Borilni športi

Materla desetletje pozneje znova uspešnejši od Grovea

Ščečin, 21. 01. 2023 23.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Žiga Košec, A.V.
Komentarji
1

Ena najmočnejših organizacij mešanih borilnih veščin v Evropi – KSW – je v soboto otvorila borilno leto 2023. A čeprav sta srednja in velterska kategorija še naprej prazni, bomo morali na novega prvaka še počakati. Za začetek leta je namreč na KSW 78 potekal povratni obračun ene najbolj atraktivnih in krvavih borb vseh časov, v kateri sta se pomerila Michal Materla in Kendall Grove. Tudi tokrat je moral izkušeni Američan priznati premoč odličnemu Poljaku, ki je slavil s tehničnim nokavtom v drugi rundi.

Dve leti mlajši Poljak ni želel ničesar prepustiti naključju, zato se je ameriškega borca lotil z vsemi močmi. Brez pretiranega taktiziranja sta zagrizena rivala že v uvodni rundi drug drugemu podelila nekaj izjemnih udarcev v telo, Kendall Grove je na začetku še uspeval ohranjati "varno razdaljo" in v protinapadih z natančno odmerjenimi udarci držati ljubljenca domačega občinstva stran od sebe. 

Američan je bil nekoliko natančnejši s svojimi udarci, toda Michala Materle ni uspel spraviti na tla. Je pa to uspelo slednjemu sredi druge runde, ko je z nekaj izjemno natančnimi in močnimi udarci v glavo zamajal tla pod nogami Grovea in ga posledično zrušil na tla. Poljak je skušal dokončati delo, a mu to ni uspelo. Osemintridesetletnik iz Szczecina je bil uspešnejši dobro minuto pozneje, ko je Američana z novim nizom močnih udarcev v glavo spravil na tla in ga prisilil v kapitulacijo.

Na veliko veselje domačih privržencev mešanih borilnih veščin je zasluženo zmago vnovič odnesel njihov ljubljenec Materla, ki je stem potrdil, da je kakovostnejši borec od Grovea. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Domači veteran Borys Mankowski si je veliko obetal od dvoboja z romunskim predstavnikom Valeriujem Mirceo, za katerega je bil to šele tretji nastop v okviru organizacije KSW.

Poljski borec je prevladoval v uvodnih minutah ovbračuna, nekajkrat je Romuna pošteno stisnil v kot, a ga ni uspel "pokončati". Če je Mircea poskušal bolj s posamičnimi udarci tekmeca odgnati od sebe, je ta vračal z večjo kvantiteto udarcev, ki pa niso dosegli želenega cilja. 

In ko se je že zdelo, da bo poljski veteran v drugo rundo vstopil s točkovno prednostjo pred nasprotnikom, je ta malce nepričakovano izvedel t. i. leteče koleno, s katerim je zadel v brado Mankowskega. Sledilo je še nekaj močnih udarcev v glavo Poljaka na tleh, po katerih je bil glavni sodnik primoran predčasno prekiniti obračun. To je bil zelo boleč poraz za Mankowskega, ki tako ni okusil slasti zmage na zadnjih treh dvobojih. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V tokratnem borilnem večeru smo spremljali še en zanimiv obračun, in sicer tistega v lahki kategoriji med Romanom Szymanskim in Raulom Tutaraulijem.

Zmago je slavil Poljak že v prvi rundi, ko ga je nasprotnik sicer spravil na parter, a je Szymanski na iznajdljiv način - najprej s 
prijemom v trikotnik, nato pa še s t.i. "armbarom" - prisilil Tutaraulija na predajo po minuti in pol borbe. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pred desetletjem borba med rivaloma veliko bolj izenačena
Michal Materla in Kendall Grove sta se namreč soočila že junija 2013, ko je Poljak v Gdansku drugič branil naslov prvaka srednje kategorije. Po treh izenačenih rundah je sledila še dodatna četrta, v kateri sta povsem okrvavljena borca dala vse od sebe, sodniki pa so nato zmago pripisali Materli. Tokrat pa zmagovalca ne čaka šampionski pas, čeprav pas srednje kategorije (kot tudi velterske) po odhodu Roberta Soldića še vedno nima lastnika. Poljak in Američan se bosta tako namesto v srednji pomerila v okviru dogovorjene teže (88,5 kilograma), namesto ringa, v katerem sta se pomerila pred skoraj desetletjem, pa se bosta seveda borila v kletki.

