Borilni športi

Hagler proti Hearnsu: Puščavski vihar

Ljubljana, 14. 09. 2018 11.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
3

Pregled desetih največjih boksarskih obračunov, s pomočjo katerih stopnjujemo napetost pred težko pričakovanim dvobojem med Anthonyjem Joshuo in Aleksandrom Povetkinom, nadaljujemo z divjim pretepom Marvina Haglerja in Thomasa Hearnsa.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Marvelous" Marvin Hagler in Thomas "The Hitman" Hearns
"Marvelous" Marvin Hagler in Thomas "The Hitman" Hearns FOTO: AP
15. aprila 1985 je boksarski svet doživel najbolj norih, nasilnih in nepozabnih osem minut v svoji zgodovini. V ringu na sredi Caesars Palace kompleksa v Las Vegasu sta se srečali dve sili človeške narave in povzročili eksplozijo, ogenj in vihar, kot ga borilni svet še ni videl. Vse skupaj je bilo nenavadno hitro, ampak hkrati tako divje, da se nihče ni počutil prikrajšan. "Marvelous" Marvin Hagler in Thomas "The Hitman" Hearns sta priredila veličasten ognjemet. Marvin Hagler se je rodil v zvezni državi Massachusetts, v mestu Brockton, kraju legendarnega Rockyja Marciana. 8 let je bil zaposlen kot gradbenik. "Medtem ko sem kopal jarke, sem razmišljal: 'gotovo mora obstajati boljši način'!" je dejal o svojih boksarskih začetkih. Profesionalno kariero je začel v obskurnosti. Prvih 49 dvobojev nihče ni vedel zanj, čeprav je večino svojih tekmecev z lahkoto pospravil. Leta 1979 je končno dobil priložnost proti prvaku srednje kategorije Vitu Antuofermu, vendar so mu zmago preprečili sodniki, ki so dvoboj nepravično dosodili neodločeno. "Od zdaj pa naprej, bodo moje pesti moj sodnik!" je sklenil Hagler in postal v ringu še bolj agresiven. Ko je nekaj mesecev kasneje v Veliki Britaniji ugnal Alana Minterja, ki je naslov odvzel Antuofermu, bi moral končno nastopiti njegov trenutek slave, vendar so mu ga pokvarili angleški navijači, ki so Haglerja s tribun začel obmetavati s steklenicami piva, razjarjeni zaradi poraza svojega ljubljenca. Kljub temu, da je nanizal kar 14 obramb naslova prvaka, mu javnost ni dala priznanja, ki si ga je zaslužil. Hagler je postajal vse bolj zagrenjen in iskal priložnost za boj proti borcema, ki sta bila glavni zvezdi v sosednjih kategorijah – Thomasu Hearnsu in Sugarju Rayu Leonardu. Ker se je slednji predčasno upokojil, je Haglerju ostala le ena možnost.

V tistem času je bil za Detroit boks vse, kar je ta kraj imel. Iz njegovih prašnih ulic sta vstala legendarna Sugar Ray Robinson in Joe Louis in Detroit je v Thomasu Hearnsu, borcu z nenavadno dolginsko postavo, videl njunega naslednika. "Dovolj imam tega, da mi ljudje kradejo plašče!" je trenerju dejal "Tommy", ko je prvič prestopil vrata Kronk Gyma. "Šlo je za veliko opečnato stavbo. Ko si vstopil, si se moral spustiti po stopnicah. Bolj kot si se približeval telovadnici, bolj je postajalo vroče. To je bil Dantejev inferno. V sredini tega pekla stoji nekakšen mali merlin, majhen človek Emanuel Steward, ki poučuje najrevnejše otroke iz mesta," je telovadnico lucidno opisal Ralph Wiley, novinar revije Sports Illustrated. Thomas ni bil talentiran boksar, bil pa je najbolj zagnan. in ne glede na to, kako slabo mu je šlo na treningu, je naslednji dan ponovno prišel v dvorano. Hearns je izgledal, kot da bi ga z lahkoto odpihnil, toda imel je neverjetno močan udarec, demonsko desnico. Ena je bila dovolj za konec dvoboja. Zaradi tega so mu nadeli vzdevek "Hitman".

