Borilni športi

Hojak: Ultimativen cilj so olimpijske igre

Ljubljana, 06. 05. 2023 20.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Žiga Košec
Komentarji
0

Eden izmed štirih judoistov, ki bodo predstavljali Slovenijo na prihajajočem svetovnem prvenstvu je Martin Hojak. Ljubljančan se v Doho odpravlja po uvrstitev med najboljših sedem, ki bi mu prinesla tudi zajetno število kvalifikacijskih točk za olimpijske igre 2024.

Martin Hojak je nase prvič opozoril leta 2015, ko je na mladinskem svetovnem prvenstvu osvojil bronasto medaljo. 25-letnik nastopa v najbolj številčni moški kategoriji (do 73 kilogramov), kjer je v članski konkurenci preboj med elito vse prej kot lahek.

"Zdi se mi, da moja kategorija v očeh mnogih poznavalcev juda zares izstopa. Je najbolj številčna, poleg tega pa nastopa ogromno kvalitetnih judoistov. Dobitniki medalj se na odru za zmagovalce pogosto menjajo, kar pomeni, da je prav vsak, ki pride na tekmo, sposoben premagati vse ostale, tudi jaz. To kar rečem pred vsako tekmo, da ciljam na najvišje, to je pristno. Žal pa ne gre vedno vse po načrtih. 73 je res pestra kategorija," nam je svojo konkurenco opisal Hojak, ki se ne spogleduje s prestopom v višjo kategorijo: "Veliko ljudi mi je že predlagalo, da bi zamenjal kategorijo in se boril do 81 kilogramov, a mislim, da nisem grajen zanjo. Poleg tega se mi je v čast boriti v kategoriji do 73 kilogramov. Samo če pogledamo japonsko zgodovino te kategorije, mislim, da je najbolj prestižna."

Kaja Kajzer in Martin Hojak
Kaja Kajzer in Martin Hojak FOTO: Rok Rakun

Japonski judoisti so na zadnjih desetih svetovnih prvenstvih v kategoriji do 73 kilogramov osvojili kar sedem naslovov svetovnih prvakov, skupno pa kar 12 medalj. Kategorijo je v zadnjem desetletju najbolj zaznamoval dolgo časa neporaženi Shohei Ono, ki je kar trikrat (2013, 2015 in 2019) postal svetovni prvak, 2016 in 2021 pa tudi olimpijski prvak. 31-letnik naj bi se po poročanju nekaterih japonskih medijev imel namen vrniti na mednarodno sceno, saj si želi osvojiti še tretjo zlato olimpijsko medaljo. 

Tega bi si želel tudi Hojak: "Uf to bi bilo odlično, da imamo še vsi ostali možnost premagat ga. Po mojem mnenju, ga bo prvi premagal levičar. Igor Wandtke ga je premagal točno z levo tehniko. Nazadnje ko sem preveril, jaz še delam levi judo, tako da lahko samo čakam, da se srečava na kakšni tekmi ..."

Shohei Ono velja za enega najboljših judoistov vseh časov
Shohei Ono velja za enega najboljših judoistov vseh časov FOTO: AP

Judoist ljubljanskega Bežigrada si je tudi pri pripravah na SP pomagal z japonskim načinom treninga: "Poskušal sem izboljšati moč nog in podlahti zaradi prijema za kimono. Mislim, da so noge v judu zelo podcenjene, kolikor pa spremljam japonske nasprotnike, večino treningov moči posvečajo ravno nogam."

Na svetovnem prvenstvu v Dohi bo Slovenijo zastopala desetčlanska ekipa: 

Maruša Štangar (do 48 kilogramov), Kaja Kajzer (do 57 kilogramov), Andreja Leški (do 63 kilogramov), Anka Pogačnik (do 70 kilogramov), Metka Lobnik (do 78 kilogramov), Patricija Brolih (do 78 kilogramov), David Štarkel (do 60 kilogramov), Martin Hojak (do 73 kilogramov), Enej Marinič (nad 100 kilogramov) in Vito Dragič (nad 100 kilogramov).

Sicer pa se je tako kot preostali del slovenske ekipe zadnji mesec pred SP mudil na pripravah v tujini. "Tokrat mogoče ni bilo tako rutinsko kakor je ponavadi, sploh zaradi novega trenerja. Zasnovano je bilo tako, da smo na začetku naredili malo več fizične in kondicijske priprave, v zadnjem mesecu pa smo se posvečali borbam, da se je vsa ta moč pretvorila v judo," nam je zaupal Hojak.

Martin Hojak
Martin Hojak FOTO: Rok Rakun

Ljubljančan je moral v zadnjem obdobju svoj judo tudi prilagoditi novim pravilom, ki pri izvajanju metov ne dovoljujejo več dotika blazine z glavo: "Nazadnje sem bil zaradi tega izključen (nazačetku marca op. a.) v Rimu. Dejansko je včasih situacija obvladljiva, včasih pa celo med borbo pomislim, da bi lahko šel v met, pa se raje malo zadržim, ker se zelo hitro zgodi, da se z glavo dotakneš blazine in je konec. Nikoli nimaš popolne kontrole nad tem." Manjše težave pa so mu povzročala tudi nova pravila glede borbe za gard: "Na začetku sem zaradi novih pravil dobil kar nekaj kazni. To je bilo obdobje prilagajanja skozi katerega sem moral iti in mislim, da zadnjih nekaj tekem tega ni bilo več tako veliko kot na začetku."

Hojak se pred SP na svetovni jakostni lestvici nahaja na 24. mestu v svoji kategoriji, pred odhodom v Doho pa ne skriva želje po osvojitvi čim več točk, ki bi ga približale močno želenim olimpijskim igram: "Ultimativen cilj so olimpijske igre, tako da čim mi na SP uspe zmagati dve ali tri borbe, mislim, da domov ne bom odšel razočaran. Katastrofa, ki se vselej lahko zgodi je, da izpadem v prvem ali drugem krogu. Vse, kar bo več od tega, pa se bo že težko pritoževati. Jaz razmišljam tako: če si že zmagal prvo in drugo borbo, zakaj ne bi zmagal še tretje, četrte in pete. Včasih se zgodi, da so v uvodnih krogih nasprotniki težji kot nato naprej. Tako da ciljam vsaj na rezultat, se pravi na sedmo mesto ali višje. To so realni cilji, za katere sem res garal."

Tiskovna konferenca pred odhodom judoistk in judoistov na SP
Tiskovna konferenca pred odhodom judoistk in judoistov na SP FOTO: Rok Rakun
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.