Borilni športi

Po sodniški odločitvi zmaga naši Kozinovi!

Ljubljana, 06. 10. 2019 17.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Najboljša slovenska boksarka ta hip Ema Kozin je v deset rund trajajočem in zelo izenačenem dvoboju v ljubljanskih Stožicah za naslov svetovne prvakinje po različicah WBF, WIBF, WIBA, GBU in IBA premagala sila neugodno in obenem zelo izkušeno švedsko predstavnico Mario Lindberg. Z zmagama sta domače občinstvo med drugimi razveselila tudi povratnik v ring Bojan Kosednar "Želva" in Andrej Baković.

Več videovsebin
  • Vrhunci dvoboja Ema Kozin vs Maria Lindberg
    01:50
    Vrhunci dvoboja Ema Kozin vs Maria Lindberg
  • Vrhunci dvoboja K1 med Moniko Kučinić in Irene Roggio
    01:37
    Vrhunci dvoboja K1 med Moniko Kučinić in Irene Roggio
  • Vrhunci dvoboja Andrej Baković vs Martin Bošković
    01:06
    Vrhunci dvoboja Andrej Baković vs Martin Bošković
  • Vrhunci MMA dvoboja Bojan Kosednar
    04:44
    Vrhunci MMA dvoboja Bojan Kosednar
  • Iz SVETA: Kozinova obranila pasove
    02:10
    Iz SVETA: Kozinova obranila pasove
  • Iz 24UR: Kontroverzna borilna noč v Stožicah
    02:17
    Iz 24UR: Kontroverzna borilna noč v Stožicah

Ema Kozin je svetovna boksarska prvakinja po petih različicah - WBF, WIBF, WIBA, GBU in IBA. Po sodniški odločitvi je v prijetnem vzdušju stoženske dvorane premagala izkušenejšo švedsko borko Mario Lindberg.

Švedinja je potrdila sloves zelo kakovostne borke, ki se v nobenem trenutku ne vda v usodo. Ravno nasprotno: Lindbergova je po uvodnih treh rundah, v katerih je bila v manjši prednosti naša šampionka, v nadaljevanju prevzela pobudo in s številnimi izmenjavami neugodnih udarcev prisilila Slovenko v pasivno držo. Bolj ko se je borba prevešala v drugo polovico, bolj smo imeli občutek, da bo 20-letna Ljubljančanka težko prenesla številčnejše udarce tekmice. Ta je bila zelo osredotočena na vsak segment dvoboja, Kozinova pa je v nekem trenutku dajala vtis še precej neizkušene borke, ki jo v prihodnje čaka še veliko trdega dela.

Ko je Švedinja začutila, da bo brez klasičnega ali tehničnega nokavta, kar je bil njen cilj od samega začetka, težko slavila v tekmečevi dvorani, je v zadnjih treh rundah Emo še bolj stisnila k vrvem.

Zamujene borbe si lahko kadarkoli ogledate na VOYO.
Naša predstavnica je uspela ohraniti mirno kri in s taktično borbo do zadnjega gonga preložila vprašanje zmagovalke. Sodniška ekipa si je vzela kar nekaj minut časa za končno odločitev. Za pričakovati je bilo, da bo naposled zmaga romala na Švedsko, a je sodniška odločitev tokrat šla v prid Eme Kozin, ki se je vidno razveselila nove, velike zmage v karieri. "Razumem Mario (Lindberg, op. p.), da je jezna po porazu, toda sama menim, da sem si to zmago zaslužila," je le nekaj trenutkov po zmagi med drugim dejala Kozinova.   

Slovenska boksarka Ema Kozin je po izenačenem boju in sodniški odločitvi ugnala neugodno Švedinjo Mario Lindberg.
Slovenska boksarka Ema Kozin je po izenačenem boju in sodniški odločitvi ugnala neugodno Švedinjo Mario Lindberg. FOTO: Aljoša Kravanja
Ogrevanje občinstva pred poslastico večera
Na boksarskem spektaklu v ljubljanskih Stožicah smo pred poslastico večera, ki je prinesla odločitev o naslovu svetovne prvakinje po treh različicah med našo boksarsko šampionko Emo Kozin in izkušeno švedsko predstavnico Mario Lindberg, spremljali zanimive borbe tako po pravilih MMA kot tudi po boksarskih pravilih. 

