Borilni športi

Jon Jones je končno nazaj, prvi izziv zanj pa bo Ciryl Gane

Las Vegas, 01. 03. 2023 17.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Žiga Košec
Komentarji
1

Jon Jones, ki velja za enega najboljših borcev v mešanih borilnih veščinah vseh časov, se naposled vrača v oktagon. Po več kot triletnem premoru, ki ga je izkoristil za postopen prehod v težko kategorijo, se bo nekdanji prvak poltežke kategorije pomeril za naslov nespornega prvaka težke kategorije. A ne proti Francisu Ngannouju, kot so si mnogi želeli, temveč proti nekdanjemu začasnemu prvaku Cirylu Ganu. Kamerunec se je namreč razšel z UFC-jem in edinstvena priložnost je pripadla Francozu. UFC 285 si boste lahko v nedeljo ob 4.00 v živo ogledali na VOYO!

UFC 285: Jones vs Gane

Eden najboljših borcev v mešanih borilnih veščinah vseh časov Jon Jones se naposled  vrača v oktagon. Po več kot triletnem premoru, ki ga je izkoristil za postopen prehod v težko kategorijo, se bo nekdanji prvak poltežke kategorije v Las Vegasu meril za naslov nespornega prvaka težke kategorije. A ne proti prvaku do nedavnega Francisu Ngannouju, kot so si mnogi želeli, temveč proti nekdanjemu začasnemu prvaku Cirylu Ganu. Kamerunec se je namreč razšel z UFC-jem in edinstvena priložnost je pripadla Francozu.

Ciryl Gane
Ciryl Gane FOTO: AP

Jon Jones, ki kljub dolgi in pestri karieri šteje le 35 let, je pod okriljem UFC-ja debitiral že leta 2008, tri leta kasneje pa je pri zgolj 23 letih postal najmlajši prvak v zgodovini UFC-ja. V devet let trajajoči dominantni dobi je premagoval sama velika imena MMA, med drugim tudi kopico nekdanjih prvakov, kot so: Mauricio Rua, Quinton Jackson, Lyoto Machida, Rashad Evans, Vitor Belfort, Daniel Cormier in mnoge druge. S tem se je uveljavil kot eden najboljših borcev vseh časov, za raznovrstnimi zaključki pa velja tudi za enega najbolj kompletnih borcev, ki se je v oktagonu le redko znašel v težavah. Njegovo dominanco sta ogrozila šele Thiago Santos in Dominick Reyes, s katerim se je boril v svoji zadnji borbi pred triletnim umikom iz športa.

Ljubitelji MMA-ja se še kako dobro spomnijo vročega rivalstva med Jonom Jonesom in Danielom Cormierjem
Ljubitelji MMA-ja se še kako dobro spomnijo vročega rivalstva med Jonom Jonesom in Danielom Cormierjem FOTO: AP

