Borilni športi

Maruša Štangar v Bakuju do bronaste medalje in pomembnih točk

Baku, 04. 11. 2022 15.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Žiga Košec
Komentarji
1

Judoistka Maruša Štangar je kot prva izmed štirih slovenskih predstavnikov stopila na blazine v Bakuju in si s tremi zmagami in enim porazom priborila bronasto medaljo ter pomembne kvalifikacijske točke v lovu na olimpijske igre, ki bodo na sporedu čez dve leti v Parizu. 24-letna Ljubljančanka, ki tekmuje v kategoriji do 48 kilogramov, je osvojila svojo tretjo medaljo na grand slamih.

Maruša Štangar je ob tretjem mestu osvojila še kako pomembnih 500 točk, ki jo približajo njenim drugim olimpijskim igram v karieri. Ljubljančanka je na uvodnem tekmovalnem dnevu premagala kar tri tekmovalke in klonila le v polfinalu. V prvem krogu je bila po kaznih boljša od domačinke Ramile Aliyeve, v drugem je s končnim prijemom premagala Portugalko Catarino Costo, v četrtfinalu pa je z ipponom ugnala Španko Lauro Martinez Abelendo. V polfinalu je bila nato od Ljubljančanke boljša Italijanka Francesca Milani, ki ji je uspelo našo predstavnico dvakrat vreči za waza-ari. Štangarjeva se je tako v borbi za tretje mesto pomerila še z drugo Španko Mireio Lapuerto Comas, ki jo je tako kot Portugalko premagala s končnim prijemom in tako kot prvo Španko premagala z ipponom.

Z odličnim rezultatom si je Štangarjeva tudi zagotovila nastop na prestižnem tekmovanju Masters, ki bo konec decembra potekalo v Izraelu. Za spletno stran Judo zveze Slovenije je po tekmovanju povedala sledeče: "Dan je bil težek, dolga tekma in ni bilo lahko držati koncentracije. Drugače sem se počutila kar dobro, začela sem sicer bolj 'na zavori' in prisotna je bila anksioznost, a vedela sem, da imam možnost narediti dober rezultat."

24-letnica, ki sta jo v zadnjem času pestili poškodbi kolena in rame, ki pa sta zdaj sanirani, je priznala, da je bila polfinalna borba najtežja, saj se je hitro končala: "Vsaka borba je bila po svoje zelo naporna. Prva nasprotnica je bila sicer nekoliko nižjega ranga, a nisem smela narediti napake in prva borba je tako ali tako vedno težka, tudi danes je bila. Nato pa močne nasprotnice in težke borbe. No, v polfinalu je bilo hitro konec," a  je vseeno zelo zadovoljna z osvojeno medaljo: "Občutek je super. Ta medalja mi veliko pomeni – predvsem, da sem se uspela vrniti po tako dolgi odsotnosti. Z medaljo sem si tudi priborila veliko točk in zagotovila mesto na mastersu, ki bo decembra. Pomeni tudi potrdilo, da delamo dobro."

Poleg Štangarjeve bosta ta konec tedna v Bakuju nastopili še Andreja Leški v kategoriji do 63 kilogramov in Metka Lobnik v kategoriji do 78 kg. Leškijeva je trenutno sicer najvišje uvrščena slovenska predstavnica na lestvici Mednarodne judo zveze (IJF), in sicer je na devetem mestu. V Bakuju bo skušala popraviti vtis iz nedavnega svetovnega prvenstva, kjer je klonila že v drugme krogu. Lobnikova pa v Baku prihaja po drugemu mestu v avstralskem Perthu, kjer pa konkurenca ni bila številčna, tokrat pa je v njeni kategoriji prijavljenih 18 tekmovalk. 

Na odprtem prvenstvu Oceanije v Perthu, ki je potekalo minuli vikend, je bila slovenska ekipa zelo uspešna. Martin Hojak, v kategoriji do 73 kilogramov in Anka Pogačnik, v kategoriji do 70 kilogramov, sta v svojih kategorijah zmagala. Vito Dragič v kategoriji nad 100 kilogramov in Lobnikova, pa sta uspeh dopolnila s srebrnima medaljama. Vsi štirje judoisti so osvojili pomembne kvalifikacijske točke za nastop na prihajajočih olimpijskih igrah.

Metka Lobnik, Martin Hojak, Anka Pogačnik, Vito Dragič in selektor Gregor Brod
Metka Lobnik, Martin Hojak, Anka Pogačnik, Vito Dragič in selektor Gregor Brod FOTO: Judo zveza Slovenije
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

oježeš
04. 11. 2022 16.04
-2
Bravo Maruša, čestitke.