Borilni športi

Ema Kozin po letu premora v obrambo naslova prvakinje po verziji WBF

Ljubljana, 05. 06. 2023 15.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, Ž.K.
Komentarji
9

Najboljša slovenska boksarka Ema Kozin bo čez manj kot mesec dni v Nemčiji branila naslov svetovne prvakinje v supervelterski po verziji WBF, njena nasprotnica pa bo Brazilka Halanna dos Santos. Slovensko šampionko nato septembra čaka precej pomembnejša borba s Škotinjo Hannah Rankin, s katero se bo pomerila za naziv prve izzivalke po verzijah WBC in WBO.

V slovenskem taboru ne skrivajo, da je dvoboj z Brazilko bolj kot ne ogrevalne narave. Ema Kozin namreč ni imela pravega dvoboja vse od lanskega junija, ko je v nemškem Aalnu predčasno dobila dvoboj z Madžarko Szilvio Szabados in osvojila šampionski pas verzije WBF.

Rudolf Pavlin, Špela Hočevar-Kramberger, Ema Kozin in Redžo Ljutić
Rudolf Pavlin, Špela Hočevar-Kramberger, Ema Kozin in Redžo Ljutić FOTO: 24ur.com

"Septembrski dvoboj je tisti pravi, ki nam odpira vrata," pravi trener Rudi Pavlin. Zmagovalka dvoboja v Londonu bo namreč prva izzivalka Britanke Natashe Jonas v uveljavljenih boksarskih verzijah WBC in WBO.

Dvoboj z Brazilko Halanno dos Santos naj bi bil precej lažji, saj Kozinova potrebuje težko borbo v pripravi na dvoboj s Hannah Rankin. "Boks je šport, kjer ne smeš podcenjevati nikogar. Ema je v številnih elementih napredovala, v pripravo smo vključili športnega psihologa in dobila je tudi na samozavesti. A na tej ravni ni lahkih nasprotnic in prav na vsako se je treba dobro pripraviti," še pravi Pavlin.

33-letna Brazilka v profesionalni karieri beleži rezultat 14 zmag in 11 porazov, a njena zadnja zmaga sega v leto 2012. Med drugim pa se je v boksarskem ringu borila tudi proti nekdanji UFC-jevi prvakinji Valentini Ševčenko.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Slovenska boksarka ima za sabo dolgo tekmovalno pavzo. "Spočila sem se psihično. To pavzo potrebuješ. Če vseskozi delaš na specifičnih dvobojih, se osredotočaš le na pripravo na en dvoboj, tako pa je bil čas za druge elemente in tehniko. Zdaj pa smo spet dobili priložnost in treba jo je izkoristiti."

Poudarja, da je pridobila na hitrosti, v repertoar pa dodala tudi nekaj novih kombinacij udarcev, ki jih bo razkrila šele v ringu.

Tudi Ema Kozin opozarja, da je dvoboj z Brazilko le priprava na september, nikakor pa ne gre za lahko nasprotnico. "Je zelo izkušena in kakovostna, zato je nikakor ne smem podcenjevati. Moram iti počasi, po stopničkah in to je prvi dvoboj, ki me čaka. Vsaka borba pa skriva tudi tveganje, zato bo priprava resna," še pravi tekmovalka, ki je v letu brez dvoboja uspešno dokončala študij finančne matematike, zdaj se spogleduje z magisterijem.

Ema Kozin ni uspešna le v ringu, temveč tudi pri akademskih obveznostih.
Ema Kozin ni uspešna le v ringu, temveč tudi pri akademskih obveznostih. FOTO: 24ur.com

A zdaj je spet na prvem mestu boks. "Komaj čakam ta dvoboj. Spet imam tisto pravo željo po pravi tekmi, po tekmovalnem ringu. Komaj čakam na dvoboj."

Ema Kozin je v profesionalni karieri zbrala 22 zmag, enkrat se je njen dvoboj končal neodločeno, februarja lani pa je na spektaklu v Cardiffu doživela prvi poraz, ko jo je premagala Američanka Claressa Shields.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nur-amrabar
05. 06. 2023 17.42
+4
Punca, da ne boš končala, tako kot ali muhames s parkinsovo, tista ta zadnjič te je fajn zdelala!
nur-amrabar
05. 06. 2023 17.11
+1
mislim,,,, tuki je 5 ženksk ki se fajtajo za svetovno prvakinjo, ena dobi po p... in potem čaka 1 leto na vrsti, da se spet fajta!
Ho Chi Joža
05. 06. 2023 17.01
+2
Ema pojdi raje v fabrko delat ,če ti že ni do učenja čuvaj zdravje.
Shisui
05. 06. 2023 17.16
+2
Svetovni prvakinji razlagaš, naj ima tako bedno življenje kot ti. Daj malo misli.
Rudar
05. 06. 2023 16.44
+1
To ni šport za ženske.
ertzuu
05. 06. 2023 18.31
+1
Ja, niti približno groza, tud gledat ne morem to
punkracij
05. 06. 2023 16.42
+7
Vsi ti športniki imajo na stara leta tezave in so v breme zdravstvu.Velika večina je neuravnovešenih ker imajo n število poškonb v glavi za katere še sami ne vedo.
Shisui
05. 06. 2023 17.17
-2
... Je rekel punkracij, s cigareto v roki in šestim pirom na mizi.
Artechh
05. 06. 2023 16.36
+1
Zelo grd nepotreben šport, kaj pa ne nasilju?