Borilni športi

KSW 85: Čužigajev in Parnasse ubranila naslova

Nowy Sacz, 19. 08. 2023 20.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Prišel je čas za KSW 85, kjer sta se odvili kar dve borbi za naslov prvaka. V predzadnji borbi večera je šampionski pas poltežke kategorije ubranil Ibragim Čužigajev, v glavni borbi večera pa je nesporni prvak peresne kategorije Salahdine Parnasse v borbi z Robertom Ruchalo ubranil svoj naslov. Kot vselej si vrhunce ali celotne borbe še enega v vrsti številnih KSW spektaklov lahko ogledate na VOYO.

KSW 85: Parnasse vs Ruchala
KSW 85: Parnasse vs Ruchala FOTO: VOYO

KSW-jev dvojni prvak Salahdine Parnasse velja za enega največjih talentov mešanih borilnih veščin, ki si ga želijo vse največje organizacije, a za zdaj ostaja zvest poljski organizaciji KSW, ki velja za eno najmočnejših v Evropi in se počasi uveljavlja tudi po svetu. 25-letni Francoz, ki že več kot štiri leta velja za najboljšega borca KSW-jeve peresne kategorije, se je decembra lani podal še v lahko kategorijo, kjer je osvojil začasni naslov prvaka. Pred dvema meseca bi se nato pred polnim stadionom PGE Narodowy v poljski prestolnici moral pomeriti z nespornim prvakom lahke kategorije Marianom Ziolkowskim, a si je slednji na ogrevanju pred borbo poškodoval koleno, zato je Parnasse iz začasnega avtomatsko postal nesporni prvak lahke kategorije.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V tem času, ko se je francoski borec mudil v lahki kategoriji, pa je KSW ponudila priložnost neporaženemu Robertu Ruchali, ki je oktobra lani v domačem Nowem Saczu naslovil KSW 75 in premagal UFC-jevega veterana Damiana Stasiaka. 25-letni Poljak je nato marca letos premagal še Nemca Lom-Alija Eskijewa in postal začasni prvak peresne kategorije. Še neporaženi Ruchala se je tako po skoraj letu dni vrnil v domače mesto, kjer ga je čakal najtežji izziv v karieri. Poskušal je postati šele drugi borec, ki bi premagal Parnassa.

Poljak, ki se je po robu postavil velikemu favoritu

Salahdine Parnasse je v prvi rundi dokazal zakaj je aktualni prvak, saj je Poljak večino časa bil v podrejenem položaju. Hitri Francoz ga je z odličnim gibanjem vedno znova spravljal v težave, a Ruchala je dobro minuto pred koncem prvih petih minut nasprotniku z natančnim krošejem končno zadal boleč udarec in ga za kratek čas celo spravil na kolena. Druga runda je znova bila dokaj izenačena, saj je Ruchala nasprotnika držal na varni razdalji. Tretja runda je bila tista v kateri je Parnasse nasprotnika končno spravil v povsem podrejen položaj, saj se je Poljak večino časa zgolj branil. Ta vzorec se je nadaljeval tudi v četrti rundi, v kateri se je "boril za preživetje", a na koncu neuspešno, saj je Francoz s tehničnim nokavtom uspešno ubranil svoj naslov.

