiški burito fajn začinjen, da se Ruiz lepo naje!!!
aslavko
06. 12. 2019 08.04
+15
Ja, tako je Joshua verjetno razmišljal v prvi borbi, sledilo pa je veliko presenečenje. Tudi sam bi stavil na Joshuo, vendar zmaga zagotovo ne bo lahka. Ruiz se verjetno zaveda, da se je Joshua za drugi dvoboj bolj resno pripravil in bo temu primersno odreagiral ... vsaj upam... Tako bo boj res zanimiv.
Thor33
06. 12. 2019 08.08
+7
Ruizu sam da uspe njegov combo bo padu Joshua
Lessihinav?ek
06. 12. 2019 09.08
-20
Thor33
06. 12. 2019 09.18
+9
nike12345
06. 12. 2019 11.01
+5