Borilni športi

Fury po 11 rundah boksarske poslastice ostaja kralj težke kategorije

Las Vegas, 10. 10. 2021 05.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
84

Tyson Fury je v tretjem medsebojnem obračunu še drugič ugnal Deontaya Wilderja. Boksarja sta v Las Vegasu uprizorila pravo poslastico. Do odločilne 11. runde sta se oba dvakrat znašla na tleh. Nato pa je Fury z desnico dokončno uspaval "bronastega bombarderja", s čimer je ostal neporažen in ohranil šampionski pas težke kategorije po verziji WBC.

Posnetek borbe si lahko kadar koli ogledate na VOYO

V prvi rundi je bil bolj napadalno razpoložen Deontay Wilder, ki je nemudoma krenil v napad, medtem ko je bil Tyson Fury na začetku še dokaj pasiven. Američan je poskušal z nekaj kombinacijami, ki pa Britanca niso ogrozile. Na drugi strani je slednji pred iztekom prvih treh minut "poklopil" desnico, ki jo je Wilder zagotovo občutil, a to verjetno ni bilo dovolj, da bi prvo rundo prevesil v svojo korist.

Fury prevzel iniciativo v tretji rundi, a ga je Wilder kmalu "streznil"
V drugi rundi je bilo stanje v ringu drugačno. Fury je bil bolj aktiven in si je po mnenju našega strokovnega komentatorja Mirka Vorkapića bolj zaslužil vseh deset točk. Wilderja je zamajala predvsem kombinacija levega krošeja in desnega direkta. Nato se je prevlada Britanca nadaljevala, ko je imel Wilder kar nekaj sreče, da je tretjo rundo sploh preživel. Furyju je uspel nokavt z aperkatom, po katerem so se Američanu do konca runde tresle noge, a ga je rešil zvonec. 

Zatem se je stanje v ringu obrnilo na glavo, kot da bi vanj namesto izmučenega Wilderja vstopil nek drugi boksar. 35-letnik se je moral najprej braniti, ko je Fury zavohal kri in šel v napad, v drugem delu runde pa mu je uspela desnica, ki je bila dovolj za nokavt. Fury se je hitro pobral, a nekaj sekund zatem je bil znova na tleh. Kljub temu je uspel dočakati zvonec, a se je Wilder z dobljeno rundo (10:7) uspel vrniti v srečanje. 

"Kralj Romov", kot se glasi Furyjev vzdevek, se je po šoku v četrti rundi vrnil k začetni taktiki in je s klinči skušal čim bolj izčrpati Wilderja. Američan je na krilih navijačev in odlične prejšnje runde iskal nov nokavt, a mu ni bil blizu. To je bila verjetno najbolj izenačena runda obračuna. Podobno stanje smo spremljali v naslednji rundi, ko se je med borca večkrat vmešal tudi sodnik, Fury pa je zadel več čistih udarcev.

Fury v drugem delu borbe z začetno taktiko znova prevladoval
Že naslednja, torej sedma, pa je bila povsem v znamenju Britanca, ki je povezal nekaj levih direktov. Videti je bilo, kot da Wilderju dokončno zmanjkuje goriva, po desnem aperkatu bi se Američan kaj lahko spet znašel na tleh, a se je izvil s tem, ko je za trenutek pokleknil. Ob premoru je glavni sodnik za Wilderja zahteval zdravniški pregled. 

Bronasti bombarder je bil v težavah, Fury pa je nanj še naprej pritiskal in je brez dvoma dobil tudi osmo rundo. A Wilderju je pred njenim koncem, ko je Fury nekoliko umiril svoj tempo, uspel en dober udarec, s katerim je pokazal, da še ni rekel zadnje.

Wilder komaj stal na nogah, a še ni rekel zadnje 
Pred nadaljevanjem je domačinu verjetno pomagalo, da ga je znova pregledoval zdravnik in je bil premor med rundama nekoliko daljši. Fury je še naprej zadeval leve direkte, a je žilavi Wilder pokazal vse svoje srce in je ostal na nogah. Nekaj sekund pred koncem pa je 35-letnik z aperkatom pretresel Furyja. 

V deseti rundi je doslej še neporaženi Britanec dokončno zlomil odpor svojega največjega tekmeca. Po kombinaciji levega in desnega krošeja, z zadnjim je Wilderja zadel naravnost v uho, se je ta še drugič znašel na tleh. A Deontay se je uspel dvigniti, Fury pa ga je nato "preizkušal" še z desnim aperkatom, a to ni bilo dovolj za zaključek obračuna.

