Borilni športi

Trenerja navdušena: McGregor je ferrari, a tokrat s pravim gorivom

Abu Dabi, 20. 01. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Conor McGregor bo ob težko pričakovanem povratku v oktagon za dvoboj z Dustinom Poirierjem prejel več kot 2,47 milijona evrov, poročajo otoški mediji. Spopad Irca in Američana bo glavni dogodek UFC 257 v Abu Dabiju, ki ga boste lahko v nedeljo od 4. ure zjutraj spremljali samo na VOYO.

Po več kot letu dni se bo Conor McGregor vrnil v pogon proti nekdanjemu tekmecu iz peresno lahke kategorije. Dustina Poirierja je na UFC 178 McGregor "pospravil" s tehničnim nokavtom, a od tedaj je minilo že šest let, v katerih se je zgodilo marsikaj. McGregorjeva kariera je utrpela hud udarec po porazu s Habibom Nurmagomedovom v Las Vegasu, sveže upokojeni Dagestanec pa (zaenkrat) ne želi niti slišati o morebitni revanši. A kljub temu, da je McGregor v zadnjih mesecih oziroma letih (skoraj) povsem zbledel z UFC-zemljevida, še vedno ostaja magnet za navijače in pokrovitelje, saj naj bi ob nedeljskem spopadu s Poirierjem v žep pospravil kar dvajsetkrat večji znesek od svojega tekmeca.

Poirier je za prigarano zmago nad Danom Hookerjem v petih rundah nazadnje zaslužil zgolj nekaj več kot 120 tisoč evrov. Za primerjavo je McGregor ob zadnjem odmevnem povratku v oktagon, na UFC 246, ko je januarja ekspresno opravil z Donaldom Cerronejem, zaslužil 2,47 milijona evrov. Mediji opozarjajo, da bosta tako McGregor kot Poirier zaslužila še veliko več zaradi dejstva, ker si bo dvoboj prek različnih spletnih platform spet ogledalo milijonsko občinstvo.

McGregor (na fotografiji) ob prihodu na lansko podelitev grammyjev v Los Angelesu.
McGregor (na fotografiji) ob prihodu na lansko podelitev grammyjev v Los Angelesu. FOTO: AP

McGregor in Poirier se bosta na tako imenovanem Fight Islandu (otok Jas v Abu Dabiju) borila tudi za pravico do spopada za šampionski pas lahke kategorije. ESPN se je poglobljeno razpisal o pripravah irskega zvezdnika za tokratni obračun, saj naj bi vse od leta 2016 sodeloval s starim prijateljem, nekdanjim profesionalnim kolesarjem Colinom Byrnom. McGregor je v zadnjih letih poskušal izboljšati svojo pripravljenost z aerobnimi vadbami (tako imenovani "kardio"), Byrne pa je na pomoč poklical tudi nekdanjega kolesarskega kolega in zdaj športnega psihologa Juliana Dalbyja. Byrnova akademija Shinobi MMA v portugalskem Lagosu je vse od tedaj odskočna deska za McGregorja, ki je svojo pripravljenost tudi tokrat pilil na jugu Portugalske.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Iz enega tedna nastalo večletno sodelovanje
McGregor je treniral dvakrat na dan: zjutraj so treningi zajemali boks, MMA in rokoborbo (oziroma tako imenovani "grappling") z dolgoletnim trenerjem Johnom Kavanaghom, Owenom Roddyjem (udarci), Philom Sutcliffom starejšim (boks) oziroma Sergejem Pikulskim, ki je specialist za rokoborbo. Popoldne so sledile "kardio" vaje ali vaje za moč. Vmes je bil seveda tudi kakšen dan počitka oziroma posebnih vaj (plezanje po skalah, joga, ribarjenje, ...).

"Mislili smo, da bo to le teden, v katerem ga bomo usmerili na pravo pot. A smo kar nadaljevali," se je skupnih začetkov iz leta 2016 za ESPN spominjal Byrne, ki je z ogromno McGregorjevo ekipo, v kateri so MMA-trenerji, kondicijski trenerji, sparing partnerji, nutricionist in fotograf, na obali Atlantika našel tudi prepotreben mir. Zaradi pandemije novega koronavirusa praktično ni bilo turistov, ki bi McGregorja ustavljali na vsakem koraku.

