Borilni športi

Claressa Shields ali Savannah Marshall? Čas je, da razčistita, katera je najboljša na svetu

Londona, 13. 10. 2022 19.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Žiga Košec
Komentarji
0

Rivalstvo, ki traja že več kot deset let, bo ta konec tedna le dobilo epilog. V kultni areni O2 se bosta namreč pomerili dve izmed najboljših ženskih boksark na svetu, Claressa Shields in Savannah Marshall. Američanka in Britanka, ki si, skupno gledano, lastita kar šest šampionskih pasov, bi se sicer morali pomeriti že desetega septembra, a je bil njun spopad zaradi smrti britanske kraljice Elizabete II. prestavljen. V soboto pa bo šlo zares ... boksarski spektakel boste lahko od 20.30 dalje v živo gledali na VOYO.

Tako Claressa Shields kot Savannah Marshall v profesionalnih karierah beležita po 12 zmag in še ne poznata poraza, precej bolj uspešna pa je vseeno 27-letna Američanka, ki se lahko pohvali z zlatima medaljama z olimpijskih iger v letih 2012 in 2016, dvema naslovoma svetovne prvakinje ter kar štirimi šampionskimi pasovi v srednjetežki kategoriji. V lasti ima pasove organizacij WBA, WBC, IBF, WBF in The Ring. 31-letna Angležinja na drugi strani ima v lasti 'le' šampionski pas organizacije WBO, olimpijskih medalj nima, je pa leta 2012 prav na svoj 21. rojstni dan postala svetovna prvakinja. Ta uspeh je začinjen z dejstvom, da je v drugem krogu presenetila eno izmed glavnih favoritinj, borko s takrat 25 amaterskimi zmagami brez poraza - Claresso Shields, ki je tako prvič in zaenkrat edinkrat v karieri (amaterski in profesionalni) doživela poraz.

Claressa Shields vs Savannah Marshall

Prav omenjena borba, ki ima torej že desetletje dolgo brado, je eno izmed glavnih jabolk spora med dekletoma, ki med profesionalkami ne poznata poraza. Shieldsova, ki se je lani dvakrat pomerila tudi v mešanih borilnih veščinah, se ob tem označuje za najboljšo žensko boksarko vseh časov (GWOAT - Greatest Woman of All Time), kar ji Marshallova v luči zmage na do sedaj edinem medsebojnem obračunu stalno oporeka. Angležinja, ki je deset od dvanajstih zmag zabeležila z nokavtom, Američanki venomer očita tudi, da ni atraktivna borka in da ni sposobna nokavtirati tekmic, ker "ima namesto pesti vzglavnike" (izvirno pillow hands op. a.). 

Claressa Shields - Ema Kozin
Claressa Shields - Ema Kozin FOTO: AP

Marshallova je nokavtirala tudi svojo zadnjo nasprotnico Femke Hermans, s katero se je pomerila aprila letos. Shieldsova na drugi strani zmage s klasičnim nokavtom v profesionalni karieri še nima, ima pa dve s tehničnim nokavtom, a je zadnjo dosegla pred več kot petimi leti. Je pa februarja letos proti slovenski šampionki Emi Kozin dokazala, da je verjetno tehnično in taktično najbolj podkovana borka v ženskem boksu. Američanka je po dominantnih desetih rundah slavila po soglasni sodniški odločitvi in Kozinovi tako na boleč način zadala prvi poraz v profesionalni karieri.

Prav po borbi Shieldsove s Kozinovo, ki si jo je v živo ogledala tudi Marshallova, pa je počilo med tokratnima nasprotnicama."Sem sem prišla, da bi Emo spravila s poti in izzvala Savannah. Jaz sem svojo nalogo opravila, sedaj je na vrsti ona ..." je po dominantni predstavi z izzivanjem začela Američanka, a ji Angležinja ni ostala dolžna. S sočnim odgovorom je poskrbela za burno reakcijo občinstva in Shieldsove: "Če boš tako boksala proti meni, bom s tabo pobrisala tla," na kar je Shieldsova v jezi odgovorila: "Veš, kaj? Ti še mojih predalov ne moraš pobrisati. Ni me strah, zato sem tu. Ti si nisi upala priti v Ameriko, jaz pa sem prišla sem, da te izzovem." 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Borki sta nato sredi julija le dobili datum in lokacijo svojega težko pričakovanega obračuna, a brez zapletov ni šlo. Le dva dni pred obračunom je namreč umrla angleška kraljica Elizabeta II., zaradi česar so športne dogodke v Združenem kraljestvu za nekaj časa ustavili. Borki sta hitro dobili drug datum, hkrati pa je organizacija WBC za zmagovalko obračuna pripravila poseben pas, ki je v znamenju žalovanja posvečen preminuli kraljici.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Boksarski spektakel bo minil povsem v znamenju deklet, saj bo na sporedu kar 11 ženskih borb. Obračun Shieldsove in Marshallove pa ne bo edini, na katerem se bosta dekleti pomerili za naslov prvakinje. V predzadnji borbi večera si bosta namreč iz oči v oči zrli borki super peresne kategorije Mikaela Mayer - prvakinja organizacij WBO, IBF inThe Ring - ter Alycia Baumgardner - prvakinja organizacij WBO in IBO. Tako kot Shieldsova in Marshallova je tudi 32-letna Mayerjeva med profesionalkami še neporažena in beleži 17 zmag, od tega pet z nokavtom. Štiri leta mlajša Baumgardnerjeva pa ob 11 zmagah beleži en poraz. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Seznam borb glavnega dela dogodka, ki si jih boste lahko v živo ogledali na VOYO:

Srednja kategorija: Claressa Shields – Savannah Marshall (za naslov prvakinje organizacij WBO, WBA, WBC, IBF, WBF in The Ring)

Super peresna kategorija: Mikaela Mayer – Alycia Baumgardner (za naslov prvakinje organizacij WBC, WBO, IBO, IBF in The Ring)

Velterska kategorija: Lauren Price – Timea Belik

Lahka kategorija: Caroline Dubois – Milena Koleva

Peresna kategorija: Karriss Artingstall – Marina Sakharov

Claressa Shields vs Savannah Marshall
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.