Stopnjevanje napetosti

Thomas "Hitman" Hearns
Thomas "Hitman" Hearns FOTO: AP
Hagler in Hearns bi se morala srečati že maja 1982, vendar si je Hearns pred dvobojem poškodoval mezinec, zato je bil večmilijonski obračun odpovedan. Besni Hagler je nato, dejal, da bi si bil "mezinček za tak denar pripravljen takoj odrezati". Hearns je nato zavladal polsrednji kategoriji in med drugim z brutalno desnico uspaval četrtega kralja, velikega Roberta Durana. Leta 1985 je bil končno podpisan dogovor o obračunu za naslov svetovnega prvaka v srednji kategoriji med najboljšima aktivnima boksarjema tistega časa. Hagler je treniral v izolaciji. Temu športnemu režimu je rekel kar zapor. Popolnoma se je izločil iz družbe in se s trenerji umaknil v večmesečno osamo. Na drugi strani je bil Hearns v zadnjih dneh pred obračunom ves čas na spregled medijem v Las Vegasu. Ob večerih je bilo moč videti gnečo ob igralniških mizah in sredi nje je bil Thomas Hearns, ki je metal igralniške kocke. Prekipeval je od samozavesti. V garderobi pred dvobojem se je trlo ljudi, kajti Hearns je bil znan po tem, da je imel največje spremstvo. Hagler je na to dejal, da "vseh teh ljudi ne more vzeti s seboj v ring … tam bova samo jaz in on". Pred dvobojem je Hearns tudi prejel masažo, kar je razburilo njegovega trenerja, saj je Steward menil, da tak poseg preveč omehča mišice in povzroči hitro utrujenost pri borcu. 

Divje neurje zajame Las Vegas
Hagler zase in za svoj ponos, Hearns za Detroit. Nostalgija, pripadnost, čast, slava in denar. Vse je trčilo skupaj na sredini ringa in se vnelo v ognjeno neurje. Šampiona nista taktizirala niti sekunde. Oba sta pri priči sprožila brutalni napad. Hearns je z desnico močno zamajal Haglerja, a se je ta obdržal na nogah. "Ko sem prejel njegov najboljši udarec in ostal na nogah, sem vedel, da me lahko nokavtira le še z železnim drogom, ki drži ring pokonci," je po borbi povedal Marvelous Marvin. Bojevnika nista odnehala. Gledalci niso mogli verjeti, da gledajo tako odprt dvoboj na samem začetku, čeprav imata oba toliko za izgubiti. V prvi rundi sta nanizala neverjetnih 165 udarcev in kar 64 odstotkov jih je zadelo cilj. Vsi zgodovinarji so složni, da je bila to najboljša prva runda v zgodovini boksa. Vihar se je nadaljeval tudi v drugi rundi, ko pa je Hagler počasi začel prevzemati pobudo, čeprav je grdo krvavel iz čela. Hearns je po gongu v kot odšel z nasmeškom, ki je jasno pokazal, da se "kobra" zaveda, da je vrag odnesel šalo. Epilog je nastopil v tretji rundi. Hagler, ki se je znal boriti iz obeh gardov, je Hearnsa zadel z desnico v uho, mu porušil ekvilibrijum ter ga pokončal z naslednjim udarcem. Thomas Hearns je ležal na hrbtu in odprtimi očmi strmel v luči nad ringom. Puščavskega viharja je bilo konec. "Pred leti sem vam rekel, da sem velik borec in vi ste mi odgovoril 'ne še'. No, danes sem vam dokazal. Ali sem vam dokazal?" je v ringu dejal Hagler novinarju Larryju Merchantu po največji zmagi v karieri.

Zmagal je boks

Marvin Hagler in Thomas Hearns
Marvin Hagler in Thomas Hearns FOTO: AP

Ko se je puščavski vihar polegel, je Marvin Hagler končno dobil tisto, kar mu pripada – spoštovanje, slavo in ugled. To je bila njegova najsvetlejša ura. Njegova boksarska zapuščina je še danes ena večjih. Hagler se uvršča med tri najboljše srednjekategornike vseh časov. Kariero je končal pri 62 zmagah, 3 porazih in 2 neodločenih izidih, ob tem pa nikoli ni okusil tal. Thomasa Hearnsa danes pomnimo kot velikega šampiona, ki mu je le malo zmanjkalo, da bi ugnal dva najboljša borca izmed štirih kraljev. Borca sta tistega večera zaznamovala svoj šport za nadaljnja desetletja. Boks bi bil revnejši brez osmih minut nepozabnega viharja v puščavi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gogi_
14. 09. 2018 16.17
-6
Mirko mirko,kdo je in da sodi kateri dvoboj je epski. Vorkapic se slepa povsod. Nima pa enega vidnega uspeha. Pri nas je edino Dejan kredibilen,clovek ki zasluzi spostovanje. Zavec je lahko vzor vsem nam. Ne pa nek neznani vsiljevalec mnenja.
anonimnez666
14. 09. 2018 20.13
+4
anonimnez666
14. 09. 2018 16.00
+4
Ponovno izjemen članek, sem pa zasledil eno napako in sicer ''Dvije neurje''. Se že veselim naslednjega članka!