Borilni športi

Holyfield proti Boweu: David proti Goljatu

Ljubljana, 15. 09. 2018 11.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
1

Pregled desetih največjih boksarskih obračunov, s pomočjo katerih stopnjujemo napetost pred težko pričakovanim dvobojem med Anthonyjem Joshuo in Aleksandrom Povetkinom, nadaljujemo s prvim spopadom med težkokategornikoma Evanderjem Holyfieldom in Riddickom Boweom.

Evander Holyfield - Riddick Bowe
Evander Holyfield - Riddick Bowe FOTO: AP

Znan klišejski pregovor se glasi »velikost šteje«, boksarski strokovnjaki pa zraven radi dodajo, da dober veliki mož vedno premaga dobrega majhnega moža. 13. novembra 1992 je ta aksiom doživel pomemben test. Potem, ko je takrat (drugi) najboljši majhni mož, ki je podiral velikane, Mike Tyson odšel za zapahe, je moral prvak kraljevske kategorije sprejeti nov izziv. Navdušenje nad težko kategorijo je takoj usahnilo, toda Evander Holyfield in Riddick Bowe sta v spektakularnem slogu kraljevsko kategorijo vrnila na naslovnice časopisov z najboljšo trilogijo po rivalstvu Alija in Frazierja.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

New York proti Atlanti
Evander Holyfield je odraščal na neizprosnih ulicah Atlante, v zvezni državi Georgia. Z boksom se je začel ukvarjati pri osmih letih, na olimpijadi v Los Angelesu leta 1984 pa je osvojil bronasto medaljo. Po igrah se je, kot večina uspešnih amaterjev, odločil prestopiti med profesionalce. Že po dvanajstih dvobojih se je okitil z naslovom prvaka v kruzerski kategoriji, ki pa je bila (in je še danes) brezbrižno spregledana na boksarskem radarju. To je Holyfielda prisililo v odločitev, da poveča svojo mišično maso in se poda v težko kategorijo na lov za takrat strašljivim in nepremaganim Tysonom.

Boksarski dvoboj Anthony Joshua - Alexander Povetkin bo na Wembleyu 22. septembra, borca se bosta pomerila za naslov prvaka po verzijah WBA, WBO, IBF in IBO v težki kategoriji. Prenos bo na VOYO ob 20. uri.

Toda tik preden je Evander dobil svojo priložnost, je usoda hotela, da popolni outsider James Douglas v Tokiu šokira svet in premaga »železnega Mika«. Holyfield, ki je bil prvi izzivalec težke kategorije, se je tako pomeril z Douglasom in ga ugnal z nokavtom v tretji rundi. Naslov prvaka je obranil trikrat in ko bi pred njim v ringu končno moral stati tisti, ki ga je tako vztrajno lovil, je v nasprotni kot newyorški Brooklyn poslal nadomestnega silaka.

Riddick Bowe, nosilec srebne medalje iz iger v Seulu, je imel vse prej kot lepo otroštvo. Odraščajoč v brooklynski soseski Brownsville, je izgubil sestro, ki jo je do smrti zabodel odvisnik ter brata, ki je izgubil bitko z aidsom. Tolažbo je našel v boksu in kot amater nizal uspehe. Bil je visok, močan, hiter in tehnično dobro podkovan boksar. Kar je bilo v njegovih obračunih nenavadno, je to, da se je kljub svoji velikosti, odlično znašel v dvoboju v klinču. Bowe ni ponočeval, popival in jemal drog, je pa imel eno veliko težavo. »Ko sem videl torto, sem jo moral pojesti,« je priznal Riddick. Trenerji so na pripravah morali zaklepati hladilnik, saj je vedno lačni velikan vseskozi po prstih zahajal v kuhinjo. S težavo ga je bilo tudi spraviti k jutranjemu treningu, a za dvoboj, ki ga je čakal, ni potreboval dodatne motivacije. »Zdaj ali nikoli,« je ugotovil.

Ewander Holyfield - Riddick Bowe
Ewander Holyfield - Riddick Bowe FOTO: AP
Dva faktorja
Okrog Holyfielda se je zbralo veliko skeptikov, še posebej tistih, ki se niso mogli sprijazniti z dejstvom, da Mike Tyson sedi na hladnem. Holyfieldu so očitali, da je presegel svoje sposobnosti že s tem, ko je osvojil naslov prvaka ter da zaradi svoje fizične šibkosti nima prihodnosti v težki kategoriji. Ko je proti zastarelima Georgeu Foremanu in Larryju Holmesu vpisal zmagi »le po sodniški odločitvi«, so njegovi kritiki dobili potrdilo o tem, da Holyfielda čaka poraz v dvoboju z Boweom. Na drugi strani, Bowe ni imel izkušenj iz velikih obračunov, saj je premagoval tekmece nižjega ranga. Tako sta se pred dvobojem postavljali dve vprašanji: 1. Kako bo Evander Holyfield lahko boksal proti večjemu, daljšemu in močnejšemu mlademu borcu? In 2. ali bo Riddick Bowe, ki se zaradi svoje nediscipline rad utrudi, zdržal Holyfieldov konstantni pritisk skozi 12 rund?

