Borilni športi

Cilj Leškijeve je medalja: Verjamem vase

Ljubljana, 04. 10. 2022 08.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, A.V., Ž.K.
Komentarji
1

Slovenska judoistka Andreja Leški bo na bližnjem svetovnem prvenstvu v Taškentu branila srebrno odličje z lanskega tekmovanja v Budimpešti v kategoriji do 63 kg. Petindvajsetletna Koprčanka ne skriva, da je prihodnjo nedeljo njen cilj v Uzbekistanu novo odličje.

"Grem po kolajno. Vse, kar ne bo medalja, bo razočaranje. Če je ne bo, me sicer ne bo ustavilo, ampak cilj je jasen. Sem pripravljena, verjamem vase, malo pa bo vplival žreb in dan. A če hočeš biti najboljši na svetu, moraš premagati vse nasprotnike," je na druženju z novinarji pred SP povedala tekmovalka ljubljanskega Bežigrada. Obenem opozarja, da se pri športu, kot je judo, kjer o zmagi odloča trenutek, vsa pričakovanja vedno ne izidejo po željah.

V Uzbekistanu se bo za prestižne kolajne borilo 577 judoistk in judoistov iz 85 držav sveta. Med njimi bo tudi pet naših judoistk in štirje judoisti.

"Zadnja dva meseca so bile priprave res dobre. Fizično in mentalno sem dobro pripravljena in to je osnova, da bi mi uspelo izenačiti pričakovanja z realnostjo," je še povedala tekmovalka, ki tudi z odkrito napovedjo o boju za odličje kaže, da je v formi, s katero se podaja v lov za najvišja mesta.

Del slovenske reprezentance, ki bo odpotovala na SP
Del slovenske reprezentance, ki bo odpotovala na SP FOTO: Rok Rakun

Leto 2021 je bilo tudi leto Andreje Leški s kolajno na evropskem in svetovnem prvenstvu, sledile so nove zmage in dvig samozavesti. Na evropskem prvenstvu letos spomladi v Sofiji je kot prva nosilka zato nedvomno sodila v krog kandidatk za zmago, ostala pa je praznih rok. Ustavile so jo poškodbe. Začelo se je s kolenom, marca je sledila še poškodba hrbtenice in vratu in pripravljenost ni bila 100-odstotna. Očitno je bilo pomanjkanje tekem.

Poškodba, pomanjkanje tekem in treninga so tudi po psihološki plati pustili sledi, kar se je odrazilo na tekmi. Izgubila je z Britanko Gemmo Howell, kasnejšo zmagovalko. "Ta tekma je bila nekakšno opozorilo oziroma lekcija za naprej," je povedala varovanka Andreja Šturbabina. A zdaj je optimistična: "Sanirala sem vse, kar me je oviralo v zadnjih mesecih. Priprave so potekale dobro, počutim se dobro. Pravijo, da sreča spremlja hrabre, in hrabro grem na SP."

Še najbolj v sezoni 2022 manjkajo tekme na najvišji ravni, kjer je možna primerjava s konkurenco. "Tudi v Sloveniji sparingi so. Niso slabi, ni pa to raven, s katero se srečamo na najmočnejših tekmah, in šele tam vidiš točno, kako dober si. Morda je kakšna tekma res manjkala, a to smo skušali nekako nadomesti s simulacijskimi treningi, jutranjimi in popoldanskimi boji, s sodniki in drugim. Da nekako občutimo ta pravi tekmovalni ritem."

Andreja Leški
Andreja Leški FOTO: AP

Tudi konkurenca je nepredvidljiva. Manjkata najboljši tekmovalki zadnjih let in finalistki lanskih olimpijskih iger Francozinja Clarise Agbegnenou in Tina Trstenjak. Krog favoritinj za odličja je zato zelo širok. "Seveda sproti delamo analizo nasprotnic. Tudi sama, če ne tekmujem, rada pogledam te nastope. Morda ne vsake borbe, a vsaj malo vidim, kako je kdo pripravljen. Jasno pa je, da so presenečenja možna, kot se je to zgodilo na evropskem prvenstvu."

Tudi na Judo zvezi Slovenije se zavedajo, da je Andreja Leški ta čas najbolj vroča tekmovalka slovenskega tabora. Mnogi že napovedujejo, da bo tretja Slovenka po Urški Žolnir in Tini Trstenjak, ki bo zaznamovala kategorijo do 63 kg. "Ponosna sem na to in na tudi na to, da sem prvo ime reprezentance. Upam, da bom ta trenda nadaljevala ter uresničila lastna pričakovanja in pričakovanja javnosti."

Marjan Fabjan
Marjan Fabjan FOTO: Rok Rakun

Marjan Fabjan, strokovni direktor Judo zveze Slovenije in tvorec največjih slovenskih uspehov v judu tokrat z ekipo ne bo odpotoval na SP, poudaril pa je predvsem pomen tekmovanja: "Ekipa gre na svetovno prvenstvo praktična popolna. Svetovno prvenstvo v začetku kvalifikacijskega ciklusa je izjemno pomembno, saj vsak dober rezultat prinaša visok skok po svetovni judo lestvici. Upam, da bodo dali naši tekmovalci vse od sebe in da bodo pokazali dobre borbe. Sam tokrat ne grem v Teškent, saj bodo tekmovalce vodili drugi trenerji."

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KlonoS
04. 10. 2022 09.36
Gremo Andreja. Slovenija do Tokija. 😉🙂