Borilni športi

Jurišič po podpisu za KSW: Borba s Soldićem v Stožicah bi bila spektakel

Ljubljana, 04. 04. 2020 18.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Tadej Vidrih
Komentarji
0

Še pred krizo, ki je nastopila zaradi hitrega širjenja koronavirusa smo Slovenci dobili novega predstavnika v poljskem velikanu za borbe po pravilih MMA, KSW. Pogodbo za štiri borbe je podpisal trenutno naš najuspešnejši borec Uroš Jurišič, ki pa bo zaradi trenutnih razmer moral na svoj debi v KSW moral še malce počakati.

Uroš Jurišić bi se z Robertom Soldićem najraje udaril pred domačimi gledalci.
Uroš Jurišić bi se z Robertom Soldićem najraje udaril pred domačimi gledalci. FOTO: Damjan Žibert
Za Urošem Jurišičem (10 zmag, brez poraza) je turbulentno obdobje. Zadnji odhod v ZDA se ni izšel po njegovih načrtih, zaradi avtomobilske nesreče je bil primoran odpovedati borbo z Michaelom Gravesom in posledično ostal brez šampionskega pasu Titan FC v velterski kategoriji, s tem pa se je tudi malce upočasnil njegov pohod proti organizaciji UFC. A vse, vendarle ni tako sivo. Pred kratkim je namreč na njegov naslov prišla ponudba, ki je ni mogel zavrniti. "Do UFC-ja nismo prišli, tako da se moji načrti niso izpolnili. Nato mi je moj agent predstavil nekaj možnosti, a najboljša je bila ponudba KSW. Bila je tudi finančno najboljša in tudi agent je bil za njo najbolj zagret, zato smo jo sprejeli. Poslali so pogodbo, mi smo jo preleteli, vse je bilo tako, kot mora biti in zato smo jo podpisali. Dogovorili smo se za štiri borbe. Prvo borbo bi moral imeti v drugi polovici leta, ni pa še znano kje. Omenjal se je Zagreb, celo Ljubljana, Stožice. Če se to ne uresniči, se bom najverjetneje boril nekje na Poljskem ali pa v Londonu," uvodoma za 24ur.com pove Jurišič.

Privrženci mešanih borilnih veščin z območja nekdanje skupne države so ob novici, da je 27-letni Ljubljančan, sicer rojen v Kanadi, podpisal za KSW, takoj pomislilo na borbo z Robertom Soldićem. Dve leti mlajši Hrvat je trenutno prvak velterske kategorije najmočnejše Evropske organizacije za borbe po pravilih MMA, o morebitni borbi dveh najboljših "velterašev" s tega območja pa se šušlja že dalj časa. Tudi borca sta se nekajkrat "na daljavo" zapletla v besedni spopad, zdaj ko oba nastopata pod isto, KSW-jevo, zastavo pa je dvoboj bližje kot kadarkoli. "Mislim, da bi bila ta borba dobra za gledalce, pravi spektakel. Okrog dvoboja bi bilo veliko 'pompa' in vem, da si tudi organizacija (KSW, op. a.), da obračun želi organizirati. Če bo do borbe prišlo, bi rad, da se zgodi v naši neposredni bližini, da bi si jo lahko ogledalo čim več domačih gledalcev. Ljubljana, Stožice, to bi bilo noro, tudi Zagreb bi bil v redu. Navijam za to borbo in jo bom sprejel, če mi jo bodo organizatorji ponudili," nam je svoje želje zaupal Jurišič, ki so ga slovenski privrženci borilnih športov nazadnje na delu videli novembra leta 2018, ko je v Kopru pod okriljem organizacije Legends Collide s tehničnim nokavtom v prvi rundi premagal Gruzinca Šoto Gvasalio.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
"Urke" bi po zmagi proti Gvasalii moral braniti pas ameriške organizacije Titan FC, a so se stvari zanj onstran velike luže nepričakovano zapletle: "Imel sem prometno nesrečo. Za menoj je res težavno obdobje, o katerem zaenkrat še ne bi rad govoril. Ko bo prav vse za menoj, bom spregovoril tudi o tem. Bil sem hospitaliziran, zaradi česar sem moral borbo odpovedati in se vrniti v Slovenijo." Jurišič je sicer ob svojem zadnjem odhodu zamenjal tabor, kjer trenira. Iz American Top Teama se je preselil k floridskim "rivalom" Hard Knocks 365, kjer je treniral pod vodstvom slovitega trenerja Henrija Hoofta: "S Hooftom se še slišiva in če bo vse po načrtih, se bom tam (na Floridi), pripravljal na svojo naslednjo borbo." V Hard Knocks 365 sicer trenirajo nekateri izmed najboljših svetovnih borcev, vključno z aktualnim prvakom UFC v velterski kategoriji Kamarujem Usmanom, nekdanjim izzivalcem za šampionski pas UFC v poltežki kategoriji Volkanom Oezdemirjem, Stefanom Struveom, Robinom van Roosmalenom, Michaelom Johnsonom in borcem, ki je na zadnjem UFC FN v brazilskem glavnem mestu Brasilia nokavtiral slovitega Demiana Maio Gilbertom Burnsom.

