Borilni športi

Maruša Štangar: Predpogoj za karkoli je, da si zdrav

Ljubljana, 04. 05. 2023 14.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Žiga Košec
Komentarji
0

Prva slovenska judoistka, ki bo na prihajajočem svetovnem prvenstvu stopila na blazine, je Maruša Štangar, ki se bo v kategoriji do 48 kilogramov pomerila že v nedeljo. Ljubljančanka se po poškodbah počasi vrača v formo, ki ji je na velikih tekmovanjih prinesla že osem medalj, eno tudi na evropskih igrah 2019, ki so takrat štele kot evropsko prvenstvo.

Mladi Maruši Štangar so v zadnjih dveh letih ponagajale poškodbe, ki so ji preprečile udeležbo na nekaterih najmočnejših mednarodnih tekmah. Ta pa je pomembna, ker na njih judoistke in judoisti nabirajo točke za uvrstitev na olimpijske igre v Parizu, ki so na sporedu prihodnje poletje. 

Ljubljančanka se je v zadnjem obdobju posvečala predvsem nabiranju borb po Evropi, ki jih pred tem zaradi težav s poškodbami ni mogla oddelati. V zadnjem mesecu se je tako na svetovno prvenstvo pripravljala na Madžarskem in v Avstriji, kjer, kot nam je zaupala, je imela cilj: "Predvsem uveljaviti svoje močne stvari, vzpostaviti mojo borbo ne glede na to, kdo stoji nasproti mene, in pa nabrati borbe, ki mi manjkajo, ker zaradi poškodb nisem delala juda kar nekaj časa."

Maruša Štangar z bronasto medaljo s sredozemskih iger v Oranu
Maruša Štangar z bronasto medaljo s sredozemskih iger v Oranu FOTO: Aleš Fevžer

25-letna judoistka se bo že v nedeljo kot prva Slovenka pomerila na svetovnem prvenstvu, ki ga letos gosti Doha. Zaenkrat njena najboljša uvrstitev na tovrstnih tekma sega v leto 2018, ko je bila v Bakuju sedma. Podoben rezultat bi si želela ponoviti tudi letos: "Zadovoljna bi bila z uvrstitvijo med najboljših osem, zagotovo pa bodo prav prišle čisto vse zmagane borbe, ker nabiram točke za olimpijske igre. Kako bom zadovoljna s tekmo, pa bo seveda tudi odvisno od samih borb. Vem, da če se bom dobro borila in če bom zadovoljna z borbo, bo tudi rezultat temu primeren."

Maruša Štangar
Maruša Štangar FOTO: Rok Rakun

Najlažja ženska kategorija (do 48 kilogramov), v kateri nastopa mlajša izmed sester Štangar, je ena izmed najbolj izenačenih, saj izrazitih favoritinj za medalje, razen dvakratne zaporedne svetovne prvakinje Natsumi Tsunode, ni. "Naša kategorija je zelo izenačena. Veliko je deklet, ki so sposobne osvojiti medaljo, in tudi z zadnjih tekem se vidi, kako veliko različnih oseb je stalo na stopničkah, tako da smo dokazale, da lahko ena drugo premagamo, in kot vselej bodo odločale malenkosti. To me tudi motivira, ker vem, da če bom dobro pripravljena, se da priti zelo visoko. Tudi jaz lahko na dober dan premagam katerokoli," nam je stanje v kategoriji opisala judoistka ljubljanske Olimpije.

Maruša nam je zaupala, da jo zelo motivira tudi, da lahko spet redno trenira s starejšo sestro Anjo, ki se po premagani bolezni počasi vrača na mednarodno judo sceno.

"Predpogoj za karkoli je, da si zdrav. Jaz sem na primer morala čez par manjših in večjih poškodb. Imela sem operacijo, v zadnjem obdobju sem imela tudi dve taki poškodbi, ki sta me malo ustavili. Tako da predpogoj zdravja mora biti izpolnjen, potem se šele lahko pogovarjamo o čim boljšem judu, ki bo prinesel želene rezultate," nam je o lastnem zdravstvenem stanju povedala Ljubljančanka, ki je konec marca še šestič v karieri osvojila naslov članske državne prvakinje.

Maruša Štangar na DP v judu
Maruša Štangar na DP v judu FOTO: Rok Rakun

Cilj na svetovnem prvenstvu bo za številčno slovensko ekipo tudi osvojiti čim več točk za kvalifikacije na olimpijske igre. Resna kandidatka za Pariz 2024 je tudi Maruša, ki se je merila že na OI v Tokiu, kjer je v prvem krogu zmagala, v drugem pa je moral priznati premoč takrat aktualni olimpijski prvakinji. 

"Po svetovnem prvenstvu je še kar nekaj tekmovanj, na katera bom šla, preden se začne zadnje leto pred olimpijskimi igrami. Želje so, da poberem kakšno medaljo, da napolnim rezultat za to obdobje in si zagotovim višje mesto na ranking lestvici, zadnje leto pa nato stopnjevanje forme. Predvsem pa si želim, da bi bila moja borba takšna, kot si želim, da bi sodelovala na čim več tekmovanjih in bila seveda brez poškodb," nam je še povedala 25-letna študentka magistrskega programa biotehnične fakultete.

Na svetovno prvenstvo v Doho bo odpotovala desetčlanska slovenska ekipa: Maruša Štangar (do 48 kilogramov), Kaja Kajzer (do 57 kilogramov), Andreja Leški (do 63 kilogramov), Anka Pogačnik (do 70 kilogramov), Metka Lobnik (do 78 kilogramov), Patricija Brolih (do 78 kilogramov), David Štarkel (do 60 kilogramov), Martin Hojak (do 73 kilogramov), Enej Marinič (nad 100 kilogramov) in Vito Dragič (nad 100 kilogramov).

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.