Borilni športi

WFC 25 v Tivoliju: sedaj gre zares!

Ljubljana, 23. 04. 2023 18.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Žiga Košec, Tadej Vidrih, M.J.
Komentarji
1

Za borci je še zadnja formalnost pred nedeljskim spektaklom mešanih borilnih veščin WFC 25 v ljubljanski Hali Tivoli. Uspešno so prestali uradno tehtanje. To je na sporedu približno 30 ur pred borbo. Ker učinkovito zbijanje kilogramov in nato vračanje teže pomeni prednost pred tekmecem, nekateri borci hujšajo tudi 10 kilogramov ali več, težo pa nato do borbe v veliki meri povrnejo. Prenos borilnega spektakla iz hrama slovenskega športa bo v nedeljo zvečer ob 20. uri na Kanalu A in VOYO.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Borci opravili s tehtanjem, v nedeljo gre zares!
    02:40
    Iz 24UR: Borci opravili s tehtanjem, v nedeljo gre zares!
  • Iz 24UR: Le še dan nas loči do WFC 25
    02:21
    Iz 24UR: Le še dan nas loči do WFC 25
  • Luka Podkrajšek pred WFC 25
    03:13
    Luka Podkrajšek pred WFC 25
  • Marko Drmonjić pred WFC 25
    02:44
    Marko Drmonjić pred WFC 25
  • Miha Frlic pred WFC 25
    00:53
    Miha Frlic pred WFC 25
  • Soočenje borcev pred borilnim spektaklom WFC 25
    03:02
    Soočenje borcev pred borilnim spektaklom WFC 25
  • Iz SVETA: Pogovor z zdravnico iz kletke
    02:31
    Iz SVETA: Pogovor z zdravnico iz kletke
  • Popakst z Zlatkom Mahićem
    49:13
    Popakst z Zlatkom Mahićem
  • Popkast z Miho Frlicem in Davidom Forsterjem
    51:16
    Popkast z Miho Frlicem in Davidom Forsterjem

World Freefight Challenge oziroma WFC je v naši regiji sinonim za odlične dogodke in izjemne borbe. Prvi dogodek je predsednik organizacije Zlatko Mahić organiziral že pred 17 leti, zadnjega, ko je prvič združil moči z eno najhitreje rastočih organizacij na svetu Brave CF, pa pred tremi leti.

Sedaj pa bo Hala Tivoli že drugič lahko gostila nekatere najboljše borce tako tuje, kot tudi domače borce. Na WFC 25 se bo merilo 16 borcev iz kar 11 različnih držav. Vsi so pred glavnim dejanjem opravili z uradnim tehtanjem, pred katerim so morali nekateri borci izgubiti kar nekaj odvečnih kilogramov, a je vsem, razen Izzeddinu Al-Derbaniju, ki je bil za kilogram pretežek, to tudi uspelo.

WFC 25

Borce čakata še kako potrebna rehidracija in počitek, v nedeljo ob 20.00 pa bo šlo zares. Borilni spektakel bo otvoril domači as David Forster, ki se bo pomeril z borcem iz Srbije Nemanjo Nikolićem. 26-letni borec je lanskega decembra po uspešni amaterski karieri debitiral med profesionalci in vknjižil prvo zmago. Forster, ki je tudi državni prvak v boksu, se je pred dobrim mesecm dni še drugič pomeril med profesionalci in slavil še bolj prepričljivo: s tehničnim nokavtom v prvi rundi.

Med profesionalci pa bo debitiral Miha Frlic, za katerim je bogata amaterska kariera, ki jo je lani kronal s srebrno medaljo na evropskem amaterskem prvenstvu. 23-letnik, ki je zaradi poškodbe prvotnega nasprotnika šele v zadnjem tednu dobil novega, se bo pomeril z nekoliko višjim in težjim Ukrajincem Danilom Kartavyijem, ki bo imel prednost v dosegu in teži. A Frlic se na to ne ozira: "Je višji in težji, ampak jaz iam več kondicije, več eksplozivnosti, tako da mislim, da ima vsak svoje prednosti in slabosti."

