Borilni športi

Ema Kozin: Počutim se odlično in komaj čakam, da stopim v ring

Ljubljana, 26. 10. 2021 16.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Žiga Košec, Gašper Jakomin
Komentarji
10

Neporažena slovenska boksarka Ema Kozin se bo decembra v najpomembnejši borbi svoje kariere pomerila s tekmico, ki jo mnogi označujejo za najboljšo žensko boksarko vseh časov, Claresso Shields. Kozinova in njena ekipa sta zato sklicali novinarsko konferenco, na kateri so predstavili omenjeni dvoboj in poudarili, da Ema v Birmingham ne gre le boksat, temveč gre po zmago.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Ema Kozin pred borbo kariere
    01:03
    Iz 24UR: Ema Kozin pred borbo kariere
  • Novinarska konferenca Eme Kozin in njene ekipe
    06:22
    Novinarska konferenca Eme Kozin in njene ekipe
  • Rudolf Pavlin o Emini pripravljenosti pred borbo s Claresso Shields
    03:09
    Rudolf Pavlin o Emini pripravljenosti pred borbo s Claresso Shields
  • Ema Kozin samozavestna pred borbo s Claresso Shields
    02:14
    Ema Kozin samozavestna pred borbo s Claresso Shields

Slovenska boksarka Ema Kozin, ki v profesionalni karieri še ne pozna poraza ter ima v lasti začasni šampionski pas organizacije WBC in šampionski pas organizacije WBF, se bo 11. decembra v angleškem Birminghamu pomerila s štiri leta starejšo ameriško tekmico Claresso Shields.

Shieldsova je – prav tako kot Kozinova – v profesionalni karieri še neporažena, kot amaterka pa je osvojila tudi dve zlati olimpijski medalji. Zadnje čase se Američanka sicer posveča tudi treningom mešanih borilnih veščin, junija letos se je podala v profesionalne vode in debitirala z zmago. Njeno drugo profesionalno borbo lahko v okviru finala PFL jutri zvečer v živo gledate na VOYO. Po pritiskih ekipe Kozinove je organizacija WBC lastnico nespornega šampionskega pasu prisilila, da bo naslov proti Slovenki branila še letos.

Claressa Shields se je letos preizkusila tudi v mešanih borilnih veščinah
Claressa Shields se je letos preizkusila tudi v mešanih borilnih veščinah FOTO: AP

Ob najavi borbe je na Brdu pri Lukovici potekala novinarska konferenca slovenske šampionke in njene ekipe, ki je bila vidno zadovoljna, da je njena varovanka le dosegla močno želeno zmago, in polna optimizma – prepričani so, da lahko Ema tekmico premaga.

Ema Kozin s pasovoma WBC in WBF
Ema Kozin s pasovoma WBC in WBF FOTO: 24ur.com

Kozinova je pred borbo povsem neobremenjena: "Jaz grem v bistvu v to borbo povsem brez pritiskov, pričakovali smo, da bo do te borbe prišlo. Ne obremenjujem se preveč s tem, kdo je Claressa in kakšne dosežke ima. Je izjemna boksarka, ena izmed boljših vseh časov, ampak navsezadnje je tudi ona človek in je premagljiva. Verjamem, da sem to sposobna pokazati vsem."

Koronsko obdobje je za Emo pomenilo, da je ostala brez tekem, ki bi jih morala opraviti, a je čas izkoristila za izboljšanje fizične, psihične in taktične pripravljenosti: "Zelo smo izboljšali mojo eksplozivnost, hkrati se mi je tudi povečala moč udarca, moja vzdržljivost je bila vedno na visokem nivoju, sedaj je še na višjem, hitrejši tempo sem sposobna zdržati vseh deset rund, tudi psihična in taktična pripravljenost sta precej boljši, regeneracija je super, tako da se počutim odlično in komaj čakam, da stopim v ring."

Na vprašanje, kakšno Emo lahko decembra pričakujemo v ringu, pa je odgovorila: "Mislim, da bo večina ljudi videla Emo, ki je še niso videli. Mislim, da Claressa ne bo pričakovala takšnega napora, tudi mislim, da ga še ni doživela. Jaz bom brezkompromisna, šla bom na zmago in poskusila pokazati, da sem jaz glavna v ringu – in to je to."

22-letna Slovenka, ki bo dober teden pred obračunom praznovala 23. rojstni dan, komaj čaka, da se pomeri z borko, ki jo mediji, predvsem ameriški, poveličujejo kot najboljšo žensko boksarko vseh časov, in pravi, da to ne vpliva nanjo: "Mogoče je bilo to (sprejeti, da se bo borila z najboljšo boksarsko vseh časov, op. a.) pred letom ali dvema veliko zahtevnejše, kot je zdaj, ampak sedaj se čutim res pripravljeno, vem, kaj sem dosegla in kakšne stvari kažem na treningih, in to mi tudi daje motivacijo in mirnost. Kakor sem že rekla, nimam ničesar za zgubiti in grem v ring brez pritiskov."

Šest tednov, ki so ji ostali do najpomembnejše borbe v življenju, pa bo izkoristila za piljenje forme: "Nekatere stvari bomo še dodelali, predvsem na področju taktike, tudi fizično pripravljenost bomo še izboljšali in povsem izkoristili ta mesec pred borbo." 