Presenečenje je mati uspeha
Kar 13 kilogramov lažji Holyfield je borbo začel z edino logično strategijo: gibanje na distanci in nagli premiki v bližino, sprožanje hitrih kombinacij ter utrujanje nasprotnika. Toda načrt je zletel čez okno takoj, ko je Riddick Bowe začel zadevati Evanderja z močnimi udarci in kmalu so mu začele otekati oči. Holyfield, ki je leta pred tem spariral z Boweom, je dejal: »Vedel sem, da je Riddick pameten, hiter in močen borec, vendar je bil znan tudi po temu, da se utrudi. Zato sem v tistem trenutku sklenil, da je najbolj napasti na vso moč,« je povedal Holyfield.

Toda minevale so brutalne runde, v katerih se je pretep nadaljeval tudi po gongu in so borca morali ločiti celo trenerji. Boweove bombe so stresale »majhnega« Holyfielda, ki pa ni popuščal, čeprav njegovi udarci niso imeli večjega učinka na ravnotežje nasprotnika. Holyfield je upal, da nasprotnika z visokim tempom vseeno utrudil in v kasnejših rundah pokonča. »Če ima Evander 93 kilogramov, je njegovo srce težko 92,5!« je med dvobojem Holyfieldov pogum izjemno ilustriral komentator Larry Merchant.

Riddick Bowe
Riddick Bowe FOTO: AP

Runda leta
»Dokler čutiš bolečino, si v igri. Ko je ne čutiš več, je dvoboja konec,« je o spektakularni 10 rundi dejal Holyfield. Prvak je bil izmučen, ko je njegova zbranost v klinču popustila in Bowe je plasiral izjemen aperkat, ki je Holyfielda zavrtel v nekoordinirani ples. Izzivalec je zavohal kri in napadel z vso silo. Sodnik Joe Cortez je dejal, da bi dvoboj ustavil, če bi Holyfield prejel samo še en močan udarec. Naenkrat pa je nevihta okrog prvaka utihnila. Bowe se je končno utrudil. »Oh, sedaj te imam,« je rekel Evander in krenil v napad. Las Vegas je ponorel in pogum prvaka je žel stoječe ovacije. Holyfield je napenjal vse mišice v telesu, da bi posekal veliko drevo, ki se je vendarle začelo upogibati. Borca sta nadaljevala z udarci tudi po gongu, zato je moral posredovati sodnik. Toda, čeprav je bil ob koncu runde Bowe videti v izgubljenem položaju, je dogajanje v najbolj turbulentnih treh minutah dvoboja, precej izželo Holyfielda.

Na začetku naslednje runde, se je prvak znašel na tleh in v točkovno izgubljenem položaju. Holyfield je vstal, ugriznil v ščitnik za zobe in nadaljeval boj. V zadnji rundi je sledil finiš, saj je prvak za zmago potreboval nokavt, toda »lenuh iz Brownsvillea« se ni dal. »To je bil eden tistih obračunov, ki bi se morali končati na starinski način, in sicer boj, dokler na nogah ostane samo eden. 12 rund ni bilo dovolj,« je zapisal Tom Loverro iz časnika Washington Times. Težka kategorija je imela novega prvaka. S 117:110, 115:112 in 117:110 je soglasno slavil Riddick Bowe.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Plemeniti bojevnik
S prikazanim v deseti rundi je Evander Holyfield postal »The Real Deal« (prava stvar). Od tega obračuna dalje, nihče več ni podvomil v njegovo voljo, moč in kvaliteto. Tudi Riddick Bowe si je izbojeval spoštovanje javnosti kot novi najmočnejši mož na svetu. Rivala sta se udarila še dvakrat. V drugo je po točkah slavil Holyfield v tretje pa z nokavtom Bowe. Zmaga in dva poraza v izjemni trilogiji z Riddickom Boweom, so Holyfielda definirali kot plemenitega bojevnika.

Septembrski boks na VOYO
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bigbadjohn
15. 09. 2018 13.05
+9