Borilni športi

Soldić nokavtiral Khalidova in postal novi vladar KSW-ja

Glivice, 18. 12. 2021 19.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Žiga Košec
Komentarji
15

Za mnoge najzanimivejša borba v zgodovini evropskega MMA-ja med legendarnim borcem in (nekdanjim) prvakom KSW-jeve srednjetežke kategorije Mamedom Khalidovim ter vročim prvakom velterske kategorije Robertom Soldićem je dobila epilog. Robocop je v drugi rundi nokavtiral Khalidova in si tako poleg šampionskega pasu velterske kategorije nadel še šampionski pas srednje kategorije. V borbi za naslov prvaka peresne kategorije pa je slavil Salahdine Parnasse in se tako Danielu Torresu maščeval za edini poraz v karieri. Posnetek borilnega spektakla si lahko kadarkoli ogledate na VOYO.

KSW65: Khalidov vs Soldić

Debi mladih Poljakov pripadel Erunakaevu

Spektakel sta otvorila Bartosz Rewera, ki je v drugi profesionalni borbi debitiral v KSW-ju in se pomeril s prav tako debitantom Shamadom Erzanukaevem, za katerega je bil to sploh prvi profesionalni obračun. Rewera je nasprotnika hitro stisnil ob ograjo, a je Erzunakaev, ki je varovanec glavne zvezde večera Khalidova, hitro prevzel pobudo in dominiral do konca prve runde. Tudi drugo rundo je Poljak ruskih korenin dobil z dominiranjem v borbi na tleh. Reweri po dveh izgubljenih borbah ni ostalo drugega kot da išče zaključek in že po nekaj sekundah tretje runde je zapretil. A Rewerina aktivnost je hitro padla in Erzanukaev je tretjo rundo, ki je tudi v večini potekala na tleh, mirno pripeljal do konca.

Likus s komolcem iz obrata nokavtiral Olszynko

V drugi borbi večera je bil na vrsti borec z največ smole s tekmeci Patryk Likus. Sprva bi se moral pomeriti z Lukom Santarellijem, a je Norvežan zaradi poškodbe borbo odpovedal, zamenjal pa ga je Alexander Lööf. A ker je tudi Šved borbo moral dva dni pred dogodkom odpovedati, so organizatorji možnost ponudili Hassanu Shaabanu. Libanonec, ki živi v Nemčiji, ni mogel pravočasno izgubiti kilogramov, zato so bili tik pred zdajci organizatorji primorani poiskati še tretjo zamenjavo. Javil se je izkušeni Poljak Piotr Olszynka, ki je za razliko od predhodnika uspešno prestal uradno tehtanje.

Prva runda je potekala izključno v borbi v stoje. Oba borca sta nekajkrat dobro zadela, a nikomur ni uspelo resno raniti nasprotnika. Olszynka je drugo rundo začel bolj agresivno in začel dominiral v kletki, a mladi Likus je tik pred zvoncem, ki označuje konec runde, s komolcem iz obrata nokavtiral enajst let starejšega tekmeca in tako zabeležil drugo zmago v KSW-ju.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Debi ženski bork pripadel nekdanji bodibilderki

V edini ženski borbi večera sta se pomerili nekdanja bodibilderka Anita Bekus ter izkušena Čehinja Magdaléna Šormová. Bekusova je agresivno tekmico hitro zrušila na tla in do konca prve runde zadržala dominantni položaj. V drugi rundi je bila situacija ravno obratna, saj je borbo na tleh nadzirala Šormová. Tretja runda pa je bila enaka prvi. Bekusova je Čehinjo lepo zrušila na tla in jo tam zadržala do konca runde. Šormová je sicer imela dober poskus vzvoda na komolec, a ji ta ni uspel in morala je priznati poraz.

