Borilni športi

'Čakala sem ta trenutek, ko se povrne vse, kar delaš in vlagaš'

Doha, 11. 05. 2023 10.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Žiga Košec
Komentarji
1

Andreja Leški je po 14. poskrbela za še 15. slovensko medaljo s svetovnih prvenstev v judu. 26-letna Koprčanka je v Dohi ponovila uspeh izpred dveh let in znova postala svetovna podprvakinja, s tem pa je nagradila trud, ki ga je v zadnjih dveh letih vložila tako na tatamijih kot tudi izven njih.

"Po tisti polfinalni borbi se nekako še nisem želela sprijazniti s tem drugim mestom, ki sem si ga zagotovila z uvrstitvijo v finale. V borbi s Clarisse sem dala vse od sebe in pokazala vse, kar sem imela skrito v rokavu. Pripetila se mi je ena manjša napakica, ki me je stala rdečega našitka na hrbtu, ki ga nosijo svetovni prvaki," je takoj po tekmi povedala Andreja Leški, ki bo tako še naprej nosila moder našitek.

"Sedaj po koncu lahko rečem, da sem zelo ponosna in presrečna ob tej srebrni kolajni. Danes je za mano dolg dan, morala sem premagati kar pet tekmic, da sem prišla do finala, ker je bila konkurenca tako zelo obsežna in močna. Na koncu sem bila že zelo izčrpana, pozna se, da je bilo že toliko borb za mano. Čakala sem ta trenutek, ko se povrne vse, kar delaš in vlagaš. Hvala bogu se je meni to poklopilo in pokazalo na svetovnem prvenstvu, ki je največje tekmovanje v tem letu," je po že drugi srebrni medalji na svetovnih prvenstvih povedala Primorka, ki je dodala, da jo bo uspeh v Dohi še dodatno motiviral: "Delala bom še naprej tako trdno, ker je ta medalja na svetovnem prvenstvu dokaz, kaj lahko dosežem. Zadnjih nekaj mesecev smo res zelo garali, združili smo moči predvsem ljubljanski klubi v tem novem centru in s tem so bile priprave zelo dobre."

Andreja Leški
Andreja Leški FOTO: EJU - Gabi Juan

Andreja je srebro na SP osvojila že pred dvema letoma v Budimpešti, potem pa kljub temu, da je bila ena najboljših v kategoriji do 63 kilogramov, na olimpijske igre ni mogla iti, saj lahko na OI vsako državo zastopa le po ena borka na kategorijo.

"Od zadnje srebrne kolajne, ki sem si jo priborila v Budimpešti leta 2021, je bilo kar nekaj dogodkov, sprememb, trdega dela in znoja. Od takrat ni bilo nekaj preveč odmevnih rezultatov in sem imela čas, da sem bolj v zakulisju lahko delala na tehnikah, kondiciji in svoji borbi. To delo se je sedaj s tem rezultatom izkazalo za zelo dobro. V današnjih dvobojih sem se zelo izkazala, vse sem naredila točno tako, kot bi morala, in ni bilo nobenih napak vse do finalne borbe, kjer me je napaka stala zlate medalje. Menim, da je v tako obširni in tako močni konkurenci to vrhunski rezultat," je obdobje zadnjih dveh let in vpliv le-tega komentirala Primorka.

Andreja Leški in njen trener Luka Kuralt
Andreja Leški in njen trener Luka Kuralt FOTO: Luka Kuralt

Judoistka ljubljanskega Bežigrada je morala na poti do velikega finala premagati kar pet tekmic. S prvimi tremi nasprotnicami je opravila brez težav, v četrtfinalu pa je naletela na neugodno judoistko iz Kosova Lauro Fazliu, proti kateri je že dvakrat izgubila: "Za predstavnico Kosova je značilno, da želi v borbi dominirati nasprotnice v borbi in jih malo celo ustrahovati s to svojo agresivnostjo in napadi. Ampak danes se ji jaz preprosto nisem pustila, pokazala sem ji, kdo je glavni in ji vrnila za dva poraza na preteklih tekmovanjih."

Slovenske medalje s svetovnih prvenstev v judu (15): 

Kairo 2005: Urška Žolnir – 3. mesto, Raša Sraka – 3. mesto

Rio de Janeiro 2007: Lucija Polavder – 2. mesto

Tokio 2010: Raša Sraka – 3. mesto

Pariz 2011: Urška Žolnir – 3. mesto

Rio de Janeiro 2013: Vlora Beđeti – 3. mesto

Čeljabinsk 2014: Tina Trstenjak – 3. mesto, Anamari Velenjšek – 3. mesto

Astana 2015: Tina Trstenjak – 1. mesto, Anamari Velenjšek – 2. mesto

Budimpešta 2017: Tina Trstenjak – 2. mesto, Mihael Žgank – 2. mesto

Baku 2018: Tina Trstenjak – 3. mesto

Budimpešta 2021: Andreja Leški – 2. mesto

Doha 2023: Andreja Leški – 2. mesto

V polfinalu je sledila borba z dvakratno mladinsko svetovno prvakinjo Joanne van Lieshout, ki je pred tem izločila tudi prvo nosilko kategorije Lucy Renshall ter neugodno predstavnico Japonske Miku Takaichi. "Lahko rečem, da mi je Nizozemka v polfinalu naredila kar uslugo, ker se mi zdi, da bi imela še kar težjo nalogo, če bi morala premagati Japonko. Vem, da je Nizozemka mlada, da imam jaz več izkušenj od nje in sva se že nekajkrat borili na pripravah, tako da sem malo vedela, kaj pričakovati. Me je pa kar presenetila s svojo vzdržljivostjo, jaz sem bila na koncu borbe že čisto utrujena in na koncu z močmi. Ta borba je bila zame najbolj fizično zahtevna in naporna med vsemi današnjimi dvoboji," je polfinalno borbo opisala Andreja, ki se je uvrstitve v finale veselila po kar treh minutah in pol podaljška.

Andreja Leški je bila po polfinalni borbi vesela nove uvrstitve v finale SP.
Andreja Leški je bila po polfinalni borbi vesela nove uvrstitve v finale SP. FOTO: EJU - Gabi Juan

V velikem finalu je slovensko predstavnico tako kot pred dvema letoma pričakala izjemna Clarisse Agbegnenou. 30-letna Francozinja, ki se je po zmagi na OI posvetila materinstvu, se je v šampionskem slogu vrnila na mednarodno sceno. "Clarisse Agbegnenou je vrhunska borka, težko se je kosati z njo. Mislim, da sem danes prvi del najine borbe res nekako vodila to borbo in pokazala, da sem ji kos. Še imam čas, da se dodatno izpopolnim in jo v prihodnje tudi premagam," je o francoski tekmici povedala Slovenka in o novem izjemnem uspehu še dodala: "Današnji rezultat je zame odskočna deska in nagrada za vso predhodno delo in ves trud. Ne samo zame, ampak tudi za moj klub, trenerje, podpornike in vse, ki sodelujejo z menoj. Navsezadnje sem dobila tudi kar nekaj kvalifikacijskih točk za olimpijske igre in tako je ta današnji uspeh super z vseh vidikov."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FAUSTOS1
11. 05. 2023 10.56
+3
ČESTITKE-ŠPORTNIKI SO PONOS SLOVENIJE.