Borilni športi

Chavez proti Taylorju: Krivica in groza v Las Vegasu

New York, 12. 09. 2018 11.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
1

Pregled desetih največjih boksarskih obračunov, s pomočjo katerih stopnjujemo napetost pred težko pričakovanim dvobojem med Anthonyjem Joshuo in Aleksandrom Povetkinom, nadaljujemo s kontroverznim obračunom: Julio Cesar Chavez proti Meldricku Taylorju.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Julio Cesar Chavez in Meldrick Taylor
Julio Cesar Chavez in Meldrick Taylor FOTO: AP
Boksarski svet se je marca 1990 še vedno pobiral od šoka, ki se je v Tokiu zgodil mesec prej, ko je železni Mike Tyson izgubil naslov prvaka v težki kategoriji proti popolnemu outsiderju Jamesu "Busterju" Douglasu. 37 dni in 12 barbarskih rund kasneje je bil Tokio pozabljen. Na delu pa tokrat nista bila samo levjesrčna borca v ringu, ampak tudi sodnik in trenersko moštvo enega izmed borcev. To je zgodba o borbi, ki je nekemu boksarju vzela mladost in sanje v 35 minutah in 58 sekundah, drugemu pa prinesla status boga med rojaki.

Nasprotja so si usojena
Meldrick Taylor je bil zlati član legendarne ameriške olimpijske reprezentance iz leta 1984. V ringu je spominjal na drugega "Sugarja", Raya Leonarda. Taylor je bil neverjetno hiter. Kombinacije, ki so vsebovale tudi po sedem ali osem udarcev, so se začele in zaključile, preden si lahko trenil z očesom. Hkrati pa je v njemu bilo Filadelfijsko srce. Tako kot Joe Frazier je pripadal filadelfijski šoli boksa, ki temelji na agresivnosti in tveganju. Taylor je kmalu posegel po naslovu IBF prvaka v lahkovelterski kategoriji (do 64 kilogramov) in naslov suvereno večkrat obranil. Toda hotel je še več, želel je prerasti samega sebe. To pa bi lahko storil samo, če bi se pomeril s svojim popolnim nasprotjem …

Meldrick Taylor v družbi odvetnika
Meldrick Taylor v družbi odvetnika FOTO: AP
Vladar iste kategorije, a v organizaciji WBC, Julio Cesar Chavez ni bil samo najboljši boksar tistega časa ne glede na težo ("pound for pound"), ampak tudi daleč najbolj trdoživ. Poosebljal je vse vrline, ki bi jih moral imeti mehiški borec: neustrašnost, nepopustljivost, napadalnost in požrtvovalnost. Chavez je odraščal v hudi revščini. Njegova družina je živela v zapuščenem avtomobilu ob železnici. Ker je vstal iz največjega brezna, v katerem živi velik del mehiškega ljudstva, je Julio postal heroj pozabljenih, spregledanih in neslišanih. "Mehičani so ga častili, ker je pretrpel neznosne bolečine, da bi zmagoval borbe … za njih!" je o Chavezu dejal novinar Tim Kawakami. Chavez je nakopičil kar 68 zmag in bil še vedno brez poraza, ko je podpisal dogovor o borbi proti, po mnenju poznavalcev, edinemu borcu, ki bi ga lahko ogrozil – Meldricku Taylorju. Oba na vrhuncu moči, oba neporažena, oba najboljša v svoji kategoriji. Dvoboj je imel vse, kar antologijski dvoboj potrebuje.

Brutalna vojna
Vsi, ki so spremljali obračun, so bili šokirani že na samem začetku. In za presenečenje ni poskrbel Chavez, ampak Taylor, ki je popolnoma dominiral legendarnega borca skozi prvih pet rund. Bil je prehiter in preveč domiselen za Mehičana. Preden je Chavez uspel sprožiti, je Taylor izstrelil svojo bliskovito serijo in se premaknil v drugo pozicijo. Chavezov napadalni potencial je bil v prvi polovici dvoboja povsem izničen. Čeprav so Taylorju trenerji svetovali, naj malce umiri konje, ta iz čiste trme Chavezu ni želel prepustiti niti sekunde dvoboja in njegova dominantnost se je nadaljevala tudi skozi srednje runde. Taylor je praktično dobil prvih devet rund in Chaveza »peljal v šolo«. Tudi najbolj goreči Chavezovi navijači so začeli izgubljati vero v svojega junaka, ko so opazovali Taylorjevo rafalno moč. Po desetih rundah je bilo jasno, da Chaveza lahko reši le še nokavt. V kotu so ga trenerji obupano prosili: "Dajmo Julio, naredi to za družino, za sinove, za prijatelje … za državo! Izgubljaš dvoboj!"