Led sta z uvodno borbo prebila MMA borca Matej Plavec (Slovenija) in srbski predstavnik Milan Nakić. Slednji je že sredi prve runde moral priznati premoč domačemu predstavniku, ki je slavil po predčasni prekinitvi. S tem je izkušeni Štajerec prišel do svoje druge profesionalne zmage. Tudi v drugem obračunu sta se po MMA pravilih pomerila slovenski in srbski predstavnik. Nejc Preložnik je brez večjih težav prišel do svoje tretje profesionalne zmage, potem ko je že pred koncem prve runde prisilil Mihajla Rajića v predajo. 

Poseben trenutek v Stožicah je s prvo profesionalno zmago v karieri doživel Tadej Dajčman, ki je prav tako po predčasni prekinitvi v kozji rog ugnal Srba Ivana Vičića. Četrti dvoboj večera je prinesel edini slovenski poraz. In sicer je izredno borbenega Marka Vardjana sredi druge runde, potem ko je omenjeni Slovenec imel prevlado v uvodni rundi, odlični Slovak Krisztian Simon z davljenjem prisilil v predajo za zasluženo zmago. Z enakim prijemom je Marko Drmonjić ekspresno hitro v manj kot minuti opravil z nebogljenim hrvaškim borcem Zoranom Đođem, ki je potreboval kar nekaj časa, da si opomore po Slovenčevem izjemnem manevru.

Andrej Baković (v zelenih hlačkah) je s suvereno zmago, svojo 10. v poklicni boksarski karieri, napovedal še uspešnejše čase.
Andrej Baković (v zelenih hlačkah) je s suvereno zmago, svojo 10. v poklicni boksarski karieri, napovedal še uspešnejše čase. FOTO: Aljoša Kravanja
Baković do suverene, 10. zmage v profesionalni karieri
Nato je v šesti borbi večera napočil trenutek za prvi vrhunec, ko je najbolj nadarjeni slovenski boksar Andrej Baković z neubranljivim aperkatom v jetra zadal usoden udarec Srbu Martinu Boškoviću. Slednji se je še nekako upiral Slovencu do sredine druge runde, a je bil Baković raznovrstnejši in taktično veliko bolje pripravljen od tekmeca. "Zdaj si bom vzel nekaj dni oddiha, nato pa se bom že začel pripravljati za novo borbo. Upam, da jo uspem izvesti še do konca tega koledarskega leta," je ob robu stoženskega ringa dejal zadovoljni Ljubljančan.

Vlogo izrazitega favorita je v sedmem dvoboju dogodka CFC5 Fight Night upravičil hrvaški boksar Hrvoje Sep, ki je s klasičnim nokavtom že sredi prve runde poslal na tla nebogljenega madžarskega predstavnika Janosa Lakatosa. Abel Pešut je Luko Stajića že v prvi rundi dvoboja kar dvakrat spravil na tla; najprej z natančnim aperkatom in nato še z močnim udarcem v glavo. Ko se je zdelo, da se bo dvoboj nadaljeval z drugo rundo, pa je sam Stajić zahteval predčasno predajo, saj je čutil prevelike bolečine v predelu jeter kot posledico močnega Pešutovega udarca ob koncu uvodne runde.

Za naslov svetovnega boksarskega prvaka po različicah WBF in GBU sta se 'udarila' odlični nemški predstavnik albanskega rodu Senad Gashi in 41-letni Turek Özcan Cetinkaya. Slednji ni zdržal ostrega ritma tekmeca, ki mu je zadal nekaj izjemno močnih in natančnih udarcev. Turški predstavnik se je dvakrat znašel na tleh, naposled pa je njegov trener z vrženo brisačo v ring 'podpisal kapitulacijo' svojega varovanca. 

