Borilni športi

Brata Kličko: Ukrajinci ne marajo ruske agresije, borili se bodo za našo prihodnost

Kijev, 24. 02. 2022 18.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nekdanja boksarska šampiona v težki kategoriji Vladimir in Vitalij Kličko sta med najbolj prepoznavnimi obrazi Ukrajine. Vitalij, trenutni župan Kijeva, in Vladimir sta na družbenih omrežjih objavila enotno sporočilo, potem ko je Rusija Vladimirja Putina začela invazijo na Ukrajino. "Vsaka vojna prinaša kri, smrt in invalidnost. Vprašajte se, ali jo potrebujete skupaj s sankcijami," je Vitalij sporočil Rusom.

Brata Vladimir in Vitalij Kličko sta bila dolga leta boksarja, ki sta bila strah in trepeh v ringu v težki kategoriji. Vladimir je ostal nepremagan več kot desetletje, preden ga je leta 2015 s prestola pometel Tyson Fury. Medtem je Vitalij imel v lasti pas WBC več kot osem let, preden se je leta 2012 upokojil, da bi svojo pozornost iz ringa preusmeril na politično prizorišče. Sedaj sta oba v drugačnih vlogah, športno upokojena, Vitalij se je podal v politiko in je od leta 2014 župan Kijeva. 

Vitalij Kličko je dal kratek intervju za BBC po začetku ruskega napada na Ukrajino. Dejal je, da so bili ljudje v Kijevu šokirani, ko so v mestu slišali eksplozije. Poziva k enotnemu odzivu Zahoda in pomoči Ukrajini. "Naš cilj, naše sanje so zgraditi sodobno in demokratično državo ter biti del evropske družine," je Kličko povedal za BBC. Dodal je, da je ruska vojska ena največjih na svetu in da bo boj težak. "Ukrajinci ne marajo ruske agresije, borili se bodo za našo prihodnost in za naše otroke," je dejal Vitalij Kličko.

"Ne bojim se zase, sem borec," je dejal Vitalij Kličko in dodal, da ga skrbi za tri milijone državljanov Kijeva, ki so njegova odgovornost. Na vprašanje, kaj bi rekel ruskemu ljudstvu, je dejal: "Vsaka vojna prinaša kri, smrt in invalidnost. Vprašajte se, ali jo potrebujete skupaj s sankcijami." 

Brata Kličko
Brata Kličko FOTO: AP

Nekdanji boksarski prvak v težki kategoriji Vladimir se je v začetku tega meseca prijavil v ukrajinsko vojsko, dejal je, da ga je ljubezen do svoje države prisilila, da jo brani. Večkrat si je oblekel uniformo, se udeležil vaj in rekel, da bo, če bo treba, vzel orožje in branil svoje mesto. "Kot vojak sem nekoč prisegel, da bom branil to državo, zdaj pa sem se pripravljen boriti za domovino," je še pred ruskim napadom dejal mlajši od bratov Kličko.

Brata Kličko sta objavila video na Instagramu, izrazila sta podporo Ukrajini, Vitalij je svojim rojakom sporočil: "Danes se je zgodila velika tragedija ne samo za Ukrajino, ampak tudi za Evropo in svet. Oborožene sile Ukrajine junaško branijo našo zemljo. V Kijevu zagotavljamo delovanje kritične infrastrukture prestolnice. Naredimo vse, da zaščitimo naše mesto. Vztrajnost in odločnost. Enotnost in hladen um! Le tam bomo preživeli! Slava Ukrajini!"

V objavljenem videu sta izrazila svoje mnenje in med drugim dejala: "Pozivava vse mednarodne partnerje, da opazujejo to tragedijo, ki se danes dogaja v Ukrajini. Ta nesmiselna vojna, ki ne bo imela zmagovalcev, ampak le poražence. Želim vam samo povedati, da moramo ostati enotni proti tej agresiji, proti ruski agresiji. Ne dovolite, da se to še naprej dogaja v Ukrajini, ne dovolite, da se zgodi v Evropi in sčasoma v svetu. Združeni smo močni, podprite Ukrajino, hvala."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou