Borilni športi

'Naj10' kraljeve kategorije: Larry Holmes – 9. mesto za krotilca zverin vseh kalibrov

Ljubljana, 22. 03. 2018 15.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
0

Strokovni sodelavec boksarskih prenosov na VOYO, Mirko Vorkapić, vam tokrat predstavlja devetega borca z lestvice 'Naj10'. Pred težko pričakovanim spopadom Anthonyja Joshue in Josepha Parkerja odštevamo do številke ena: za Vladimirja Klička je Vorkapić uvrstil Američana Larryja Holmesa.

Marec je brez dvoma mesec boksarskih poslastic. Že zdaj vas vabimo v našo družbo na VOYO, kjer si boste 24. marca ob 20. uri lahko ogledali borbo Dilliana Whyta in Lucasa Browna, vrhunec pa sledi 31. marca (ob 20.00) med Anthonyjem Joshuo in Josephom Parkerjem.

Lestvico 'Naj10' nadaljujemo s predstavitvijo devetouvrščenega boksarja težke kategorije. V prihodnjih dneh vse do obračuna Joshua Parker sledi predstavitev preostalih osmih boksarjev. Razlago točkovnega sistema najdete TUKAJ.

#9 Larry Holmes (105 točk)
Holmes je absolutni harambaša tega športa. Borec, ki se ni bal nikogar in v ring stopil proti zverinam vseh kalibrov. Ko je Trevor Berbick zasledoval Holmesa po tiskovnih konferencah in ga žalil ter poskušal zvabiti v povratni dvoboj (Holmes je prvega gladko dobil), je Holmesu počil film. Najprej ga je oklofutal pred hotelom, ko pa je pretepeni Berbick tožil novinarjem in policistom, je Holmes, oblečen v značilni šumeči trenirki, stekel čez parkirani avtomobil in se v skoku pognal nanj.

Holmes (levo) med borbo z Davidom Beyem v Las Vegasu leta 1985.
Holmes (levo) med borbo z Davidom Beyem v Las Vegasu leta 1985. FOTO: AP

Avtopralnica, smetarski kamion ...
Larry Holmes je tudi tip, ki je dan pred dvobojem z Mikom Tysonom klical nasprotnikov kamp in najbolj zastrašujočemu borcu na planetu po telefonu izrekel anonimno grožnjo s smrtjo. Holmes je odraščal v revščini na neizprosnih ulicah Eastona v Pensilvaniji. Njegov oče je kmalu zapustil družino in Larry je prenehal s šolo v sedmem razredu, da bi lahko z delom pomagal preživeti družino. Nekaj časa je delal v avtopralnici za dolar na uro, kasneje pa je vozil smetarski kamion.  

Med amaterji je bil soliden, a ni blestel. Svoje veščine je izklesal kot dolgoletni sparing parter velikega Mohameda Alija. Holmes nikoli ni zares stopil iz njegove sence, tudi potem ko je z nokavtom ugnal do takrat nikoli nokavtiranega, a zdravstveno vidno usihajočega Alija. Še več – prislužil si je jezo številnih ljubiteljev boksa, se zapletal v besedna obračunavanja z mediji in nikoli ni užival ugleda, ki si ga je zaslužil.

Dolga sedmletna vladavina
Leta 1978 je po trilerju v zadnji, petnajsti rundi, premagal še enega šampiona iz dvorane slavnih, Kena Nortona. Za tem je nesporno vladal dolgih sedem let. Ko so ga leta 1982 ameriški mediji skušali izrabiti za kovanje dobičkov prek promoviranja rasnih razprtij med belci in črnci pred dvobojem z "velikim belim upanjem" Gerryjem Cooneyjem, ni želel sodelovati z nečednimi izjavami. Holmes je odboksal kot zna in deklasiral nasprotnika.

Toda tudi takrat ni dobil priznanja javnosti. Postal je zagrenjen in sklenil, da bo podrl rekord Rockyja Marciana (49 zmag, brez poraza) ter tako dobil tisto, kar mu pripada. Točno v 49. dvoboju mu je to preprečil Michael Spinks, kar je Holmesa še bolj razjezilo. Ker ni našel notranjega miru, je boksal še dolga leta zatem. Imel je verjetno najboljši levi direkt vseh časov in granitno brado. Ko ga je s pošastno desnico "patosiral" Earnie Shavers, je Holmes vstal in v nadaljevanju obračuna premikastil nasprotnika.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Brada ga je izdala samo enkrat, proti Tysonu, a je nadaljeval kariero globoko v štirideseta in se še dvakrat neuspešno pomeril za naslov prvaka proti Evanderju Holyfieldu in Oliverju McCallu. Holmesu, ki ga mnogi uvrščajo med pet najboljših, je na dotični lestvici največji minus povzročil primanjkljaj zmag nad borci, ki so bili v tekočem letu uvrščeni med deset najboljših v kategoriji. Borec, ki je 19-krat ubranil naslov prvaka, The Easton Assasin, Larry Holmes: 69 zmag, 6 porazov, 44 nokavtov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.