Borilni športi

'Masvidal pred misijo (ne)mogoče, 'ura resnice' za Hollowaya in Alda'

Ljubljana, 11. 07. 2020 07.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min
Avtor
Tadej Vidrih, 24ur.com
Komentarji
10

Borilni spektakel UFC 251, ki si ga boste lahko v noči na nedeljo ogledali na VOYO, bo postregel kar s tremi borbami za šampionski pas, s poslastico večera v srednji kategoriji med Kamarujem Usmanom in Jorgejem Masvidalom. Pred težko pričakovanim dogodkom smo za mnenje poprosili slovenske borce in komentatorje borb na VOYO.

Prvi od štirih zaporednih borilnih večerov na otoku Yas v Abu Dabiju nam prinaša kar tri borbe za šampionski pas. Za piko na i odprtja Fight Islanda oziroma 'borilnega otoka' bosta poskrbela z obračunom za naslov prvaka v srednji kategoriji Kamaru Usman (16 zmag, 1 poraz) in izzivalec Jorge Masvidal (35 zmag, 13 porazov). Šampion Usman bi se prvotno moral pomeriti s prvim na lestvici, izzivalcev Gilbertom Burnsom, a je bil Brazilec pozitiven na covid testu in je bil primoran borbo odpovedati. Vskočil je lastnik pasu za 'najbolj zlobnega pesjana' (BMF) na svetu Masvidal, ki je imel borbo proti Usmanu 'obljubljeno', vse odkar je premagal Nata Diaza.

 V predzadnji borbi večera bomo videli povratni obračun Alexandra Volkanovskega (21 zmag, 1 poraz) in Maxa Hollowaya (21 zmag, 5 porazov). Volkanovski je lani decembra dobil prvi obračun in s trona izrinil do takrat nespornega vladarja peresnolahke kategorije Hollowaya. Havajčan bo zdaj dobil priložnost za maščevanje, robustni Avstralec pa je odločen, da z drugo zmago potrdi, da je najboljši borec v kategoriji do 66 kg. Za šampionski pas v bantamski kategoriji, ki je od upokojitve Henryja Cejuda brez lastnika, se bosta udarila Jose Aldo (28 zmag, 6 porazov) in Petr Jan (14 zmag, 1 poraz). Izkušeni Brazilec je sicer izgubil zadnji dve borbi, a bi se kljub temu moral za naslov prvaka udariti s Cejudom, a je dvoboj zaradi poškodbe odpovedal. Zdaj bo svojo priložnost dobil proti Janu, ki pa želi svoj pohod v UFC kronati še s šampionskim pasom.

Pred zelo zanimivimi borbami smo se pogovarjali s slovenskimi borci MMA Bojanom Kosednarjem, Markom Drmonjičem in Urošem Jurišičem ter komentatorjema borb na VOYO Mirkom Vorkapićem in Tadejem Vidrihom. Preberite, kakšne spopade pričakujejo na otoku Yas in kdo bo po njihovem mnenju oktagon zapustil s šampionskim pasom. 

Od Kamaruja Usmana in Jorgeja Masvidala si ljubitelji borilnih športov obetajo pravo poslastico.
Od Kamaruja Usmana in Jorgeja Masvidala si ljubitelji borilnih športov obetajo pravo poslastico. FOTO: 24ur.com

Kamaru Usman proti Jorgeju Masvidalu 

Uroš: Zdi se mi, da je Usman na to borbo bolj pripravljen, saj je, kljub temu da je bil prvotni nasprotnik drugačen, Usman opravil celotni trening kamp, medtem ko je Masvidal vskočil kot zamenjava šest dni pred samo borbo. Usman se mi zdi boljši predvsem zaradi rokoborbe in fizične pripravljenosti. Je pa res, da je Masvidal močnejši 'udarjač' ter za moje pojme bolj krvoločen, saj je veteran uličnih borb. Dejstvo je tudi, da ne smemo podcenjevati Masvidalove rokoborbe, ker je, po mojem mnenju, ena boljših. Imel sem namreč priložnost sparirati z njim v ATT-ju in res je vrhunski rokoborec. Mislim, da bo vseeno zmagal Usman zaradi tehnične podkovanosti, razen, če bi Masvidalu uspel nokavt v prvih dveh rundah. Za to borbo ne morem izbrati favorita, vseeno mi je, kdo bo zmagal, si pa jo bom ogledal z največjim veseljem, ker mislim, da bo vrhunska. 