Ob povratku v oktagon pa mu bo nasproti stal izjemni Ciryl Gane. Relativni novinec med profesionalci v mešanih borilnih veščinah je v kletki debitiral šele avgusta 2018, od takrat pa zbral že 11 zmag in en poraz. Nekdanjega začasnega prvaka UFC-jeve težke kategorije je januarja lani po sodniški odločitvi ugnal le že omenjeni Ngannou, z ostalimi nasprotniki pa je Francoz prepričljivo odpravil. Gane se je po porazu pobral in se pojavil na prvem UFC-jevem dogodku v domači Franciji, kjer je premiero kronal z zmago z nokavtom v tretji rundi. Gane velja za enega najhitrejših in najbolj tehničnih borcev težke kategorije na svetu, kar bi lahko po mnenju nekaterih strokovnjakov Jonesu povzročalo težave, a ima kontroverzni Američan nesporno veliko prednost na področju rokoborbe, kar bi lahko bilo tako kot mnogokrat odločilni faktor v borbi, ki traja petkrat po pet minut.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nov izziva pa čaka dominantno prvakinjo Valentino Ševčenko. Kirgizistanka že več kot štiri leta vlada UFC-jevi mušji kategoriji in premaguje izzivalko za izzivalko. Do sedaj je šampionski pas obranila že sedemkrat in do lani nikoli ni bila resno ogrožena. Po tesni zmagi nad Tailo Santos so si mnogi zaželeli povratnega obračuna, a priložnost boriti se za naslov prvakinje je dobila Alexa Grasso. Mehičanka, ki se sicer že šest let bori pod okriljem UFC-ja, je pred tremi leti prestopila iz slamnate v mušjo kategorijo, kar se je izkazalo za odlično potezo. Od takrat dalje namreč ne pozna poraza, s štirimi zaporednimi zmagami pa si je tako priborila borbo za naslov prvakinje. V primeru zmage bi Grassova postala prva Mehičanka, ki bi postala UFC-jeva prvakinja, v primeru, da zmaga Kirgizistanka, pa bo ta postala ženska z največ obrambami naslova prvakinje v zgodovini UFC-ja. Amanda Nunes, ki dominira v bantamski in peresni kategoriji, jih je trenutno tako kot Ševčenkova zbrala sedem.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Poleg borb za naslov prvaka pa bodo na glavnem delu dogodka potekale še tri izjemno zanimive borbe. Za začetke glavnega dela dogodka se bosta v oktagonu sestala veliki up ameriškega MMA-ja Bo Nickal in precej izkušenejši rojak Jamie Picket. Nickal je v najstniških in zgodnjih dvajsetih letih zaslovel kot eden najboljši ameriških rokoborcev in se je po neuspešnem poskusu uvrstitve na olimpijske igre 2021 odločil podati še v mešane borilne veščine. Lani je v prvem letu med profesionalci po hitrem postopku zbral tri zmage s predčasnim zaključkom in hitro postal vzhajajoča zvezda UFC-ja, uradni debi, ki bi se moral zgoditi decembra, pa mu je preprečila poškodba. Pri ameriški organizaciji so borbo prestavili na marec in jo uvrstili na seznam borb glavnega dela dogodka, kar je marsikoga verjetno presenetilo, hkrati pa na Nickala naložilo še toliko več pritiska. Pod precej manjšim pritiskom bo njegov sedem let starejši nasprotnik Pickett, ki je član UFC-ja že več kot dve leti, a se v najmočnejši MMA organizaciji še ni proslavil. Po štirih borbah ima na svojem kontu dve zmagi in dva poraza, tretji, ki bi bil hkrati tudi tretji zaporedni, pa bi že lahko ogrozil njegovo kariero pod okriljem UFC-ja.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Borba, ki jo mnogi na tihem smatrajo za potencialno borbo večera, bo obračun med nekdanjim dvojnim prvakom poljske organizacije KSW Mateuszom Gamrotom in perspektivnim Američanom Jalinom Turnerjem. Slednji bi se moral sprva sicer pomeriti z vselej zanimivim Danom Hookerjem, a si je Novozelandec zlomil roko, zato je namesto njega vskočil Poljak. Američan je trenutno v nizu petih zaporednih zmag s predčasnim zaključkom in se lahko z morebitno zmago zavihti med najboljše borce UFC-jeve lahke kategorije. Mednje že spada precej izkušenejši Gamrot, ki pa je svojo zadnjo borbo oktobra lani proti enemu izmed naslednjih izzivalcev za naslov prvaka Beneilu Dariushu izgubil.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

UFC, pa tudi ljubitelji MMA-ja, si veliko obetajo tudi od obračuna Geoffa Neala in Šavkata Rakmonova. Američan se že nekaj let smuka med najbolje uvrščenimi borci velterske kategorije in je v zadnji borbi navdušil s tem, ko je nokavtiral Vicenteja Luqueja. Kazahstanec pa se je na impresiven način prebil med najboljšo deseterico UFC-jevih velterašev. Za ameriško organizacijo je podpisal leta 2020 kot neporaženi porak ruske organizacije M-1 in nato niz le nadaljeval. In ne le, da je pod okriljem UFC-ja premagal vse štiri dosedanje nasprotnike, vse zmage je dosegel s predčasnim zaključkom. Kar pa še bolj impresivno, pa je, da je 28-letnik, čigar vzdevek je Nomad, v profesionalni karieri zabeležil že 16 in prav vse je dosegel s predčasnim zaključkom, od tega osem z nokavtom in osem s podreditvijo, zato ga upravičeno mnogi že smatrajo za naslednjega potencialnega prvaka velterske kategorije.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Seznam vseh borb, ki si jih boste lahko ogledali na VOYO:

Težka kategorija: Jon Jones – Ciryl Gane (za naslov prvaka)

Ženska mušja kategorija: Valentina Ševčenko – Alexa Grasso (za naslov prvakinje)

Velterska kategorija: Geoff Neal – Šavkat Rakmonov

Lahka kategorija: Mateusz Gamrot – Jalin Turner

Srednja kategorija: Bo Nickal – Jamie Pickett

UFC 285: Jones vs Gane
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Devilz Pff
01. 03. 2023 18.58
-1