Borilni športi

Kozinova se konec maja vrača v ring, znova se bo borila za šampionski pas

Ljubljana, 22. 03. 2022 18.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Žiga Košec
Komentarji
4

Slovenska boksarska šampionka Ema Kozin, ki je na začetku februarja doživela sploh prvi poraz v profesionalni karieri, se bo konec maja vrnila ring. Njen trener in menedžer Rudolf Pavlin nam je zaupal, da se bo Kozinova 28. maja v Nemčiji borila z izkušeno Južnoafričanko Noni Tenge. Prvič v karieri se bo Kozinova spustila v superveltersko kategorijo, a se bo že takoj pomerila za šampionski pas organizacije WBF.

Najboljša slovenska boksarka Ema Kozin je nazadnje boksala 6. februarja letos, ko je po 21 profesionalnih zmagah proti eni izmed najboljših boksark na svetu Claressi Shields prvič v karieri ring zapustila kot poraženka (borbo si lahko kadar koli ogledate na VOYO). Kozinovi poraz s Shieldsovo po besedah trenerja in menedžerja Rudolfa Pavlina ni prišel do živega: "Ema je bil zelo zadovoljna, da je borbo oddelala do konca, da je pokazala, kakšno srce ima, to so videli tudi vsi ostali. Je pa res, da se bo njena kvaliteta videla šele v naslednji borbi, ker Claressa je bila toliko boljša, da tudi Ema ni mogla pokazati svojih kvalitet."

23-letna Ljubljančanka ne bo dolgo čakala, da se vrne na zmagovalno pot. Že 28. maja se bo namreč pomerila proti že znani nasprotnici, Južnoafričanki Noni Tenge. Kozinova bi se morala s Tengejevo pomeriti že 30. julija lani, a je Južnoafričanka nato zaradi problemov, povezanih s pandemijo koronavirusa, dvoboj odpovedala. Emina nasprotnica Noni Tenge v profesionalni karieri beleži 20 zmag, en poraz in en remi, kar je na las podoben karierni rezultat, kot ga ima precej mlajša Slovenka. Po besedah Pavlina gre za izkušeno borko z močnimi udarci, kar dokazuje dejstvo, da je od 21 zmag 11 dosegla z nokavtom.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

23-letna Slovenka se bo za obračun s 17 let starejšo Južnoafričanko prvič v karieri spustila v kategorijo nižje, saj se bo namesto v srednjetežki kategoriji (do 72,57 kilogramov), v kateri se je merila do sedaj, borila v super velterski kategoriji (69,85 kilogramov). To za Kozinovo po besedah Pavlina ne bo problem, z varovanko pa so že začeli delati v tej smeri: "Čaka jo hujšanje okoli treh kilogramov, na čemer smo že začeli delati. Priložnost je sprejela z odprtimi rokami, ker se bo borila za naslov prvakinje organizacije WBF, kar pomeni, da se bo za šampionski pas borila že v tretji kategoriji. Ema je v supersrednjetežki in srednjetežki kategoriji že osvojila šampionski pas organizacije WBF. Hkrati pa bo to eliminacijska borba za naslov prvakinje prestižne organizacije WBC. To pomeni, da bo zmagovalka obračuna postala prva izzivalka nesporne prvakinje WBC-jeve supervelterske kategorije."

Kozinova se podaja v kategorijo nižje
Kozinova se podaja v kategorijo nižje FOTO: Twitter
Šampionski pas WBC-jeve supervelterske kategorije je v lasti neporažene Švedinje Patricije Berghult.

"Ema je sprejela borbo z velikim navdušenjem, ker so ji pri WBC ponudili lepo priložnost. Veliko pove to, da največja organizacija v njej vidi potencial, mladost, borbenost, drugače ji ne bi ponudili eliminator borbe," nam je Emin odziv na izjemno priložnost opisal Pavlin.

Kozinova, kot kaže, komaj čaka, da se vrne v ring in pokaže tisto, česar ni uspela prikazati v zadnji borbi: "Po borbi s Claresso smo ji dali en teden čiste pavze, potem pa so se začele priprave za naprej. Ampak Ema je tudi med pavzo dvakrat prišla sama na trening, kar veliko pove o njej," je o Kozininem odnosu povedal Pavlin.

Ema Kozin želi čimprej povrniti šampionske pasove.
Ema Kozin želi čimprej povrniti šampionske pasove. FOTO: 24ur.com

Glede na to da se bo Ljubljančanka prvič podala v superveltersko kategorijo, bodo v njenem taboru nekoliko tudi spremenili potek priprav na borbo in poiskali nove sparing partnerke: "Prvič se bomo pripravljali na to kategorijo, tako da se moramo pripraviti na lažje in hitrejše borke. Zdaj, ko so se sprostili ukrepi zaradi korone, upam, da bo lažje najti sparing partnerje."

Za Emo pa do konca leta poleg opisane borbe v Kozininem taboru načrtujejo še eno: "Letos planiramo še dve borbi, torej ta plus še ena, po možnosti konec leta za naslov WBC prvakinje. Prihajajoča borba je lepa odskočna deska zaupanja v nas in mislim, da ima Ema dobre možnosti, da znova postane prvakinja. Sedaj bomo dejansko videli, v kakšnem stanju je Ema in koliko  je v zadnjem času napredovala."

Rudolf Pavlin, Špela Hočevar-Kramberger, Ema Kozin in Redžo Ljutić
Rudolf Pavlin, Špela Hočevar-Kramberger, Ema Kozin in Redžo Ljutić FOTO: 24ur.com
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

09ZarMan10
23. 03. 2022 12.37
Kako sem vesel, da bo spet za nekaj dni šport in Planica zasenčila politične "šlateke" in "korona dame in gospode". Upam, da bo vreme lepo in da bodo vsi orli leteli čim dlje...
Fogloff Tunnek
23. 03. 2022 09.31
+2
Vrnitev Kozinove v ring ji ne bo nič pomagalo. Borbe z drugorazrednimi boksarkami in borbe za manjvredne pasove je enako nič. Boriti se moraš za WBA, WBC, WBO in IBF...tile pasove nekaj pomenijo, vse ostalo je za začetnike in za boksarje nižjega ranga. Tako kot je "pogorel" Zavec v Ameriki, tako je "pogorela" Kozinova. Če bo še boksala v Ameriki, seveda proti dobrim, bo spet izgubila. Žal, a takšna je naša realnost v boksu. Tudi jaz se veselim dneva, ko bomo v boksu imeli Pogija, Rogija, Dončiča, Garnbretovo, smučarske skakalce itd. itd. ...
thedutchman
26. 03. 2022 11.56
še nikol ni boksala v ameriki pa zelo dvomim da sploh kdaj bo,to je za drugorazredne evente po nemčiji ko med rundam transiči table nosjo,Shieldsova je ta hype razbila dost je blo iz temi vašimi emporium pasovi pa prvaki na treningih točno tist mesec bom skenslu voyo če se bo še kej preveč pisal o teh rudlnovih bučkah
dober-man
22. 03. 2022 21.47
če zelis zmagati zmagaj v prvi rundi. razmisli... 🤔