"Zato sem si želel takšen kraj. Domačini so bili zgolj ponosni, da je (McGregor, op. a.) tu. Zdaj je to eden redkih krajev, kjer se lahko umaknemo od vsega," je nadaljeval Byrne, medtem ko je McGregor v enem prejšnjih pogovorov za ESPN dejal, da so za njim "najboljše priprave, ki jih je kadarkoli prestal".

'Imel je ferrarija, a vanj točil dizelsko gorivo'
Dalby je že maja 2016, ko je McGregor utrpel prvi poraz v karieri proti Natu Diazu, rojaka odpeljal na testiranje v dublinski laboratorij. Ugotovili so, da je McGregorjeva težava ta, da je "pretreniran", zato so veliko kolesarili, tudi zaradi težav s kolenom, ki so takrat mučile McGregorja.

"MMA je magnet za preveč tekmovalne fante. Zelo so tekmovalni glede tega, kdo bo prvi v fitnesu, kdo bo zadnji odšel ... To vse je povezano s težavo 'pretreniranosti'. Ko enkrat padeš v to, potem se je iz tega težko izviti," je še povedal Byrne. "Njegova pripravljenost se je osupljivo izboljšala vse od druge borbe z Natom Diazom. To je nekaj, kar ne trdimo le z opazovanjem, to lahko podpremo tudi s podatki in resničnimi številkami. Imel je ferrarija, a vanj je prej točil dizelsko gorivo. Pod pokrovom je bil ferrari, a je bil skrit pod več plastmi, saj avtomobila ni servisiral in ni vedel, kako bi ga uporabljal."

Proti Habibu v najslabši izvedbi
Byrne je tudi priznal, da je McGregor kmalu po porazu z Nurmagomedovom izgubil ljubezen do borb: "Kaj pa lahko storiš? Lahko pripelješ konja k vodi, a ga ne moreš prisiliti, da pije. Vsi smo predani, vsi smo dali vse od sebe, on pa je bil prekratek. A takrat je bila to njegova najslabša izvedba in Habibova najboljša. Ko pogledam nazaj, je bila to morda ena najboljših lekcij, ki jih je dobil. Moraš pristati na dnu. V porazih je veliko naukov."

Dalby pa je o pripravljenosti svojega varovanca povedal, da zdaj veliko bolje pozna lastno telo in se zna veliko bolje regenerirati v premorih med rundami.

"Ta šport bo spremenil v veliko pogledih. A tudi v načinu, na katerega smo se lotili 'kardia'. Vem, da ljudje pravijo, da nima 'kardia'. A ne vedo, o čem govorijo," je kritikom ostro sporočilo še poslal Byrne.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oliguma
22. 01. 2021 08.02
+1
Tega škrata še moja st.mama nažge..kaki pa je..ko 5dg.zenfa. Loh bi se v deca napravil ne v oblečeno žabo.
Erin Straus
21. 01. 2021 17.39
+1
SI VIO SIKI MIKI, TOTI FIGHT IZ SOBOTE NA NEDELJO PA BO CARSKI! RUFNI KAJ , KOJA BAKLA BRATE!!! SIKI MIKI RIKI
ArkaMast
20. 01. 2021 10.44
+2
Habib ga bo spet zmečkal.
šlogar
20. 01. 2021 10.40
+2
Kaj morajo vse gledati nekateri ljudje, da se znebijo svojih frustracij!
Toni Fer
20. 01. 2021 11.30
-3
Vi ne gledate pornografije iz istega razloga (sprostitev) ?. Lp.
NoExit
20. 01. 2021 08.27
-1
Napihnjenc.. Lari fari
Zverina56
21. 01. 2021 18.41
-1
Tolk kot ima ta Irec pod palcem ne boš ti sposoben v 500letih pospraviti 😉😉 + še nekaj, ko bo Khabib na fight prodal tok pay per view-ev kot jih proda McGregor pol se lohka oglašaš 😉 sprijazni se, Khabibovi fighti so nezanimivi in posledično pokasira tudi manj denarja pa je lohka še 500let nepremagljiv pa bo še zmerm en navaden ološ od fighterja 😉😂😂😂
BellaCiao
20. 01. 2021 08.08
+3
Vso srečo Irski bojevnik!