Borilni športi

Izjemen uspeh slovenskega boksa, Nejc Petrič bronast v Frankfurtu

Frankfurt, 07. 07. 2019 17.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Tadej Vidrih
Komentarji
0

Mladi slovenski boksar Nejc Petrič se je izkazal na močnem medarodnem turnirju Brandenburg Cup v Frankfurtu osvojil bronasto kolajno. 17-letni Ljubljančan je prepričljivo dobil uvodna dva obračuna, nato pa moral, po prehitri prekinitvi, priznati premoč poznejšemu zmagovalcu in ruskemu prvaku Ilji Šakirovu.

Nejc Petrič je na turnirju pod okriljem Aibe (Mednarodne boksarske zveze) poskrbel za nov lep uspeh slovenskega amaterskega boksa. Član ekipe Golden Gloves Gym je namreč v kategoriji do 64 kilogramov osvojil bronasto kolajno in potrdil, da je pred njim še svetla prihodnost. Uspeh 17-letnega Ljubljančana je še toliko večji, saj je bilo v njegovi kategoriji nasploh največ borcev izmed vseh kategorij na mladinskem turnirju Brandenburg Cup. Nastopalo je kar 17 boksarjev iz 15 različnih držav, mladega slovenskega predstavnika pa je v polfinalu zaustavil šele poznejši zmagovalec.

A pojdimo po vrsti. Petrič se je v prvem krogu pomeril s precej izkušenejšim Poljakom Marcinom Chudobinskim. Izziva se ni ustrašil, z agresivnim pristopom je presenetil tekmeca in poskrbel za presenečenje, ki so ga opazili tudi pri Evropski boksarski zvezi (EUBC). "Za Slovenca Nejca Petriča je Brandenburg Youth Cup šele prvo veliko tekmovanje, a je v Frankfurtu že presegel vsa pričakovanja … Slovenec je na nemški turnir prišel z željo po nabiranju mednarodnih izkušenj, a je turnir začel s presenetljivo zmago in se uvrstil med zadnjih osem," so zapisali na uradni spleti strani EUBC. Njegova zmaga je, kot kaže, nagnala strah v kosti tudi njegovemu naslednjemu tekmecu. Litovec Erikas Lauriketis se enostavno ni želel spustiti v izmenjave in vseskozi iskal prekinitev borbe s klinči. Petrič je tako po mnenju štirih sodnikov dobil vse tri runde in se prepričljivo prebil v polfinale, kar je pomenilo, da ima zagotovljeno najmanj bronasto kolajno.

Nejc Petrič je v konkurenci 17 boksarjev osvojil bron.
Nejc Petrič je v konkurenci 17 boksarjev osvojil bron. FOTO: osebni arhiv

V polfinalu ga je čakal najtežji tekmec doslej, Ilja Šakirov. Ruski državni prvak z več kot 100 amaterskimi borbami. "Prvo rundo mi je šlo zelo dobro, zadeval sem ga, videl sem luknje v njegovi obrambi. Pritiskal sem nanj, bilo je super in mislim, da sem prvo rundo dobil. V drugi rundi pa me je nekajkrat zadel z udarci v telo in sodnik je menil, da je potrebno borbo prekiniti. Sam se ne bi strinjal s tem, saj je bilo samo 10 sekund pred koncem runde. A nič ne moremo. To je sodniška odločitev in to odločitev spoštujem," je borbo športno opisal Petrič, ki je kljub porazu dokazal, da se lahko kosa tudi s precej izkušenejšimi borci: "Ta medalja zame pomeni, da sem na pravi poti. Dokazal sem, da lahko boksam z borci, ki imajo že več kot 100 borb. Sam jih imam šele 12. Verjamem, da ko bom sam prišel do takšnega števila borb, bom še boljši in bom lahko osvojil tudi zlato medaljo."

"Presenetila me je njegova psihična zrelost"

Nad uspehom Petriča je navdušen tudi njegov trener Andraž Ciuha, ki si je pred turnirjem želel predvsem, da bi njegov varovanec občutil, kako je nastopati na velikih evropskih turnirjih. "Moj načrt je bil, da bi Nejc zmagal eno borbo. Že to bi bil namreč velik dosežek. Čeprav imamo Slovenci že kolajne z Aibinih turnirjev, na večini turnirjev naši borci redko zmagajo več kot eno borbo. Želel sem, da dava vse od sebe. Jaz s pripravo taktike za dvoboj, on s predstavo v ringu. Nisva imela nikakršnih načrtov, želela sva se lotiti le vsake borbe posebej. Po zmagi v prvi borbi sva se tudi v drugo podala z enako miselnostjo. Na borbo sva se dobro pripravila. Pogledal se posnetke borca iz Litve, pripravil taktiko, ki sva jo morala sicer skozi borbo spremeniti, saj se enostavno tekmec ni želel boriti. To je Nejcu uspelo in sledilo je veliko slavje, saj je bilo jasno, da je vsaj bronasta kolajna tukaj," za 24ur.com pove Ciuha, ki svoje boksarsko znanje deli tudi v vlogi strokovnega komentatorja na VOYO.

Nejc Petrič in njegov trener Andraž Ciuha.
Nejc Petrič in njegov trener Andraž Ciuha. FOTO: osebni arhiv

Po dveh prepričljivih zmagah je sledil poraz proti ruskemu predstavniku, v katerem pa je Ciuha videl tudi veliko dobrega: "Gre za ruskega državnega prvaka. Številko ena v svoji kategoriji, v državi, ki je boksarska velesila. Moramo vedeti, da je tudi finalno borbo dobil s prekinitvijo, za seboj ima več kot 100 borb. Bil sem presenečen na Nejčevo formo. Bil je neverjetno psihično zrel. Ko je dvignil tempo, je imel Rus kar precej težav. Nejc ga je zadeval, resnično me je presenetil. Morda je na začetku druge runde prehitro napadel in prejel aperkat v telo. Sodnik mu je štel, a Nejc je prišel k sebi. Pritisnil je še enkrat in prejel še en udarec, ki pa ni bil tako hud. Sodnik je še enkrat začel štet in je borbo 10 sekund pred koncem druge runde prekinil. Škoda. Malce prehitra prekinitev. Rus se mi je zdel zadihan ob koncu druge runde … Nikakor ne trdim, da bi borbo dobila, a v vsakem primeru je škoda za prezgodnjo prekinitev."

Medalja na močnem mednarodnem turnirju je hkrati potrditev dobrega dela v slovenskem amaterskem boksu. "To je velik dosežek, kljub temu, da smo že osvajali medalje na Aibinih turnirjih. Za slovenski boks je to velika potrditev. Stopili smo na stopničke, se pokazali boksarski javnosti. Zdaj tudi drugače gledajo na nas," je zaključil glavni trener in ustavnovitelj Golden Gloves Gyma.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.