Tako je pred domačimi gledalci v Kopru premagal Šoto Gvasalio.
Tako je pred domačimi gledalci v Kopru premagal Šoto Gvasalio. FOTO: Damjan Žibert
Jurišič se sicer trenutno pripravlja v domačem okolju, a ker so telovadnice zaradi pandemije koronavirusa in posledične skorajšnje popolne "zamrznitve" družbenega življenja zaprte, so njegovi treningi precej prilagojeni. "Seveda to stanje na treninge zelo vpliva, Rokoborbe, grapplinga, sploh nikjer ne morem delati. Tudi z utežmi nisem najbolje opremljen, tako da več ali manj tečem, delam tudi na kikboksu. Treniram enkrat na dan in zato je ta trening daljši, kot je ponavadi. Ne morem trenirati, tako kot bi sicer, zato upam, da se življenje čim prej vrne v normalen ritem in da bom spet lahko treniral dvakrat na dan," pravi Juršič, ki zaradi trenutnega stanja že čuti finančne posledice. Večina sponzorskih pogodb je namreč vezana na borbe, zaradi trenutnega stanja pa zaenkrat še ni znano, kdaj bodo ringi oziroma kletke v Evropi ter po svetu spet zaživeli. Kljub vsemu Ljubljančan vidi luč na koncu tunela: "Prvi tedni so bili v redu, da sem se malce spočil, zdaj pa je vse skupaj že neprijetno. Upamo, da bo vsega skušaj čim prej konec. Je pa odvisno od nas vseh, kako se bomo držali ukrepov. Mislim, da nam bo skupaj uspelo in bo vse hitro minilo."

Borci in borke so eni izmed tistih športnikov, ki so v tem času najbolj na udaru. Le redki v Sloveniji se lahko z MMA-jem ukvarjajo profesionalno in nekajtedenska ali celo mesečna neaktivnost bi lahko na njihovih karierah pustila dolgotrajne posledice. Jurišič verjame, da je v teh trenutkih potrebno stopiti skupaj in prebroditi krizo: "Spodbujati moramo vse slovenske borce. Ti se trudijo, vedno več je tudi profesionalcev. Zahvalil bi se tudi navijačev, ki nas vseskozi podpirajo. To nam daje energijo za prihodnost."

Jurišič upa, da bo do obračuna med Nurmagomedovom in Fergusonom le prišlo.
Jurišič upa, da bo do obračuna med Nurmagomedovom in Fergusonom le prišlo. FOTO: AP

Tako kot vsi ljubitelji mešanih borilnih večin pa tudi Jurišič upa, da bo, kljub negotovim časom organizaciji UFC, pod streho uspelo spraviti enega najbolj težko pričakovanih dogodkov tega leta. Na UFC 249 bi se namreč morala za naslov prvaka v lahki kategoriji udariti prvak Habib Nurmagomedov in izzivalec Tony Ferguson. Dogodek bi se seveda izpeljal za zaprtimi vrati, kljub temu pa vse kaže, da bo borba Nurmagomedov – Ferguson še petič padla v vodo. "Vsi komaj čakamo to borbo. Ne vem, kaj se trenutno dogaja. Vem le to, kar preberem v novicah. Slišal sem, da je Habib borbo odpovedal. Upam, da temu ni tako in da bomo ta težko pričakovan obračun le dočakali," je zaključil.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.