Borilni športi

KSW 89: Parnasse tako blizu, a tako daleč zgodovinskemu dosežku

Glivice, 16. 12. 2023 19.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ena najmočnejših evropskih organizacij mešanih borilnih veščin KSW v Glivicah je priredila borilni spektakel KSW 89, na katerem je naslov prvaka velterske kategorije uspešno ubranil domači borec Adrian Bartosinski. Vzeti pa mu ga je poskušal prvak peresne in lahke kategorije Salahdine Parnasse, ki bi tako svoji zbirki poskusil dodati še tretjega in se vpisati v zgodovino mešanih borilnih veščin, a na koncu mu vendarle ni uspelo. Posnetke vseh borb si lahko ogledate na VOYO.

Salahdine Parnasse je v KSW-ju na 11 borbah izgubil zgolj enkrat. Leta 2021 ga je na dogodku KSW 58 premagal Daniel Torres. Od takrat je bil na petih borbah neporažen, pohvali pa se lahko tudi z nazivoma prvaka v lahki in peresni kategoriji. A spretni Francoz se z dvema pasovoma ni zadovoljil in hitro je našel nov, dobesedno večji izziv.

Zamujene borbe si lahko kadarkoli ogledate na VOYO!

Če želi postati lastnik šampionskega pasa v velterski kategoriji, je moral premagati prvaka te kategorije in domačina Adriana Bartosinskega. Razlika med njima je bila očitna, saj je Poljak kar osem centimetrov višji od Francoza in seveda tudi težji. Bartosinski je v svoji profesionalni karieri še neporažen (13-0), v KSW-ju je zmagal na vseh petih borbah.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Že pred borbo je bilo jasno, da bo glavno orožje Francoza njegova hitrost. Bil je izjemno aktiven in nasprotniku je uspel zadati nekaj močnih in predvsem natančnih udarcev z roko. A Bartosinski je vseskozi v klinču ali pri izmenjavi udarcev iz bližine bil očitno močnejši borec. V prvi rundi sta zgolj enkrat pristala na tleh, hitro sta se pobrala in sledila je taktična borba na nogah. 

Prvih deset sekund druge runde je bilo "bombastičnih" z neverjetnimi izmenjavami udarcev, a borca sta se hitro umirila in sledila je izenačena borba brez velikega števila uspešnih udarcev na obeh straneh. V tretji rundi se je Parnasse nekako izognil rušenju in nasprotnika celo za trenutek poskušal premagati s podreditvijo. Dve minuti pred koncem tretje runde je Francoz nasprotnika udaril z desnico v brado, a Bartosinski je odlično odgovoril z uspešnim udarcem s kolenom. Parnasse se je nekako uspel izogniti posledičnemu rušenju in zdržal je do konca runde.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Četrta runda je potekala praktično enako kot tiste pred njo. Parnasse je veliko časa preživel s hrbtom potisnjen ob rob kletke in Bartosinski je s svojo močjo nasprotnika uspešno nadziral do začetka zadnje runde. Tudi ta se je začela z novim klinčem in izenačeno borbo. Vsakič, ko je Parnasse uspel nasprotnika spraviti na varno razdaljo, ga je Bartosinski uspešno ujel v klinč. Poljakova taktika je na koncu bila uspešna, saj je po soglasni sodniški odločitvi ostal prvak velterske kategorije.

Statistika borbe Adrian Bartosinski - Salahdine Parnasse
Statistika borbe Adrian Bartosinski - Salahdine Parnasse FOTO: Sofascore.com

Statistika borbe Adrian Bartosinski - Salahdine Parnasse

Pawlak ugnal Materlo

Po številnih zanimivih in dolgih borbah je prišel čas za prvi vrhunec dneva, ko sta v kletko vstopila nekdanji prvak srednje kategorije izkušeni Michal Materla in aktualni prvak te kategorije Pawel Pawlak. Mlajši Pawlak je borbo začel kot favorit. Na začetku borbe je Pawlak večkrat poskušal z udarci z nogo, a prve uspešne udarce je nasprotniku zadal z rokama. Ko je nasprotnika utrudil, je uspel Materlo dvakrat udariti tudi z nogo. Prva runda je zagotovo pripadla aktualnemu prvaku.

Pawlak je rudi drugo rundo nadziral, Materla pa je nasprotnika vseskozi vztrajno poskušal presenetiti z močnimi "overhead" udarci, ki pa vedno znova niso pristali na cilju. V tretji rundi je Materla končno začel počasi stopnjevati pritisk na nasprotnika in rezultat je bila izenačena runda v kateri sta oba borca nasprotniku uspela zadati nekaj uspešnih udarcev. Četrta runda je potekala v enakem ritmu. Tudi zadnja runda je bila taktična bitka v kateri pa je Pawlak bil rahlo bolj uspešen, čeprav mu je Materla pol minute pred koncem zadal močen udarec z roko. Na koncu je po soglasni sodniški odločitvi slavil Pawlak.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Seznam vseh borb, ki si jih lahko kadarkoli ogledate na VOYO:

Velterska kategorija (za naslov prvaka): Adrian Bartosinski – Salahdine Parnasse (soglasna sodniška odločitev)

Srednja kategorija (za naslov prvaka): Pawel Pawlak – Michal Materla (soglasna sodniška odločitev)

Srednja kategorija: Tomasz Romanowski – Damian Janikowski (soglasna sodniška odločitev)

Lahka kategorija: Raul Tutarauli – Marcin Held (tehnični nokavt v drugi rundi)

Velterska kategorija: Andrzej Grzebyk – Madars Fleminas (soglasna sodniška odločitev)

Težka kategorija: Szymon Bajor – Viktor Pešta (deljena sodniška odločitev)

Peresna kategorija: Lukasz Charzewski – Ahmed Vila (soglasna sodniška odločitev)

Lahka kategorija: Sebastian Rajewski – Wilson Varela (nokavt v prvi rundi)

Ženska mušja kategorija: Emilia Czerwinska – Natalia Baczynska-Krawiec (soglasna sodniška odločitev)

Peresna kategorija: Michal Domin – Wojciech Kazieczko (soglasna sodniška odločitev)

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3