Miha Frlic in Danilo Kartavyi
Miha Frlic in Danilo Kartavyi FOTO: WFC

 Podobno čaka tudi Luko Podkrajška, ki je na zadnjem WFC-ju navdušil s srčno borbo in zmago, sedaj pa se po več kot treh letih vrača v kletko. "Počutim se isto kot vedno: živčno,  v pričakovanju, da bo že enkrat konec teh norij in priprav." Borec iz Litije je priznal, da se je med pripravo na borbo soočal tudi s poškodbami, a je vseeno zadovoljen s potekom zaključnih priprav. V svoji peti profesionalni borbi v karieri ne želi prekiniti niza neporaženosti: "Bi upal in želel. A poraz je sestavni del ne samo športa, tudi življenja." Nasproti mu bo stal kar 194 centimetrov visoki Litvanec Pavel Dailidko, zato se Podkrajšek zaveda, da ga čaka težko delo: "Fant je velik in če zadane na pravo mesto ni boga, da te obdrži na nogah."

Luka Podkrajšek in Pavel Dailidko
Luka Podkrajšek in Pavel Dailidko FOTO: WFC

Domači dogodek WFC 25 pa bo naslovil izkušeni slovenski borec Marko Drmonjič, ki se bo pomeril s sedem let mlajšim Erkom Junom. Po več kot 15 let trajajoči profesionalni karieri bo 39-letni slovenski borec še zadnjič stopil v kletko. "Občutki so fenomenalni, ampak že prihaja malo živnčnosti, malo pozitivne treme," nam je pred zadnjo borbo v karieri priznal Drmonjič, ki uradnih tehtanj ne bo pogrešal in bi ad čimprej opravil z borbo: "Jaz bi najraje  videl, da bi se že danes pomerila!"

Marko, ki je slovenskim ljubiteljem mešanih borilnih veščin dobro poznan, profesionalne kariere ne bi moral zaključiti na boljši način: "Nikoli si nisem predstavljal tega. Moja prva borba je bila v majhni trboveljski dvorani in tega, da bom enkrat kariero končal kot glavna borba večera v veliki dvorani Hale Tivoli, si res nisem predstavljal. Sem zelo hvaležen."

Marko Drmonjič se bo za konec profesionalne kariere pomeril z Erkom Junom
Marko Drmonjič se bo za konec profesionalne kariere pomeril z Erkom Junom FOTO: WFC

A to, da se bo še zadnjič profesionalno boril še ne pomeni, da zapušča mešane borilne veščine. V kakšni vlogi bomo lahko Drmonjiča še naprej spremljali? "V vlogi komentatorja, drugače pa dobivam veliko ponudb za treniranje, predvidevam, da bom svoje znanje poskusil izkoristiti tudi poslovno, tako da je možnosti veliko."

Izkušeni borec je v pogovoru dodal tudi nasvet vsem mladim borcem, ki so šele na začetku kariere: "Čim več treningov z različnimi borci, hoditi tudi v tujino, vendar mislim, da lahko priprave na borbe naredimo tudi v Sloveniji, če so le različni sparing partnerji in trener, ki stoji za tabo in ti počasi gradi kariero."

Seznam vseh borb dogodka WFC 25 / Brave CF 70:

Poltežka kategorija: Marko Drmonjič – Erko Jun

Supervelterska kategorija: Joilton Lutterbach – Andreas Berg Gustafsson

Težka kategorija: Luka Podkrajšek – Pavel Dailidko

Bantamska kategorija: Izzeddine Al-Derbani – Eduardo Mora

Mušja kategorija: Edilceu Alves – Dansheel Moodley

Težka kategorija: Miha Frlic – Danilo Kartavyi

Bantamska kategorija: Mohammad Farhad – Vitalii Yakymenko

Lahka kategorija: David Forster – Nemanja Nikolić

Karte za borilni spektakel so še na voljo!

WFC 25
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Stauffenberg
22. 04. 2023 21.54
+1
O, nasilje, bravo mediji. V Celju- to pa ne, ni podprto z reklamami in denarjem.