Nadarjena 23-letnica iz Senovega Monika Kučinić je slavila prepričljivo zmago za naslov svetovne prvakinje po pravilih borilne veščine K1 proti 18-letni Italijanki Irene Roggio.
Nadarjena 23-letnica iz Senovega Monika Kučinić je slavila prepričljivo zmago za naslov svetovne prvakinje po pravilih borilne veščine K1 proti 18-letni Italijanki Irene Roggio. FOTO: Aljoša Kravanja
Izjemna Kučinićeva do naslova svetovne prvakinje po pravilih K1
Drugi vrhunec večera v Stožicah je nastopil z borbo za naslov svetovne prvakinje po pravilih borilne veščine K1 med našo predstavnico Moniko Kučinić in simpatično Italijanko Irene Roggio. Najprej je naša predstavnica že v zgodnji fazi prve runde z močnim udarcem v brado pošteno zamajala tla pod nogama 18-letni tekmici, ki se v nadaljevanju taistega dela dvoboja ni več uspela sestaviti. To je bila že 20. zmaga za svetlolaso Slovenko, ki jo v prihodnje - trenutno jih šteje komaj 23 let - čakajo še velike stvari.

"Izredno sem vesela zaradi svojih navijačev, ki so me v lepem številu prišli podpret v Stožice. Borbo sem imela pod nadzorom od samega začetka, čeprav je tudi Irene (Roggio, op. p.) pokazala, da je iz pravega testa," se je domače zmage razveselila Monika Kučinić. 

Bojan Kosednar "Želva" je po tesni zmagi nad prijateljem Slavoljubom Mitićem priznal, da bi ob morebitnem porazu zaključil profesionalno športno pot.
Bojan Kosednar "Želva" je po tesni zmagi nad prijateljem Slavoljubom Mitićem priznal, da bi ob morebitnem porazu zaključil profesionalno športno pot. FOTO: Aljoša Kravanja

"Želva" po zmagi 'preklical' športno upokojitev
Z veliko nestrpnostjo smo po enoletnem 'premoru' pričakovali dvoboj našega izkušenega MMA borca Bojana Kosednarja "Želve", ki se je za naslov svetovnega CDF prvaka v velterski kategoriji spoprijel z dolgoletnim prijateljem iz Srbije Slavoljubom Mitićem. Slednji se je izkazal za zelo žilavega nasprotnika, saj je imel na vsak Bojanov napad pripravljen ustrezen odgovor. Po zadnji, tretji rundi je sodniška 'porota' prisodila zmago slovenskemu predstavniku.

"V prvi vrsti bi se želel zahvaliti vsakomur, ki si je utrgal nekaj časa in denarja, da je obiskal ta spektakel v Stožicah. Videli smo zelo izenačeno borbo, v kateri sem imel tokrat nekaj več športne sreče od tekmeca. Slavoljub ni bil slabši od mene. Veste, kar trikrat sem bil na tem, da bi se predal, a sem vedno znova našel motiv za nadaljevanje borbe. In če bi nocoj to borbo izgubil, bi bržčas končal športno pot," je priznal "Želva".   

  