Hitra kombinacija za 'lahko noč'
Ta je prišel v 11. rundi. Wilder se je znašel ob ograji, Fury pa je povezal pet čistih zaporednih udarcev. Po zadnjem desnem krošeju se je za trenutek zdelo, da je Wilder celo zaspal, a je kmalu prišel k sebi, tako da je ring zapustil na nogah. Je pa sodniška zasedba presodila, da je bilo vse skupaj za Američana preveč, saj po koncu ni opravljal medijskih obveznosti in se je takoj napotil na zdravniški pregled. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

'Vedno pravim, da sem najboljši na svetu'
Presrečni Fury je, potem ko je roke zmagoslavno dvignil v zrak, z mikrofonom v rokah pokazal nekaj svojih pevskih veščin, nato pa velikemu nasprotniku, ki je ta čas že zapustil ring, pokazal veliko spoštovanje. "To je bil izjemen obračun. Gre za eno največjih trilogij v športni zgodovini. Resnično me je danes postavil pred pravi test. Vedno pravim, da sem najboljši boksar na svetu. In on je drugi," je povedal Fury.  

"Šel sem do njega, da mu pokažem ljubezen in spoštovanje. Ni ju želel vrniti, ampak to je njegov problem. Molil bom zanj, naj bog zmehča njegovo srce," je še dodal. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (84)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CityApp Cmart Cities
10. 10. 2021 16.24
+2
Vse lepo in prav. Samo Wilder je res atlet, pa je imel Fury trikrat več energije v zadnjih rundah. To je neverjetno. Napovedujem poraz Joshue v revanši.
Gazija92
10. 10. 2021 12.02
+1
Tehnika > Mišice
User792410
10. 10. 2021 11.36
+7
Priporočljivo bi bilo, da se avtor prispevka Jakob Batič loti pisanja na temo boksa šele potem, ko mu bodo jasni vsi boksarski izrazi in bo znal ločiti med nokdavnom, nokavtom in tehničnim nokavtom! Po boksarskih pravilih je klasični nokavt takrat kadar eden izmed borcev, zaradi močnega udarca nasprotnika, pade na tla in se po osmih sekundah sodnikovega štetja ni zmožen sam dvigniti v osnovni boksarski položaj in zaradi tega sodnik odšteje do deset, torej do konca štetja določenega z boksarskimi pravili, ter na ta način konča borbo. Ta pravila pa določajo tudi tehnični nokavt. Tega sodniki razglasijo kadar ocenijo, da zaradi poškodbe (to po navadi sodniku sugerira zdravnik, ki je poklican v ring) ali katerega druge okoliščine stanja posameznega borca, le ta ne more več nadaljevati borbe. Torej nokavt, takšen ali drugačen, pa v vsakem pomeni, da je borbe takrat nepreklicno konec! Po avtorjevem zapisu pa naj bi bili v tej borbi priča prvemu nokavtu v tretji rundi, ko naj bi Fury z aperkatom nokavtiral Wilderja, ta pa naj bi mu potem z direktom nokavt vrnil že v naslednji četrti rundi??? Toda borba je bila s sodniško odločitvijo prekinjena šele po končani 11 rundi, se pravi, da prej ni moglo biti govora o kakršnem koli nokavtu katerega od borcev, ampak sta se oba dvakrat znašla v nokdavnu! No dejstvo je, da v tej borbi sploh nismo videli klasičnega nokavta! Ni pa temu dosti manjkalo, saj je pred klasičnim nokavtom Deontaya Wilderja v 11 rundi rešil sodniški zvonec, ki je označuje konec runde! Pred začetkom zadnje 12 runde pa je bilo s soglasno sodniško odločitvijo ocenjeno, da se borba ne more več nadaljevati, ker v Wilderjevemu kotu, kljub počitku med rundama, niso uspeli sanirati škode, ki so jo njihovemu borcu povzročili Furyevi udarci ob koncu 11 runde . Torej po boksarskih pravilih se je borba Deontaya Wilderja in Tysona Furya po enajstih rundah zaključila s tehničnim nokavtom v korist Furya in ta potem v izjavi tudi sam pove, da ga je le en udarec ločil od zmage s klasičnim nokavtom.
thedutchman
10. 10. 2021 13.59
nič ga ni rešu gong do konca je blo še več kot minuta kva ti ni jasn bil je čisti nokavt, Wilder je zaspal za sekundo dve padu je iz obrazom naprej to je čisti nokavt in ne bi se dvignu če bi štel do dvajset zato je sodnik označil nokavt
Cryus the virus
10. 10. 2021 15.05
+1
1:52 je blo do konca se.. cisto K.O. A ne vids k je padu z glavo naprej,da sodnik maha z rokami konc konc.. ce je ze u zraku ostau brez zavesti.. drgac se pa strinjam stabo, da sport kle na 24 ur komenterajo modeli k pojma nimajo