Piwowarczyk ostaja neporažen, Doussis do prvega poraza v karieri

Glavni del dogodka sta otvorila borca v poltežki kategoriji, ki še ne poznata poraza. Poljak Damian Piwowarczyk je septembra z zmago debitiral v KSW-ju, Nemec Marc Doussis, pa je v poljski organizaciji doživel svoj debi. Doussis je začel agresivneje in tekmeca nekajkrat vrgel ob tla, a pri tem porabil kar nekaj energije. Poljak je dvakrat poskusil z davljenjem, a se je Nemec obakrat izvelekel. Drugo rundo je Piwowarczyk začel z dobrim letečim kolenom in nato izmučenega Nemca v parterju s kombinacijo davljenja in vzvoda na komolec prisilil v predajo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Peta borba ni dala zmagovalca

Adam Niedźwiedź, specialist za podreditve se je nato pomeril z debitantom Miroslavom Brožom, ki je zamenjal poškodovanega Romuna Iona Surduja. Niedźwiedź je češkega borca hitro spravil na tla in ga do konca prve runde poskusil prisiliti v predajo. Druga runda je bila povsem podobna prvi, v tretji pa je Poljak pokazal kako izčrpan je in Brož je imel izjemno priložnost borbo zaključiti, vendar je ni izkoristil. Sodniki so na koncu odločili, da nihče izmed borcev ni pokazal dovolj, da bi si zaslužil zmago in borca sta se morala zadovoljiti z neodločenim izidom.

Zamujene borbe si lahko kadarkoli ogledate na VOYO!

Veteran Kita v prvi rundi opravil s Samociukom

Edini obračun večera v težki kategoriji je potekal med veteranom Michałom Kito ter kar 16 let mlajšim rojakom Marekom Samociukom. Kita, ki v profesionalni karieri beleži že 34 borb in je zabeležil že nekaj odmevnih zmag, pred borbo sploh ni želel vedeti, kdo bo njegov tekmec. Samociuk je borbo sicer dobr začel in z brcami načenjal KSW-jevega veterana, a ko je Kita zrušil mlajšega borca, temu ni bilo več pomoči. 'Masakra' kot je vzdevek 41-letnega Kite je z močnimi udarci v Samociukovo glavo sodnika prisilil, da borbo ustavi in roko v znak zmage dvigne Kiti.

Szymański zadal prvi poraz Legierskemu

Ena izmed najtežje pričakovana borb večera je bil obračun priljubljenega Romana Szymańskega ter neporaženega Mateusza Legierskega. Szymański, ki se je že dvakrat boril za KSW-jev naslov prvaka, je borbo začel agresivno in kontroliral večji del prve runde. Tudi v drugi je Szymański  dominiral in le nekaj sekund pred koncem na Legierskega vsul nekaj močnih udarcev z desnico, kar je bilo dovolj, da je sodnik borbo prekinil.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Stasiak in Eskijew uprizorila pravo vojno

Pred borbama za naslov prvaka je potekala še borba v peresni kategoriji med enim izmed najbolj talentiranih borcev te kategorije v Evropi Lom-Ali Eskijewim ter izkušenim Poljakom Damianom Stasiakom, ki je med drugim v karieri oddelal tudi šest borb v UFC-ju. Eskijew, ki je v KSW debitiral julija letos z zmago, ter Stasiak – specialist za davljenja sta se prvih nekaj minut 'tipala' potem pa je dobro minuto pred koncem prve runde z močnim udarcem Nemec ruskega porekla zadel Poljaka in mu nato zadal še nekaj močnih udarcev na tleh. Druga runda je bila precej bolj izenačena, Stasiak je deloval precej bolje kot v prvi in bil precej aktivnejši od Eskijewa. Tretjo rundo je Nemec začel z rušenjem, a prejel nekaj močnih udarcev s strani Poljaka, ki je prevzel pobudo in z brcami držal Eskijewa na razdalji. Zadnji dve minuti sta borca, predvsem Stasiak stopila na plin in vrgla ogromno udarcev, a nista uspela nokavtirati tekmeca. Po koncu borbe so sodniki nekoliko presenetljivo soglasno pripisali Eskijewu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Parnasse premagal nemočnega Torresa in postal novi (stari) prvak

Predzadnja borba večera je bila hkrati tudi prva na borilnem spektaklu za naslov prvaka. A zgolj za enega borca. Za nepričakovan scenarij je namreč že na uradnem tehtanju poskrbel prvak peresne kategorije Daniel Torres, ki je za nekaj manj kot pol kilograma zgrešil zgornjo mejo peresne kategorije in tako avtomatsko izgubil naslov prvaka ter tretjino zaslužka. Možnost osvojiti naslov prvaka je imel torej zgolj nekdanji prvak Salahdine Parnasse, ki je januarja letos šampionski pas izgubil prav proti Torresu.