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (117)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mobi7
07. 10. 2019 20.04
+11
Bilo bi lepo izvedeti koliko je sodnikom kanilo v žepe... Vsak, ki je gledal meč, se strinja , da je bila Švedinja boljša...
Baletka
07. 10. 2019 19.31
+12
Tako napihovanje Zelve.. a ubistvu nezna po vseh teh letih treninga povezat 3eh udarcev? Po posnetku "vrhuncev" ceprav vrhuncev nekih ni blo, bi skor mu vzeu to jalovo zmago.. sploh pa.. za kaksen pas je to bilo? .... smesna scena smesna.. in pol smeh ko vidm da pise folk, da skoda da je bil v zaporu CE CE CE bi biu v ufcju.. SUREE.. kokr jurisic, ki naj bi bil vedno blizje, pa se ga je se titan odpovedal haha
MačekMuri
07. 10. 2019 19.43
+2
brezcasni
07. 10. 2019 19.17
+12
Švedinja precej boljša a z goljufijo premagana...sramota za organizatorje in sodnike....
rossonero.acm
07. 10. 2019 17.19
+8
Ji bo ja kej nerodn...
MačekMuri
07. 10. 2019 16.24
+18
Švedinja očitno boljša in bolj pripravljena. Odločitev sodnikov pa v stilu balkan mafia
nejembureka
07. 10. 2019 16.10
+20
Pogledal posnetek. To pa je bilo očitno zelo sumljivo dosojeno v korist Eme, ker Švedinja bi to mroala zmagati. zavec nikoli ni dobil take sumljive odločitve, vedno je bil boljši. Tu se forsira neka zgodba. Ponovite dvoboj kjerkoli izven Slovenije in Švedinja zmaga.
Roadkill
07. 10. 2019 15.46
+6
mma - Stožice - Voyo verjetno vsi vemo kakšen biznis je to
Roadkill
07. 10. 2019 15.28
+13
na silo jo forsirajo in precenjujejo.hočejo spektakel pač.sem jo gledal samo 1x in nisem bil ravno navdušen nad njenim boksanjem
nono1234
07. 10. 2019 14.57
+32
Ja, grenka je zmaga če sam dobro veš, da je nasprotnik bil boljši.
dane30
07. 10. 2019 14.49
+31
Ema je srcna borka in se vidi da uziva v boksu. Rudi je tu najvecji problem, znanje ki ga ima on o boksu ji je ze predal, ce hoce napredovati je cas za zamenjavo trenerja.
Ovca12345
07. 10. 2019 14.48
+27
Sem bil del borilnih športov. Treniraš, razvijaš taktiko, tehniko...prideš na tekmo, si boljši od nasprotnika in pač zgubiš. Kmalu sem videl da je v teh športih vse skupaj zmenjeno in tako kot mnogi drugi tudi zgubil veselje. In tako imamo namesto lepih borb, naštimane zmazke, namenjene večinoma le stavam.
mobi7
07. 10. 2019 14.45
+37
Ne morem verjeti, da tudi med sodniki v boksu prevladuje korupcija... Vsak, ki je gledal včerajšnji meč, se bo strinjal, da je bila Švedinja oškodovana.. Bila je absolutno boljša od naše Eme.. Le kdo je podkupil sodnike, da so glasovali v prid Eme, saj ni pokazala ničesar konkretnega... Lindbergova je bila absolutno boljša , vendar na koncu opeharjena za zmago...
Jojžek1
07. 10. 2019 14.44
-1
Kako je lahko pretep vsaj dveh oseb (v zadnjem času celo žensk); ŠPORTNA veščina ? Pa ne me jeb.t. Bolani folk.
Devilz Pff
07. 10. 2019 16.31
+6
človek trenira borilne veščine in se vsakih nekaj mesecev pomeri z nekom da primerjajo talente. To ni pretep ampak tekma. Ženske niso nič za moškimi saj so tudi v ostalih športih moški in ženske.
Zelo123
07. 10. 2019 14.43
+11
Kdaj bo sprejem na Mestnem trgu, ker imano veliko gnilega paradajza.
Jojžek1
07. 10. 2019 14.42
-7
Da se gresta dve ženski boksati med sabo.. - to moraš pa biti zelo bolan v glavi ! Za mene boks ni in nikoli ne bo ŠPORT !
mijavci
07. 10. 2019 14.18
+39
Tudi po tem dvoboju ostajam istega mnenja kot pred tekmo, naša do sedaj ni pokazala še čisto nič, od boksa, tole včeraj je pa že na meji škandala, Švedinja boljša v vseh elementih in upravičeno razočarana nad sodniško odločitvijo.
Herba
07. 10. 2019 13.28
+28
Šport je res dobra promocija, vsi ki so gledali to tekmo vedo, da v Sloveniji prirejajo rezultate. Če je le malce poštenja, naj ji Ema hitro nese pas. To bo pa sigurno pozitivna promocija vsaj za fair play.
martinov
07. 10. 2019 13.20
-2
Malo ste me spodnji komentatorji razočarali ! Vsi slovenci bi naj navijali za domače ! Ob tem ima vpliv tudi domače prizorišče, čeprav skromno število gledalcev ! Zmaga je zmaga in je tudi v tej kategoriji dokončna ! Čeprav je bila švedijnja boljša, si je EMA nadela nov pas ! Le kako bo Ema zgledala pri 40. letih, napram še tako pretepeni nasprotici ! Ne bo za pogledat !!
poserjemsenavas
07. 10. 2019 14.24
+19
smo navijali za emo, ampak to še ne pomeni da je zmagala pošteno
26277
07. 10. 2019 13.17
+15
Mate Parlov je bil boksar in svetovni prvak, to je daleč od športa....
26277
07. 10. 2019 13.18
+1
MladostNiNorost
07. 10. 2019 12.14
+12
vrhunci dvoboja: 24ur: eh dej vrzi gor zadnjo minuto in pol dvoboja pa recmo temu vrhunci