Borilni športi

FNC 11: Barbir obranil šampionski pas, Erslan pa navdušil domače občinstvo

Zagreb, 28. 05. 2023 23.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Žiga Košec
Komentarji
2

Ljubiteljem mešanih borilnih veščin se je na VOYO premierno predstavila organizacija FNC. Hrvaška organizacija je tako amaterske kot tudi profesionalne dogodke začela prirejati oktobra 2019 in hitro postala največja v regiji. Na FNC 11, ki je potekal v Areni Zageb, sta šampionske pasove srednje in peresne kategorije branila Đani Barbir, ki je bil uspešen in Daniel Bažant, ki je pas izgubil. Za navdušenje domače publike pa je v glavni borbi večera s hitro zmago poskrbel Ivan Erslan.

Zamujene borbe si lahko kadar koli ogledate na VOYO!

V prvi borbi večera sta se pomerila borca dveh različnih generacij. 35-letni Stanislav Krofak se je zoperstavil 23-letnemu Marinu Mikuliću. Mladi produkt FNC-ja je po treh precej izenačenih rundah nadaljeval niz neporaženosti in po soglasni sodniški odločitvi vpisal še četrto zmago v karieri. 

Druga borba pa je že poskrbela za enega izmed vrhuncev večera. Švedski 'Pretty Boy' Robin Roos je presenetil domačega aduta Andija Vrtačića in ga že v prvi rundi s kratkim levim direktom nokavtiral. 28-letni Šved, ki je tako na debiju pri FNC-ju dosegel šesto zmago v profesionalni karieri in hkrati šesto zmago z nokavtom, si je nemudoma po slavju zaželel borbo za naslov prvaka.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nato pa sta v kletko stopila Matej Batinić in Aleksandr Pysanko. Ukrajinski borec si je hitro prislužil točko kazni, saj je z držanjem za ograjo preprečil poskus rušenja Hrvata. A Batiniću je rušenje nato le uspelo in na tleh je potrpežljivo in počasi vknjižil svoje znanje ter le nekaj sekund pred koncem prve runde zadavil Pysanka.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kisič pokvaril jubilejno 80. borbo Truščka

Po treh borbah t. i. predhodnega dela dogodka je bil čas za glavni del, ki sta ga začela obetavni Marko Kisič in zagotovo najbolj izkušen borec v regiji Ivica Trušček, ki se je že 80. v profesionalni karieri podal v kletko. Hrvaški veteran se je uspešno zoperstavil neznani poškodbi, zaradi katere bi ga moral sprva zamenjati slovenski borec in naš strokovni komentator Bojan Kosednar - Želva, a čakalo ga je težko delo. Kisič je bil v borbi, ki ni ponudila toliko čistih izmenjav udarcev, kot so jih mnogi pričakovali, tokrat enostavno bolj aktiven, zato je na koncu slavil po deljeni sodniški odločitvi.

Trušček na že 80. profesionalni borbi v karieri ni bil uspešen
Trušček na že 80. profesionalni borbi v karieri ni bil uspešen FOTO: FNC

Bojković z letečim kolenom oddal kandidaturo za nokavt večera

Po veteranu pa je bil čas, da v kletko vstopi eden izmed najbolj obetavnih borcev regije Marko Bojković. Mlademu neporaženemu Srbu se je zoperstavil kar 17 let starejši Brazilec Mauro Paixao, ki je nadomestil prvotnega nasprotnika Shamila Irisbieva. Če sta v prvi rundi zadevala oba, je v drugi zadel le Bojković, ki je upravičil vzdevek 'The Skull Crasher' in z letečim kolenom nokavtiral Brazilca.

