Borilni športi

Marko Prodan postal veteranski svetovni prvak v judu

Krakov, 11. 09. 2022 16.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Žiga Košec
Komentarji
7

35-letni Marko Prodan, član ljubljanskega kluba ŠD Gib Šiška, je na svetovnem veteranskem prvenstvu v judu pokoril vso konkurenco in osvojil naslov svetovnega prvaka v kategoriji do 81 kilogramov.

Marko Prodan, nekdaj vrhunski tekmovalec, je dokazal, da ima v sebi še tekmovalno žilico in se lahko kosa z najboljšimi borci na svetu. Petkratni državni prvak, ki se zadnja leta posveča predvsem predajanju znanja juda mlajšim generacijam, se je udeležil svetovnega veteranskega prvenstva, ki letos poteka v Krakovu in se zavihtel na najvišjo stopničko.

Marko Prodan na najvišji stopnički veteranskega SP v judu
Marko Prodan na najvišji stopnički veteranskega SP v judu FOTO: Osebni arhiv Marka Prodana

35-letni Prodan je tekmovanje začel s prepričljivo zmago proti Ukrajincu Pavlu Pavliukhu, ki ga je po minuti in pol borbe z davljenjem prisilil v predajo. Precej več dela je imel v drugi borbi s Švicarjem Dominicom Sigristom, ki pa se 36 sekund do konca borbe ni mogel izmaknit Prodanovi najljubši tehniki ko-uchi-makikomi. Največji izziv za slovenskega borca je bil Michael Lerebourg, s katerim se je Prodan pomeril v četrtfinalu. A tudi Francoz ni našel odgovorov na njegove napade in po treh minutah in pol podaljška je prejel še tretjo kazen, ki je v judu tudi zadnja. V polfinalu je Prodanu nasproti stal predstavnik Azerbajdžana Samir Ismayilov, ki pa je s Slovencem na blazini zdržal le minuto, preden je ta znova uporabil svojo najljubšo tehniko in ga vrgel za ipon.

Marko Prodan med čakanjem na borbo
Marko Prodan med čakanjem na borbo FOTO: Osebni arhiv Marka Prodana

V velikem finalu se je Prodan, ki je prvič tekmoval na svetovnem veteranskem prvenstvu, pomeril z Gruzijcem Davidom Udzilaurijem, ki je pred finalom suvereno opravil z vsemi nasprotniki. Gruzijec je že ob prvem kontaktu pokazal moč in Slovenca prisil v izmikanje borbi, zaradi česar je naš borec dobil kazen. Nato pa je pobudo prevzel Prodan, ki je bil precej bolj aktiven in posledično je najprej eno nato pa še drugo kazen prejel tudi Udzilauri. Gruzijec je na vsak način iskal tesen kontakt, ki pa mu ga Prodan ni dovolil, a je posledično 11 sekund pred koncem prejel še drugo kazen in borca sta bila znova izenačena. Prodan pa se ni želel še enkrat podati v podaljšek in je takoj po prejeti drugi kazni še enkrat poskusil s svojo najljubšo tehniko. Gruzijca je tokrat ujel na napačni nogi in ga vrgel za wazaari, nato pa še prijel v končni prijem, a je tudi kot kaže nekoliko poškodovani nasprotnik potapkal in Marko se je lahko razveselil naslova svetovnega prvaka.

"Rezultata sem zelo vesel, saj je bilo do osvojitve naslova potrebno premagati pet kvalitetnih tekmovalcev, ki so vsi bili zelo neugodni in so imeli vsak svoj specifičen slog borbe. Vsekakor je medalja potrditev, da je judo moj način življenja, saj ohranjati športno formo in trenirati predstavlja poseben izziv. Ob tej priložnosti bi se rad zahvalil vsem, ki so mi stali ob strani in glasno navijali na tekmovanju. Medaljo in rezultat posvečam tudi vsem mladim borcem in borkam mojega kluba – Judo kluba Šiška, s katerimi skupaj garamo na tatamijih, nam je po tekmi zaupal novopečeni svetovni prvak.

Marko Prodan - svetovni veteranski prvak v judu
Marko Prodan - svetovni veteranski prvak v judu FOTO: Osebni arhiv Marka Prodana

Prodanov uspeh je s petim mestom v kategoriji do 73 kilogramov dopolnil član TVD Partizan Ljutomera Aleš Vrbančič, član Judo kluba Velenje Ivan Petrovič pa je bil v kategoriji do 90 kilogramov sedmi.

Za svetovnim veteranskim prvenstvom v judu bo v Krakovu potekalo tudi svetovno prvenstvo v judo katah, na katerem bo Slovenija zastopana z obširno ekipo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Fluxx
11. 09. 2022 19.59
Lajalica
11. 09. 2022 19.16
+1
Čestitke, veliko bolje kot 4. odbojkaši :)
Tone 12345
11. 09. 2022 19.10
+1
Veteran pri 35 ih kaj ste normalni???
User468584
11. 09. 2022 19.05
+2
real....
11. 09. 2022 19.05
+1
Aikido je men boljs vescina od juda...med drugim tudi zato,ker ni tekmovalna vescina!?
Tone 12345
11. 09. 2022 19.11
+2
moto-gp
11. 09. 2022 18.57
+2
Čestitke! SLO ima res vrhunske športnike.