Borilni športi

'Moj cilj je jasen: da je moja roka dvignjena na koncu borbe'

Ljubljana, 28. 09. 2023 18.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Žiga Košec, Tadej Vidrih
Komentarji
3

Slovenskega borca v mešanih borilnih veščinah Jakoba Nedoha čaka zaenkrat najpomembnejša borba v njegovem življenju. Koprčan znan tudi pod vzdevkom 'Gorila' se bo namreč to soboto v francoski prestolnici meril v polfinalu PFL-ovega evropskega turnirja, kjer ga čaka obračun z domačinom Anthonyjem Salamonejem. Pred odhodom v Pariz smo ga v domačem T'n'T Gymu obiskali na enem izmed zadnjih treningov.

Jakob Nedoh je letos postal prvi Slovenec, ki je podpisal za ameriško organizacijo PFL (Professional Fighters League), kjer se mu je ponudila izjemna priložnost. 26-letni slovenski borec se je namreč pridružil premiernemu evropskemu turnirju v poltežki kategoriji. In svoj debi pod okriljem ene največjih organizacij mešanih borilnih veščin na svetu je opravil z odliko. Konec marca se je v četrtfinalu pomeril z Italijanom Ricardom Nosiglio in si v manj kot minuti priboril polfinalno vstopnico.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Italijana je stresel z izjemno močnim sprednjim direktom z levico, delo pa je nato dokončal še z enim močnim udarcem z desnico. Slovenčevo atletsko postavo in izjemno fizično moč je pohvalil tudi dolgoletni UFC-jev borec sedaj pa PFL-ov strokovni sodelavec, ki v okviru turnirja PFL Europe skrbi za borce ter komentator Dan Hardy.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nedoh je imel po zmagi v Newcastlu skoraj pol leta časa, da se pripravi na polfinale, ki bo ta konec tedna potekalo na dogodku PFL Europe 3 v Parizu.

"Priprave potekajo boljše kot nazadnje, zato ker mi služi zdravje, vse poteka po planu, pripravljenost je še na višjem nivoju in res delamo vse tako, kot smo si zadali in mislim, da se bo to tudi pokazalo na tej tekmi," nam je pred odhodom v francosko prestolnico zaupal Nedoh in povedal, na čem so največ delali pred polfinalnim obračunom: "Poudarek je bil na distanci in kontriranju nasprotnikovih udarcev, smo bolj podrobno delali tudi rokoborbo, ker ima nasprotnik podlago iz rokoborbe."

Nedohov polfinali nasprotnik bo 28-letni Francoz Anthony Salamone, ki je šele lani prestopil iz srednje v poltežko kategorijo, a odlično uporablja predvsem svoje gibanje in hitrost. Tako kot Nedoh je tudi Salamone v četrtfinalu nasprotnika odpravil z nokavtom, le da je on za zmago potreboval dobri dve minuti.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Že prvo borbo smo gledali vse nasprotnike in, ko smo dobili Francoza, smo uspeli dobiti še ene njegove posnetke, ki niso objavljeni in smo tako lahko naredili popolno analizo nasprotnika. Konec koncev je naredil prehod iz nižje v višjo kategorijo, tako da smo vse preučili in se veselimo pokazati znanje na tekmi," je o nasprotniku povedal Koprčan, ki že dalj časa živi in trenira v Ljubljani pod vodstvom Tomija Šudeta.

Antohny Salamone vs Jakob Nedoh
Antohny Salamone vs Jakob Nedoh FOTO: Sofascore.com

Statistični predogled borbe Antohny Salamone - Jakob Nedoh

In čeprav se je Jakob navajen boriti v domači okolici in pred domačim občinstvom, mu borba na tujem terenu ne predstavlja problema, ravno nasprotno: "Pričakujem, da bom imel tudi v Parizu zelo glasno podporo, v bistvu mi to še bolj ustreza. Težje se je boriti doma kot favorit, kot nekje na tujem terenu kot nek underdog, tako da se tudi tega veselim. To mi ne predstavlja nobenega dodatnega pritiska. Ni toliko pričakovanj, ni takega bremena na tebi, ker ljudje dejansko pričakujejo toliko od tebe in mi ne bo predstavljalo nobene ovire, moj cilj je jasen in to je, da je moja roka dvignjena na koncu borbe."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Če je bila Jakobova prva borba pod okriljem PFL-a neznanka, ker ni vedel, kaj lahko pričakuje od ameriške organizacije, pa se 26-letni borec sedaj že počuti domače: "Sedaj v bistvu vem, kako vse to poteka, kakšna je organizacija, kako so razporejene obveznosti po dnevih, tako da se nekako že počutim domače v organizaciji in se tudi bom vsako borbo bolj. Čuti se pritisk, ampak ta pritisk se zmanjšuje s trdim delom, fokusom, vlaganjem energije in časa, tako da pritisk je, more biti, ampak to nas bo samo izostrilo in potisnilo na gor."

V kolikor Nedoh preskoči tudi Salamoneja, se bo uvrstil v veliki finale, ki bo na začetku decembra potekal v Dublinu. Tam pa ga bo čakal zmagovalec drugega polfinalnega para med Angležem Simeonom Powellom in Špancem Abdelah Er-Ramyjem. "Uvrstitev v finale bi mi pomenilo kot da je to odskočna deska, ne pa nek končni cilj, ker so moji cilji še dosti večji od tega, ampak moramo iti postopoma, nasprotnika po nasprotnika, areno po areno in vsaka borba je zame kot finale."

Jakob Nedoh
Jakob Nedoh FOTO: Jure Gasparič

Jakob bo sicer prav ta vikend praznoval rojstni dan, zato si za darilo želi le zmage, v katero tudi trdno verjame, saj ima zaradi svoje višine in teže tudi fizično prednost pred Francozom: "Boljši sem v strikingu in borbi na distanci, čeprav se tudi v parterju počutim bolj suvereno od njega, v klinču me bo težko zrušil, tako da se počutim suveren na vseh področjih, ampak borba je borba, moramo biti fokusirani na vseh področjih in narediti vse po planu."

Trenutno prvo ime slovenskega MMA-ja je prepričan, da bo njegovo trdo delo slej kot prej obrodilo sadove: "Ljudje so prepoznali moje trdo delo čez vsa ta leta in ja, rezultati tudi prihajajo, tako da mi njihova podpora daje zagon, pa tudi vem, da me bo dosti ljudi prišlo podpret v Pariz."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

In kaj nam je Nedoh še zaupal za konec? "Lahko pričakujete, da bom še dve stopnički višje kot nazadnje, lahko pričakujete oštro in fokusirano borbo od prve sekunde, vse bom naredil, da bo borba predčasno zaključena, ne bom pa hitel, vzel si bom čas in bom previdno zaključil borbo v svojo korist."

Polfinale evropskega turnirja PFL v poltežki kategoriji:

Simeon Powell (Anglija, osem zmag, brez poraza) – Daniel Ladero (Španija, tri zmage, dva poraza)

Anthony Salamone (Francija, osem zmag, en poraz) – Jakob Nedoh (Slovenija, šest zmag, en poraz)

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Astalaviva1958
28. 09. 2023 21.53
-1
To ko te bojo pobirali z tal za roko?
Duh8
28. 09. 2023 19.25
+0
DuhSaSjekirom
28. 09. 2023 18.53
+1
Zival! Srecno!