Borilni športi

Judoisti se na SP pripravljajo v Izoli, Trstenjakova še ne ve, če bo nastopila

Izola, 02. 08. 2022 16.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Žiga Košec, STA
Komentarji
0

V Izoli te dni poteka tradicionalna 31. poletna šola juda, na kateri se kali približno 350 športnikov iz 12 držav. Na blazinah je moč videti mnoge slovenske judoiste, tudi tiste, ki se pripravljajo na oktobrsko svetovno prvenstvo, ki bo potekalo v Uzbekistanu. Tja bo po besedah selektorja Marjana Fabjana odšlo sedem ali osem predstavnikov, med katerimi ne bo Tine Trstenjak in Anamari Velenšek, bo pa srebro z lanskega prvenstva branila Andreja Leški.

Poletne priprave v Izoli, na katerih so udeleženi tako člani kot tudi tekmovalci iz mladinskih in kadetskih selekcij, so namenjene predvsem pridobivanju izkušenj v bojih s kakovostnimi nasprotniki, je povedal generalni sekretar Judo zveze Slovenije Franc Očko. Na tatamiju je prisotnih kar šest dobitnikov olimpijskih medalj, med drugim tudi olimpijska prvakinja iz leta 2016 ter podprvakinja z lanskih iger Tina Trstenjak in italijanski olimpijski prvak iz leta 2016 Fabio Basile. "Tu so tudi turška, hrvaška in italijanska reprezentanca," je povedal Očko, ki je o prihajajočem svetovnemu prvenstvu dodal še: "Vsi naši tekmovalci, ki bodo šli na svetovno prvenstvo, so tukaj prisotni, tako da je to del priprav na svetovno prvenstvo." Na nehvaležno vprašanje, od koga lahko pričakujemo lep rezultat v Taškentu, pa je generalni sekretar odgovoril: "Tisti, ki so dokazali, da so lahko konkurenčni v svetovnem merilu, so zagotovo Andreja Leški, Kaja Kajzer, Anka Pogačnik, pa tudi Martin Hojak je blizu." Za članskimi pripravami bodo potekale tudi priprave za mlajše selekcije, poleg tega pa bo Izola gostila tudi državno prvenstvo v katah in izpite za mojstrske pasove.

Športni direktor slovenskih reprezentanc in selektor Marjan Fabjan je o slovenskih športnikih, ki se pripravljajo na SP, dejal: "Tekmovalci so, kot zdaj vidim njihovo formo, dobro pripravljeni. Poškodbe, ki so bile, so nekako sanirane," ob tem pa je poudaril, da je po olimpijskih igrah prišlo do menjave generacij: "Vsaj z moje strani tu ni več Tine Trstenjak in Anamari Velenšek. To se pravi, da bomo šli brez teh tekmovalk. Kljub temu imamo mlade, ki so bile ves čas v senci njih. So dobro pripravljene in pričakujem, da bo kakšen uspeh."

 

Fabjan je na izrecno vprašanje, ali je olimpijska zmagovalka iz Ria de Janeira končala svojo reprezentančno pot, odgovoril: "Z moje strani mislim, da je. Ampak še vedno gre rada na blazine in se bori. Meni ne bo nikdar rekla, da je končala. Z moje strani je. Kaj pa je z njene, ne vem in je niti ne sprašujem."

Judo je s šestimi olimpijskimi medaljami najuspešnejši šport za Slovenijo na poletnih OI.

Sedanje reprezentantke po Fabjanovih besedah predstavljajo vmesno generacijo. Za njimi prihajajo tekmovalke, ki veliko obetajo, vendar po selektorjevem mnenju še niso zrele za največja tekmovanja: "Po domače povedano, ne bi želel prekuriti teh tekmovalk. Kar smo vedno delali po načrtih, delamo tudi tokrat."

Pred največjim tekmovanjem v sezoni je Fabjan napovedal: "Mislim, da bodo na svetovnem prvenstvu najverjetneje v dobri formi Maruša Štangar, Kaja Kajzer, Andreja Leški in tudi nekateri, ki bodo šli zraven in še niso dokončno potrjeni, ampak ekipa je že nekako znana. Pričakujem, da se bo svetovnega prvenstva udeležilo sedem ali osem tekmovalcev."

Fabjanove varovanke so osvojile že pet olimpijskih medalj.
Fabjanove varovanke so osvojile že pet olimpijskih medalj. FOTO: STA

Dobitnica dveh olimpijskih medalj načrtov o svoji prihodnosti še ne razkriva

Tina Trstenjak sicer po letu počitka, ki si ga je vzela po srebrni medalji na olimpijskih igrah v Tokiu, v Izoli spet trenira. Svojih načrtov olimpijska prvakinja iz leta 2016 ni popolnoma razkrila: "Zaenkrat o tem težko govorim. Jaz bom tekmovala, ko se bom počutila dovolj pripravljeno. Zaenkrat se še ne, ampak, kot vidite, tukaj treniram in se pripravljam."

 

Leškijeva v Taškent vsaj po ubranitev lanske srebrne medalje

Andreja Leški je povedala, da je imela v zadnjih treh dneh v Izoli 20 ali 25 tako kakovostnih bojev, kot jih ni imela že nekaj mesecev. Kljub nedavnim poškodbam ne skriva cilja: "Ubraniti lansko medaljo, mogoče pa poseči še višje." 25-letna Koprčanka se zaradi bližine doma rada vrača na priprave v Izolo, saj lahko en teden na leto trenira in hkrati preživlja čas z domačimi.

Maruša Štangar se vrača po poškodbi in več kot enem letu odsotnosti z velikih tekmovanj. V Izolo je prišla z mladinskega turnirja, zdaj se bori s članicami: "Najprej malo nižjega ranga, potem bom stopnjevala na vedno močnejše. Čutim, da se borba izboljšuje. Prihajam spet v pravi ritem. Gre po pričakovanjih gre."

Vrača se tudi Kaja Kajzer. Prvi nastop je imela v Zagrebu, kjer po njenih besedah ni šlo ne dobro ne slabo: "Roke so bile prepočasne, ampak sem v tem času pridobila veliko moči." Dodala je, da je videla napake, ki jih lahko v dveh mesecih do svetovnega prvenstva popravi. Priznala pa je, da trenutno še ni dovolj pripravljena za medaljo, saj ji med drugim tudi gleženj "še malo škripa".

 

Tudi za dobitnico bronaste medalje z aprilskega evropskega prvenstva Anko Pogačnik je svetovno prvenstvo glavni cilj sezone. Upa, da bo tam med nosilkami turnirja in bo začela z lažjimi nasprotnicami, prepričana pa je, da je lahko konkurenčna vsaki tekmovalki. "Vsekakor na vsakem tekmovanju ciljam na medaljo, bi pa bila zadovoljna tudi s petim mestom."

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.