Napoved: Usman po sodniški odločitvi. 
 
Marko: Kaj naj rečem drugega kot: MMA bogovi so nas uslišali, haha. Kamaru je zelo čvrst borec, ki je poleg svoje odlične rokoborbe dodal še zelo dober 'standup' pod okriljem nizozemskega 'striking' trenerja Henryja Hoofta. Za to borbo se je pripravljal z Justinom Gaethejem (ker je bila v načrtu borba z Gilbertom Burnsom, ki je v istem klubu kot Usman). No, zdaj ima pred seboj precej drugačnega borca, Masvidala, ki je zelo nepredvidljiv v svojih napadih in lahko konča borbo kadarkoli in kjerkoli (kajti je zelo dober tako v parterju in kot v borbi v stoje), ko začuti, da začneš psihično padati. Za Masvidala je to položaj, v katerem nima kaj izgubiti. Mislim, da gre Masvidal lahko zelo sproščeno v borbo in da bomo videli prekinitev v tej borbi. Na eni ali drugi strani. 

Napoved: Masvidal z nokavtom v 2. rundi. 
 
Bojan: Resnično nemogoče je napovedati zmagovalca in tako bi morala biti videti vsaka borba za naslov prvaka. Verjamem, da je rokoborba ključen segment v MMA borbi, proti kateremu se je izredno težko boriti, če je tvoja strategija izključno borba v stoječem ali parternem položaju, in tu je v izraziti prednosti prvak Usman. A že nekaj časa se več ne bori samo kot rokoborec. Po mojem mnenju bi prav to v tej borbi moral biti, a koraka nazaj v razvoju borca ni. Predvidevam, da se bo večji del borba odvijala na nogah, tam pa je Masvidal po mojem mnenju za kar nekaj raven boljši. Resnično se trudi zaključiti nasprotnika, medtem ko Usmanov slog borbe nabira točkovno prednost. Pričakujem, da bo Usman dobival borbo do trenutka, ko ga bo Masvidal zaključil.

Napoved: Masvidal s tehničnim nokavtom v 3. rundi. 

Bojan Kosednar meni, da bo slavil Masvidal.
Bojan Kosednar meni, da bo slavil Masvidal. FOTO: Damjan Žibert

Tadej: Velika smola za Burnsa, ki si je borbo proti Usmanu zares zaslužil, a dobili smo obračun, ki se ga ljubitelji mešanih borilnih veščin še bistveno bolj veselijo. Usman in Masvidal sta si 'v laseh' že dalj časa, zdaj pa bosta končno lahko spore rešila v oktagonu. Šampion je proti Colbyju Covingtonu že dokazal, da zna brzdati čustva in izpeljati zastavljen načrt proti borcu, ki ga ne mara in prezira. To bo moral storiti ponovno in biti pazljiv predvsem v prvih treh rundah, ko bo Masvidal najbolj nevaren. 'Ulični Jezus', kot tudi kličejo izzivalca, je vskočil kot pozna zamenjava, zato je malce vprašljiva njegova fizična pripravljenost, čeprav njegov moštveni kolega v ATT-ju Dustin Poirier trdi, da nikdar ni prenehal trenirati. Lastnik najhitrejšega nokavta v zgodovini je sposoben zaustaviti Usmana, a menim, da bo pritisk šampiona zanj prevelik zalogaj. Že v preteklosti pa je Masvidal znal imeti nekaj težav z rokoborci oziroma 'grapplerji'. 

Napoved: Usman po sodniški odločitvi. 
 