Marko Bojković je vknjižil še četrto zmago med profesionalci
Marko Bojković je vknjižil še četrto zmago med profesionalci FOTO: FNC

Jason hitro ugasnil luči Pejiću

Za Paixaom je v kletko vstopil še en Brazilec, in sicer nekdanji UFC-jev borec in zmagovalec resničnostnega šova The Ultimate Fighter Rony Jason. Njegov nasprotnik pa je bil ljubljenec domačega občinstva Filip Pejić. Izkušeni Hrvat, ki je ljubiteljem mešanih borilnih veščin znan predvsem po borbah v najmočnejši evropski organizaciji KSW, tokrat ni bil kos Brazilcu, ki je Pejića z dvema močnima udarcema z desnico nokavtiral že v prvi rundi. 39-letni Jason si je po impresivni zmagi zaželel povratno borbo z Danielom Bažantom oziroma borbo za naslov prvaka peresne kategorije.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Barbir prebrodil težave in obranil naslov prvaka

Po šestih borbah sta sledili dve za naslov prvaka. V srednji kategoriji sta se pomerila branilec naslova Đani Barbir in izzivalec Arkadiusz Maziakowski. 26-letni Barbir je lanskega septembra postal inavguralni prvak FNC-jeve srednje kategorije in je tako sploh prvič branil šampionski pas. Če je prvo rundo Hrvat brez večjih težav dobil, pa je v drugi rundi zapretil tudi Maziakowski, ki je bil sredi runde blizu zaključku s podreditvijo. A Barbir je pokazal, zakaj je prvak, situacijo na tleh obrnil in s kratkimi, a močnimi udarci sodnika v kletki prisilil, da je borbo ustavil in mu pripisal zmago.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Barton 'slekel' Bažanta

V predzadnji borbi večera je potekala še borba za naslov prvaka peresne kategorije. Nekdanji Bellatorjev borec Jordan Barton je izzival prvaka Daniela Bažanta, ki je še drugič branil FNC-jev šampionski pas. Anglež je borbo dobro začel z močnimi udarci in nato Bažanta brez težav zrušil na tla. Ko se je borba znova preselila v stoječ položaj, pa 'The Lord' ni štedil z močjo in je z močnim udarcem z desnico hitro nokavtiral Bažanta.

Bažant ni več FNC-jev prvak
Bažant ni več FNC-jev prvak FOTO: FNC

Erslan brez težav prek Broenstrupa

V glavni borbi večera sta se pomerila eden najboljših poltežkašev v Evropi Ivan Erslan in Brazilec Dirlei Broenstrup, ki je pred nekaj dnevi vskočil namesto rojaka Edersona Cristiana Maceda. Visokorasli Erslan, ki je zadnje čase veliko treniral tudi v glavni telovadnici moštva American Top Team na Floridi, je brez kakršnih koli težav opravil z nasprotnikom, po borbi pa ponovil, da se vrača v KSW, kjer bo verjetno kmalu znova kandidiral za borbo za naslov prvaka.

Erslan je zlahka odpravil Broenstrupa
Erslan je zlahka odpravil Broenstrupa FOTO: FNC

Seznam vseh borb dogodka FNC 11, ki si jih lahko kadar koli ogledate na VOYO:

Glavni del:

Dogovorjena teža (do 100 kilogramov): Ivan Erslan – Dirlei Broenstrup (tehnični nokavt v prvi rundi)

Za naslov prvaka peresne kategorije: Daniel Bažant – Jordan Barton (nokavt v prvi rundi)

Za naslov prvaka srednje kategorije: Đani Barbir – Arkadiusz Maziakowski (tehnični nokavt v drugi rundi)

Dogovorjena teža (do 68,5 kilogramov): Filip Pejić – Rony Jason (nokavt v prvi rundi)

Lahka kategorija: Marko Bojković – Mauro Paixao (nokavt v drugi rundi)

Velterska kategorija: Ivica Trušček – Marko Kisič (deljena sodniška odločitev)

Predhodni del:

Dogovorjena teža (do 103 kilogramov): Matej Batinić – Aleksandr Pysanko (podreditev v prvi rundi)

Srednja kategorija: Andi Vrtačić – Robin Roos (nokavt v prvi rundi)

Srednja kategorija: Stanislav Krofak – Marin Mikulić (soglasna sodniška odločitev)

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1