Borilni športi

Luka Perkovič tretji na evropskem prvenstvu v sambu

Haifa, 30. 04. 2023 10.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Žiga Košec
Komentarji
3

Sambo je ruska borilna veščina, ki v Sloveniji nima tako dolge tradicije, kot jo ima na primer eden izmed njenih 'prednikov' judo, vseeno pa slovenski predstavniki tega športa občasno dosežejo kakšen odmeven uspeh v tujini. Ta je tokrat uspel Primorcu Luki Perkoviču, ki je na evropskem prvenstvu osvojil bronasto medaljo.

23-letni Luka Perkovič je že od malih nog vpet v borilne veščine, in čeprav je njegov primarni šport judo, se je odločil pomeriti še v borilni veščini, ki so jo v 20. in 30. letih prejšnjega stoletja razvili Rusi.

Evropsko prvenstvo v sambu je potekali v Izraelu
Evropsko prvenstvo v sambu je potekali v Izraelu FOTO: International Sambo Federation

"Judo in sambo sta si po načinu točkovanja zelo podobna, za zmago je potrebno nasprotnika zrušiti na tla, zadaviti ali narediti vzvod. V combat sambu je razlika v tem, da so dovoljeni še udarci, s katerimi nasprotnika zmedeš ter s tem lažje izvedeš met. Zaradi treningov kickboxa, sem vešč tudi tehnike udarjanja. Zaradi tega, sem želel združiti oba sloga borbe, ki sem ju treniral," nam je odločitev pojasnil Perkovič, ki poleg juda trenira tudi kikboks. Nedavno se je podal v Izrael, kjer se je pomeril na evropskem prvenstvu v sambu.

Luka Perkovič
Luka Perkovič FOTO: International Sambo Federation

Primorec je v Haifi nastopil v disciplini combat sambo, kjer so poleg klasičnih judoističnih in rokoborskih prijemov in metov dovoljeni tudi udarci in brce. V prvem krogu je z 8:0 premagal Francoza, v četrtfinalu je bil z 11:0 boljši od predstavnika Hrvaške, nato pa je moral v polfinalu priznati premoč kasnejšemu zmagovalcu EP Rolanu Zinnatovu, ki je bil boljši s 4:0, in se zadovoljiti z bronasto medaljo.

Luka Perkovič
Luka Perkovič FOTO: International Sambo Federation

Svoje premierno tekmovanje v sambu nam je Primorec opisal takole: "Izžreban sem bil za prvi dvoboj in tako otvoril tekmovanje. Najprej sem se pomeril s predstavnikom Francije. Izvedel sem dva meta in končni prijem in se tako uvrstili med osem najboljših. Sledil je nasprotnik s Hrvaške, s katerim sva se poznala že iz prejšnjih dvobojev. Spremenil sem taktiko in ga presenetil z agresivnim pristopom. V polfinalu sem se pomenil s predstavnikom Rusije. Borba je bila zelo napeta, vendar so se poznale dolgoletne izkušnje mojega nasprotnika in sem moral priznati premoč."

Perkovič je že na svojem prvem EP v sambu osvojil bron
Perkovič je že na svojem prvem EP v sambu osvojil bron FOTO: International Sambo Federation

Perkovič, ki je konec marca postal tudi članski državni prvak v judu, nam je pojasnil tudi načrte za svojo športno prihodnost: "Po dobrem rezultatu sta motivacija in želja po nadaljnjih uspehih še večji. Judo treninge bom kombiniral s treningi tehnike udarjanja in se v oktobru podal v borbo za medaljo na svetovnem prvenstvu v combat sambu. V prihodnosti se vidim tudi v kletki, saj se imam namen pomeriti v mešanih borilnih veščinah."

Urh Ogrizek in Luka Perkovič v finalu DP v judu
Urh Ogrizek in Luka Perkovič v finalu DP v judu FOTO: Rok Rakun

Sambo mnoge države (predvsem nekdanje članice Sovjetske zveze) uporabljajo kot osnovno borilno veščino za urjenje vojakov in policajev. Novembra 2018 je šport dobil začasno priznanje Mednarodnega olimpijskega komiteja, a na premierni nastop na olimpijskih igrah še čaka, čeprav je bil leta 1980 že povsem blizu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AMZS
30. 04. 2023 14.31
Lombardo
30. 04. 2023 13.12
+2
Bravo 💪👍
Pagliaccio 46
30. 04. 2023 12.55
+1
Lahko tekmujemo v nečem kar so razvili Rusi ?