Mirko: Masvidal je pred težko nalogo. Če napade prezgodaj, se lahko prehitro utrudi, če napade prepozno, bo Usman že razvil svoj tempo in vzpostavil dominanco. Usman je kot kamen, ki ga spustijo po dolini. Če ga ne ustaviš takoj na začetku, potem se bo njegova sila oz. moč le še povečevala. Masvidal ima seveda možnost presenetiti, predvsem v uvodnih fazah obračuna. Z vsako minuto oz. rundo pa bodo njegove možnosti vse manjše. 

Napoved: Usman s prekinitvijo v 4. rundi. 

Naši sogovorci nekoliko več možnosti za zmago pripisujejo 28-letnemu Maxu Hollowayu.
Naši sogovorci nekoliko več možnosti za zmago pripisujejo 28-letnemu Maxu Hollowayu. FOTO: AP

Alexander Volkanovski proti Maxu Hollowayu 
 
Uroš: Poslušal sem intervju Ariela Hewlanija s Hollowayem, v katerem je izjavil, da za povratno borbo z Volkanovskim sploh ni imel priprav, razen preko Zooma. Temu sicer ne verjamem, ker mislim, da si prvak takega kova tega ne bi privoščil. Tudi DC (Daniel Cormeir, op. a.) in Volkanovski dvomita, da Holloway govori resnico. Vseeno pa dajem prednost Volkanovskemu, ker mi glede na intervjuje deluje bolj 'zagrizen', motiviran. Navijam prav tako za Volkanovskega, saj naj bi bile njegove korenine iz Makedonije, jaz pa vedno navijam za 'sorojake' oziroma borce iz balkanske regije. 

Napoved: Volkanovski po sodniški odločitvi. 
 
Marko: Povratna borba, ki bo zagotovo zelo zanimiva, saj je bila prva borba zelo izenačena, Volkanovski pa jo je dobil po sodniški odločitvi. Max pravi, da ni spariral z nikomer za to borbo zaradi covid situacije (ni želel spraviti svoje trenerje v težave), kar je zelo zanimivo. To je po eni strani lahko tudi prednost, saj bo prišel na borbo precej svež. Medtem pa Volkanovski trenira dnevno z odličnimi moštvenimi kolegi, kot sta Israel Adesanyna in Dan Hooker. To bo zelo izenačena bobra, mislim, da bo Max bolj agresiven kot zadnjič, ker bo tudi moral biti, in zato nas čaka ponovno MMA poslastica. 

Napoved: Holloway s tehničnim nokavtom v 4. rundi. 
 
Bojan: Mislim, da bomo gledali skoraj identičen obračun kot prvo borbo, vendar tokrat vidim, za razliko od prve borbe, psihološko prednost na strani Volkanovskega. Enkrat je že premagal velikega Hollowaya in v povratni borbi pričakujem, da bo kot prvak še bolj odločen in krvoločen. Mislim, da Hollowayu nikakor ne odgovarja takojšnji ponovni obračun, po mojem mnenju bi potreboval borbo ali dve, preden napade šampionski pas.

Napoved: Volkanovski po sodniški odločitvi. 
 
Tadej: Ufff, te brce v nogo. To je prva stvar, ki mi pade na pamet, ko se spomnim prve borbe. Prav ta udarec je bil primarno orožje, s katerim je Volkanovski odvzel pas Hollowayu. Ne glede na govorice, da je bil njegov trening precej omejen, menim, da je Havajčan naredil prepotrebne popravke, čeprav pogosto zanemarja nasprotnikove brce v nogo in jih enostavno ne blokira. Holloway bo moral začeti hitreje, ponavadi se, v slogu 'dizelašev', ogreje šele ob koncu druge ali sredi tretje runde. Tega si tokrat ne sme privoščiti. Mislim, da bo stopil na plin od samega začetka in pritisnil na Volkanovskega. Avstralec je že dokazal, da se tudi v takšnih položajih dobro znajde, a mislim, da če bomo videli Hollowaya, kot je bil v borbah proti Joseju Aldu ali Brianu Ortegi, bo to za trenutnega šampiona prevelik zalogaj. Borba nam bo dala vedeti, koliko goriva je Hollowayu še ostalo v rezervoarju. Trenutek resnice za nekdanjega šampiona.

