Borilni športi

Judoistka in judoist Sloveniji priborila še dve medalji na OFEM

Banska Bystrica, 29. 07. 2022 10.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Žiga Košec
Komentarji
5

Slovenska ekipa na olimpijskem festivalu evropske mladine je bogatejša za še dve medalji. Tako kot prvo sta tudi tretje in četrto slovensko odličje osvojila judoista. Nik Purnat je v kategoriji do 90 kilogramov osvojil drugo mesto, njegova klubska kolegica Nika Koren pa je bila v kategoriji do 70 kilogramov tretja.

Nik Purnat se je prav tako kot njegov klubski kolega Tobias Fürst Črtanec dan pred njim na poti do finala najbolj mučil z nasprotnikom v prvi borbi, saj je za zmago poleg rednega dela potreboval minuto in pol podaljška oziroma t. i. zlate točke. Naslednje tri nasprotnike je Purnat odpravil z ipponom, v finalu pa se je srečal s srbskim predstavnikom Miljanom Raduljem. V dolgi in izenačeni borbi je bil le za odtenek boljši Srb, ki jo je zaradi boljših napadov odnesel brez kazni, medtem ko si je Purnat v podaljšku privoščil tri. Tretjo, ki je pri judu usodna (nasprotnik namreč avtomatsko zmaga), je mladi Ljubljančan dobil po skoraj štirih minutah podaljška.

Še pred Purnatom se je bronaste medalje razveselila prav tako članica Judo kluba Bežigrad Nika Koren, ki je bila v prvem krogu prosta, nato pa se je z zmagama nad Ukrajinko in Nemko uvrstila v polfinale. Tam je bila po vseh štirih minutah nekoliko boljša kasnejša zmagovalka turnirja Švedinja, ki si je priborila waza-ari. Korenova se je tako morala zadovoljiti z borbo za tretje mesto, v kateri se je pomerila z Izraelko. Čeprav je Slovenka borbo že izgubljala, si je z lepim metom minuto pred koncem rednega dela priborila bronasto medaljo.

Oba slovenska judoista sta se z lepimi meti tudi uvrstila med vrhunce dneva (met, ki je Purnatu zagotovil finale, ob 1:07, met, s katerim si je Korenova zagotovila bron, pa 2:07).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Slovenski judoisti se na olimpijskem festivalu merijo s številčno ekipo, ki šteje 10 članov. Poleg treh dobitnikov medalj so s svojimi nastopi že zaključili Rea Pušnik, Maša Slavinec, Kaja Schuster, Jure Stular in Gaber Sikošek, na svoj nastop pa še čakata Vanessa Asja Herič in Žan Kostanjšek. Slovenska ekipa se bo nato pomerila tudi v tekmovanju mešanih ekip, kjer jih v prvem krogu čaka ekipa Slovaške.

Kaj je OFEM?

Olimpijski festival evropske mladine (OFEM) je projekt, ki se izvaja pod okriljem Evropskih olimpijskih komitejev (EOC) in se ga udeležujejo nacionalni olimpijski komiteji, ki so včlanjeni v EOC. Letošnji festival gosti slovaška Banska Bystrica, na njem pa barve Slovenije zastopa kar 97 mladih športnikov v vseh desetih športnih panogah, ki so na tekmovalnem sporedu. Leta 2023 bo Olimpijski festival evropske mladine gostil Maribor, kjer naj bi potekalo rekordno število športov, in sicer 12.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Malopezde14
03. 08. 2022 10.35
Takoo purkeee 💪💪💪
Intihar
31. 07. 2022 16.51
Brezvezn sport
Doktor Muc
29. 07. 2022 16.31
purke kralj 💪
hrastovaMiza
29. 07. 2022 13.07
+0
Judo je zahteven in plemenit šport. Čestitke vsem našim tekovalcem.
real....
29. 07. 2022 12.07
-1
super za medalje ampak men je aikido boljs od juda,ker ni tekmovalna vescina in ena od najbolj dovrsenih sistemov samoobrambe...