Prva runda je minila precej mirno, Torres je nekajkrat poskušal z zaklepom telesa Parnasse spraviti na tla, a mu ni uspelo, Francoz pa ga je poskušal načeti predvsem z brcami v telo. Drugo rundo je Parnasse otvoril z uspešno visoko brco, Torres pa mu je vrnil z močnim udarcem z desnico. Borba se je nekoliko razživela, Avstrijec rojen v Braziliji je deloval bolj agresivno, kar pa je poskušal izkoristiti tudi Francoz, ki je bil nekajkrat blizu zazanj značilne brce v glavo, a je vse njegove poskuse Torres blokiral. Brazilec je po polovici tretje runde imel odlično priložnost borbo zaključiti z davljenjem (giljotino), a se je Francoz rešil in tudi sam (neuspešno) poskusil z isto tehniko. Četrto rundo je Parnasse začel z nekaj dobrimi direktnimi udarci, brce v glavo pa mu še vedno ni uspelo zadeti. Torres se je poslužil njemu ljube rokoborbe in nasprotnika spravil na tla, kjer pa mu Francoza ni uspelo zadržati. Parnasse je v stoječem položaju povsem nevtraliziral Brazilca in mu počasi zdeloval obraz, ki ga je pred peto rundo moral pregledati tudi zdravnik. Torresu v peti rundi ni preostalo drugega kot da išče zaključek, a čeprav je sprožil nekaj močnih udarcev, predvsem z desnico, mu nasprotnika do konca borbe ni uspelo zamajati.

Po soglasni sodniški odločitvi si je šampionski pas znova nadel 24-letni Parnasse.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
KSW 56: Mamed Khalidov - Roberto Soldić
KSW 56: Mamed Khalidov - Roberto Soldić FOTO: KSW

Mamed Khalidov ali Roberto Soldić, borec stare generacije ali borec nove generacije. To je bilo vprašanje ljubiteljev evropskega mma-ja, ki so nestrpno čakali na razplet najtežje pričakovane borbe evropskega mma-ja.

Khalidov je borbo začel zelo sproščeno in od začetka pretil z brcami, a mu Soldić ni ostal dolžan. Po dveh minutah je Khalidov prvič poskusil z rušenjem in takoj uspel. Robocop se je s pomočjo kletke dvignil naloge in celo uspel na tla vreči nasprotnika. Ko sta se borca pobrala je pobudo prevzel hrvaški borec in prisilil nasprotnika v borbo s hrbtom ob kletki.

Druga runda se je začela z uspešnim rušenjem Soldića, ki pa si je privoščil napako in Khalidova brcnil naravnost v mednožje. Po krajšem premoru je Khalidov vstal in nadaljeval z borbo, ki jo je še naprej nadziral Robocop in zadal nekaj močnih udarcev. Poljak je nato poskusil z nekaj komolci iz obrata, a ti tarče za razliko od Hrvatovih direktov niso zadeli. Dobro minuto do konca druge runde pa sta se borca spustila v pretep in krajšo je potegnil Khalidov. Soldić je z izjemno močnim udarcem z levico brutalno nokvatiral Khalidova in tako poskrbel za simbolično predajo žezla vladarja KSW-ja.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Ne želim proslavljati, ker tako močno spoštujem Khalidova. Rad bi se mu zahvalil, ker mi je dal priložnost za borbo in naj povem, da bo za vedno zapisan v zgodovino mma-ja. Enostavno povedano je legenda in legende nikoli ne umrejo." je po borbi povedal Soldć, o načrtih za prihodnost pa dejal: "Želim si postati trojni prvak. Ja, želim si borbe s Tomaszem Narkunom, potrebujem izzive, ki me motivirajo in trije šampionski pasovi me."

