Borilni športi

Neubranljivo 'leteče kolo' in zmaga brez priprav

Zagreb, 07. 04. 2024 13.49 | Posodobljeno pred 25 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
T.V., M.V.
Komentarji
2

Tudi četrti dogodek organizacije Golden Fight v skoraj povsem polni dvorani Dražena Petrovića v Zagrebu ni razočaral. Še posebej ne številčnih slovenskih navijačev, ki so bili priča odličnima predstavama Matije Koščaka in Saša Vorkapića. Slednji je v glavnem dvoboju večera v atraktivni borbi ugnal Karla Kedveša. Dogodek so sicer zaznamovali številni nokavti v šestih različnih polnokontaktnih borilnih disciplinah.

17 dvobojev v MMA, tajskem boksu, K1, extreme boxingu, boksu z golimi pestmi in 'klasičnem' boksu. Nabor borilnih disciplin, kot ga v regiji še ni bilo. Organizatorji so sicer imeli precejšnje težave s sestavljanjem borilnih parov, saj je v dneh in urah pred borbo zaradi poškodb nastop odpovedalo kar osem borcev. Toda prav za vse so našli zamenjavo. 

V petek zvečer je trener ob prihodu na trening presenetil Matijo Koščaka iz Ivančne Gorice. "Včeraj sem prišel na trening, stopim v telovadnico, pa mi trener pravi: Jutri imaš 'fight'. Gledam, kdo je za menoj in ugotovim, da ni nikogar. Vprašam ga, do koliko kilogramov, pa pravi do 80. Stopim na tehtnico in vidim, da jih imam 85. Na koncu smo se dogovorili za vmesno težo, 82,5 kilograma, kar mi je tudi uspelo. Zbil sem kilograme. Če Franci (trener op. a.) reče, Franci reče."

In tako se je slabih 24 ur za tem Koščak znašel pod žarometi v ringu sredi dvorane Dražena Petrovića in v treh rundah zlomil odpor Hrvata Blaža Krušelja. Prva runda je sicer minila v izmenjavi težkih udarcev obeh borcev, pri čemer sta oba 'popila' nekaj 'čistih na brado'. Toda Slovenec se je izkazal za precej bolj čvrstega, trpežnejšega in tudi tehnično bolj podkovanega borca. Razlika je postala očitna pred koncem tretje runde, ko se je izčrpani Hrvat znašel dvakrat na tleh. Na koncu sodniki niso imeli težav pri določanju zmagovalca.

Matija Koščak v borbi proti Hrvatu Blažu Krušelju
Matija Koščak v borbi proti Hrvatu Blažu Krušelju FOTO: Luka Rifelj

Koščak je po borbi dejal, da niso imeli nobene posebne strategije. "Brez plana, brez priprav, tekmeca nismo analizirali. Treniramo sicer vsak dan, tako tajski boks kot kondicijske treninge. Pripravljen sem vedno. Dal sem vse od sebe. Poskušal sem čim bolj poslušati svoj kot, delati s koleni in udarci v telo. Potrudil sem se, vem pa, da sem lahko še boljši," je povedal za Fajt386 in 24ur.com.

Matija Koščak je slavil s soglasno sodniško odločitvijo
Matija Koščak je slavil s soglasno sodniško odločitvijo FOTO: Luka Rifelj

Na drugi strani zamenjav pa se je znašel Novomeščan Sašo Vorkapić, ki bi se v glavnem dvoboju večera moral pomeriti z 10. postavljenim kikboksarjem na svetu do 70 kilogramov Andrejem Kedvešem, vendar je ta manj kot 48 ur pred dogodkom borbo odpovedal zaradi hujše poškodbe oz. zdravstvenih zapletov. Nadomestil ga je njegov mlajši, 18-letni in kategorijo težji brat Karlo, sicer mladinski svetovni prvak. "Če si profesionalec, ni pomembno, kako, kdaj, po kakšnih pravilih in s kom. Ko nastopiš v takšnih krogih, ni nič od tega pomembno. Pomembno je, da se pokažeš v najboljši luči," je zamenjavo komentiral Vorkapić.

Vorkapić je v dvoboj krenil brezkompromisno in tako vzpostavil diktat na potekom akcije v ringu. Kedveš, ki je že v prvi rundi prejel nekaj močnih udarcev z rokami, nogami in koleni, pa kljub temu ni prenehal z iskanjem priložnosti za napad. Prva se mu je ponudila tik ob koncu prve runde, ko je v naletu prebudil občinstvo, kar pa je bilo premalo, da bi vknjižil prednost. Podobna dinamika se je odvijala v drugi in tretji rundi, ko je Novomeščan poskušal še z nekaj atraktivnimi potezami, med drugim tudi z 'letečim kolesom' (cartwheel kick), sicer zaščitno znamko legendarnega tajskega borca Saenchaija. S to potezo je Vorkapiću celo uspelo odpreti večjo rano na čelu Kedveša, ki pa se kljub temu ni vdal in je nadaljeval s pritiskom. Slovenski borec si je zaradi izzivanja nasprotnika prislužil več gromkih žvižgov z zagrebških tribun. 

"Ko me boste videli v ringu, me boste vedno videli v elementu, vedno v toku. To je moj stil borbe. Verjamem, da je moj stil unikaten, zato ker ga povezujem z 'muay femurjem', torej tehničnim stilom borbe, ko borec zna pokazati raznolikost tehnik, hkrati pa zna tudi uživati v borbah. Od mene boste lahko še naprej pričakovali takšne borbe, v katerih bom užival in bodo uživali tudi tisti, ki cenijo tak stil," je dejal Vorkapić. 

O sodniški odločitvi na koncu ni bilo dvoma, Sašo Vorkapić je slavil enoglasno. Prav tako je pohvalil nasprotnika. "Moram mu dati spoštovanje, ker brez nasprotnika tudi dobra predstava ni mogoča. Poleg tega je borbo sprejel pred dvema dnevoma, vskočil namesto Andreja in rešil bratsko čast." 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Yon Dan
07. 04. 2024 16.10
+3
To popolnoma nič nima z borilnimi veščinami. To je poden od podna, kabalistično gladiatorstvo, poneumljanje ljudi...
Primož Rus
07. 04. 2024 14.58
+2
Brez zamere,ampak tale Vidrih je TOTALNO NEPRIMEREN za novinarja....oblači se otročje,reklci so mu občutno preveliki.....sploh pa se obnaša totalno vrtčevsko..in je definitivno "zaljubljen" v Nedoha....glede na to,da nosi skoraj povsod njegovo majico oz brand....kar seveda ni nč narobe.....ampak vseeno....