CFC5 Fight Night v Stožicah
CFC5 Fight Night v Stožicah FOTO: Aljoša Kravanja

Trener slovenske šampionke Rudolf Pavlin poudarja, da je bilo potrebno veliko truda, da so prišli do boja z Američanko: "Ogromno truda je bilo potrebnega, da smo dobili borbo. Odkar sem prevzel tudi menedžerstvo Eme in ekipe, smo šli po neki drugi strani. Februarja smo že imeli možnosti pogovorov, da bi prišli do borbe, a potem ni šlo zaradi Claresse, ki je šla v MMA. Tukaj ima največjo besedo WBC, in ko smo jih postavili pred dejstva, so nam prišli naproti ter Claresso postavili pred dejstvo, da mora letos braniti naslov njihove organizacije. Njihov tim (Shieldsove, op. a.)  se je odločil, da bodo k obrambi dodali še pas organizacij IBF in WBA, mi pa smo dodali še Emin naslov organizacije WBF. Tako bodo enajstega decembra na voljo štiri titule in gremo na glavo, na zmago, predvsem zaradi Eme, pa tudi zato, da bi skeptiki videli Emin napredek."

Po Pavlinovem mnenju je njegova varovanka napredovala na vseh področjih: "Hitrost udarca, taktičnost, njen samoiniciativen boks, moč udarca se ji je izboljšala za sto odstotkov, če ne več ... Ne najdem enega področja brez superlativa, na katerem trenutno ne bi bila na odskočni deski – res je naredila korak naprej. Navsezadnje tudi dozoreva, tu pa je še dejstvo, da nima česa izgubiti. Povsem neobremenjena je in z željo po zmagi lahko to tudi doseže." 

Ema Kozin, Rudolf Pavlin, Redžo Ljutić
Ema Kozin, Rudolf Pavlin, Redžo Ljutić FOTO: Damjan Žibert

Kozinova se bo decembra soočila z velikim pritiskom, a po Pavlinovem mnenju bo to nanjo pozitivno vplivalo: "Ema bo pod tem pritiskom delovala bolje. Zavedamo se njenih odlik, hkrati pa se Ema ve, da se Claressa ne zaveda odlik Eme Kozin. Jaz mislim, da bo Claressa v prvih štirih ali petih rundah ciljala na nokavt, a ključne bodo runde od šeste do desete, vsi pa vemo vemo, da se lahko takrat zgodi marsikaj, če bo Ema dodala svojo kondicijsko pripravljenost."

Na vprašanje, kakšen je načrt za obdobje pred težko pričakovano borbo, pa nam je Pavlin zaupal še:  "Vzdrževati to, kar smo naredili do zdaj, paziti, da ne bo poškodb, in izboljševati psihološko pripravljenost, povečati sproščenost, potem pa stopiti v ring z eno željo: prinesti domov štiri zgodovinske pasove."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Unionko
29. 10. 2021 18.49
+1
Tako vsi antipatični in posiljeni....., ja, navijam za Claresse!
User905768
28. 10. 2021 11.01
+2
Sedaj se bo videlo kje Ema. Mislim da nima šans za zmago, čist realno. Ima se za najboljšo na svetu...s kaksno borko je Ema lani boksala na Ptuju? Sramota. Kako si dovoli da boksa s začetnico, ja čisto začetnico in potem vauuu nova zmaga za Emo😄 Kot pravim, decembra boste videli da Ema ni nek hud boksar in prvak. Ti pa želim veliko sreče💪
Betuul
27. 10. 2021 21.44
-1
💪🏿🐞Za psih. Pripravljenost je najbolši frišn zrak mal planine ipd 🥊fajn si lase zveži , ker ona druga cilja pa cuka povsod! Vse tak nagruntaj!Joj kak Me pest srbi, mišica trza komaj čakam decembra! Vse dobro za Emo🍒
CityApp Cmart Cities
27. 10. 2021 16.25
+3
Sem navijač Eme. Samo če pošteno povem je borbo, kjer ima neodločen rezultat z Iralis, izgubila. Tudi proti Mariji Lindberg je glede na prokazano izgubila, samo je je rešila prednost domačega terena. Želim ti zmago, samo Claresse fizično ne boš premagala, lahko jo premagaš samo po taktični plati.
zelkecc
27. 10. 2021 11.32
+2
Ko trener reče, da nimaš kaj za izgubit se potem vidi razmišlanje o borbi ali eni tekmi. Izgubi lahko borbo kaj je klučnega pomeni!
poserjemsenavas
27. 10. 2021 10.55
+2
Spet obljube, da bo napadala, da je močna..... Kdor gleda njene borbe, si pa misli svoje. Ni moči, ni žara, ni hitrosti... Se mi kar malo smili, ta naša princeska.
creh
26. 10. 2021 18.32
+2
Sem kr mal v skrbeh, da jih ne bo spet fasala
goveja župca
26. 10. 2021 18.25
+0
Prava princeska :)
tomi28
26. 10. 2021 18.18
+1
Bo prenos na Voyo?
Roadkill
26. 10. 2021 20.56
+0