Toda ob vseh kanonadah Taylorja, ki so zadevale Chaveza, je Mehičan sem ter tja vračal posamezne, a kamnite udarce. Udarce, ki lomijo kosti. Taylor je pod težo teh silnih udarcev postopoma postajal vse bolj zdelan in utrujen, njegov obraz pa se je spreminjal v oteklo gmoto. Po koncu enajste runde je Meldrick skoraj odkorakal v napačen kot. Toda pred njim so bile le še tri minute. Če ostane na nogah, zmaga. Takrat pa se je sprožila veriga usodnih dogodkov.

Surova krivica

Meldrick Taylor v pripravi na dvoboj s Juliom Cesarjem Chavezom.
Meldrick Taylor v pripravi na dvoboj s Juliom Cesarjem Chavezom. FOTO: AP
Sloviti trener Lou Douva, glavni mož v Taylorjevem kotu, je svojemu varovancu ukazal: "Potrebuješ zadnjo rundo, nujno potrebuješ to rundo, borba visi na nitki!". Šlo je zelo slab nasvet, saj je Taylor gladko vodil pri vseh sodnikih in nikakor ni potreboval zadnje runde, kot je to od njega zahteval trener in s tem v njem zbudil dobro staro filadelfijsko trmo.
Dvoboj je bil leta 1990 razglašen za borbo leta, kasneje pa tudi za borbo desetletja.
Izčrpani in zabuhli Taylor je tako krenil v zadnji napad. Medtem se je Chavezu iztekala peščena ura in sta bila z vsako sekundo bolj ogrožena njegova rekordna statistika ter pomembneje, mehiški ponos. Na polovici runde je onemogli Taylor zamahnil s širokim levim krošejem in padel po tleh brez asistence Chaveza. Skoraj vse moči so ga zapustile. Postavil se je na noge in nadaljeval borbo. 23 sekund pred koncem borbe pa je smrtnonosna Chavezova desnica našla cilj. Bum! Taylorjeve noge so se spremenile v kamen. Namesto da bi se umaknil, je Taylor z zadnjimi atomi življenja krenil naprej. Chavez se je polkrožno umaknil iz kota in lansiral še zadnjo desnico.

15 sekund pred koncem dvoboja je Taylor pristal na tleh. Občinstvu se je zmešalo, ko se je pretepeni bojevnik pobiral s tal. Sodnik Richard Steele je začel šteti: "1, 2, 3, 4, 5, 6 …". Ob zadnjem številu je bil Taylor na nogah, sicer komajda prišteven, a pripravljen nadaljevati. Steele mu je takrat postavil vprašanje: "Si v redu?" in ga ponovil še enkrat, ko ni dobil odgovora. Taylor je medtem gledal v svojega trenerja, ki se je povzpel na zunanjo stran ringa. Ker se Taylor tudi na ponovitev vprašanja ni odzval, je Richard Steele dvoboj prekinil. Do konca obračuna sta v tistem trenutku bili le dve sekundi!! Dvorana Las Vegas Hilton hotela je eksplodirala, v ringu pa je zaradi besnih trenerjev Taylorja nastal kaos. Odločitev je bila končna. Chavez je rešil Mehiko v predzadnji sekundi. "Veste, nisem zadolžen za spremljanje časa, zato me ta ne zanima. Ko vidim boksarja, ki je imel dovolj, ustavim borbo!" je svojo odločitev branil glavni sodnik Steele.

Dilema
Julio Cesar Chavez
Julio Cesar Chavez FOTO: AP

Kdo je bil odgovoren za katastrofo mladega upa? Trenerji, ki so mu dajali napačne nasvete? Sodnik, ki je videl utripajočo luč, ki označuje zadnjih deset sekund dvoboja in je vseeno prekinil obračun, čeprav je Chavez ostal brez časa za zaključni udarec? Taylor, ker ob štetju ni spremljal sodnika? Težko bi rekli, da si tak bojevnik ni zaslužil zadnjih dveh sekund tako pomembnega in dramatičnega obračuna. Odločitev sodnika je bila ena najbolj spornih in prediskutiranih odločitev v zgodovini boksa. A obraz  Taylorja, v trenutku ko Steele zaustavlja dvoboj, govori več kot tisoč besed. Bolečina, razočaranje, krivica, osuplost … Tisto noč je Meldrick Taylor izgubil vse. Dvoboj proti Chavezu ga je uničil, tako psihično kot fizično.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anonimnez666
12. 09. 2018 17.19
+9
Odličen članek, vreden branja!