Občinstvo bo tokrat zagotovo najbolj glasno spodbujalo Materlo, ki prihaja prav iz Ščečina, kjer bo potekal borilni spektakel, a to hkrati lahko pomeni, da bo 38-letni Poljak pod toliko večjim pritiskom. Izkušenega borca smo nazadnje sicer na delu videli konec lanskega maja, ko ga je z desnim aperkatom hitro ustavil najmočnejši mož v mešanih borilnih veščinah Mariusz Pudzianowski. Grove na drugi strani v zadnjem času v kletki sploh ni bil aktiven, saj se je nazadnje po pravilih mešanih borilnih veščin boril avgusta 2019, ko je sicer premagal Anthonyja Ruiza. Je pa 40-letnik s Havajev formo ohranjal z obračuni v brazilskem jiu jitsuju in boksarskimi obračuni z golimi pestmi. 

In če je bila njuna borba pred desetimi leti označena za najbolj krvavo v zgodovini KSW-ja, si je težko predstavljati, da bosta borca tudi pri 38 oziroma 40 letih zmožna pretrpeti toliko škode. Hitro se lahko zgodi, da bo obračun odločil en sam udarec, lahko pa se tokrat borba odloči tudi na tleh, saj imata navsezadnje oba borca tudi črn pas v brazilskem jiu jitsuju.

V predzadnji borbi večera pa se bosta pomerila tretjeuvrščeni borec srednje kategorije Tomasz Romanowski, ki je v nizu štirih zaporednih zmag, od katerih je tri dosegel z nokavtom v prvi rundi, in nekdanji kikboksar Radoslaw Paczuski, ki poraza v mešanih borilnih veščinah sploh še ne pozna. 29-letnik s skoraj dvometrskim razponom rok je lani z dvema zmagama debitiral v poljski organizaciji in bi si z morebitno zmago proti Romanowskemu lahko po hitrem postopku prislužil borbo za naslov prvaka.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Še pred tem bosta v kletko stopila Roman Szymanski, ki na lestvici izzivalcev prvaka lahke kategorije zaseda tretje mesto in je v nizu prav toliko zaporednih zmag, ter novinec v KSW Raul Tutarauli, ki je pri 30 letih zbral že kar 31 profesionalnih zmag.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Veliko obeta tudi Borys Mankowski, ki se je lani neuspešno meril za naslov prvaka lahke kategorije, in atraktivni Moldavijec Valeriu Mircea, ki je kar 23 izmed 27 kariernih zmag dosegel s predčasnim zaključkom.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Seznam vseh borb, ki si jih lahko kadarkoli ogledate na VOYO:

Dogovorjena teža (88,5 kilogramov): Michal Materla – Kendall Grove (zmaga za Materlo s tehničnim nokavtom v drugi rundi).

Srednja kategorija: Tomasz Romanowski – Radoslaw Paczuski (zmaga za Romanowskega po deljeni sodniški odločitvi).

Lahka kategorija: Roman Szymanski – Raul Tutarauli (zmaga za Szymanskega po predaji Tutaraulija ob koncu prve runde).

Lahka kategorija: Borys Mankowski – Valeriu Mircea (zmaga za Mirceo po nokavtu na začetku prve runde).

Poltežka kategorija: Lukasz Sudolski – Kleber Silva (zmaga za Silvo z nokavtom ob koncu druge runde).

Poltežka kategorija: Rafal Kijanczuk – Marc Doussis (zmaga za Kijanczuka s tehničnim nokavtom v prvi rundi).

Lahka kategorija: Lukasz Rajewski – Sahil Siraj (zmaga za Rajewskega s tehničnim nokavtom na začetku prve runde).

Lahka kategorija: Oskar Szczepaniak – Raimondas Krilavičius (zmaga za Szczepaniaka po soglasni sodniški odločitvi).

Poltežka kategorija: Borys Dzikowski – Andre Langen (zmaga za Dzikowskega po soglasni sodniški odločitvi).

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bigbadjohn
21. 01. 2023 10.28
Izgleda, da se vsi nergači mrzlično pripravljajo na čipiranje muck, takda nimajo časa popljuvati borilnih športnih dogodkov, hehe... v Slogi je kino!