KSW 85: Parnasse vs Ruchala
KSW 85: Parnasse vs Ruchala FOTO: VOYO

Še pred Parnassom pa je svoj naslov prvaka poltežke kategorije branil Ibragim Čužigajev. 32-letnik iz Čečenije je januarja lani na debiju v poljski organizaciji 'slekel' dolgoletnega vladarja KSW-jeve poltežke kategorije Tomasza Narkuna in postal nesporni prvak. Šampionski pas je ruski borec do sedaj branil le enkrat, saj je imel zaradi evropskih sankcij težave z vstopom v schengensko območje. Naposled je do prve obrambe pasu le prišel lanskega decembra, ko je po soglasni sodniški odločitvi premagal hrvaškega borca Ivana Erslana, ki je tako še drugič v karieri izgubil borbo za naslov KSW-jevega prvaka. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Čečenskemu borcu, ki je nazadnje izgubil aprila 2017, se je tokrat zoperstavil Bogdan Gnidko. Neporaženi Ukrajinec, za katerega je do nedavnega malokdo sploh slišal, je navdušil že na debiju pod okriljem poljske organizacije. Na KSW 73 pred skoraj natanko letom dni je potreboval pičlih pet sekund, da je nokavtiral Damiana Piwowarczyka, in tako postal lastnik najhitrejšega nokavta v zgodovini KSW-ja. Po impresivni zmagi je nato v prvi rundi opravil še z Madalinom Pirvulescujem in Rafalom Kijanczukom, s čimer si je hitro prislužil borbo za naslov prvaka. Mladi Ukrajinec, ki se profesionalno bori šele od decembra 2019, ima nadvse impresivno karierno statistiko. V desetih profesionalnih borbah do dvoboja s Čužigajevim je zbral prav toliko zmag, kar pa je še bolj zanimivo, je dejstvo, da je prav vseh deset borb končal že v prvi rundi, a ta impresiven podatek se je končal v enajsti borbi.

Gnidko zaletav, Čužigajev izkušen

Začetek borbe e pričakovano bil zelo dinamičen. Čužigajev je "preživel" prvo minuto, v drugo pa je vstopil na tleh, saj ga je Ukracijnec hitro spravil na parter. Sledili so številni udarci Gnidka s hrbta in jasno je bilo, da je branilec naslova v težavah. Mlajši Ukrajinec je nadziral večino prve runde, proti koncu prvih petih minut se je Čužigajev uspešno rešil in jasno je bilo, da je Gnidko s prvim naletom porabil veliko energije. Že dve minuti pred koncem prve runde je Gnidko v oktagonu preživel več časa kot na vseh njegovih dosedanjih borbah v KSW-ju. Čakale so ga še štiri runde in branilec naslova je znova bil favorit. Čužigajev je v drugo rundo vstopil v svojem stilu, umirjeno. Izmučenega in izčrpanega nasprotnika je nadziral celotno drugo rundo, in ga dobro minuto pred koncem z uspešnim prijemom na tleh premagal in prisilil v predajo.

Seznam vseh borb, ki si jih boste lahko ogledali na VOYO:

Peresna kategorija: Salahdine Parnasse – Robert Ruchala (borba za naslov prvaka)

Poltežka kategorija: Ibragim Čužigajev – Bogdan Gnidko (borba za naslov prvaka)

Peresna kategorija: Patryk Kaczmarczyk – Daniel Tarchila

Bantamska kategorija: Patryk Surdyn – Kamil Szkaradek

Dogovorjena teža (95 kilogramov): Kleber Raimundo Silva – Rafal Kijanczuk

Velterska kategorija: Michal Pietrzak – Marcin Krakowiak

Ženska mušja kategorija: Adrianna Kreft – Yasmin Guimaraes

Dogovorjena teža (72 kilogramov): Lukasz Rajewski – Wilson Varela

Ženska mušja kategorija: Wiktoria Czyzewska – Sandra Succar

KSW 85: Parnasse vs Ruchala
KSW 85: Parnasse vs Ruchala FOTO: VOYO
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ssecnik
19. 08. 2023 21.34
Gravž.Pa balzam za primitivce.
papi1
19. 08. 2023 21.06
+2
Vsem, ki se navdušujete in obožujete te krvave boje, dajem v razmislek. Pasje borbe, petelinje borbe, skratka vse borbe, ki se končajo s poškodbami ali iznakaženostjo nasprotnika, so prepovedane in kazensko preganjane. Torej?
Mekenzi
19. 08. 2023 21.02
+2
Kdo to spremlja. 😪😪😪
papi1
19. 08. 2023 21.08
+1