KSW 65 Fight Card
KSW 65 Fight Card FOTO: KSW

Seznam vseh borb, ki si jih lahko kadarkoli ogledate na VOYO:

Borba za naslov prvaka v srednjetežki kategoriji: Mamed Khalidov – Roberto Soldić (nokavt v drugi rundi)

Borba za naslov prvaka v peresni kategoriji: Daniel Torres – Salahdine Parnasse (soglasna sodniška odločitev)

Peresna kategorija: Damian Stasiak – Lom-Ali Eskijew (soglasna sodniška odločitev)

Lahka kategorija: Roman Szymański – Mateusz Legierski (tehnični nokavt v drugi rundi)

Težka kategorija: Michał Kita – Marek Samociuk (tehnični nokavt v prvi rundi)

Dogovorjena teža (79,5 kilogramov): Adam Niedźwiedź  – Miroslav Brož (neodločen rezultat po večinski sodniški odločitvi)

Poltežka kategorija: Damian Piwowarczyk – Marc Doussis (podreditev v drugi rundi)

Ženska slamnata kategorija: Anita Bekus – Magdaléna Šormová (soglasna sodniška odločitev)

Dogovorjena teža (68 kilogramov): Patryk Likus – Piotr Olszynka (nokavt v drugi rundi)

Bantamska kategorija: Shamad Erzanukaev – Bartosz Rewera (soglasna sodniška odločitev)

KSW65: Khalidov vs Soldić
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

marjanović.dražen
19. 12. 2021 13.45
Delboy Trotter
19. 12. 2021 12.24
+2
Soldić je mašina. Za vse tiste ki ga želite videti v UFC-u pa mislim da od tega zaenkrat ni nič. Na enem hrvaškem podcastu je povedal da ga UFC trenutno ne zanima. Verjetno ker ga KSW dobro plačuje, Dana White pa deli drobiž.
Strenght coach
19. 12. 2021 10.25
+7
Soldiča bi bilo zanimivo videti v UFC-ju.
DuhSaSjekirom
19. 12. 2021 13.00
+0
Ga ne zanima, verjetno zato ker bi padel na doping kontroli.
poper00
19. 12. 2021 10.23
+0
Nekako se mi ne dopade ampak je resnično stroj.Je kontraš ampak nenehno vrši pritisk.Moje mnenje je ,da bi tudi Usmana dobil brez problemov.
goveja župca
19. 12. 2021 10.27
+4
poper00
19. 12. 2021 10.31
+1
Župca imaš prav.Sem pretiraval ampak v kontri ima v roki kladivo in me ne bo presenetilo .če bo dobil tudi srednjo kategorijo se pravi fante čez 90 kg.
jack1992
19. 12. 2021 10.02
+3
Bravo Roberto, sedaj pa ufc in se tam zgraditi pot do prvaka, evropo in ksw si prerasel
Kairos22
19. 12. 2021 09.31
+1
superjezek
19. 12. 2021 09.03
+3
Bravo SoldiĆ!!!! Prvak dveh kategorij ni kar tako. Zdaj pa v UfC in še tam postati prvak!!!!
scorpion777
19. 12. 2021 09.03
+4
Bravo Soldić
Sir Oliver
18. 12. 2021 21.22
+2
Primitivno klanje za primitivne osebke na primitivni tv postaji.
goveja župca
18. 12. 2021 20.10
-3
Roberto Soldic je ultimativni karnivor, ampak, slejkoprejko, prijadra se bolj krvolocen borec. Mal mi gre sicer na smokija s temi svojimi stalnimi verbalnimi nebulozami, ampak, kdo pa ne bi poskusal slediti najvecjim gobcacem ever v takih borilnih masakrih in si ob tem dvigovati rejtinge? Mislim, da ima Khalidov 30/70 posto sans proti hercegovcu.... tudi zaradi svojih let... sam, nikol ni za odpisat nikogar v tem cirkusu...
superjezek
19. 12. 2021 09.11
+1
sem ti dal minus ker pametuješ ob enem pa ugibaš.. Kdo je Smoki? Misliš na tistega k ga že nekaj časa ni?
goveja župca
19. 12. 2021 21.31
ne vem, kaj odgovoriti na tvoj abervezen post? Povedal in pojasnil nisi ama nicesar, razen tega, da ti grem na smokija :) Skoda cajta za aberveznike.