Napoved: Holloway po sodniški odločitvi. 
 
Mirko: Povratni dvoboj. Načeloma vedno dajem prednost tistim, ki so v prvem obračunu zmagali, vendar se kljub vsemu ne zdi, da bi Volkanovski v prvem obračunu postavil odločno piko na i, kjer bi dal vedeti, da je popolnoma suveren proti Hollowayu. Že res, da je bil Volkanovski boljši, vendar je tudi Holloway imel svoje trenutke, posebej proti koncu dvoboja. Holloway bo moral spremeniti taktiko, ne padati v pasti in paziti na low-kicke. Ker je še relativno mlad borec in ima prostora za napredek, pričakujem, da bo tokrat on tisti, ki bo presenetil. 

Napoved: Holloway po sodniški odločitvi.

27-letni Petr Jan je v UFC-ju še brez poraza.
27-letni Petr Jan je v UFC-ju še brez poraza. FOTO: AP

Jose Aldo proti Petru Janu 
 
Uroš: Kolikor spremljam Jana, mislim, da je v velikem vzponu. V UFC-ju je za zdaj nanizal same zmage, je mlad in zagrizen borec, željan zmag, medtem ko se mi zdi, da je Aldo ze doživel in preživel svoj vrhunec kariere. Je pa Brazilec trenutno, po mojem mnenju, pripravljen boljše kot v slabih obdobjih iz preteklosti. Verjamem, da si bomo ogledali poslastico borbe v stoje, ker sta oba borca zelo motivirana in lačna zmage. Navijam za Alda, ker ga spremljam že dlje časa, je tudi eden mojih vzornikov in borec, zaradi katerega sem začel bolj in večkrat trenirati, se pa bojim, da bo zmagal Jan. 

Napoved: Jan po sodniški odločitvi. 
 
Marko: Petr Jan v UFC še ne pozna poraza. Njegov hladnokrvni in agresivni stil bo zelo zanimivo videti, ker imamo nasproti enako agresivnega Joseja Alda. To pomeni, da nas čaka 'standup' poslastica. Jose Aldo je videti zelo dobro v bantamski kategoriji. Sem mnenja, da borba ne bo trajala do zadnje sirene. Manjšo prednost bi dal Petru Janu, ki je še zelo 'svež' v svetu MMA in še ni doživel nobenega nokavta. 

 Napoved: Jan s tehničnim nokavtom v 2. rundi.

Marko Drmonjić stavi na Petra Jana.
Marko Drmonjić stavi na Petra Jana. FOTO: 24ur.com

Bojan: Med tremi borbami za naslov prvaka ima ta najbolj izrazitega favorita, Petr Jan je enostavno, na papirju, premočan za Joseja Alda, upam si celo trditi, da se je prvak Henry Cejudo začasno upokojil zato, da se izogne brutalnemu Rusu. Vendar vsi, ki že dolgo spremljamo UFC, vemo, kdo in kaj je Jose Aldo (najboljši borec v zgodovini peresne kategorije, po mojem mnenju) in največjih se nikoli ne odpiše!

Napoved: Jan s tehničnim nokavtom v 2. rundi. 

Tadej: Kot v primeru Hollowaya menim, da bo tudi Aldo 'zavrtel čas nazaj' in se prikazal v pravi luči. Brazilec je precej daleč od šampionske forme, s katero je nekoč rušil vse pred seboj, a nekako je v bantamski kategoriji spet našel svoj dom. Mislim, da je bil poraz proti Marlonu Moraesu nezaslužen, v tisti borbi pa je dokazal, da lahko še zmeraj ponudi veliko. Jan je od prihoda v UFC na rušilnem pohodu, a s tako nevarnim borcem, kot je Aldo, se še ni pomeril. To bo prvi pravi test za odličnega Rusa in mislim, da bodo na koncu pretehtale izkušnje, ki so nedvomno na strani Brazilca.

