Borilni športi

Andreja Leški še drugič postala svetovna podprvakinja!

Doha, 10. 05. 2023 17.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Žiga Košec, A.V.
Komentarji
7

Slovenska judoistka Andreja Leški je ponovila uspeh izpred dveh let in osvojila še svojo drugo srebrno medaljo na svetovnih prvenstvih v judu. 26-letna Koprčanka je tako kot v finalu SP 2021 tudi tokrat morala priznati premoč aktualni olimpijski prvakinji Clarisse Agbegnenou, ki je osvojila že neverjetni šesti naslov.

Andreja Leški je odličen tekmovalni dan v dvorani Ali bin Hamad al Attiyah v Dohi zaključila s petimi zmaganimi borbami, klonila pa je šele v velikem finalu.

Koprčanka, ki že dalj časa živi in trenira v Ljubljani, je v uvodnem krogu z wazarijem, ki ga je dosegla s tehniko tani otoshi, po dobrih dveh minutah borbe premagala Kitajko Jing Tang, v drugem krogu pa je po le 17 sekundah z odlično tehniko sode tusrikomi goshi na ippon vrgla Afganistanko Nigaro Shaheen. V osmini finala slovenski borki ni bila kos Izraelka Inbal Shemesh, ki si je hitro prislužila tri kazni in posledično izključitev.  

Inbal Shemesh ni bila kos izvrstni Andreji Leški.
Inbal Shemesh ni bila kos izvrstni Andreji Leški. FOTO: EJU - Gabi Juan

Četrtfinale je judoistki ljubljanskega Bežigrada namenil neugodno tekmico iz Kosova Lauro Fazliu, s katero je Leškijeva do sedaj dvakrat izgubila. A se tokrat svetovna podprvakinja iz 2021 ni pustila premagati. Približno minuto do konca borbe je Andreja izvedla izvrsten osoto gari in dosegla wazari, tekmico pa nato prijela še v končni prijem in borbo tako dokončala v parterju. 

Slovenske medalje s svetovnih prvenstev v judu (15): 

Kairo 2005: Urška Žolnir – 3. mesto, Raša Sraka – 3. mesto

Rio de Janeiro 2007: Lucija Polavder – 2. mesto

Tokio 2010: Raša Sraka – 3. mesto

Pariz 2011: Urška Žolnir – 3. mesto

Rio de Janeiro 2013: Vlora Beđeti – 3. mesto

Čeljabinsk 2014: Tina Trstenjak – 3. mesto, Anamari Velenjšek – 3. mesto

Astana 2015: Tina Trstenjak – 1. mesto, Anamari Velenjšek – 2. mesto

Budimpešta 2017: Tina Trstenjak – 2. mesto, Mihael Žgank – 2. mesto

Baku 2018: Tina Trstenjak – 3. mesto

Budimpešta 2021: Andreja Leški – 2. mesto

Doha 2023: Andreja Leški – 2. mesto

Slovenko je polfinalu pričakala dvakratna mladinska svetovna prvakinja Joanne van Lieshout, ki je imela prav tako izvrsten dan, saj je med drugim izločila tudi prvo nosilko kategorije in številko ena na svetovni lestvici, Britanko Lucy Renshall. Borba med Slovenko in Nizozemko je bila neizprosna, obe sta si več kot očitno močno želeli veliki finale. Vseeno je po rednem delu bolje kazalo naši predstavnici, ki je prejela le eno kazen, Nizozemka pa dve. Van Lieshoutova se je kljub temu tudi v podaljšku dobro upirala Leškijevi, ki ji je dvakrat malo zmanjkalo do odločilne točke, enkrat pa je bila tudi blizu temu, da nasprotnico z vzvodom prisili v predajo. Po treh minutah in pol podaljška pa je Leškijevi le uspelo. Z nožno tehniko sasae tsurkomi ashi je tekmico z zadnjimi atomi močmi vrgla na hrbet, nato pa z levico, dvignjeno v zrak, spustila krik zmagoslavja. 

26-letno Koprčanko je v finalu čakala petkratna svetovna in aktualna olimpijska prvakinja Clarisse Agbegnenou, s katero sta se pomerili že v finalu SP leta 2021. Takrat je bila Francozinja tretjič boljša v medsebojnih dvobojih, kar pa je bila Andreja odločna spremeniti. 

Andrejo v finalu čaka vselej neugodna Clarisse Agbegnenou.
Andrejo v finalu čaka vselej neugodna Clarisse Agbegnenou. FOTO: EJU - Gabi Juan

Slovenska predstavnica je ob spremstvu trenerja Luke Kuralta  na finalno borbo prikorakala z nasmeškom na obrazu. Borbo je nato začela nekoliko podrejeno, saj jo je Francozinja z močnim levim gardom nevtralizirala. Slovenka je zaradi neaktivnosti po dveh minutah borbe prejela tudi kazen, po kateri pa je prevzela pobudo in bila dovolj aktivna, da je kazen prejela tudi Francozinja. A izvrstne Agbegnenoujeve to ni zmedlo. Olimpijska prvakinja je približno pol minute pred koncem borbe izkoristila Slovenkin poskus tehnike sode tsurikomi goshi in jo z vso močjo skontrirala ter vrgla na hrbet. Sodnik na blazini je prisodil wazari, Agbegnenoujeva pa je delo dokončala s končnim prijemom in tako postala šele peta judoistka v zgodovini juda, ki ji je uspelo osvojiti šest ali več naslovov svetovnih prvakov. Zmago je nato mlada mamica z gesto črke A posvetila hčerki Atheni.

Bronasti medalji v kategoriji do 63 kilogramov sta osvojili Leškijina polfinala nasprotnica van Lieshout in Madžarka Szofi Özbas.

Dobitnice medalj v kategoriji do 63 kilogramov
Dobitnice medalj v kategoriji do 63 kilogramov FOTO: IJF - Tamara Kulumbegashvili

V moški kategoriji do 81 kilogramov večjih presenečenj ni bilo. V ponovitvi lanskega finala je naslov svetovnega prvaka obranil Gruzijec Tato Grigalašvili, ki je bil znova boljši od Belgijca Matthiasa Casseja. Tretji mesti sta osvojila Japonec Takanori Nagase in Južnokorejec Joonhwan Lee.

Tato Grigalašvili in Matthias Casse
Tato Grigalašvili in Matthias Casse FOTO: EJU - Gabi Juan
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jutri bolje bo
10. 05. 2023 19.47
+5
Čestitke Andreja.
kala 09
10. 05. 2023 19.37
+4
slovenka62
10. 05. 2023 19.01
+6
Unionko
10. 05. 2023 18.50
+6
Me zanima, kje so judoisti Sankaku kluba z dežele? Velenškovo sem videl, da kelnari v enem pajzlu.
Terna
10. 05. 2023 17.53
+14
Bravo Andreja!
Anion6anion
10. 05. 2023 17.46
+8
Clarisse je bila trn v peti se v času Tine Trstenjak. Vsa čast toliko časa vztrajati na vrhu
natmat
10. 05. 2023 17.43
+10