Iniesta
10. 10. 2021 11.29
+5
Fjuri je pokazal, da je tudi takticno izreden borec … trenutno z naskokom najboljsi superteskas na svetu!
Mr. Austin
10. 10. 2021 11.12
+4
Kaj si nor, kakšni šamarji. To, kaj smo se mi po gostilnah ali pa na veselicah včasih mlatli, je otroški vrtec. Da te eden od teh dveh vsiple, si adijo. Svaka čast obema, Fury pa je itak King👍
pennywajz
10. 10. 2021 11.03
+5
Bravo Fury! Hud dvoboj.
Feliks
10. 10. 2021 11.03
+2
kor22
10. 10. 2021 10.54
+4
Kaj bi se mu le naredo fury ce bi bil dejansko boljse pripravljen, zaj pa je zopet malo zarejeni
Želko Kacin
10. 10. 2021 10.51
-5
tega velikana sm na bliz pa en aperkat
Želko Kacin
10. 10. 2021 10.52
-4
manucao
10. 10. 2021 10.53
+2
real....
10. 10. 2021 10.54
-1
haha..leva leva desnaPokala..napihnjenezabe...
Mr. Austin
10. 10. 2021 11.15
+2
Kaco, če bi ga ti mahno, bi Fury mislil, da ga je komar pičil haha daj spelji se žveka ena
Noelx
10. 10. 2021 10.43
+5
Tyson Fury! Izjemno! Kapo dol!!! 💪🏻💪🏻💪🏻💪🏻💪🏻💪🏻💪🏻💪🏻
adorn
10. 10. 2021 10.40
+5
kak dolgo misli bit kralj, zaenkrat se zdi nepremagljiv
manucao
10. 10. 2021 10.34
+9
Takega borca boksarski šport ni imel že dolgo časa. Vse se spreminja in boks tudi a definitivno je to, da je Tyson Fury že sedaj eden izmed najboljših v zgodovini. Njegova tehnika in hitrost glede na višino 206 cm so prav neverjetni. Je pa res, da tudi sedaj ni bil 100 % in je imel kakšnih 5-6 kg viška a vseeno je pokazal svojo surovo moč.
mariborpop
10. 10. 2021 10.28
+6
Suckmyballs
10. 10. 2021 10.21
+7
Prava pojava je, ko prolek, ampak tehika vrhunska
Kun_Aguero
10. 10. 2021 10.19
+3
Legendaaa 💪💪
casinio
10. 10. 2021 10.15
+3
mahar123
10. 10. 2021 10.11
+4
S tem izčrpavanje bo tudi Usika pojedu
pokercat912
10. 10. 2021 10.24
+2
Nima šans, Usyk ne bo pustu s svojim stilom (southpaw) tega, Usyk je biu tud za Joshuo kao premajhen pa ga je 12 rund uču plesat, ljudje sploh ne poznajo Usyka
manucao
10. 10. 2021 10.29
To bo čisto nekaj drugega. Pozabi Joshua ker je boksar tipa Kličko kar je dokazal večkrat. V poplni formi in pri kilaži cca. 125 kg nima v današnjem boksu noben niti najmanjše šanse in pika.
pokercat912
10. 10. 2021 10.46
+2
Manucao veselim se pogovora s tabo ko se udarta najina favorita 🤗
manucao
10. 10. 2021 10.49
Pa saj ni problema in prav je da imamo drugače mišljenje.
manucao
10. 10. 2021 10.51
+2
Nekako spremljam boks že cca. 50 let in edino je sigurno takega "silaka" a hkrati tehničarja še ni bilo v zgodovini. Bile so legende a ena izmed teh je vsekakor tudi Fury.
thedutchman
10. 10. 2021 14.04
prelahek je Usyk za Furya in prekratek ve on da proti Furyu nima šans bo probu sam ne bo šlo čez,ni Fury omejen kot Joshua zna Fury boksat iz zadnje noge zna se premikat vstran ne ostaja na liniji pa ma stamino
NovodobniLutkar
10. 10. 2021 10.02
+4
ena najbolj zanimivih borb v zgodovini, niti nisem mel dvomov da ga ne bo Fury spravu na tla. Mislim da lahk gre na vse pase, je v top življenski formi
pokercat912
10. 10. 2021 10.11
manucao
10. 10. 2021 10.23
+0
pokercat912
10. 10. 2021 09.57
-7
Vsi k Usyka ne poznate ga bote spoznal v letu 2022. Tak footwork nima noben v tej kategoriji, pleše okol sredine ringa 12 rund v eno, Fury se na njega ne bo mogu obešat ker ga nit ne bo velikrat spravu do vrvi, napovedujem Usykovo zmago v rematchu z Joshuo, nato pa prvi poraz roma po soglasni sodniški odločitvi :))
manucao
10. 10. 2021 10.24
+7
Pa pusti tega Ukrajinca ker bo tudi on nastradal kot Kličko. Enostavno če je Fury pravi mu v tem trenutku ne more noben do živega.
thedutchman
10. 10. 2021 14.13
je Usyk kralj svoje kategorije,Usyk lahko premaga Joshuo,ampak Usyk nima pogojev za zmago nad Furyem,Fury je zgodovina boksa v nastajanju za Usyka se bo vrnu samo nazaj v osnove,kot bi Floyd reku jab all day long pa verjem da ma Fury najboljši jab na planetu
multifit
10. 10. 2021 09.57
+3
Kral je dokazal da je kralj. Gremo se po ostale pasove