Napoved: Aldo s tehničnim nokavtom v četrti rundi. 

Mirko: Jan ima za seboj odlično serijo zmag proti solidnim nasprotnikom, ampak tokrat se bo prvič spopadel s pravim šampionom. Borcem, ki ima neverjetno kilometrino v kletki in tudi izjemen CV. Toda nekdanji gospodar nižjih kategorij že lep čas ni več tisto, kar je nekdaj bil. Po mojem mnenju pravi dvoboj v pravem trenutku za oba, ker bo podal ključne odgovore. Je Jan res bodoča zvezda ali gre le za dviganje prahu, je Aldo sposoben izvesti še en podvig ali pa je zanj dokončno konec sanj o vrhu. Zgodovina pravi, da imajo veliki borci vedno rezervo za 'zadnji hura'. 

Napoved: Aldo po sodniški odločitvi. 

Borbe si boste lahko v noči na nedeljo v živo ogledali na VOYO.

UFC 251, spored borb: 

Kamaru Usman (ZDA) – Jorge Masvidal (ZDA) – za naslov prvaka v srednji kategoriji 
Alexander Volkanovski (AVS) – Max Holloway (ZDA) – za naslov prvaka v peresnolahki kategoriji 
Jose Aldo (BRA) – Petr Jan (RUS) – za naslov prvaka v bantamski kategoriji 
Jessica Andrade (BRA) – Rose Namajunas (ZDA) – slamnata kategorija 
Amanda Ribas (BRA) – Paige VanZant (ZDA) – mušja kategorija

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

retropil
11. 07. 2020 13.56
-2
Mislim da bo Masvidal tole hitro zaključil. Usman je zelo težek nasprotnik, ampak Masvidal ima po mojem enostavno preveč različnih manevrov zanj.
mr.puff puff
11. 07. 2020 13.53
+2
Upam da bo masvidal dobiu to
united666
11. 07. 2020 13.49
+2
gres lepo spat ..zjutraj se zb8dis prizges youtub in si pogledas borbe......ne pa vas voyo res ste smesni.....lepo naspan pa se zastonj pogledam prireditev
User792410
11. 07. 2020 13.30
+4
Sam bi dal prednost in sicer 60:40 Masvidalu za prečasen zaključek, če pa bo borba trajala do konca, se pravi po točkah, pa ima po moje Usman precej več možnosti, nekje 70:30.
DolberP20
11. 07. 2020 11.22
+7
Ena izmed boljših kart v zadnjih letih UFC-ja! Usman-Masvidal bo težka borba, če ga ne bo Masvidal uspel "zahaklati" do kakšne 3 runde, bi znal Usman biti problem za Masvidala, ker je v boljši kondicijski pripravljenosti. Moja napoved tu je KO Masvidala. Drugi zanimiv dvoboj je rematch Volkanovskega in Hollowaya, ki mislim da bo zdaj pripadel slednjemu, ki je po mojem mnenju dosti boljši "fighter" čeprav je velik underdog na stavnicah. Tu so pa še dvoboji Namajunas, stari Aldo... zanimivo bo
bory_07
11. 07. 2020 10.35
+5
uffff Je Usman skor bolj nadut haha vprasal so ga ce bi se tepu z Mcgregorjem pa je reku who?....
KungFuPanda
11. 07. 2020 12.33
-1
Saj je prav reku. Če si spremljal borbe šele zadnji dve leti, ga ni bilo zaslediti. Je mel samo en fajt.
nominator13
11. 07. 2020 10.19
-7
Navijam za Usmana.Se mi zdi manj nadut in samovšečen
multifit
11. 07. 2020 08.52
+6
To pa bo Fajt kjer je vse mogoce
Devilz Pff
11. 07. 2020 08.26
-3
za Masvidala je vse mogoče tudi to da bo fajn tepen.